Förlossningen

Föda sitt barn hemma? (inte på sjukhuset)

2017-09-14 17:08 #0 av: Snowblind

Nu är det ett par år innan det är dags för mig men har haft några tankar kring detta som virvlat ett tag - att föda sitt barn hemma. 

Jag är inte så påläst kring hur en födsel går till då jag mest vill blunda för hur jobbigt det verkar vara. Men finns det någon här som har fött sitt barn hemma i t.ex. badkaret med en barnmorska eller liknande? Isåfall skulle jag jättegärna höra hur det gick till och om det gick bra för er.

Andra synpunkter, tankar eller åsikter är också varmt välkomna.

Anmäl
2017-09-14 18:27 #1 av: Fien

Jag hade personligen inte velat föda hemma OM något skulle gå fel. Då vill jag ha tillgänglig varenda maskin som finns för att rädda mitt barn. Jag läste dock på en del om att föda hemma inför min andra förlossning då jag var rädd att det skulle gå så fort att vi inte skulle hinna in (hade en förlossning på 2,5 h från första värk till bebis var ute första gången).men jag är glad att vi hann in även andra gången...

Anmäl
2017-09-14 19:09 #2 av: Smulan_88

Min första hade svårt med andningen, så där blev det lite panik för att hon inte skulle få syrebrist.

Andra gick hjärtljuden ner på.... tredje barnet gick hur bra som helst.

Men jag hade personligen ALDRIG vågat föda hemma.

Min syster ville så hon läste på en hel del, det jag tror de hade som "kriterier" för hemma förlossning (detta var nere i Malmö) var att Man hade haft en komplikationsfri första förlossning. Så det var endast omföderskor som kunde välja att föda hemma. Då hade hon full kontakt med en doula, som va specialiserad på hemma förlossningar och sen fick hon ta kontakt med sjukvården för att ha minst 1 barnmorska med vid förlossningen... mer vet jag inte.

Anmäl
2017-09-14 19:10 #3 av: Snowblind

#1 Hmm, okej. Tack för ditt svar Blomma

Anmäl
2017-09-14 20:34 #4 av: Pontiac57

Jag personligen skulle inte våga eftersom man inte har tillgång till övervakning på bebisen på samma sätt även om hemmamiljön helt klart är att föredra. Nu har det ju slutat med akutsnitt med båda mina barn så jag har ju inga bra erfarenheter

Anmäl
2017-09-14 22:42 #5 av: oh-la

jag har en bekant som födde sitt andra barn hemma efter en första fysiskt komplikationsfri förlossning, men psykiskt mycket påfrestande. efter första gången ville hon vara hemma i lugn och ro i en trygg miljö. det gick kanon och hon var mycket mer nöjd med sin andra förlossning än sin första. barnmorskor fanns på plats under förloppet. däremot kan man i Sverige inte få en hemförlossning subventionerat om det inte är andra förlossningen efter en tidigare komplikationsfri graviditet. jag tror inte heller att en hemmaförlossning sker i helt eget valda miljöer som ett badkar. barnmorskan vill ha något översikt över förloppet så det inte går för fort. med rätt tekniker, att hålla emot och skydda mellangården slipper man många förlossningsskador, och det är svårt i ett badkar där det inte går att se.

jag har alltid varit orolig och rädd för förlossningen, och var orolig inför personalbrist eller att bli dåligt bemött, eller stressad under min förlossning på sjukhus, men jag kan säga att när det väl satte igång ville jag inget annat än in på förlossningen! jag ville ha barnmorskor som kunde sin sak och jag ville ha bedövning! det kan man inte få hemma mer än begränsat. 

jag skulle aldrig få en hemmaförlossning, min första förlossning slutade med komplikationer i form av en moderkaka som vägrade släppa, blödningar och därmed operation. jag längtar ändå till nästa graviditet och förlossning och vill föda på sjukhus. personligen tycker jag förlossningen var fantastisk! visst, jobbig, men helt otrolig. skulle aldrig byta den upplevelsen mot något.

av ren nyfikenhet, vad är det som får dig att fundera på hemmaförlossning?

Anmäl
2017-09-15 00:50 #6 av: Sarah

Skulle aldrig frivilligt välja att föda hemma, om ngt skulle hända barnet och man inte är på sjukhus, skulle aldrig förlåta mig själv.

Anmäl
2017-09-15 09:08 #7 av: Snowblind

#2 Åh okej tackar för infon! Får se till att läsa på ordentligt om båda delarna innan det är dags.

#4 Åh okej, ja precis det är lite det man förlorar - alla maskiner och hjälpmedel och extra personal som går att få tag på.

#5 Vilken bra information, jag tackar och bockar. Och tackar även för din egna åsikt och upplevelse; känner mig öppen för allt just nu.

