Allmänt om graviditet

Färga håret?

2017-02-27 10:16 #0 av: Djurälskaren87

Kan man färga håret som gravid? Det är utväxten jag vill färga. Brukar göra det hemma själv.

Anmäl
2017-02-27 10:18 #1 av: Alexzandra630

Ja det är ingen fara. Men det kan bli så att resultatet blir annorlunda eftersom du har en annan hormonbalans.

Anmäl
2017-02-27 14:47 #2 av: Lilolizeit

Det råder delade meningar om detta. I Sverige avråder man inte från att färga håret medan Danmark avråder.
Danmark ligger före Sverige när det handlar om farliga kemikalier och hur det tas upp av människa, djur och miljö.
Jag hade absolut avstått från att färga håret.
Lika så valt väldigt noga vad jag smörjer in kroppen med osv.
Detta är givetvis något man alltid bör vara noga med, men extra noga under en graviditet.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2017-02-27 20:03 #3 av: mikkan01

Oj, inte haft en tanke på det och blekte slingor förra veckan. Följer tråden för vidare svar.

~mikkan
Medarbetare på Hår iFokus.

Anmäl
2017-02-27 20:27 #4 av: Fien

Ja det råder delade meningar om det och man får avgöra själv... men som #2 skriver så finns det inga restriktioner mot att färga håret som gravid i Sverige. Det finns också olika färger och olika frisörer har olika sammansättningar... så vill man vara påläst får man läsa på om alla molekyler och dess funktion och eventuellt risker :)

Jag färgar men försöker dra ut på tiden emellan så det blir så få gånger som möjligt under graviditeten. Har inte märkt att det blir annorlunda färg någon gång... Undviker dock mycket annat och tar sällan (typ aldrig, bara i nödfall) läkemedel eller andra salvor, crémer etc...

Anmäl
2017-02-27 22:48 #5 av: Djurälskaren87

Vad är de för salvor man ska undvika att smörja in kroppen med?

Anmäl
2017-02-27 23:55 #6 av: Smulan_88

Har hört amma som #2, och hittade av en slump en gång testresultat från urin efter just färgning av håret. Och gifthalterna av kemikalier va katastrofala, så de avrådde både under graviditet och amning.

Alla gör så klart som de skälva vill, och visst inte säkert det blir några synliga skador. Men det kan ändå vara en risk, det bör man ha i åtanke.

Sen finns det ju massor av saker som skulle kunna skada fostret men som folk ändå skiter i och utsätter sig själva och sin graviditet för, men det är ju upp till var och en.

Själv valde jag en "neutral/nästan min egna färg" strax innan graviditeten och har helt enkelt valt att avvakta tills "detta kapitel är över". Men som sagt alla gör dom dom vill, det kommer även synas tydligt i variationen av kommentarer du får #0.

Anmäl
2017-02-28 00:13 #7 av: Smulan_88

Studiebaserad fakta http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/höga-kemikaliehalter-efter-hårfärgning-4fbff3ed04bf725194009dc6

Anmäl
2017-02-28 06:24 #8 av: Lilolizeit

#5 jag hade ingen specifik salva i åtanke utan menar generellt. Jag menar huden är ju lite av en svamp, som suger upp mycket av det vi smörjer in oss i.
Till exempel så kan ordet "parfym" i en innehållsförteckning innefatta flera hundra olika ämnen, det är svårt att veta exakt vad man har att göra med. Men man kan alltid försöka hitta så naturliga alternativ som möjligt.
det jag menar är att man borde kolla innehållsförteckningar på såväl hudprodukter som mat. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2017-02-28 08:12 #9 av: Fien

Jag skrev om detta i ett annat inlägg, just om synen på kemikalier vilken jag ofta tycker är naiv. Jag är kemist kan jag tillägga också... Media framställer idag allt naturligt som det bästa och säkraste alternativet... det är absolut inte sant och något som man ska vara kritisk till. Det finns många naturliga substanser som är giftiga för oss, som djur och växter tillverkar som sitt eget försvar. Ett exempel på det är muskotnöt, "stora" doser av det är dödliga för oss. Och en stor dos i det här fallet är ganska liten.... så många gånger handlar det om dosen och lite sunt förnuft. Vill man inte färga håret pga av olika anledningar så gör man inte det, och vill man så finns det inga restriktioner som säger att det inte går...

