Annons:
Etikettallmänt
Läst 6734 ggr
tnoet
11/17/15, 10:39 AM

Sova på rygg?

Nu kommer jag inte ihåg på vilka ställen jag läst det, men det rekommenderas att man inte sover på rygg pga att trycket på kroppspulsådern blir för stort? Är detta sant?

Är just nu inne i en period där allt är hopplöst obekvämt. Det enda som funkar för mig är att ligga platt på rygg. Oavsett om det är natt eller dag! Sidan gör jätteont, bägge två. Och ger ofta sammandragningar. Bebis envisas med att hela tiden ligga till höger, så hon är konstant i vägen också. :P

Är den här sova-på-rygg-grejen något man ska ta på stort allvar eller ska man göra det som känns bäst för kroppen? 

/hormonsvammel

Annons:
Inkanyezi
11/17/15, 10:46 AM
#1

Man gör det som känns bäst, men det brukar innebära att man får bädda med många kuddar för stöd där det behövs.

Det är sant att trycket ökar på kroppspulsådern, men det är kanske främst under förlossningsarbetet som det är viktigare att inte stänga av blodtillförseln till barnet, eftersom sammandragningarna stoppar upp blodet också. Ryggläge är kanske den mest olämpliga ställningen när man ska föda, och många komplikationer kan lösas genom att gå ner på alla fyra - the Gaskin maneuver. (Efter Ina May Gaskin, som lärde sig det av en mexikansk barnmorska.)

Så försök hitta något bekvämt, och du kanske behöver fler kuddar. Och det ska så klart inte göra ont.

[TanatosNyx]
11/17/15, 10:50 AM
#2

när jag låg inne som höggravid la dom mig i ryggläge med orden "du märker om det är fel", Samtidigt händer det att vissa inte märket när det blir fosterpåverkan!

jackiejohn
11/17/15, 11:40 AM
#3

Jag låg på rygg med ett hav att kuddar bakom rygg/huvud men det var främst pga halsbränna. Kunde sova på sida ibland (det föredrar jag mest) Det med trycket stämmer men eftersom jag halvsatt mer eller mindre sa min bm att det inte var någon fara

[Thiah]
11/17/15, 11:42 AM
#4

Säger som tanatos. Du märker om det inte går. Jag kunde ligga på rygg ganska länge utan problem. Sen vips en dag slutade set fungera.

Intehärutandär
11/17/15, 11:48 AM
#5

Det är höger sida som är livsfarligt. Rygg känner Du obehaget. Bäbis kan bli stressat dock. Det blev min dotter innan hon dog. vi var hos BM samma dag och hon märkte att hjärtat rusade lite då jag låg på ryggen under undersökningarna.

bohan85
11/17/15, 11:56 AM
#6

Jag sov på alla möjlig sätt (utom mage ;) ) när jag var gravid och det gick bra. Om aortan kläms kan du själv känna dig svimfärdig etc.

Att höger sida är livsfarlig har jag aldrig hört talas om.

Annons:
bohan85
11/17/15, 11:58 AM
#7

Däremot är vänster sida mest fördellaktigt för blodflödet.

Intehärutandär
11/17/15, 12:09 PM
#8

#6 Då bör Du läsa på spädbarnsfondens hemsida, under forskning.

sisela
11/17/15, 12:31 PM
#9

Jag får yrsel och svarta prickar framför ögonen om jag ligger på ryggen för länge, pga trycket mot vena cava, venen i ryggen. Det känns väldigt tydligt, t o m när jag sover, så jag ligger bara på sidorna. Om det inte känns dåligt så är det ju bara att ligga på ryggen.

emmaaaa
11/17/15, 12:36 PM
#10

På vilket sätt är det livsfarligt att sova på höger sida? För mig eller bebis skull? Jag sover alltid på sidan…

sisela
11/17/15, 12:38 PM
#11

#8 jag kan inte hitta nåt där om att sova på höger sida. Har du en länk?