Främsta anledningen är att jag tycker det känns som att det skulle vara det bästa för mig mentalt sett. Hemma är det bara folk du känner att du kan lita på och känner trygghet med och inga nya konstiga miljöer. Bara lugn och harmoni. Har en känsla av att när man föder i sjukhus så kommer det komma sjukvårdare titt och tätt och det kanske kan upplevas som stressande - att man måste hålla koll på dem. Har läst något i form av att de "klipper" upp en om man inte är tillräckligt öppen efter x antal tid etc etc. Känner att jag hellre vill lita på naturen inom mig än en främlings lärdom med saxen litegrann.

Det kanske låter drastiskt eller konstigt men så ligger det till i mitt huvud just nu. :)

Här är en video som gav mig inspiration:

https://www.youtube.com/watch?v=D82viV25v1s

(nu måste jag dra men återkommer sen!)

Anmäl
2017-09-15 09:14 #8 av: Maria

Jag hade aldrig vågat.

Det är väl egentligen alla blivande mammors dröm att få föda i lugn och ro på en plats man är trygg men med tanke på vad som kan hända så utsätter man ju både sitt barn och sig själv för fara.

Min son hade inte överlevt om jag hade fött hemma och jag tror inte jag hade överlevt känslan av att ha orsakat detta genom mitt val.

/Maria

 

Anmäl
2017-09-15 09:26 #9 av: oh-la

#7, nej nej! Man klipper inte om man inte öppnat sig. Det finns det ingen mening med alls. Ett klipp görs exempelvis om en förlossning går för fort och slidöppningen inte hinner töjas. Normalt försöker man bromsa lite när huvudet ligger och trycker mot slidöppningen, för då hinner vävnaden töja sig. Går inte det och man ser tecken på att det kan spricka istället så klipper man just för att man vill att om det ska spricka ska det göra det kontrollerat och åt rätt håll.

Jag upplevde aldrig något springande. Vi låg i timmar i lugn och ro. Sedan hade vi en barnmorska + student och en unmdersköterska inne. Så länge som man inte är med om ett skiftbyte är det samma ansikten som dyker upp. Studenten var och hon och jag satt och pratade nästan fram till krystvärkarna. Jag upplevde förlossningen som väldigt lugn, men det är ju min upplevelse.

Jag förstår verkligen tanken med en hemmaförlossning. Finns nog till och med studier på att det i vissa fall är lugnare under vissa omständigheter. Du kommer ändå ha två barnmorskor med dig och möjligheterna till smärtlindring är negränsade. Tror det kam vara bra att gå igenom en förlossning en gång på sjukhus med tillgång till allt, det man trodde innan vänds lite upp och ner när det sätter igång är min erfarenhet :)

Jag tycker annars det låter som du skulle må bra av att kanske läsa lite om förlossningar, kanske prata med en barnmorska? Lite låter det som att du blivit påpackad skräckhistorier (som detta med klipp... huwa!!!). Sedan försöker man låta en förlossning fortskrida så naturligt som möjligt utan ingrepp. Man vet att det är det bästa. Jag fick värkstimulerande, men min förlossning stannade av med jämna mellanrum och blev väldigt utdragen, så där behövdes lite hjälp. Det är först när det blir fara för barn eller mor som man verkligen skyndar på eller tvingar fram förlossningen (sugklocka och akut kejsarsnitt exempelvis).

Anmäl
2017-09-15 10:52 #10 av: Fien

#9 håller helt med dig, det låter som ts har hört mycket negativt om förlossningar på sjukhus. Jag är supernöjd med båda mina som (som tur är) skett på sjukhus. Upplever det inte alls som stressigt med personalen utan de är superproffsiga och gör verkligen allt för att det ska gå så bra som möjligt! Nu har båda mina varit extremt snabba så jag har varit inne ca en timme med värkar innan bebis kommit så personalbyten var det inte tal om för min del. Men med första barnet gick hjärtljudet ner och helt plötligt var rummet fullt med personal som nara var där för mig och mitt ofödda barn.

Anmäl
2017-09-15 11:10 #11 av: Surpan

Jag förstår absolut. Jag ville verkligen inte behöva föda på sjukhus. Jag ville verkligen inte vara beroende av sjuksköterskor. Jag har träffat många helt empatilösa inom vården och det var inte alls vad jag ville med min förlossning. Några skriver här att de aldrig hade förlåtit sig själva om det hänt någonting med barnet hemma, men jag kände väldigt starkt att jag hade aldrig förlåtit mig själv om jag litat blint på någon sjuksköterska som sedan gjorde någonting mot mig eller mitt barn.

Jag förstår verkligen känslan.

Men - jag ville verkligen ha bedövning. En massa bedövning. Så jag förstod att jag var tvungen att åka in ändå.

