Allmänt om graviditet

Hjälp med magen tack!

2019-06-01 17:22 #0 av: Jaguar_

Ja, jag hade ingen aning i vilken kategori jag skulle lägga detta. Det fanns många som den passade in på.

Till mitt bekymmer då. Jag är en aning oroad över min mage, eller ja, mina stackars tarmar. Jag lider av IBS så de har aldrig jobbat bra. På senaste tiden jobbar jag som maskinoperatör på ett företag som tillverkar kosttillskott med mera. Här tillverkar vi en tablett som heter Oxytarm. Jag har ätit denna i ett år, 4 stycken om dagen och fungerar då som en normal människa gör... Dock till kruxet i det hela... Jag är gravid och läste på på en sida att man inte ska äta dessa tabletter om man är gravid så har slutat och direkt när jag slutade stupade min tarmfunktion och jag blev som förr. Trist som sjutton! Har alltid svårt att tömma. Jag är i 6e veckan och vill gärna hitta något som kan fungera för mig utan att ta något medicinskt. Husmorstips om du nu så vill kalla det... Om det inte fungerar så får jag ju vända mig till medicin från apoteket... men vill helst slippa detta.

Har just nu hemma torkade plommon och aprikoser. Jag har dock aldrig reagerat mycket på dessa innan så jag är skeptisk att jag kommer göra det nu. Dricka mycket. Jag försöker, men är dålig på att dricka vatten. Men dricka mycket ska jag försöka med, lovar!

Ni vet hur man är som gravid. Man får ont i magen av mat och är svullen. Det tar bort allt man kan göra för att fixa magen. Så har ni tips och trix där ute för jag är helt ny på detta så skulle jag uppskatta det jättemycket!

Och om ni vill föreslå något medicinskt medel som är det bästa och skonsammaste så får ni gärna göra det med för jag antar att jag få ringa och prata med VC om detta på måndag. Eller är det till barnmorskan man ska höra av sig? Jag är lite förvirrad.

Tacksam för svaren jag får!

Anmäl
2019-06-02 07:24 #1 av: mollyt

Jag la katrinplommon i blöt över natten, drack sån juice på katrinplommon och åt överlag torkad frukt. Undvek sådant klassiskt stoppande livsmedel som mjölk och pasta och så vidare.
Fick även ett preparat rekommenderat av min BM på MVC, ska kolla vad det hette... återkommer!

Anmäl
2019-06-02 09:15 #2 av: Bjallstal

Usch, jag har alltid haft en välfungerande mage men när jag blev gravid(visst dock inte att jag var gravid då) blev det totalstopp. Fick tre olika preparat utskrivna av läkare.

Anmäl
2019-06-02 20:47 #3 av: Jaguar_

Tack så mycket för era svar! Uppskattas mycket kan jag lova.

Som sagt testade själv torkade plommon... Och det verkar ha fungerat... Än så länge i alla fall. Magen kom igång idag och jag åt bara kanske 4 eller 5 stycken till maten igår. Försökte även dricka vatten istället för t ex saft och risdryck. Hoppas min lycka fortsätter.

Men det låter ju som att jag ska köpa hem mer torkad frukt i alla fall! Få testa katrinplommon med. Vet jag testat dom någon gång innan när jag var yngre och hade besvär med min IBS, men de hjälpte mig inte då. Fast det kan ju ha ändrats så de kanske fungerar nu!Cool

#1 Tacksam att få reda på vilken du hade så jag väntar ivrigt på vad det kan vara för någon du fick! Skämtar

Anmäl
2019-06-03 09:09 #4 av: Tassen94

Laktulos är ett milt läkemedel. Tror det fungerar som så att det binder vätska till avföringen och håller det mjukt om man tar lite varje dag. Man kan ta mellan 5 till 30ml per dag så man kan hitta en dos som passar en själv. Och den är okej att ta när man är gravid!

Anmäl
2019-06-03 10:03 #5 av: oh-la

Linfrön höll igång min mage. Tog på yoghurten varje morgon från att jag började med järntabletterna. Började också morgonen med en kopp kaffe, vilket också höll igång magen. Slutade jag med kaffet blev hela magen katastrof, så jag drack kaffe hela graviditeten med båda barnen. Kaffe är ju däremot lite styggt om man har problem med magen, så det är väl kanske inte ett alternativ för dig.

Anmäl
2019-06-03 13:38 #6 av: mollyt

#3 Laxoberal (min BM tipsade även om Movicol som jag inte testade) - som är droppar som tas i ett glas vatten på kvällen, som ger effekt på morgonen sen. Jag testade bara en gång och tog nog(?) 10 droppar men fick som diarré av det så man kanske får hitta en lagom dos som passar en själv.
Nu tycker jag att jag klarar mig på vatten, torkad frukt, kaffe och begränsad mängd stoppande livsmedel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.