Samma sak gäller med salvor och läkemedel. En stor skillnad som man bör vara medveten om när det kommer till läkemedel, naturläkemedel och naturmedel är att läkemedel är hårt reglerade och kontrollerade av Läkemedelsverket. Det finns sammanställd data att läsa på. Naturläkemedel har inte alls samma höga krav och naturmedel har inga krav (de behöver inte ens ha en bevisad effekt). Med det inte sagt att man ska stoppa sig full med läkemedel men det är viktigt att vara källkritisk och veta vad man egentligen gör, vilket inte är lätt när media och tillverkare ofta bara visar ena sidan.... många bloggare som inte är kunniga på området bidrar inte heller till att det blir lättare för "vanliga konsumenter"...

Anmäl
2017-02-28 08:49 #10 av: Smulan_88

#9 liksom du skriver att du har "kemist" i bakruggen. Det är självklart upp till var och en vad man gör före, under, efter graviditeten och med sina barn. MEN FU har inte forskat på ämnet (vilket i dagsläget ingen verkar ha gjort) om vilka inverkningar det får över lång tid, när man utsatt ett foster för detta. SÅ lika väl dom det går att säga "okej kör på", bör man ändå ha i åtanke att det är ett onödigt preparat man utsätterkroppen för som man helt enkelt kan välja att avhålla sig från. Just på grund av bristande forskning, om eventuella ökade canserrisker i framtiden.

Att vara kemist är inte detsamma som specialiserad forskare på ämnet

Anmäl
2017-02-28 08:50 #11 av: Smulan_88

Ursäkta stavningen=telefonens rättstavning

Anmäl
2017-02-28 08:58 #12 av: Fien

#10 Jag skrev inte det heller.. jag skrev att det gäller att vara källkritik och att allt är giftigt i en viss dos... sen får man själv avgöra vad man tycker är lämpligt att använda... jag är själv restriktiv med både läkemedel och salvor, vilket jag också skrev tidigare....

Förstår faktiskt inte alls ditt påhopp på mig då jag skrev ett mer generellt inlägg i syftet att väcka tankar och faktiskt inte alls sa att man skulle använda allt utan snarare vara källkritiskt, använda sunt förnuft och fundera kring doser....förstår inte heller vilket ämne du syftar på.... du vet ju inte vad jag har forskat på.... forskning är även många gånger tvetydig, och det finns många sidor av samma mynt....

Anmäl
2017-02-28 10:25 #13 av: Devya

Alla får väl göra som de själva vill. Jag tror inte att det lär åstadkomma farliga skador men hälsosamt kan det ju förstås inte heller vara om man tänker efter med lite sunt förnuft.

Eftersom det råder delade meningar om det här så skulle jag personligen välja det säkra före det osäkra. Jag skulle alltså aldrig börja på med att färga håret då jag är gravid eller då jag väl börjar amma. Jag tycker annars inte om lukterna och får alltjämt svårt att andas. Jag tror inte att det är hälsosamt för oss vuxna så då tror jag faktiskt att det kan vara värre för ett litet foster som växer inne i ens mage.

Men det är ju min personliga åsikt. Huruvida jag har rätt eller ej har jag ingen aning om men det är på det här viset som jag resonerar.

Anmäl
2017-02-28 11:55 #14 av: Djurälskaren87

Tack för svar. Jag har bestämt mig för att inte färga det.

Anmäl
2017-02-28 12:48 #15 av: Lilolizeit

Jag hoppas att mitt inlägg i #8 inte missförstås. Klart man inte kan använda vad som helst bara för att det är naturligt. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2017-03-07 21:27 #16 av: mollyt

Jag avstod att färga håret ut kemikaliesynpunkt - man har så otroligt mycket små ytliga blodkärl i hårbotten. Jag lät även bli andra kemikalier som nagellack, hårspray och dylikt. Väl strikt må hända men det passade mig bäst, ville inte utsätta mig eller barnet för det.

Anmäl
2017-03-07 23:45 #17 av: Surpan

Det finns hårfärger som är i princip bara pigment tillsammans med balsam. Alltså ingen kemisk reaktion med väteperoxid. De använder jag fortfarande under graviditeten, främst från märket Directions.

Sedan finns också henna och indigo om man vill testa. Det anses ofarligt. :)

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2017-03-07 23:51 #18 av: Djurälskaren87

17# Kan så lite om färger men vart hittar man de?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.