Första trimestern

Läkarbesök innan inskrivning

2018-08-06 13:59 #0 av: Surpan

Jag är så himla upprörd. Jag bokade förra veckan inskrivningssamtal på MVC, men de hade inga lediga tider förrän i september när jag då kommer att vara i vecka 11-12. Jag ringde dom idag igen för att jag behöver mediciner för illamående och allergier och kuratorkontakt då jag hade en tuff graviditet med sonen psykiskt. De menar att jag får inget stöd alls från dom innan vecka 20 utan får sköta allting själv (via vårdcentral osv), plus då betala för alla läkarbesök själv. Med sonen blev jag inbokad på extra MVC-besök, kuratorsamtal, läkarbesök och allting väldigt smidigt av MVC pga mitt mående.

Hur är det för er, har ni det likadant i era kommuner? Jag har bytt kommun sedan min graviditet med sonen. 

Jag är väldigt upprörd nu och känner mig övergiven. Jag såg verkligen fram emot en graviditet där jag kunde känna mig lite starkare än förra gången då jag vet vad som väntar och jag lättare kan planera för det och förebygga. Antar att det bara är att ringa vårdcentralen nu och hoppas på det bästa.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-06 14:08 #1 av: OlgaMaria

Det är ju vanligt att man inte får komma på inskrivningsbesök förrän vecka 12 typ. Om du behöver mediciner antar jag att det är enklast att du vänder dig till vårdcentralen. Kurator tycker jag du borde kunna få bli hänvisad till genom MVC redan nu, men det beror säkert på att det fortfarande är semestrar som du inte fick någon bättre hjälp via telefonen. Men du kan ju fråga vårdcentralen också om att du vill träffa kurator. Det kanske vore bra för dig att hitta en samtalskontakt som inte bara är kopplad till graviditeten? 

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2018-08-06 14:35 #2 av: Surpan

#1 Är det? Jag var på inskrivningssamtal i vecka 7 förra gången och fick läkarbesök med mediciner i vecka 8. Hur som haver så bokar inte min MVC in någonting innan vecka 20 - oavsett inskrivning så det hade inte hjälpt. Nu har ju jag pengar till att betala mina läkarbesök men jag tycker det är så dåligt att det ska vara olika för olika människor i samma stad.

Jag behöver ingen samtalskontakt utanför graviditeten, i samband med förlossningen så försvinner allt. Jag har någon form av gaviditetsdepp eller så för jag mår i princip bara dåligt när jag är gravid. Jag har förlossningsrädsla och sjukhusrädsla så det grundar sig säkert i det. Plus att jag mår skit fysiskt och det gör ju inte ens humör på topp direkt. Den här gången mår jag ändå mycket bättre, men vill ändå ligga steget före så jag inte trillar dit igen.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-06 14:54 #3 av: OlgaMaria

Det är nog olika men tror vecka 8-12 är ganska vanligt för första besöket. Kan tänka att det helt enkelt är så nu att de har ont om tider efter semestern. Jobbigt att du känner dig övergiven nu hursomhelst. Kram till dig!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2018-08-06 15:11 #4 av: oh-la

Jag har varit på samtal i v 6 båda mina graviditeter. Nu andra gången är jag glad för det eftersom det tillstötte komplikationer med dottern, eller snarare mig, som jag ville ta upp så fort som möjligt. Vi vill ju också göra kub och då ska blodprover ändå tas runt v 10. För oss var det samma i två landsting, Stockholm och Halland.
Du kan inte kontakta en annan barnmorska?

Anmäl
2018-08-06 15:11 #5 av: Surpan

Jag ska se över några andra mottagningar, för hur som haver så var hon väldigt otrevlig hon jag pratade med. :)

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-06 15:13 #6 av: Tassen94

Jag vat på inskrivning vecka 6, men dem gör nästan ingenting första besöket. Dem kollade hb och p-glukos, alla andra tester tar dem nu i vecka 12. I min kommun fick jag heller ingen hjälp av MVC tyvärr, då dem inte har läkare på våran MVC. Jag fick snällt gå till vårdcentralen! Tycker det är kasst! Förstår att du är upprörd, det ser väldigt olika ut i kommunerna verkar det som..

