Tredje trimestern

Storlek vid födsel - Tillväxtultraljud

2018-12-04 08:50 #0 av: Surpan

Är det någon av er som vet hur de mäter och uppskattar födelsevikt vid tillväxtultraljud? Mäter de längden på skelettdelarna eller mäter de annat? 

Jag frågar för att jag ska göra ett TUL i vecka 32 (av andra anledningar än storleken på barnet), och funderar på vad de kommer att komma fram då. Min son var nämligen rätt så lång när han föddes, 55cm+. Han var dock inte särskilt tung eller stor i övrigt, 3900g och 36cm huvudomfång. Jag funderar alltså på hur mycket längden skulle kunna göra att mätningen av vikt inte blir korrekt på ett TUL.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-12-04 09:08 #1 av: Bjallstal

Jag vet bara att de räknade helt galet fel på min bästa kompis yngsta. Enligt dem skulle hon har varit extremt liten när hon kom(född i vecka 35) men hon var 50 cm lång och vägde nästan 3 kg.
Ungefär samma historia som jag hört vid ungefär hälften av alla barnfödslar i min närhet. Det har stämt, på ett ungefär, i ca hälften. Man får nog ta det dem säger med en nypa salt. I alla fall vikten, längden har stämt bättre

Jag är i vecka 31+5 och ska på mitt tillväxt UL om några veckor. De mätte förra veckan(spec UL) men sade inget direkt till mig mer än att allt såg bra ut. Var där av helt andra anledningar

Anmäl
2018-12-04 13:08 #2 av: Cilla89a

Jag gjorde två TUL vecka 28 och 33 tror jag det var (privat för jag var så nojig), och där beräknades hon väga 3200 g vid BF.
Ut kom hon och vägde 2735, så nej, det stämde ju inte så väldans bra.

Anmäl
2018-12-04 13:20 #3 av: Vinternos

Dem mäter omkrets på skalle och buk samt längd på lårben. Kan variera en hel del. Vår tös beräknades -18% och mättes vid nästa TUL till -7%.

Anmäl
2018-12-04 16:56 #4 av: Flaeder

Enligt min TUL-barnmorska bör man kalla mätningen för en uppskattning, snarare än en mätning. Hon jämförde det med att försöka gissa hur mycket någon väger/hur lång någon är genom att se ett helkroppsfoto. Så visst kan det en TUL-mätning skilja en del, men man får inte glömma att dem flesta TUL-barnmorskor är vääääldigt erfarna och mätt flera tusen barn.

Dem mäter huvudomfång, omkrets av buk, och längd på olika ben i kroppen, t.ex. är lårbenet ett vanligt ben att mäta vid TUL. Mätningen görs flera gånger om i rad för att få ett exakt mått. Så t.ex. huvud mäts 3ggr, mage mäts 3ggr osv... Sen gör man en sammanställning.

Enligt huvudomfånget är t.ex min väntade bebis 2 veckor äldre än vad han är, medan ett annat mått gjorde honom 2 veckor yngre. Sen räknar datorn ut något slags snitt av alla uppgifter, och man får ut en beräknad födelsevikt och en datering på bebisens ålder.

Anmäl
2018-12-06 10:26 #5 av: Surpan

Självklart förstår jag att det inte alltid stämmer, därför undrade jag om barnets längd kan påverka resultatet trots att det inte behöver betyda att det är ett stort barn. Glad

Tack #3 och #4, då vet jag att det antagligen kommer visa ett något större barn om de mäter lårbenet och om detta barn är lång också. 

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-12-06 19:50 #6 av: EjNot

Va på en jäkla massa tillväxtultraljud med mina tvillingar. Då mätte dom skalle, lårben och magen om jag minns helt rätt:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.