Väntar barn

Riskgraviditet

2017-02-05 12:09 #0 av: Alexzandra630

Jag har en såkallad riskgraviditet och i början av graviditeten när jag var hos BM så pratade hon om att jag skulle få göra extra kontroller under graviditeten och att jag skulle få min graviditet planerad hos speciallistmödravården.

Förutom de vanliga kontrollerna har jag varit hos speciallistmödravården två gånger. Ena gången för ett läkarintyg och andra för att "planera graviditeten". Dock så visste inte läkaren om detta så hon spenderade en timme med att prata om glukosbelastningen.

Jag har inte träffat min BM sen v 14 och har sedan dess gjort RUL men inget mer. Är i v 24 nu och kommer inte träffa BM förrän v 26.

Är det så lite kontroller under en riskgraviditet? BM pratade om att de skulle ta blodtryck på mig varannan vecka. Det har gjorts en gång i veckan 14.

På grund av andra anledningar kommer jag byta BM efter nästa besök men vill veta lite hur det har varit för andra med riskgraviditet?

Anmäl
2017-02-05 12:46 #1 av: Surpan

Nu kan jag ha fel men riskgraviditet är ju inte direkt en medicinsk term på det sättet utan det är bara ett samlingsnamn i folkmun för graviditeter som har högre risker än genomsnittet. Har man det brukar man bli remitterad till specialistmvc. Men det kan handla om allting egentligen. Så det beror nog helt på vad det gäller.

Men om BM sa att de skulle ta blodtryck varje vecka, kan det ha vart så att hon menade från en specifik vecka?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2017-02-05 13:10 #2 av: Alexzandra630

Det var speciallistmödravården som började prata om riskgraviditet. Jag är överviktig om det spelar in. Min BM har mest tjatat om blodtryck och blodsocker men de har bara tagit det en gång. När jag ringde till MVC i v 18 någon gång tyckte hon det var jättekonstigt att jag inte hade fått mer planering osv. Så hon ordna det ett besök på speciallistmödravården igen men de förstod inte varför jag hade fått det läkarbesöket inbokat.

Jag kommer ta upp detta med den nya BM jag får sen men skulle gärna vilja ha lite mer kött på benen innan jag gör det, därav jag frågar här.

Har blivit väldigt omkringkastad med mina frågor under graviditeten och det är en stor del till varför jag byter BM.

Anmäl
2017-02-05 13:12 #3 av: Lilolizeit

Jag som också räknas som "riskgraviditet" fick redan när sonen föddes reda på att blir du gravid igen så kommer du gå på täta kontroller för att kolla livmodertappen från ca vecka 20.

Är i vecka 20 nu och har för ca 1 och 1/2 månad sen haft första läkarkontakten, det var när hon skulle skicka remiss till spec.mvc. Sen blev det jul ooch div röda dagar.
Någongång mellan jul och början på januari var jag på första käkar besöket av spec.mvc. då mättes min tapp och sen väntade man till v.20, blev i samband med rul.
Antar att det blir täta kontroller nu.

Läkaren vid förra förlossningen sa att dom borde kolla mig varje till varannan vecka fr.o.m. v 20. Nu får vi se vad det blir.

Vi verkar ju ha helt olika "risker" men oavsett så är det ju viktigt att dom informerar om kommande besök och kontroller. Att man oroar sig och undrar om man får all vård man behöver är ju långt från optimalt.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2017-02-05 13:18 #4 av: Alexzandra630

#3 Läkaren på mvc sa rakt ut till mig att hon tyckte att jag borde byta BM till en som var mer lämpad. Och det säger ju en hel del.

Det var lite så som den planeringen du fick som jag trodde att jag skulle få. Det lät så på inskrivningen iaf.