Nilla_93
11/17/15, 12:46 PM
#12

gick in i vecka  39+0 idag och sover fortfarande på rygg. Men vågar inte göra det ensam ifall något skulle hända. Jag sover längre åt gången på rygg än om jag skulle behöva byta sida hela tiden. Sen har jag även sovit på mage för nån vecka sen också men då har jag en korvkudd på ena sidan av magen och täcket ihoprullat som en korv på andra sidan av magen. känns lite som man ska flyta fram

Ria74
11/17/15, 12:48 PM
#13

Jag sov på både höger och vänster sida under hela graviditeten. Ryggläge klarade jag inte mer än till v.20 ungefär sen blev jag svimfärdig så fort jag låg på rygg en stund.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Annons:
soundtrack
11/17/15, 12:50 PM
#14

Jag kunde inte ligga på rygg några längre stunder för jag fick dels halsbränna men sen kunde jag även känna påverkan på vena cava. Samma sak med höger sida. Men att bara ligga på vänster funkade ju inte heller i längden så det blev ändå kortare stunder på rygg/höger, jag märkte av när det inte funkade längre.

[GråHäxa]
11/17/15, 1:38 PM
#15

Jag sover bekvämast på vänster sida både innan jag var gravid och nu. Men man kan ju inte bara sova på vänster sida då får man ju nästan liggsår. Sedan är det ju inte så lätt att veta vad man gör i sömnen. Jag har vaknat på både rygg och höger sidan många gånger. Är det alltså jättefarlig för bebisen även innan man är höggravid? Jag är i v.18 så jag kan ju vänd mig om utan att vakna. 

Läste i någon app som jag har att man skall sluta sova på rygg efter v.12,

Är det ens möjlig att bara ha en sovposition i 6 månader? Det kan ju inte vara bra för kroppen tänker jag 🤔

sisela
11/17/15, 1:56 PM
#16

Det enda jag kan hitta om att sova på höger sida är en massa oroliga gravida som har "hört nåt om" att det är farligt, och en första studie som behöver mer jobb. Ingen av alla barnmorskor jag har träffat nu har sagt nåt som helst om det. De skrattade lite när jag blev yr av ryggläget vid UL och sa att det var helt normalt, annars sa de inget.

emmaaaa
11/17/15, 2:38 PM
#17

#16 jag tänker lite samma, skulle det va livsfarligt borde väl ens BM nämna det från början?!. Min BM eller någon läkare har aldrig någonsin nämnt att det är farligt att ligga på ett viss sätt och nu är snart min graviditet över. Och för mig, misstänker att det är så för många andra gravid också att det är svårt att ligga på ett visst sätt för länge ändå, att man måste byta position efter några minuter haha. Sen va man gör när man sover är ju lite svårt att styra över..

[Thiah]
11/17/15, 2:51 PM
#18

Jag har också fått höra att jag ska sova som det är bekvämt men läst att ena sidan rekomenderas jag har sådan förstörd rygg att jag fick bata sova som revbenen, lungorna och foglossningen tillät. Men mitt problem med just sånt här var en orsal till att Joel togs ut så fort jag gått 39 fulla veckor.

[WickedAlly]
11/17/15, 3:33 PM
#19

När jag var i vecka 33 med första sonen var jag inne på kontroll på förlossningen. Låg då med ctg och när jag låg platt på rygg försvann lillemans hjärtljud, när jag vände mig kom det igång igen, varje gång. Så jag blev förbjuden att ligga så något mer för läkaren ville inte att jag skulle riskera barnets liv. Själv kände jag inget alls. Nu med andra sonen sov jag aldrig på rygg, jag vågade inte.

Intehärutandär
11/17/15, 5:37 PM
#20

"Bättre för gravid att sova på vänster sida

Rapport från BMJ (British Medical Journal) 2011-06-23

Risken för att en graviditet ska sluta med att det väntade barnet dör kan halveras om kvinnan sover på vänster sida. Att sova på rygg eller på höger sida mot slutet av graviditeten ökar däremot risken för att barnet avlider redan i livmodern. 

Det visar en nyzeeländsk studie, som publiceras i nätupplagan av medicintidskriften British Medical Journal."

http://www.bmj.com/content/342/bmj.d3403

Min dotter dog, då jag låg på höger sida med värkar.

Annons:
tnoet
11/17/15, 6:34 PM
#21

Tack för alla svar och tips! Man kan alltid lita på er.

Sen innan graviditeten sov jag alltid på vänster sida, men nu börjar magen bli så tung att det är obekvämt. Hon håller sig på höger sida (hela tiden typ?!) så åt det hållet blir det knöligt och gör ont direkt. Det enda som är smärtfritt är liksom att sova på rygg. Men man vill ju inte riskera något…. 

Att halvsitta är alltså okej? Så skulle jag säkert kunna sova hur som helst.

