Komplikationer

Obehandlad hypotyreos i v.12

2016-12-01 08:33 #0 av: toggeman

Jag är 26 år och gravid i vecka 12. Sedan jag fick plus på stickan har jag slutat med mina antidepressiva (Fluoxetin). Jag har mått extremt psykiskt dåligt sedan dess och även varit väldigt trött, vilket jag och min sambo kopplade till att jag slutat med Fluoxetin och dessutom påverkas av graviditeten. Men i måndags tog jag blodprover som visade att jag för låg ämnesomsättning.

Blodproverna som togs var dessa, och de visade:

P--Tyrotropin (TSH) 2,9 mIE/L
P--Tyroxin (T4), fritt 13,4 pmol/L
P--Ferritin 101 µg/L

Det enda som snurrar i min hjärna just nu, är vilka skador det kan ha gett på fostret, och hur stora riskerna är att det blivit det. Jag vill ha ärliga svar från någon som är insatt i ämnet, för enligt läkaren är det ju aldrig någon fara med något...

Det skrivs på många ställen att det är viktigt att sätta in behandling i början av graviditet, men om några dagar är jag inne i min fjärde graviditetsmånad...

Det värsta är, att jag inte ens tror att dessa sköldkörtelproblem har uppkommit under graviditeten. Ända sedan jag var 15 år har både jag och läkare misstänkt att jag haft hypotyreos. Men eftersom mina blodprover varit inom referensramarna så har ingen läkare sett någon anledning att behandla mig för det.

För några år sedan blev alla symtom värre, och när jag nämnde för min läkare att jag läst om hur blodprover kan vara missvisande, slutade det med att han höjde rösten och sa att jag skulle "sluta läsa massa skit på nätet", och att "ett blodprov kan aldrig vara missvisande när det kommer till sköldkörtelproblem!".

Mitt tillstånd kopplades istället till depression som behandlades med Fluoxetin. När vi uppnådde 60 mg blev depressionen bättre, men de övriga hypotyreos-symtomen kvarstod.

Hoppas någon kan svara mig i detta, för detta oroar mig och min sambo något enormt!

Anmäl
2016-12-01 09:25 #1 av: toggeman

Måste förresten förtydliga att referensvärdena för TSH ser annorlunda ur för gravida, så enligt den ligger jag över Ledsen

- 1:a trimestern: TSH 0,1-2,5 mIE/L
- 2:a trimestern: TSH 0,2-3,0 mIE/L
- 3:e trimestern: TSH 0,3-3,0 mIE/L

Anmäl
2016-12-01 09:56 #2 av: fluffis

Du verkar ha bra koll redan! :)
Sköldkörtelproblem är en av de första sakerna man kollar upp vid tecken på depression, efter vad jag har förstått, eftersom det kan ge depressionssymptom.
Värdena ser inte käpprakt åt hel ut? vilket kan vara en tröst. Jag är ingen expert men har precis läst om detta i en kurs samt har lite egen erfarenhet.

Jag visste inte att värdet för TSH kan ändras när man är gravid. Själv hade jag 0,97 i v 7 och det sades det inget om (jag har inga problem i vanliga fall heller men tar extra prover eftersom jag har diabetes typ 2). Järndepåerna hos mig var 27 så det är lite skillnad mot ditt värde.

Det känns som om du borde prata om detta med en läkare (en vettig en vilket inte alltid är så lätt att hitta). Kanske du kan säga att du är orolig och vill ha en remiss till endokrin för en ordentlig koll. Jag antar att du inte går till specialistmödravården redan? Vad är det för symptom du har? Vad säger läkaren om dem? Och barnmorskan?