Anmäl
2017-02-05 13:31 #5 av: Lilolizeit

Är under all kritik att du inte fått någon info. Bra att du byter bm! Jag hade bett om att få komma till en annan direkt, inte väntat. Sen hade jag ändå förklarat för min första bm varför jag bytt.
Iaf här där jag går kan de ta tid att få tider, så jag skulle be om en ny direkt så du inte behöver dra ut mer på tiden ifall de är kö.
En risk är en risk och ska tas på allvar.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2017-02-05 14:10 #6 av: jackiejohn

Tänker att det beror lite på varför du anses ha en riskgravidtet?
Vad är det som utgör en risk? Vad är man orolig ska hända?
Men helt klart verkar det ju vara dålig kommunikation mellan din bm och läkare, bra att du byter bm!

Jag sågs också som en riskgraviditet nu med andra barnet pga prematurfödsel, i mitt fall misstänkte de ju moderkaksavlossning men det kunde aldrig fastställas. Jag fick till mig att först efter rul kan man planera graviditeten och lägga in extra besök, jag fick extra ul i v 28 och så träffade jag mvc läkaren och diskuterade graviditeten, då hade jag blivit sjukskriven redan pga smärta i magen vid fysiskansträngning.
Jag gick inte hos specialistmödravården utan till vanliga mvc. Däremot så skulle jag ta kontakt med förlossningen så fort jag tyckte nåt kändes obekant/fel.

Anmäl
2017-02-05 14:13 #7 av: Surpan

Vad bra att du ska byta bm, hoppas du får bättre info sen!

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2017-02-05 15:46 #8 av: Pontiac57

Tänker lite som dom andra att vad är det som anses som en risk?

Låter helt klart som att din bm haft dålig kontakt och dåligt med tider.

Men beroende på varför så kan dom täta besöken vara längre fram i graviditeten.
För mig t ex blir det täta kontroller och 3 tul from v 28 pga att min moderkaka succesivt slutade tillföra näring så bebis slutade växa och blev väldigt svag.

Anmäl
2017-02-05 15:57 #9 av: Alexzandra630

Jag anses ha en riskgraviditet pga övervikt. Väntar dessutom på en utredning om jag har EDS men det vet jag inte om det utgör någon risk för graviditeten (däremot sa sjukgymnasten att man behöver övervakas extra vid en förlossning).

Det är ingen som har förklarat var riskerna är vid övervikt mer än att jag riskerar graviddiabetes och blodpropp.

Anmäl
2017-02-05 16:07 #10 av: Pontiac57

Okej då kan jag tycka att dom borde iaf tagit blodsocker och kollad allmän tillståndet oftare.

I min kommun har första besöket efter inskrivningen inte varit förän v 26 men dom har nu ändrat det till v 21 för att tidigare upptäcka problem osv. Tänkte om din bm kanske inte tror att du är en risk tidigt utan mer senare i graviditeten och om det är samma i din kommun?
Oavsett varför så är det dåligt :/

Hoppas att du fåf en bättre vid bytet :)

Anmäl
2017-02-05 16:42 #11 av: Alexzandra630

#10 Ja jag blir så frustrerad när jag verkligen försökt få tag i information men de bara slussar runt mig.

Nu har jag kollat blodtryck och blodsocker själv regelbundet under graviditeten pga jag tycker att det varit märkligt att inte mvc kollat det. Men det var även andra saker jag blev lovad att få göra tex träffa en förlossningsläkare samt en narkosläkare som jag ff inte hört något om.

Men då vet jag att det inte riktigt verkar finnas någon standard för riskgraviditeter utan det är individanpassat.

Anmäl
2017-02-05 22:14 #12 av: Pontiac57

Ja jag tror det skiljer sig enormt beroende på vilka behov man har.
När ska du träffa din bm nästa gång?