[Miiika]
11/17/15, 7:03 PM
#22

Oj, det har jag aldrig hört! Konstigt att inte barnmorskan han nämnt det! Nu blir det till att sova på vänster sida, vill ju inte riskera något. Men man kanske vänder sig i sömnen ju, nu blir jag värsta nojig!

[GråHäxa]
11/17/15, 7:14 PM
#23

Jag blev också jättenojig nu. Läste studien och enligt den var det också förhöjd risk att sova regelbundet under dagen den sista månaden. Risken var även större för de som går upp för att kissa bara en gång eller ingen. 

Det låter ju nästan som att man inte bör sova alls som gravid :S  Det är förstås jättebra att såna här studier görs om man kan förhindra att barn dör. Men samtidigt får man ju en massa ångest och skuldkänslor. Sånt här går ju inte att styra alltid.

tnoet
11/17/15, 7:16 PM
#24

Men gud. Jag sover typ alltid mitt på dagen för att orka med! Och kisseriet.. Hur tusan ska man kunna hålla koll på allt sånt här. ÅH.

[GråHäxa]
11/17/15, 7:20 PM
#25

Javisst måste man sova på dagen ibland för att orka med. Om man tar ut sig helt mot slutet för att inte öka risken för något så kan man ju istället hamna i en situation där man är helt slutkörd och inte orkar med förlossningen. Hur man en gör blir det fel känns det lite som :S

[Miiika]
11/17/15, 7:28 PM
#26

Men… Vad tusan! Jag hade en period när jag gick upp på natten flera gånger för att gå på toa men nu gör jag det inte alls, kanske en gång någon gång ibland bara!

[TanatosNyx]
11/17/15, 7:47 PM
#27

Nej men hörrni, ni ska inte få ångest över sånt man inte råder över. Sova ska man göra, och pissa ja det säger väl sig självt att det gör man när behovet faller på. Det jag personligen kan gissa utan att ha läst är att om man sover länge så hinner man kanske inte upptäcka att något är fel jämfört med om man är vaken mer och t.ex. räknar rörelser. Men nånstans måste man dra gränsen också, och jag tycker att där är det tydligt att man passerar gränsen för sunt förnuft.  Sömn är jätteviktigt.

Annons:
smurfis
11/17/15, 7:54 PM
#28

Äsch, jag sover på ryggen och varierar lite med att ligga på sidan. Jag litar helt på att min kropp säger ifrån om det inte skulle vara bra 😉

Jag menar, skulle det vara jätte farligt skulle såklart din BM informera dig om detta!!

[Miiika]
11/18/15, 7:16 AM
#29

Ja, jag hoppas att barnmorskan hade sagt något då. Jag sov på vänster sida inatt, det var längesen jag sov så dåligt. Har ont i ryggen och höften idag, låg vaken många och långa stunder och ville rulla över på rygg men jag envisades med mig själv och tänkte att jag säkert vänjer mig. Jag ska ringa bm idag och fråga om influensavaccin, jag får höra med henne om det här med sovandet också:-)

[Synnerlig]
11/18/15, 10:38 AM
#30

Efter att jag läst här i går så hade jag svårt att somna i natt 😕 Innan jag somnar så ligger jag alltid på rygg och mage (är bara i vecka 15 och kan fortfarande sova på mage) och mitt i natten så vet jag ju inte hur jag sover. Ligger säkert och rullar runt och sover på alla möjliga sidor. Jag tycker att det är obekvämt att sova på sidan men det antar jag att jag får lära mig när jag inte kan sova på magen längre.

Nej men jag blev verkligen jätteorolig i natt över hur jag skulle sova. Jag tänkte att tänk om mitt barn redan är dött nu?

Som tur är så ska jag till BM i morgon så jag får fråga om det där med liggställningar när man sover och se vad hon säger.

sisela
11/18/15, 10:57 AM
#31

#30 om det skulle ligga nåt i det så tycker inte jag att det borde vara nån fara alls så tidigt som v 15. Barnet väger ju nästan ingenting då och kan knappast trycka på nåt så det hindrar blodflöde etc. 
Igår när jag var på ultraljud med en bebis som de gissar väger 3800 så slog hjärtat kraftigt och fint när jag låg på ryggen. Också efter ett tag när jag började bli snurrig.

typjessica
11/18/15, 10:59 AM
#32

Jag var på specialist mvc i måndags och prata med en läkare, då tog jag upp att jag kan bara sova på höger sida för jag blir yr av rygg och vänster sida. Då fick jag som svar att jaaha, det var väl gött att du har en bra sida att sova på! Sov gott! Hon menade på att jaa, rent tekniskt sätt ska vänster sida vara mer fördelaktigt men uppenbart inte för mig. Så hon tyckte att det är bra att man är uppmärksam och påläst men man ska alltid lyssna på sin kropp och lita på sin känsla och sover man då bra så är det ju bra!

