Känsliga situationer

Känns inte bra

2018-12-18 21:15 #0 av: Börjar_nu

Varit på två tillväxt UL. Ett i v 30, ett i vecka 32 och ska på ett i v 35. Har varit på 7 UL sammanlagt pga hyperemisis och haft samma barnmorska varje gång utom en.

Hatar verkligen den barnmorskan... Hon ska hela tiden klanka ner på mig och säger flera gånger om att jag är överviktigt och säger att ”stora mammor föder tjocka barn” klappar mig på magen och säger hur ”rejäl” den är... blir helt ärligt så ledsen varje gång jag träffar henne. Kör hem med tårar i ögonen.

De beräknar att bebisen kommer väga ca 4- 4,2kg vid BF. Tycker inte att det känns så himla överdrivet stort... men visst inte en liten bebis såklar. Men hon skrämmer upp en när hon börjar prata om planerat kejsarsnitt o.s.v...
Jag vet om att jag är överviktigt men jag är inte sådär i ögonfallande otroligt över-fet liksom :/

Känner mig som världens mest värdelösa blivande mamma som kommer föda ut en stor monsterbebis. Är redan sedan innan obekväm i mig själv. Gått upp 15 kg totalt sen jag blev gravid och är i v 33 nu. Känner mig som värsta största människan 😳

Hur ska jag göra för att inte låta hennes ord påverka mig så?! Som tur är så är min sambo väldigt peppande just nu när jag behöver det. Slänger in en bild som är tagen för 2 veckor sedan. Alltså typ v 30-31.

Anmäl
2018-12-18 21:19 #1 av: Hera

Det är inte ok. Jag hade krävt en annan.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-12-18 21:20 #2 av: Jbgs

Tycker du ska byta barnmorska ! Du ska inte behöva bli ledsen efter ett besök där !

Anmäl
2018-12-18 21:35 #3 av: Börjar_nu

Kan man ens byta barnmorska på specialistmödravården?
Min vanliga barnmorska på mvc är helt underbar liksom.

Anmäl
2018-12-18 21:36 #4 av: Travis D

Jag är väl inte expert på detta då jag aldrig fött barn, är ju bara 13 heheh. Men när jag föddes vägde jag runt 5kg, störst i familjen hahah. Mamma kunde föda mig utan problem. Tror det är väldigt mycket från person till person hur dom klarar stora barn men tycker inte du ska oroa dig. tycker du, som över stående säger, ska byta barn morska. När du föder barn/ inför att du föder barn ska du ju vara glad och lycklig! Skrattar

Tycker du ska byta barnmorska till någon som är mer positiv och snäll, som du känner dig trygg med och som du kan lita på. Och självklart någon som inte får dig att gråta! Hjärta

Anmäl
2018-12-18 21:46 #5 av: Tassen94

Fyfan vilken barnmorska. Jag hade krävt någon annan omedelbart. Du har en helt vanlig fantastisk kvinnokropp och din barnmorska borde peppa dig och uppmuntra dig utefter dem förutsättningar du har!

Anmäl
2018-12-18 21:52 #6 av: jackiejohn

Inte okej av barnmorskan att göra så alls, tycker du ska höra dig för att få byta borde gå att ordna tycker jag.

Mammans/magens storlek har inget med bebisen storlek att göra. Du kan vara smal med liten magen och få en stor bebis likväl som du kan vara lite kraftig med stor mage och få en liten bebis. 4-4,2kg låter normalt ingen jättebebis men inte heller en pytte. Bebis vikt behöver du inte oroa dig för.
Storleken på ditt bäcken avgör hur stora barn du kan föda fram, har du trångt bäcken kan ett planerat snitt behövas och bebis beräknas vara ”för stor” för dig att föda fram naturligt.

Anmäl
2018-12-18 22:46 #7 av: Sparven88

Jag blir så ledsen när jag läser det här... Jag är också överviktig, när jag väntade sonen och slrev in mig på mvc satt jag hos en barnmorska som också var rejät överviktig (större än vad jag var) och föreläser för mig om att jag hade "väldigt högt BMI, och att hon kanske borde remmittera mig till en dietist. Jag gick hem och grät efter det besöket. När jag skrev in mig med sonen vägde jag ungefär 95 kg till mina 165 cm. Jag skulle prompt gra en glukosbelastning, trots att alla mina värden alltid var bra, men jag var ju återigen överviktig.
När jag blev gravid igen för ett år sen ungefär var jag så nervös inför min inskrivning. Jag bytte mvc och tog en i en annan stad. Jag träffade en äldre variant på barnmorska, min vikt kom så klart på tal (vägde ungefär 98 när jag skrev in mig den här gången), så även dietisten. Jag sa likadant den här gången som jag gjorde första "nej tack. Jag behöver ingen dietist. Jag vet varför jag väger för mycket. För mycket inkomster och för lite utgifter. I mitt fall är det så enkelt". Till mitt nästa besök fick jag en ny barnmorska. Hon frågade inte ens om min vikt. Till slut tog jag mod till mig, och nämnde min ågren och att jag blivit bemött så illa första gången. "Äsch", sa hon "så länge allt ser bra ut med blodtryck etc så är väl inte det något problem". Jag blev nästan rörd. Hon var inte så värst intresserad av min vikt, och någon glukosbelastning fanns ingen anledning att göra, för allt såg ju jättebra ut.
Vad jag försöker säga med den här långa texten (sorry...) är att det är sån skillnad på vilken människa man träffar. Det krävs väl inget geni för att räkna ut att viktfrågan är känslig, och måste man prata om det kan man ju göra det på ett smidigt och framför allt respektfullt sätt.
Men appropå hennes uttalande att överviktiga får stora barn, nepp. Inte jag iaf. Sonen min (som jag dessutom gick över tiden med i 17 dagar) vägde 3564 g och dottern som jag fick i somras (gick över 5 dagar) vägde 3675 g.

