Det lilla barnet

Glömmer att borsta tänderna.

2017-06-07 16:27 #0 av: pompido

Min bebbe har fått fem tänder nu och ända sedan hen fick sina första tänder så har vi varit fruktansvärt dåliga på att komma ihåg att borsta hens tänder. Nu äter hen i och för sig minimalt med processat socker, det enda processade sockret hen får i sig är ifrån brödet hen äter, annars äter hen en kost med hela råvaror ifrån växtriket :)

Men självklart vet vi att hens tänder måste borstas men vi glömmer hela tiden och det kan gå flera dagar innan vi kommer ihåg att borsta dem.

Tror ni att hens tänder klarar sig? Är vi de enda föräldrarna som glömmer att borsta sin bebis tänder? :P

Anmäl
2017-06-07 16:45 #1 av: fluffis

Vi är duktiga på att komma ihåg att borsta faktiskt.

Det viktiga är ju att det går på rätt håll för er tycker jag. Alltså att ni blir bättre och bättre på att komma ihåg. Så att ni inte fortfarande sitter där när ungen är 15 år och ingen kommer ihåg att hen ska borsta tänderna ;)

Anmäl
2017-06-07 16:50 #2 av: [Smulan_88]

Huvudsaken är ju inte när ni borstar dem utan ATT ni borstar dem. Kariesangrepp kan man få även om mängden socker är låg. Lägg tandborsten vid skötbordet eller där ni byter blöja och borsta vid blöjbyte alternativt skärp till era rutiner så när ni sätter på Pyamas eller klär av/på för morgon och kväll borsta då.

Mjölktänderna behöver de ha i många år så var noga, eller noggrannare. Det är mänskligt att glömma innan man kommit in i nya rutiner, men för barnetsskull så hitta på en lösning som funkar för er för att komma ihåg.

Sen om man ger majsbågar/krokar så är det värsta tänkbara för tänderna, dessa är osockrade. Så det är inte alltid sockret som är boven ;)

Anmäl
2017-06-07 16:53 #3 av: Fien

Vi var också dåliga på att komna ihåg det när första tänderna kom... framförallt om vi var iväg. Men nu har vi fått in rutin och glömmer sällan eller typ aldrig. Försök påminna varandra så har ni snart skapat en rutin.

Det är ju inte bara processat socker som sliter på tänderna... frukt innehåller ju tex en massa fruktos....

Anmäl
2017-06-07 19:12 #4 av: Thiah

Maken är en hejare på att minnas som tur är. Han var bra på det redan från start.
Jag har försökt ha sonens tandborste nära min så när jag ser min ser jag hans och minns då att borsta hans tänder.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-06-07 22:46 #5 av: teezan

Ha tandborsten synlig och skriv ev minneslapp eller påminnelse i mobilen ;)

Det gick för övrigt jättebra att borsta dotterns tänder tills det tog tvärstopp vid cirka 15 månader, då ville hon inte längre. Det är 5 månader sedan och vi glömmer sällan att vi ska borsta, men dottern suger i princip bara upp tandkrämen och "borstar" själv, vilket inte blir så noga. Vi väntar ut henne, men börjar ju kännas som det aldrig vänder. Vill inte tvinga henne liksom, har testat att hjälpa henne borsta men det blir bara bråk.

Anmäl
2017-06-08 06:04 #6 av: Thiah

#5 Joel började för cirka ett halvår sen börja borsta ganska bra. Och han fyllde 3 i april.
Men några 3 gånger 3 min blir det inte...

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-06-08 10:09 #7 av: SuperLimm

Det viktigaste är väl ändå att få in en rutin på att borsta tänderna? Sen om barnet under en period vill borsta själv så får det väl vara lite mer slarvigt då, huvudsaken är väl ändå att tandborsten faktiskt hamnar i munnen två gånger om dagen så det blir en rutin liksom? Så har iaf jag alltid tänkt men jag har inga barn själv så jag vet ju egentligen inte.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.