[TanatosNyx]
11/18/15, 11:53 AM
#33

Man behöver bara vara försiktig när man är höggravid och tung i magen. Det handlar ju om strypt blodtillförsel av graviditetens tyngd.

[Synnerlig]
11/18/15, 12:35 PM
#34

Fast någon här hade läst att man skulle sluta sova på rygg efter vecka 12 😕

Annons:
Sarah
11/18/15, 12:40 PM
#35

Problemen som kan uppstå på rygg är ju om tyngden av barnet stryper blodtillförseln. Alltså inget att oroa sig för i v12 :) man vet ju även om man ligger i riskzonen när bm kollar hjärtljuden. Om de minskar. Sen i slutet av grav är det inte det enklaste att snurra runt i sömnen. Jag vaknade iaf alltid precis som jag somnade :p

[GråHäxa]
11/18/15, 12:48 PM
#36

Jag sov också jättedåligt i natt, har typ ont i hela kroppen efter att ha legat obekvämt. Jag testade dock att lyssna med dopplen när jag låg på rygg, och jag hör faktiskt hjärtat starkast när jag ligger på rygg. Jag skall också höra med BM, de borde ju som ni säger ha sagt något om det är så här.

#34 Det var i en app som jag har som de stod att de rekommenderar  gravida att sluta sova på rygg från vecka 12. Den appen är amerikansk och det verkar som att de har mycket striktare riktlinjer där. Det står även att man inte skall äta ostbågar i den (?) Och på kaffe är det nolltolerans. Så den appen verkar väldigt extrem tycker jag.

[TanatosNyx]
11/18/15, 1:04 PM
#37

Den appen hade jag slängt 🙂 inga ostbågar, haha vaa?

[Synnerlig]
11/18/15, 1:07 PM
#38

#36 Skönt att höra :) Förresten, på tal om dopplern, säger man inte att man ska undvika att använda sådana eller är det bara en myt? Skulle ju vara roligt att kunna lyssna på min bebis men samtidigt vill jag ju inte skada min bebis :/

Jaha, oki :)

Anonym
Anonym
11/18/15, 1:09 PM
#39

Mm jag har också en amerikansk app som jag också uppfattar ha "striktare regler". Värme som en värmedyna var big nono vilket jag inte hittat nåt om här i sverige direkt.

/Firsttimer

[GråHäxa]
11/18/15, 1:17 PM
#40

Jo men eller hur haha, jätteknäppt! Ingen aning om vad som skulle vara  farligt med ostbågar. Om de inte har någon form av "döds-ostbågar" i usa Gapskrattar Ja den åkte i soporna den appen.

Dopplern skall vara okej att använda men det finns begränsat med forskning på hur UL påverkar fostret så därför skall man vara försiktig. På min står det max 10 min per dag. Men jag använder den bara några sekunder när jag blir orolig. Det är ju inte bra att gå runt och vara orolig heller, så jag tycker att dopplern är jättebra. SÅ skönt att höra att bebis lever Hjärta

Inkanyezi
11/18/15, 1:31 PM
#41

Jag förstår inte alls varför man ska använda en ultraljudsmätare för hjärtslagen, när man i senare delen av graviditeten kan höra dem med ett passivt stetoskop.

Vi vet väldigt lite om vad ultraljudsstrålning kan åstadkomma på cellnivå, men att den vid hög effekt, dvs några hundra milliwatt, kan sönderdela i stort sett vad som helst. Vad effekter upp mot något tiotal milliwatt orsakar är inte känt, utan det är mer en gissning att det skulle vara ofarligt.

Någon har uttryckt det som att "leka barnmorska" när man använder såna instrument, men för att lyssna går det alltså bra med stetoskop. Antingen ett vanligt stetoskop med slangar eller ett med elektronisk förstärkning, men som inte sänder ut något ultraljud.

Ultraljudet som används i sjukvården ligger i samma effektklass som de här leksakerna, men man är restriktiv med användningen, eftersom man inte vet, inte kan vara säker på att det är helt ofarligt.