Byt barnmorska, det är din rättighet! Du ska inte bli kränkt något mer! (Min bm som gjorde ultraljudet sa när hon hade svårt att få en ordentlig bild "ja.. här är ju lite att ta sig igenom". )
Så länge du mår bra, mår bebis bra! Va rädd om dig och sträck på dig. Du är vacker precis som du är!

Anmäl
2018-12-18 23:25 #8 av: Sindri

Den BM har inte många rätt.
Jag är 160 cm, väger strax över 50, rak som en pojke i kroppen, har gått upp väldigt lite vid alla mina 4 graviditeter. Ingen unge har varit liten, den sista vägde 4,4 kg, ploppade ut lätt som en plätt! 

Klart du skall byta BM. Prata med din vanliga och berätta precis hur du känner.

Anmäl
2018-12-19 10:56 #9 av: Bjallstal

Min pappas sekreterare är liten och späd, hennes barn vägde 5,7 samt 6,3 kg när de föddes. Så att stora mammor föder stora barn är bara bullshit.
Kräv att få byta bm. Ska inte vara något problem även på spec.
Jag är inte heller särskilt liten av mig, men har inte gått upp mycket av min graviditet. Jag har inte fått höra ett ord om min vikt, ligger på 98kg nu(34+0) men vägde ca 90 när jag blev gravid.

Anmäl
2018-12-19 18:06 #10 av: Missmagi

#3 ja man kan byta på special mödravården och du har rätt att byta utan att det ska vara konstigt. Man föder absolut inte gigantiska barn bara för att man själv har stor mage. Hur kan man ens säga så som bm? Usch säger jag!

Anmäl
2018-12-19 18:12 #11 av: FamKryger92

Om du gör UL på ordinarie mvc så hade jag krävt en ny BM!
Vi har ingen maskin hos ordinare mvc utan blir skickad till en annan stad och de kommenterade aldrig min vikt. På remissen får man aldrig veta vem man kommer på besök hos utan det är slumpmässigt vem man får gå hos.
Under graviditeten så kommenterade BM min vikt någon gång men aldrig på ett negativt sätt. Sen sa hon att hon avskyr att räkna BMI för det visar inte hur personen mår.

Anmäl
2018-12-19 20:20 #12 av: Devya

Det där är inte ok! Kräv att få någon annan. Sådär säger man ju inte. Du är sen jättefin ju, du har en vacker bebismage. ♡

Jag gick upp 22kg och födde en liten flicka på 3,3kg och 51cm. Jag har sedan födelsen (4 veckor sedan) gått ner 15kg . Att gå upp mycket i vikt betyder alltså ingenting så oroa dig inte. Och du har ju inte gått upp så mycket, åtminstone inte lika mycket som jag gjorde!

Anmäl
2018-12-20 09:41 #13 av: mollyt

BYT BARNMORSKA!

Jag är också överviktig och jag har fött två normalstora barn. Jag vet att det finns risker med att vara överviktig och det ska man såklart ta på allvar. Men jag har haft två jättebra barnmorskor under båda mina graviditeter, vi har aldrig pratat om min vikt och jag har aldrig känt mig förnedrad eller hånad. Jag om någon har ju varit medveten om min vikt/viktuppgång under graviditeten - inget behov att barnmorskan ska påpeka det också.

Anmäl
2018-12-20 18:29 #14 av: Livingthelife

Byt BM! Hade min sagt så hade jag skällt öronen av henne. Väger just nu 119kg enligt våg hemma (35+0) och började på 116 vid inskrivningen.

Min har varit snällt och sagt att det kanske inte varit den mest optimala vikten i början och att jag bör försöka att inte gå upp för mycket, men hon har aldrig nämnt den annars.
Fick bara höra skit om min vikt av läkaren vi träffade efter första ul.... De var det enda hon kunde fokusera på, min vikt, spelade ingen roll hur jag mådde, kände eller hur medveten jag var om det, utan vikten var ett STORT problem och nämnde alla tänkbara komplikationer... Min make reagerade också på hennes sätt att uttrycka sig.

Så byt BM! De har du rätt att göra. Jag har sagt att jag aldrig vill träffa denna kvinnliga läkaren igen...

Anmäl
2018-12-25 18:11 #15 av: Rowanmc

Asså stora föräldrar får stora barn, då är det BENSTOMMEN man menar! Inte att man är stor i fettmängd herregud... skit i den tönten och kräv en ny! Min förra sa ”enligt ditt BMI har du fettma” jag är mindre än dig.... verkar som att dom älskar att klanka ner på folk som inte är, enligt deras definition smala. Usch tycker att man ska prata om vad som är viktigt IOM övervikt, inte bara fortsätta konstatera att ngn har det. Nej hade krävt en ny helt klart! Stå på dig du är värd mer än såhär!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.