Anmäl
2016-12-01 11:10 #3 av: RoxannaS

#2 Nej. Det är inte sant. Jag har ätit antidepressiv i omgångar sen jag var 16 år gammal utan att utreda sköldkörteln innan trots att vi har det ärftligt i släkten sen minst 3 generationer bakåt. Antidepressiv har inte hjälpt på mig. Har dock inte fått häcken ur vagnen och kollat upp den igen. Gjorde för 3(?) år sedan och då visade det inget konstigt. (Är för övrigt 22 nu, snart 23 (fyller sista januari) så)

Anmäl
2016-12-01 11:22 #4 av: Smulan_88

Jag har hypotyreos och jag hade det förmodligen under min första graviditet. Men det uppmärksammades inte förrän hon var ute, "ovanligt stor" (eller inte, vet inte riktigt men större än mig och min man vid födsel) 4540 gr och hon var slö och medtagen + att hon hade problem med blodsockret när hon kom. Mina värden va katastrofala det värdet som ska ligga under 1 låg på 88 och själva ämnesomsättningen som bör ligga mellan 10-20 låg på 7, så fick konstaterad hypotyreos (detta va -11).

Du är ju gravid och egentligen inte speciellt långt gången om man ser till det faktum att man är gravid i ca 38-40 veckor. Så sålänge de hittar rätt levaxin dos för dig, så borde det ju inte gjort någon större fara. Tänker då hypotyreos är väldigt vanligt och många går obehandlade så tror jag inte att det ska vara någon fara. Även för oss som har tidigare konstaterad hypotyreos så höjs ju dosen men inte det allra första.

Men se till så du får levaxin (medicin mot låg ämnesomsättning).

Anmäl
2016-12-01 11:40 #5 av: Smulan_88

Kollade nu dina värden och dem är ju inte direkt katastrofala. Det är väll ditt TSH då som är lite högt.

Ferritin är ju blod reserver, och t4:st ligger ju inom värdena, om än i underkant. Antar att du får börja på 25 microgram och eventuellt höja under jägraviditeten.

Kan tillägga att jag äter 125 microgram ;) så du ska se att med lite Levaxin blir du piggare och mår bättre. Du har inget att oroa dig för och det var tur att ni upptäckte det så tidigt ändå. Ha lite koll efteråt (efter att bebis kommit) då värdena har en benägenhet av att ändras.

Anmäl
2016-12-01 11:40 #6 av: Smulan_88

Kollade nu dina värden och dem är ju inte direkt katastrofala. Det är väll ditt TSH då som är lite högt.

Ferritin är ju blod reserver, och t4:st ligger ju inom värdena, om än i underkant. Antar att du får börja på 25 microgram och eventuellt höja under jägraviditeten.

Kan tillägga att jag äter 125 microgram ;) så du ska se att med lite Levaxin blir du piggare och mår bättre. Du har inget att oroa dig för och det var tur att ni upptäckte det så tidigt ändå. Ha lite koll efteråt (efter att bebis kommit) då värdena har en benägenhet av att ändras.

Anmäl
2016-12-01 12:01 #7 av: toggeman

Tack för att ni vill svara en orolig zombie...

Jag vill gärna tänka att graviditeten har mycket tid kvar. Men  nästan överallt där det står mer detaljerad information, står det hur viktigt det är att värdena är bra i början, och det är det som skrämmer mig mest.

Det står bl.a. att:

  • Värdena ska vara bra under de tre första månaderna då CNS bildas
  • TSH ska kontrolleras snarast man vet att man är gravid för att undvika fosterskador
  • kvinnor som fått konstaterat sköldkörtelproblem ska låta bli att bli gravida innan värdena är bra

Och det får mig så himla orolig!!! Nu är det ju liksom försent att rätta till en skada... Och om det blivit några skador kan vi inte heller se - först när barnet är fött och blivit lite större så märker vi om det fått hjärnskador eller inte...

Ni har rätt - tack och lov är inte värdena katastrofala. Men eftersom jag i flera år har mått så dåligt, trots att sköldkörtelvärdena varit bra, så kanske jag faktiskt är sjukare än vad blodproven visar?

Usch tankarna snurrar... Man tänker alltid det värsta Ledsen

Anmäl
2016-12-01 12:08 #8 av: Smulan_88

Min dotter är ovanligt smart för sin ålder så tror de har fel ;)

Två väldigt vanliga saker vad gäller hypotyreos är 1 det är svårare att bli gravid 2 obehandlat är det lättare att få missfall/svårare att behålla graviditeten. Men en tanke är ju att ni upptäckt det i tid vilket hjälper dig att gå hela vägen. Allvarliga missbildningar/fel brukar resultera i ett missfall. Så jag tror inte du behöver oroa dig.

