Allmänt om graviditet

Hur funkar det?

2017-06-10 09:21 #0 av: Lena90

Känner mig väldigt okunnig som frågar detta men hittar inga svar och blir inte klok på det.
Är det bara när man har ägglossning som man kan bli gravid eller kan man bli det under hela cykeln förutom då under mensen? Känns som man bara fick lära sig för länge sen i skolan hur man inte blir gravid och inte hur man igentligen blir det ;-) Hollywood filmer känns inte som tillförlitlig källa heller där det räcker att ha sex en gång så vips är man gravid 😂

Anmäl
2017-06-10 10:00 #1 av: Sparven88

Ett ägg måste släppas för att kunna bli befruktat. Man har ägglossning ungefär 14 dagar efter sista mensen (om man har en 28 dagars cykel). Jag fick höra av en barnmorska att för att öka sina chanser att bli gravid kunde man ha sex dag 10, 12, 14 och 16 i sin cykel.
Klart att det kan räcka att ha sex en gång för att bli gravid, men då ska man verkligen lyckas pricka rätt..

Anmäl
2017-06-10 10:11 #2 av: Smulan_88

Tvärtom ska man tänka sparven ;) det är väldigt få som har just 28 dagars cykler.

12-16 dagar innan kommande mens har man ägglossning. Spermierna kan i "extrema fall" leva upp till 5 dagar OM alla förhållanden är rätt med rätt pH. Men för att öka chanserna att bli gravid bör man som sparven säger ha sex varannan dag. Ägget är livsdugligt i 24 h från det att det släpper, så har ingen befruktning skett då. Så kommer ägget ut med mensen. Om alla förhållanden är rätt så är det ändå "bara" 25% chans att det resulterar i en graviditet. Så det kan ta lite tid att bli gravid.

Men det är såklart olika för alla ;) endel tar det sig på första försöket och endel får kämpa längre. Lycka till i bebisbaket!!

Anmäl
2017-06-10 10:15 #3 av: Smulan_88

Och anledningen till att jag "rättar" och skriver 12-16 dagar innan KOMMANDE mens är för att endel tror att det alltid är i början från föregående mens man ska räkna. Och säg då att en ägglossning sker senare än vad den skulle ha gjort eller att mensen hoppar över en månad, då är risken/chansen stor att man "slutar försöka" för att man tror att man missat chansen fastän ägglossningen helt enkelt kommer senare under månaden. Så fortsätt att ligga till mensen kommer för att ha högst odds till en graviditet just OM kroppen spelar spratt och försenar ägglossning och mensen.

Anmäl
2017-06-10 14:41 #4 av: Lena90

Så man kan säg att innan ägglossningen så kan man inte bli gravid? Jag har nyligen slutat ta p piller efter att ha tagit det i många, många år. Så jag har ingen aning om hur lång min cykel är. Vet inte om det sitter kvar något skydd i kroppen när man har tagit de i så många år. Funderar på att testa ett ägglossning test men funderar på om det är värt det? Dom var inte direkt billiga :-P

Anmäl
2017-06-10 15:42 #5 av: Fien

Spermier KAN leva i din kropp upp till en vecka, men några dagar är nog mer rimligt att tro att de klarar sig. Därav att man rekommenderar samlag ungefär varannan dag runt äl. Ett ägg behöver släppas från dig för att kunna bli befruktat.

Om jag hade varit du så hade jag låtit det gå i alla fall en (eller faktiskt två) cykel utan stickor och liknande bara för att ge kroppen en chans att komma tillbaka efter dina piller. Ha istället sex när ni känner för det och tar det sig så gör det. När du har lite koll på hur lång cykel du har kan det vara värt att testa med äl stickor om du vill. Vissa upplever det dock som ett stressmoment så fundera om du verkligen vill göra det. Det finns andra sätt man kan ha koll på sin äl också, typ flytningar som ändrar karaktär, vissa känner även av sin äl väldigt tydligt.

Var även beredd på att det kan ta tid att bli gravid, även om vissa blir det på första försöket så är det långt ifrån alla som blir det! Hur fruktsam man är har också med ens ålder, ju äldre desto svårare....

Anmäl
2017-06-10 21:29 #6 av: Smulan_88

Har du ätit hormonella p-piller eller minipiller?

För är det vanliga p-piller ligg mycket nu under första två månaderna, det är nämligen ökad chans att det tar sig just för att kroppen kämpar otroligt mycket för att "gå tillbaka" till hur den är utan tillsatta hormoner. ( min teori efter att ha läst runt mycket) ;)

Anmäl
2017-06-11 08:14 #7 av: Thiah

#6 så har jag också förstått att det är. Man har "lättast" att bli gravid direkt efter att man slutat med piller. Själv blev jag ju gravid på första ägglossningen.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2017-06-18 19:36 #8 av: Lena90

Tror det är hormonella piller jag har haft. Typ vanliga neuvleta. Har haft sedan jag slutade ta dom en svag, molande värk nedanför magen som kommer lite till och från. Antar att det är min kropp som börjar vakna till liv igen ;)

Anmäl
2017-06-18 23:04 #9 av: Smulan_88

#8 det är vanliga hormonella ja, så ligg mycket ;) hehe.

#7 min storasyster har konstaterad pcos och blev av en "specialist" rådd att äta hormonella preventivmedel för att kroppen inte skulle komma in i klimakteriet i förtid. (Hon hade mens 1-2 ggr på ett år) så helt enkelt för att hålla kroppen i hormonell balans. Hon har efter det ätit p-piller och för henne har det tagit sig första månaden efter uppehåll (när hon och hennes sambo viljat ha barn) med samtliga tre barn.

Jag har själv alltid haft regelbunden mens så i mitt fall har det aldrig funnits några misstankar om pcos eller att jag skulle "få svårt att få barn". När jag om min man började försöka med första barnet hade jag regelbunden mens med exakt 28 dagar emellan mens och mens.

Det tog 13 månader för oss att få ett + på Stickan. Det hela skulle då "berott på stress", enligt icke proffesionella åsikter.

Med andra barnet ställde vi in oss på att det kunde ta tid... efter 2 år sökte vi hjälp, vi hade fått en tid i brevlådan och när vi passerat 2,5 år (månaden innan vi skulle få gå på första besöket för hjälp) så tog det sig. Alla bm vi pratat med har sagt att INGA hjärnspöken kan få det att dröja så länge utan det måste vara något annat...

Sen började jag läsa runt lite, jag har alltid ätit minipiller.. men efter lite läsning och lite om och men så började jag äta p-piller och åt dem i 8 månader just för att jag läst att efter 6-8 månaders ätande så är kroppen "i fas" med pillren. Jag läste även att första två månaderna vid stopp ökar risk/chansen för graviditet och även tvillinggraviditet.

Testade min teori, och barn nummer tre tog sig på andra försöket.. man får tro vad man vill, men jag har en teori om att det hjälper.

Har flera p-piller ätande kompisar som det tagit sig på på första försöket efter p-piller stopp, men när de inte ätit p-piller efter första barnet har andra barnet dröjt betydligt längre tid.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.