Annons:
[GråHäxa]
11/18/15, 1:47 PM
#42

#41 I slutet av graviditeten kan man använda en sådan ja. Men en del går ända till RUL alltså nästan halva graviditeten innan man gör första UL. Några sekunder med dopplern innan RUL för att lugna nerverna tycker inte jag att man skall behöva ha ångest över. Det är ju inte farligare än att gå på ett vanligt UL om man använder en godkänd doppler. Det är ju inte heller meningen att man skall använda den var och varannan dag.

PerhapsimAnna
11/18/15, 2:34 PM
#43

Ska jag vara helt ärlig så tycker jag det är lite trist att många av er är så oroliga om nätterna att ni knappt kan sova pga att det är "livsfarligt" att sova på höger sida. Jag vill bara säga att kvinnor har fött friska och fina barn ända sedan vi människor kom på att man med två kan skapa en.

Det där med att sova på rygg är väldigt individuellt, fungerar det så tycker jag absolut inte att ni ska skippa det och för dom det inte fungerar (som för mig) så kommer ni uppleva ett väldigt obehag av "hjärtat i halsgropen" och illamående vilket är som en liten varning från kroppen att det inte fungerar att ligga på rygg för då blir venen som skickar tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat klämd = vänd dig. Vi kan inte ro för om vi hamnar på höger sida om nätterna.. eller om vi sover på rygg eller mage för den delen. Att det är mer fördelaktigt att ligga på vänster sida har väl då att göra med att blodflödet i kroppen blir bättre.

Bebisen är väldigt skyddad av livmorden och fostervattnet och du kan näst intill inte klämma barnet när du ligger halvt på mage, se bara till att stödja upp så att det blir bekvämt. Sen kan jag förstå att om du är i vecka 39+ och lägger dig platt på magen så kommer det vara super obehagligt och bebisen kommer med största sannolikhet visa obehag i from av sparkar så du märker även där när det inte är "ok". 

Jag har även läst att under värkarbete så lägger man ofta kvinnorna på vänster sida men det finns ingen riktigt förklaring till varför men det har antagligen att göra med trycket som blir mot venen/hjärtat och att på höger sida blir det ett ökat tryck.

Jag tycker att det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp, känna efter om bebisen visar obehag och att försöka slappna av. Ångest, stress och oro är väldigt farligt för både dig och bebisen. Om det nu hade varit livsfarligt att sova på höger sida under graviditeten hade barnmorskan med STÖRSTA sannolikhet berättat detta för dig och det hade funnits med i böcker och broschyrer som du får under dina besök!

Intehärutandär
11/18/15, 4:15 PM
#44

Jag kände inte att något var fel. Man gör inte alltid det. Vår dotter knölade mycket precis som vanligt kl 22-23.00 på kvällen. Strax efter startade värkarna och då avled hon. Men eftersom att jag hade värkar, så kände jag inte om hon sparkade eller inte. Detsamma gäller min vän som förlorade sin pojk på samma natt. Deras version är likadan, fast de lyssnade på stetoskop innan de gick och la sig med. Jag var in på förlossningen vid 04, hon kom ett par rum bort runt 09:00. 

Man tycker ju att man som mamma "ska" känna sitt barn och om något felar, men nej inte alltid. 

Min BM sa inget heller mer om ryggen. På förlossningen och spec mvc däremot fick vi veta. 

Det är otroligt mycket BM inte säger. Av den enkla anledningen att socialstyrelsen inte lagt beslut om att räkna fosterrörelser t ex. Det ska ändras nu dock med hjälp av oss som förlorat som skrivit på listor och barnuppropet. 

Så nej, man kan inte lita på sin BM. Vi änglamammor kan intyga det. Vi är 1000 nya mammor varje år i Sverige.

[Synnerlig]
11/18/15, 4:21 PM
#45

#44 Jag motsäger inte det du berättat men undrar bara hur du kan veta att det är just hur du låg i sängen som gjorde att ditt barn avled?

Intehärutandär
11/18/15, 4:27 PM
#46

#45 Nej, jag säger inte att det var orsaken men att det kan vara det då hon var frisk, jag var frisk, moderkaka och navelsträng fina. Den enda ev orsaken som finns är att hon klämdes ihjäl. Dvs navelsträngen klämdes. Jag vet ju att hon levde 22-23 och 04:40 fick vi veta att hon var död. Tiden mellan låg jag i sängen, på höger sida och kämpade med värkar och "stå ut". 