Och lite av oron hör ju till... du ska ju bli mamma ;) vad är viktigare än ens kommande barn <3

Önskar dig lycka till!! Du ska se att allt kommer att gå jättebra!

Anmäl
2016-12-01 12:14 #9 av: [TanatosNyx]

Det som händer är att om man går obehandlad ökar risken för missfall eller att man helt enkelt inte kan bli gravid. Upp till vecka 24 behöver fostret sköldkörtelhormoner utav dig, då det inte kan producera eget. Har man väldigt dåliga värden kan alltså bebisen få ämnesomsättningsproblem.

Det du däremot behöver veta, som jag önskar jag hade fått veta, är att du riskerar inflammation i sköldkörteln det närmsta året efter förlossningen, det hände mig. Jag var så fruktansvärt sjuk, men trodde kroppen var urlakad efter en svår graviditet och extrem mjölkproduktion så jag trodde jag hade massa brister. Men jag hade alltså utvecklad kraftig hyperthyreos. Jag hade så ont, och sov typ 20 timmar per dygn, men innan det bröt ut kunde jag inte sova alls. Var jättespeedad och hela kroppen gick på högvarv konstant. Jag trodde det var förlossningshormoner som gjorde att man inte direkt behövde sova som nybliven mamma..

Inflammationen lämnade permanenta skador på min sköldkörtel, när det läkte ut så fick jag hypothyreos igen, nu svårare än förut. Jag mår inte bra på levaxin, men måste äta det fortsättningsvis.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-01 21:09 #10 av: [GråHäxa]

Jag är inte super insatt i hur värdena skall se ut och sånt men jag fick veta att jag hade hypotyreos i v.11. Började googla och blev som du livrädd! Tänkte att det här kan ju omöjligt gå bra. Men det gick hur bra som helst, har en glad och pigg 8 månaders bebis nu. Jag har fortfarande hypotyreos dock men äter en låg dos levaxin och har inga känningar av det alls så jag skall inte klaga.

Det verkar inte vara så ovanligt att sköldkörteln påverkas av graviditet och jag tror inte att du behöver vara orolig. Det står en massa skit på nätet så försök att inte googla, det skapar bara onödig oro.


Anmäl
2016-12-02 10:14 #11 av: fluffis

Lite lustigt för nästan precis när jag hade skrivit mitt inlägg igår så fick jag ett nyhetsbrev från Libero angående min graviditetsvecka 22. Det står såhär:

 "Det är svettiga tider för mamman! Precis som många andra av kroppens organ blir sköldkörteln också mer aktiv under graviditeten. Det kan innebära att man känner sig varmare."

Anmäl
2016-12-02 11:32 #12 av: LillaFrun81

Egentligen ska Tsh ligga under 1.0 då man är gravid, men refvärdena ser annorlunda ut & de är de som de flesta går på....
Risken för mf ökar om Tsh är högt...
Här finns en länk med mer info
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2071

Anmäl
2016-12-02 12:05 #13 av: Smulan_88

Sköldkörteln kan bli påverkad av många olika orsaker. MEN får man konstaterad hypotyreos så går det aldrig över. Utan behöver medicineras med levaxin livet ut. Det är en väldigt vanlig kvinno sjukdom och pubertet eller graviditet är de vanligaste "utlösande" faktorerna.

Anmäl
2016-12-02 13:37 #14 av: RoxannaS

#18 Oj är det så! Måste nog kolla min då. Två år sedan sonen kom och ett MA efter det. Mått ganska knepigt ett tag nu. :/

Anmäl
2016-12-02 15:11 #15 av: Smulan_88

Kan ju vara en bidragande orsak RoxannaS

Anmäl
2016-12-02 18:40 #16 av: RoxannaS

Ja :/

Anmäl
2016-12-02 18:45 #17 av: [GråHäxa]

Jag har också hört att hypotyreos är livslångt. Jag fick konstaterat underfunktion för ca 7 årsedan som jag åt levaxin för. Sedan var värdena helt plötsligt normala igen och levaxinen togs bort utan att något hände. Förens jag blev gravid igen då kom det tillbaka. Hur kan det vara så?

Vill inte kapa tråden nu, men bara funderar över det här med att har man fått det blir man inte av med det.