Och nej, vissa bryr sig helt enkelt inte så mycket om patienten. Ens på förlossningen. Men jag hade min man där och han sa ifrån, förde min talan när jag inte vågade/orkade och stöttade mig genom allt. Teamet jag hade under större delen var underbara, och vägde upp för allt negativt.

Föd på sjukhus. Det är ändå bäst. Du kan be dom att låta dig vara ifred så mycket som möjligt.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2017-09-15 16:16 #12 av: Snowblind

#6 Jag förstår. :)

#8 Åh okej, vilken tur att du befann dig i sjukhuset då! Hjärta

#9 Tack så hjärtligt för informationen. Tror det är en bra idé som du säger, att prata med en barnmorska och ställa alla undrande frågor som jag har. För det låter inte så "dåligt" som jag har trott innan. Och ja, jag tror jag har läst lite skräckhistorier angående att föda på sjukhus. Läste något om hur det gick till förr i tiden. Gillar "Sedan försöker man låta en förlossning fortskrida så naturligt som möjligt utan ingrepp.Tummen upp

#10 skönt att höra! Tack :D Gick det bra med det första barnet? Blomma

#11 Åh okej, jag tackar så varmt för din goda beskrivning, tror det är lite så jag känner. 

Anmäl
2017-09-15 16:50 #13 av: Devya

Men är det då inte bäst att gå privat? Det är säkrare än att föda hemma och lugnare än att föda påett sjukhus. Har du funderat på det?

Om du verkligen vill föda hemma måste du söka upp mer info, fråga barnmorskor och så vidare. Det är väldigt viktigt att vara påläst om man vill föda hemma. Hoppas du får mer info! :)

Anmäl
2017-09-15 18:27 #14 av: Snowblind

#13 hmm, har inte tänkt på det faktiskt. 

Ja precis, det är planen - att bli påläst om båda delarna :) Ville bara höra om egna upplevelser och åsikter och så från er till att börja med. (En liten utgångspunkt kan man säga.) Blomma

Anmäl
2017-09-15 21:52 #15 av: Fien

#12 ja det gick bra, precis som #9 skriver så vill de ju att allt sker så naturligt som möjligt men de är beredda om något skulle gå fel. I mitt fall så återhämtade sig bebis själv när jag började krysta och hjärtljudet gick upp igen. Så hon föddes vaginalt en knapp timme senare. Det är inte ovanligt att hjärtljudet för bebis sjunker under en förlossning men det får inte vara för länge, detta övervakar de ju om man är på sjukhus och kan agera efter vad som händer.

Efteråt fick jag veta att anledningen till att det var så mycket folk på rummet var att de förberedde för sugklocka om bebis inte hade återhämtat sig. Det är verkligen min bild av förlossningen, de vill att allt ska ske så naturligt som möjligt men det finns möjlighet till både bedövning och snabbt uttag av bebis (antingen vaginalt eller via snitt) om det blir akut.

Anmäl
2017-09-15 22:28 #16 av: oh-la

Jag vill också som en liten parentes, eftersom filmen du länkade till var amerikansk, att tittar du mycket på amerikanska förlossningar skiljer de sig mycket från svenska. Du föder exempelvis ofta i gynställning, vilket inte är optimalt (läs gärna på om förlossnimgsställningar! Jag födde på pall med min man tätt bakom mig, mellan hans knän hans bröstkorg mot min rygg, höll stöd för armarna på hans knän och höll honom i händerna. En av de finaste stunder jag delar med honom! Så intim och nära!). Gynställning är inte alltid optimalt! Dom har ofta mer värkstimulerande och kommer in tidigare vilket gör att man gärna skyndar på förloppet lite.

På förlossningen finns massor av saker att testa. Vissa har badkar där du får båda dig igenom värkarna. Jag stod mycket och använde pilatesbollen och det va kanon. Rummet var nedsläckt och man var bara inne då och då för att kolla läget. Barnmorskorna var underbara trots ganska hög belastning och diskuterade och gav förslag hela förlossningen. Jag hade en riktigt fantastisk sjukhusförlossning, trots att den slutade på operation. Vilken upplevelse! Barnmorskorna var uppe på bb dagen efter och pratade och kollade läget. Och då födde jag inte på ett litet sjukhus utan på karolinska Solna. Nu finns det ju alla typer av förlossningar, och det här är bara min upplevelse.

Annars kan jag faktiskt också tipsa, om du har frågor, att detta forum är kanon! Det är inga skräckhistorier. Ärligt, absolut, och kanske inte alltid vackert och lyckligt, men det är inte de där hemska historierna som man hör. Att kvinnor skrämmer varandra på det viset gör mig nästan förbannad. Här kan du fråga högt och lågt. Gav mig själv googlingsförbud när jag väntade dottern, men här skrev och läste jag för att det var så trevlig stämning.

1177 har faktiskt en del skrivet om hemförlossningar, kanske också kan vara något att kika på?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.