Tips och goda råd

Bäckenbottenmuskulaturen efter graviditet

2019-04-16 14:17 #0 av: Tassen94

Har varit på efterkontroll efter förlossningen och bad om lite tips när det kommer till knipövningar, då jag har svårt att hitta hur jag ska göra.

Bm bad mig knipa och slappna av. Men varje gång jag trodde att jag knep så slappnade jag i själva verket av, och varje gång jag trodde att jag slappnade av så knep jag haha! 😂 Någon som varit med om samma? Har fått en bok med lite övningar, men hur gör ni era knipövningar? Blir det lättare ju mer tränad man blir?

Anmäl
2019-04-16 16:24 #1 av: Livingthelife

Men hur? 😂 Låter ju väldigt underligt. Mitt knip var fint både direkt efter förlossningen och på efterkontroll.

Brukar knipa när jag kommer på det och blir även i samband med övningarna i mamma mage appen :) kämpa på!

Anmäl
2019-04-16 16:44 #2 av: oh-la

Jag hade också bra knip direkt efter förlossningen. Blev kollad redan på BB på grund av klippet och knep fint redan då. Kan du knipa strålen lär du kissar? Det är ingen träning i sig, men det är ett bra sätt att se om man kan kontrollera knipet. Kniper du strålen hittar du musklerna.

Anmäl
2019-04-16 19:44 #3 av: mollyt

Jag kan också rekommenderar att känna efter att knipa av strålen när du kissar.
Sen har du främre och bakre muskler. När du ska knipa de bakre så tipsade min första BM mig att visualisera att jag stod i kassakön på mataffären och verkligen behövde prutta och behövde anstränga mig och ”knipa igen” prutten. Jag tyckte att det hjälpte mig.

Jag kan nog inte beskriva hur de inre musklerna känns, jag fick lära mig av en naprapat som utbildade sig till mamma-tränare att känna knipet med fingrarna in vid höftbenet om jag låg på rygg. Se om du kan få gå och träffa någon som ör utbildad i det och kan hjälpa dig?

Anmäl
2019-04-16 19:46 #4 av: Tassen94

#1 Nä alltså jag har ingen aning! Måste ju innebära att jag alltid går och kniper typ 😂

#2 Jag har kunnat knipa strålen innan förlossningen, men inte just nu! Dock inte provat på ett tag så kanske kan. Bm sa i alla fall att när jag väl knep så knep jag bra, men jag måste ju lära mig känna skillnaden! Får väl försöka knipa och känna med fingrarna så kanske jag fattar skillnaden 🙈 Dock är väl knipet vid urinröret bara en punkt? Man ska väl kunna knipa bakifrån och fram. Bm förklarade det som att hålla inne en fis, och sen knipa kissstrålen och sen ska man fram ett steg till eller nåt!

Anmäl
2019-04-16 20:21 #5 av: Tassen94

#3 Missade ditt inlägg! Men jag blev också tipsad om att tänka mig att jag håller inne en fis. Bm sa att om jag har problem med att jag kissar när jag nyser om ca 4-6 månader så kan jag träffa en sjukgymnast som är specialiserad på bäckenbotten :)
Jag har helt ärligt aldrig riktigt försökt ge mig in på att göra knipövningar även om jag tänkt att jag borde, så det är väl dags att träna på riktigt!

Anmäl
2019-04-16 20:50 #6 av: Tassen94

La mig i lugn och ro nu och kände med ett finger medan jag försökte knipa! Och varje gång jag tog djupa andetag för att slappna av så knep det ihop där nere utan att jag försökte eller ens kände det (förutom med fingret). Däremot när jag försökte knipa så drog ju slidväggarna ihop sig men det var inte på samma ställe som när jag försökte slappna av( där jag det ska knipa), och det var betydligt starkare när jag försökte slappna av(dvs knep). Nä, jag fattar ärligt talat ingenting! Undra om detta är anledningen till att jag tycker sex kan va jobbigt och ont, jag försöker ju slappna av varje gång något ska in men då kniper jag ju tydligen! Vi får se om jag får ordning på detta själv 🙈

Anmäl
2019-04-16 21:01 #7 av: oh-la

#4, som sagt, att knipa strålen är inte ett sätt att träna utan ett sätt att hitta knipet och musklerna. Kniper du strålen har du hittat musklerna, och det är ju en bit på vägen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.