Att säga att ingen dör pga det, är som att säga att "det händer inte mig".

[TanatosNyx]
11/18/15, 5:09 PM
#47

Det är väldigt mycket inom vården som är "godtyckligt" och "i god tro". Det är inte så säkert som många tror. Dom är inte allvetande gudar, och "mänskliga faktorn" skördar liv hela tiden. 

Det här med hur man sover handlar om en potensiell fara, inget konstaterat varje gång. Det KAN innebära en risk. Precis som att sätta sig bakom ratten. Eller genomgå en förlossning. Eller (applicera valfritt risktagande i vardagen).

Ett steg i rätt riktning är att informera om dessa risker, så att fler kvinnor kan uppmärksamma varningssignaler. För hur många av oss står inte där och funderar men viftar bort det med till exempel "äsh, jag har inte känt mitt barn röra sig idag, men jag vågar nog inte ringa förlossningen, dom tycker säkert att jag är sjåpig".

PerhapsimAnna
11/18/15, 7:37 PM
#48

#44 Det som hände dig är väldigt tragiskt och det är sådan jag har mardrömmar om ofta. Min kusin råkade ut för samma sak, dagen innan BF dog deras son i magen, ALLT var perfekt och inget avvek, han bara dog. Sen om det är relaterat med hur man ligger vet jag inte och jag motsäger absolut inte din observation över högersidan, men det kan vara så mycket annat som orsakar det också, sådan vi kankse inte ens kan ro för tyvärr. Beklagar verkligen det som har hänt dig och din familj och det går inte ens att försöka ge sig in på hur det känns.

Det jag tycker är att vården måste bli mer strikta och göra mer forskningar på detta så att det inte händer igen eller att det åtminstone går att förebygga. Sen vet jag inte hur mycket forskning det sker på spädbarnsdöd i magen heller :( Tycker dock det är tråkigt om man ska behöva vara rädd att sova på en viss sida, ingen har ju en aning om vilken sida dom ligger på när dom sover och rullar runt.

Annons:
[TanatosNyx]
11/18/15, 8:10 PM
#49

#48 Det är just det Snövit (och andra änglamammor) tillsammans med spädbarnsfonden kämpar för. Man vill få fram tydliga riktlinjer för vården att följa, och mer forskning kring det här. Tills dess kan de bara sprida sina berättelser, baserade på hypoteser, eftersom de själva lämnats med alla sina frågor ihop med sorgen.

Sen håller jag med (som nog framgår i #27), att man måste hitta en balans med hur aktsam man är och i vilken situation. Till exempel utan denna vetskap om att ligga på höger kanske kanske det finns någon som märker av att barnet reagerar kraftigt men inte förstår att det kanske kan vara protester ifrån magen, men med denna kunskap tänker "aha, jag kanske borde byta ställning nu", och barnet då lugnar ner sig och det blir bra flöde igen. Det kan vara skillnad mellan liv och död. Men därmed inte sagt att man ska vara rädd för att sova, ha ångest och dåligt samvete för att man inte kan styra sig i sömnen. Det är liksom orimligt.

Det är lätt att tänka att det är osannolikt att det händer, men för den där lilla procenten som drabbas är det annorlunda. Man vill veta vad man hade kunnat göra annorlunda. Man kanske "upptäcker" dessa få procent, med känslan av att det var för sent. Man känner kanske skuld. Samtidigt som man vill hjälpa andra att undvika att hamna i samma sits. Det är här vi behöver lyssna. Annars kommer aldrig förändring att ske. Varför ska staten kosta på forskning om ingen trycker på? Vi behöver höja rösten och ställa krav. Gör inte vi det gör ingen det.

Ursäkta om jag uttrycker mig luddigt, har en dålig dag med enorm trötthet och hjärndimma.

em.nord
11/18/15, 8:32 PM
#50

Anledningen till att rekommendationer angående sovställning inte finns på mvc osv är att studien är så pass "ny" & inte fördjupad i. Jag googlade mycket innan och forskarna i studien har sagt att de inte gjort tillräckligt stora studier för att några rekommendationer kan göras. Jag försöker ligga på vänster sida när jag vilar men att undvika rygg och höger sida går inte. Jag hade fått värk, kramp och inte kunnat vila. Och sömnbrist är inget att leka med tjejer.

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Upp till toppen
Annons: