Det lilla barnet

Jobbigt att lämna henne på dagis.

2017-09-05 08:50 #0 av: pompido

Alltså just nu känner jag mig så stressad över att lämna mitt barn på förskolan. Jag har läst artiklar där psykologer säger att barn inte mår bra av att vara länge på dagis och ska helst inte ens börja på dagis förens de är 2 år, som absolut tidigast. Och att även om barn inte visar det utåt så kan barnet känna sig övergivet osv.

Mitt barn har aldrig gråtit på dagis sedan hon började för några veckor sedan och verkar ha det bra där enligt pedagogerna, men trots det så oroar jag mig för att hon ska skadas av att hon är 1,5 år gammal och går där från 07:30 - 16:30 och då har jag ändå dragit ner på min arbetstid för att hon inte ska vara där för länge.

Sedan tycker jag också att det är riktigt obehagligt att lämna bort det viktigaste jag har till människor jag inte känner med en massa andra barn som jag inte känner heller och utan att veta vad som händer när jag inte är där. Min dotter kan ju inte prata än så det är ju inte som att hon kan berätta för mig om det han hänt någonting. Idag när jag lämnade henne så fick jag en dålig magkänsla men jag vet inte varför. Kanske att jag är rädd att pedagogerna ska kränka henne. Här hemma så skriver vi t.ex. inte på varandra, vi pratar lugnt med varandra och så får hon så mycket kärlek hon känner att hon behöver.

Hur ska jag komma över dessa känslor? Och är hon för länge på dagis? Kommer hon skadas av det tror ni?

Anmäl
2017-09-05 09:16 #1 av: pompido

*skriker (inte skriver)

Anmäl
2017-09-05 09:32 #2 av: Ria74

Tror det är vanliga känslor hos föräldrar.
I en idealisk tillvaro skulle jag velat stanna hemma till dottern var 3 år men det gick inte. Hon började vid 16 månader. Dock bara 15 timmar per vecka. Nu är hon 4 år och går 25 timmar per vecka.
Nu jobbar jag själv på förskola så är ganska lugn med hur det funkar att ha sitt barn på en förskola.
9 timmar är ganska långa dagar kan jag tycka. Men många föräldrar har inget val.
Beträffande kränkningar, på vår förskola skriker vi inte på barnen. Men naturligtvis säger vi till när dom gör något dom inte får.
Prata med pedagogerna om hur du känner.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2017-09-05 09:37 #3 av: Snowblind

Min pappa hade jättesvårt att lämna mig hos dagmamman för att jag blev så himla ledsen och det sköter verkligen i hans hjärta. (Typ det värsta för honom) men jag tror att denna kraftiga sorg som barn upplever vid separation går över efter en stund och allt blir som vanligt.

Anmäl
2017-09-05 09:59 #4 av: fluffis

De flesta känner nog att det är jobbigt, så du är definitivt inte ensam :)

I vårt fall så lämnade vi redan vid ett års ålder och först hade jag dåligt samvete över det men nu ett år senare så känns det jättebra att sonen var där bara på halvtid (6 timmar) i flera månader. Det blir så grymt långa dagar annars.

Sen tycker jag att man inte ska glömma hur positiv förskolan är också, t.ex. hur mycket de kommer att lära sig.

Anmäl
2017-09-05 10:05 #5 av: _Fisken

Vi förändrade våra liv drastiskt och tog hem dottern igen efter typ 1 mån.  Det beslutet påverkade oss då och även nu och då till det positiva. 

Fördelar: Fin uppväxt för barn och föräldrar. 
Nackdel: Lite fattigare, understimulerad mamma (som var hemma med barnet/barnen)

Anmäl
2017-09-05 12:10 #6 av: Fien

Som många redan skrivit så är det nog rätt vanliga känslor.

Men tänk också på hur mycket de lär sig när de är där! Att kommunicera och interagera med andra barn och vuxna, det kommer de ha stor nytta av senare i livet.

Att de skriker på barnen har jag aldrig hört talas om, däremot kan ju barn få en tillsägelse om de gör något fel (typ slår ett annat barn/drar i håret etc). Hade det varit mitt barn som slog så hade jag önskat att en vuxen sa ifrån (om jag inte själv är där). Samma sak gäller om ett annat barn slår mitt barn, då önskar jag att en vuxen säger ifrån. Det är ju en utveckling och barn testar gränserna, men då måste någon finnas där och tala om vad som är rätt och fel.

Anmäl
2017-09-05 14:14 #7 av: Sarah

Så känner de flesta är jag övertygad om. Spec med första barnet. Just nu är förskolan lite jobbig för vår dotter, det var samma i början av förra terminen. Det är nya inskolningar, lite ny personal osv. Men, däremellan är det väldigt bra och hon trivs. Vi hade inte valt bort förskolan ens om vi hade haft möjligheten, bara kortat ner dagarna lite. 

Anmäl
2017-09-05 18:02 #8 av: Devya

Här där jag bor så ska de till daghemmet/dagmamman då de är 4månader. Har även sett yngre barn där. De har inte tagit någon skada av det så jag tror inte att du behöver oroa dig. Då är de också där från kanske 7-18.

Anmäl
2017-09-06 19:33 #9 av: mollyt

Jag tycker det låter drastiskt att säga att barnen Tar Skada av att gå på förskola när de är 1,5.
Men vi har också en 1,5åring hemma som vi valt ska vara hemma på heltid tills hon är 2,5 och sedan börja gå lite på deltid på förskola - då kommer vi lappa med jobb/föräldrarledigt och få hjälp av mor- och farföräldrar att hämta tidigt på förskolan så att hon inte behöver gå så långa dagar.

Om det inte känns rätt för dig och ditt barn i dagsläget så se över möjligheten att inte ha henne på förskola så många timmar (7:30-16:30 är länge tycker jag).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.