Livet efteråt

Föräldraledighet - Syskon på förskola

2018-10-03 11:45 #0 av: Surpan

Ni som har fler än ett barn eller väntar barn två nu, vad är era tankar kring förskola under föräldraledigheten?

Jag har en liten kille hemma som kommer att vara ganska exakt 2 år när lillasyskonet föds. Han började förskolan nu i augusti och går 07:30 till 14:30, vilket han kommer fortsätta med till syskonets ankomst.

Brukar man plocka ur det stora barnet ur förskola redan innan förlossningen? Jag planerar att gå hem cirka 3 veckor innan beräknat födelsedatum. Sen skulle jag vilja ha sonen hemma så länge som möjligt efter förlossningen men jag kan inte låta bli att vara lite nervös för hur det sa gå och all den energin som kommer att gå åt. Jag bor i en kommun där vi har rätt till förskola på heltid även under föräldraledigheten. Detta kommer ändå inte att hända då han inte ens går de timmarna nu, men skulle det vara hemskt att låta sonen gå 15 timmar i veckan eller liknande fram till sommaren, och sen ta långledigt hela familjen?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-10-03 12:08 #1 av: mollyt

Vi var ju nästan i samma situation men har valt att ta hem dottern redan. Hon har varit sjuk non stop(!) sedan vi började skola in och det känns inte rätt i magen för mig. Annars var grundtanken att hon skulle få gå lite (sina typ 2 dagar i veckan några timmar) fram tills syskonets ankomst och då vara hemma ”pappans 10 dagar” på heltid och sen kunna gå sporadiskt så att jag kunde sova - typ sådär två förmiddagar i veckan. Men ja, nu har vi tänkt om och säger upp hennes plats. Jag vill inte ha ett virusbombat förskolebarn samtidigt som nyfödd bebis. Vi får se hur det känns till senvåren/sommaren sen. Min tanke är att vi kommer hitta andra jämnåriga barn i vårt område att umgås med ändå - utomhus under vintern för mindre smittspridning. Hon har det bättre med mig som delar uppmärksamhet på mina två barn än hos en pedagog som ska dela uppmärksamheten på 5-6 barn varav två är pyttesmå och hjälplösa.

Anmäl
2018-10-03 12:59 #2 av: oh-la

Vi väntar i mars och dottern går sedan april i år. Vi kommer ta hem henne ett par veckor innan bf för sjukdomarnas skull, sedan blir hon hemma ett par veckor efter och sedan kör vi minimi på 15h. Vill både att hon ska hålla igång lite och inte tappa dagis så jag slipper skola in två barn när det är dags för lillasyskonet. Sedan har hon börjat få lite kompisar som hon tycker är roliga och jag får chansen att sova och ta det lite lugnt.

Anmäl
2018-10-03 13:02 #3 av: Sarah

Vi lät dottern gå kvar tills förlossningen, sen var hon hemma med oss när lillasyster kom. Vår tanke var att hon skulle vara hemma så länge pappa var hemma, men efter tio dagar sa hon själv att hon ville till förskolan och då fick hon gå dit.
I vår kommun är det 15 h för syskon som gäller, utom första månaden då de kan gå som vanligt. Den här veckan är sista hon får gå fullt och då har vi valt ca 25 h. Hon vill dit och saknar kompisarna när hon är hemma. Hon kommer få välja själv om hon vill vara med mig och lillasyster sen, eller om hon vill gå sina 15 h. Tror dock inte att hon själv kommer välja bort förskolan.

Anmäl
2018-10-03 13:06 #4 av: Sarah

Och varför skulle det vara hemskt att låta sonen gå på förskolan?

Anmäl
2018-10-03 13:24 #5 av: Surpan

#1 Sonen har också vart sjuk typ hela tiden. Ledsen 

#2 + #3 Hur gamla är era äldsta?

Det är väl inte hemskt egentligen men det är någonting som känns lite fel.. Han är ju så liten så han kan inte välja det själv och inte heller säga vad han tycker. Han verkar väldigt glad på eftermiddagarna hemma de dagar han vart på förskolan och han visar gärna alla saker han lärt sig (de dagar han vart helt frisk och pigg). Men många dagar har det vart ganska tufft, med att personalen fått ringa oss att hämta då han somnat på förmiddagen och inte orkat, eller vart känslig.

Vi lutar åt att låta honom gå 15 timmar från att jag går hem innan förlossningen och åtminstone fram till sommaren (självklart är han hemma de 10 första dagarna med oss allihopa). Sen efter sommaren så får vi se. Antagligen blir det 15 timmar då med om inte han vill gå längre dagar (tänker ändå max 25 timmar). Då är han ändå 2,5 år och kan nog välja lite mer. 