Anmäl
2018-08-06 15:29 #7 av: mollyt

Hm, nu bor ju vi i samma stad men inte samma kommun men min spontana tanke: kontakta en annan MVC om det finns? Jag har varit på tidiga samtal/inskrivningar i mina graviditeter. För att prata, få info och t.ex. ta prover inför KUB osv. Tråkigt att de verkar ha en sådan negativ inställning vid din nya MVC. Jag fick hjälp med läkemedel mot illamåendet via min BM på MVC vid inskrivningen och det var ju räddningen de första månaderna.

Anmäl
2018-08-06 15:30 #8 av: Thiah

Men alltså v20? Då ska ju både kub(om så ska göras/"får" göras) och RUL vara gjort. Och det ska väl MVC boka in? Eller?

Låter hursomhelst helt GALET att dom låter dig vara så länge när du själv tagit kontakt.

Är osäker på sånt här då jag själv bor i Finland och vi har annat system.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2018-08-06 15:45 #9 av: SimsBrooke

Oj jag var nog hos barnmorskan i vecka 7-8, sen vid vecka 12, sen vid 16, vecka 20, vecka 23. var nog i vecka 26 också, och sen nästa gång blir det vecka 30 jag går in i. Sen blir det varanan vecka då jag är förstföderska. 

Sajtvärd för The sims ifokus
Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

Anmäl
2018-08-06 17:40 #10 av: Surpan

Att inskrivningen är i vecka 11 är väl egentligen okej, jag är omföderska och vet ju det mesta sen innan. KUB har jag också funderat på hur de hade tänkt att hinna boka in, de har inte sagt någonting om det. Men jag ska inte göra KUB så jag har inte tjafsat om det.

Dom menar att de har ett "avtal" med Capio Vårdcentral om att allt ska gå till dom innan vecka 20. Vilket är skitbra för vårdcentralen som inte tappar intäkter på de gravida, skitbra för MVC som inte behöver betala för att få dit en läkare, och uruselt för oss mödrar...

Jag sa till henne att jag mådde dåligt under förra graviditeten och att jag ville "fånga upp det" så snart som möjligt men hon sa typ bara åt mig att lösa det själv.

Jag ska testa ringa Mamma Mia i min kommun imorgon, och har de inte tid eller plats så testar jag grannkommunen. :)

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-06 17:40 #11 av: Sarah

Låter märkligt. Ring någon annan. Jag hade oxå sen inskrivning nu, men det var mitt val. Sen nästa möte i v25. Men de bokade kub och rul till mig ändå, samt samtal på specialistmödravården. Jag fick ligga på lite själv om kub och spec.mödra men de fixade iaf.

Anmäl
2018-08-06 19:51 #12 av: Pontiac57

Inskrivning är vanligt att det är sent, med första hade jag v 13 och andra v 11 och då är det ju visserligen ett landsting som inte erbjuder kub. Men känns väldigt oansvarigt att inte försöka möta upp och hjälpa dig till en kuratorkontakt istället för att bara lägga bort ansvaret.
Men som andra skrivit, kolla med annan vårdgivare om det finns

Anmäl
2018-08-06 20:57 #13 av: mollyt

Jag gick hos Mamma Mia min första graviditet och var jättenöjd! #10

Anmäl
2018-08-06 21:02 #14 av: Sarah

Men det är väl inte alltid att det finns läkare knutna till mvc. De ger isf remisser till andra. Jag har bara fått remisser under mina graviditeter.

Anmäl
2018-08-07 05:58 #15 av: Surpan

#14 frågade om remiss men de gav ingen. Det var boka betala själv som gällde...

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-07 07:45 #16 av: Sarah

:( ring annan

Anmäl
2018-08-07 08:11 #17 av: Surpan

Jag har telefontid med Mama Mia idag 8:45, nu håller vi tummarna för bättre bemötande.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-07 14:58 #18 av: Surpan

Jag fick en telefontid med Mama Mia och fick prata med vad jag antar är en receptionist eller liknande som bokade in mig för inskrivning, som kommer att vara om 3 veckor. Hon såg också till att det som kommer att bli min barnmorska ringde mig nu på eftermiddagen och hon såg till att en läkare skrev ut Lergigan och Lergigan comp till mig per telefon så att jag kan hämta ut det idag efter jobbet. Vi diskuterade också KUB och kom fram till att vi skulle prata om det på inskrivningen men att om jag väljer att inte göra det så kan vi boka in ett UL för att datera graviditeten.

Allt som allt - jag ärmycket nöjd. Jag avbokade min tid på "min" MVC och kommer nu att gå till Mama Mia istället.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2018-08-07 15:42 #19 av: OlgaMaria

Åh vad skönt! Glad för din skull!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.