Anmäl
2017-02-06 09:13 #13 av: OlgaMaria

#11 Ja, det är väldigt individanpassat och ofta inte så mycket besök osv som man kan tycka att det låter som när de först pratar om det. Och det är inte så vanligt att man behöver gå regelbundet på specialistmödravården, utan det är mest för att få en bedömning och sen en plan för olika eventualiteter vid förlossningen. Vem sa att du ska få träffa en förlossningsläkare och narkosläkare? Förhoppningsvis ligger det redan en remiss om det så att du får kallelser till det så småningom, men det blir nog senare. Över huvud taget är det inte så mycket besök förrän framåt slutet i graviditeten och man kan känna sig lite bortglömd. Kommer nog bli betydligt mer besök sen efter ditt besök i vecka 26.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-06 09:46 #14 av: Alexzandra630

#13 Fast har ju varit 2 gånger på speciallistmödravården för att få en plan men har inte fått någon. Det är mest det som stör mig.

Det var den BM som bokade mitt andra besök på speciallistmödravården som sa att jag skulle få träffa de läkarna. Min BM hade semester vid den tidpunkten.

Hade jag bara fått veta vad för besök och när de kommer ske hade jag inte känt mig bortglömd men nu så har jag ingen aning. Det är väl det som är jobbigt men jag antar att det hade varit annorlunda om jag hade en lite mer engagerad BM

Anmäl
2017-02-06 10:23 #15 av: OlgaMaria

#14 Fast det kanske finns en plan där nu. BM som sa att du skulle få träffa dessa läkare kanske såg i din journal att dessa besök var inplanerade? Att du ska få träffa dessa framåt slutet och att de kommer göra lite extra kontroller (på vanliga mvc) räknas som en "plan" för din graviditet. Dock kommer de extra kontrollerna kanske inte ännu. Försök slappna av och ta alla dina frågor på ditt nästa besök i vecka 26.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-06 10:43 #16 av: Alexzandra630

#15 Har frågat min BM om detta men hon visste ingenting så det står inte i min journal. Det finns ingen plan. Med tanke på att hon ringde och frågade mig vad EDS var när min sjukgymnast kontaktat henne för att jag få en utredning så är jag ytterst tveksam till att hon kommer se till att det finns en plan heller för den delen.

Anmäl
2017-02-06 18:43 #17 av: flocken

Jag har haft riskgrav.
Kollade blodtrycket 1-2 gr/ v. Ul nästan varje månad. Sjukskriven . Blodförtunnande 2sorter. Planerade snitt.
Nu förbjuden att bli gravid igen så steriliserad.

Fick eeklampsi med första barnet. Jag överlevde precis. Hängde på minuter. Vår dotter dog 1 timme efter förlossningen. Har nu 2 pojkar

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2017-02-06 19:09 #18 av: Smulan_88

Om någon undrar vad för risker vad gäller graviditet och övervikt, kan ni läsa några exempel här ---> https://familjen.trygghansa.se/gravid/fragor-och-svar-gravid/overviktig-och-gravid-vilka-ar-riskerna/

Jag tycker absolut att man oavsett anledning om man har en eventuell risk graviditet eller förlossning bör tas på allvar. Jag tror som så att vad gäller de flesta risker så ökar de ju längre graviditeten fortskrider oavsett vilken typ av risk man har. Att ha god kontakt och kommunikation är A och O framförallt när en risk spelar in men även annars, så känner man sig otrygg i situationen och o informerad så tycker jag som i tex Alexzandra630s fall så gör man rätt i att byta.

Själv hör jag till skaran som har och kommer ha sk "riskförlossning", så vad gäller mitt eget fall så är det finalen som ska diskuteras med en förlossningsläkare i kombination av 1-2 TUL för att utesluta några av riskerna.

Sådana här trådar är toppen i den mån att man får upp ögonen för olika typer av tänkbara risker, men också lösmedel på de olika riskerna.

Anmäl
2017-02-06 19:27 #19 av: Smulan_88

Lösningar inte lösmedel och jag pratar så klart om gontakten med barnmorska om jag ska förtydliga mig själv :*D

Anmäl
2017-02-06 21:46 #20 av: Alexzandra630

#18 Tack Smulan! Jag hade nog inte känt mig alls lika frustrerad om jag hade litat på min BM. Och tack för länken!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.