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-10-03 13:40 #6 av: Sarah

Hon blev 3 i juli, så lite äldre. Pratar väldigt bra och gjort länge så maj kan känna dig säker på att hon trivs on hon vill dit. Är väldigt mammig och avgudar lillasyster. Ändå vill hon till förskolan så det känns bra. Är dessutom en stor förskola och stor avdelning.
Efter första tiden på förskolan har hon inte varit sjuk så mycket och inte alls sen januari. Så, innan vintern är vi inte så nervösa för bebis och då har hon ju hunnit bli större.

Anmäl
2018-10-03 13:42 #7 av: Sarah

Förra hösten när stora var två, var hon väldigt tydlig med att hon inte trivdes. Då ändrade jag lite med mina jobbtimmar och så blev det bra. Även om de inte pratar jättebra så har man ju en uppfattning. Ha inte dåligt samvete om han trivs.

Anmäl
2018-10-03 13:47 #8 av: oh-la

#5 hon är 2 nu och kommer vara ganska precis 2,5 när liten kommer.

Anmäl
2018-10-03 16:18 #9 av: Thiah

Joel har varit hemma ett par dagar direkt efter att Adam föddes men har sedan gått kortare veckor och korta dagar hela tiden.
Joel har behövt rutinerna och jag har "behövt" vara ensam med adam för att lära känna honom.
Jag hade inte orkat med min hyperaktiva 4 åring +ett kolik barn t.ex.

Dessutom behövde jag då sova efter förlossningen och här i Finland får papporna inte vara hemma länge alls. Maken var hemma 7 dagar.

Maken och jag jobbar båda på förskolor och adam har hängt med in på Joels förskola från första veckan. Jag är inte ett dugg orolig för sjukdomar och jag hoppas nu att Adam utsatts för så mycket bakterier och virusar som möjligt innan han själv börjar förskolan.

Och barn som börjar förskola för första gången eller efter ett långt uppehåll blir ofta sjuka. Man vabbar väldigt mycket första 6 månaderna, det är svårt att komma ifrån.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-10-03 19:42 #10 av: Sarah

Idag på eftermiddagen är första gången jag verkligen förbannar systemet med 15h. Jag har ifrågasatt det mycket, men känt att för mig är det ändå ok. Hämtade stora lite tidigare än vanligt och hon har haft en uppvisning av överskottsenergi som heter duga. Kan nog säga att idag är den dag jag gjort sämst ifrån mig som förälder sen hon föddes. Brast totalt för mig. Tappar nästan aldrig humöret med henne.Första gången jag faktiskt oroat mig för hur det ska gå när hon bara går 15h :)

Anmäl
2018-10-03 19:58 #11 av: oh-la

Vi har varit sjuka konstant sedan april, med ett kort uppehåll under semestern. Med tanke på att syskonet kommer mitt i värsta smittperioden vill vi inte chansa att få hem en liten och sedan åka på nån rs eller rota det första vi gör. Vår dotter trivs bra hemma, bättre än på dagis även om hon inte lider på dagis alls.

Anmäl
2018-10-04 06:03 #12 av: Fien

Vår stora var 2,5 när lilla kom (mitt i sommaren så då var alla hemma tillsammans i en dryg månad). Sen har hon gått 25h/veckan. Jag har tagit hem henne när det gått magsjuka. Hon älskar förskolan och kompisarna och jag tror att både hon och jag hade blivit tokiga här hemma.

Den största fördelen för anknytningen var att jag fick lite egen tid med lillasyster så vi kunde hitta på aktiviteter (typ babysim, träffa mammagruppen, mysa själva osv), vilket inte hade varit lika lätt med en vild 2,5 åring.... jag tycker det är viktigt att den lilla också får lite egentid med mamma/pappa. Nu snart 1,5 år senare inser jag ju verkligen hur mycket för den lilla som är på den storas villkor, på gott och ont. Men jag tycker att fokus ofta läggs på vad och hur det stora barnet vill ha det. Och det är minst lika viktigt att tänka på det lilla barnet också!

Anmäl
2018-10-04 08:39 #13 av: mollyt

Min dotter är bara 2,5 år och jag tror inte hon direkt trivdes, hon har fantastisk förståelse men uttrycker sig själv inte så bra och kan berätta hur hon tänker/känner ännu.
Men det var små grejer som att hon FICK separationsångest och började kissa på sig på nätterna (från att inte gjort det innan) sommfick min magkänsla att säga att det inte var bra med förskola för henen. Att skiljas åt har inte varit ett problem innan men nu har hon ändrats. Eftersom hon inte kan berätta hur hon haft det på förskolan så kändes det fel att köra över henne. Men bara vi berättade att hon inte skulle gå tillbaka till förskolan så har hon inte kissat på sig mer och verkar gladare. Så det blev bäst för oss.
Vi har dessutom morföräldrar och farmor som bor nära och stöttar/hjälper till mycket så det kommer gå att ordna avlastning på ett eller annat sätt om lillebror får kolik eller annat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.