Anmäl
2016-12-02 20:00 #18 av: Smulan_88

Vet inte säkert men man kanske kan ha viss underfunktion utan att det är just hypotyreos, låter lite märkligt iaf.

Levaxin äter man ju för att "slå ut" sköldskörteln då kroppen bildat antikroppar mot den. Sen hänger ju bisköldskörteln och hypofysen ihop med sköldskörteln vilket kanske också kan spela in.?

Hade du hög levaxindos när du åt under de sju åren GråHäxa, eller va den relativt låg 25/50/75/100/125 microgram? För om dosen va väldigt låg tänker jag att det kanske är som så att du ligger på något "gränsvärde" och du träffade på en doktor som helt enkelt inte ansåg att dina värden va helt fel.? *bara en tanke

Anmäl
2016-12-02 20:24 #19 av: [GråHäxa]

Ja det var en lågdos som jag åt då och ännu lägre som jag äter nu, minns inte exakt men tror det var runt 75 mg. Var djupt deprimerad på den tiden och en teori var att depressionen orsakade underfunktionen. Vilket jag tycker låter lite konstigt för det brukar väl vara tvärtom, att hypotyreos orsakar depressionens symptom.

Jo det var lite så det var, när levaxinet togs bort och när man kollade vid senare tillfälle så  låg jag lite vid gränsen för underfunktion men ändå okej enligt somliga läkare. Mår ändå väldigt mycket bättre när jag äter levaxin så något har det ju nog varit ändå.


Anmäl
2016-12-02 20:58 #20 av: [TanatosNyx]

Man kan få tillfällig hypothyreos efter förlossning. 95% av dessa läker ut. (Fick detta förklarat av läkaren jag träffade i samband med min skintigrafi eller vad det nu var av sköldkörteln, fick iaf radioaktiv kontrast och sen röntgen av sköldkörteln).

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-02 22:10 #21 av: Smulan_88

À tvungen att googla. Hypotyreos är livslångt och går ej att bli frisk från Men

"Efter en graviditet kan man få en tillfällig störning av produktionen av ämnesomsättningshormoner. Det brukar gå över av sig själv, men i vissa fall behövs behandling." står på 1177

Det är endast tillfällig hormonrubbning inte hypotyreos.

Anmäl
2016-12-02 22:15 #22 av: [GråHäxa]

Någon som har koll på hur lång tid det kan ta efter en graviditet innan sköldkörteln fungerar normalt igen?


Anmäl
2016-12-14 13:57 #23 av: Alexzandra630

Fick konstaterat igår att jag har en rubbning av sköldkörtelhormon och jag är i v 16+1. Enligt läkaren var det ingen fara för bäbisen bara jag började med levaxin så fort som möjligt. Fick en startdos på 100 mikrogram.

Det jag tycker är konstigt är de väntar 2 månader innan de kollar om dosen är bra. Någon som har koll på varför de väntar så länge?

Anmäl
2016-12-14 14:32 #24 av: Smulan_88

#23 även om det är ett vanligt fenomen så är de "lata" på att ta prover. Tror att det är som så att det är väldigt många (även inom sjukvården) som inte är pålästa inom ämnet.

Det var en hög första dos, men då kanske dina värden va helknas... alternativt är det annorlunda när de upptäcker detta vid en redan aktuell graviditet. När jag började så började jag på 25 (trots katastrofala värden) och efter några veckor ökade vi på för att hitta rätt mängd. Min dos brukar ligga på 100 mikrogram men nu när jag är gravid äter jag 125.

#22 det beror på om du bara har fått en rubbning eller om du fått hypotyreos. Rubbningen kan ta några månader, hypotyreos kvarstår livet ut, då kroppen bildat antikroppar mot sköldskörteln.

Anmäl
2016-12-14 14:44 #25 av: Alexzandra630

#24 Hur vet man om det är en rubbning eller om det är konstaterat? Eller rättare sagt hur konstaterar man det?
Tycker också det var en hög dos att börja med men litar på läkaren.

Anmäl
2016-12-14 15:53 #26 av: Smulan_88

Absolut, läkaren kommer förmodligen att ändra din dos allt eftersom men det är säkert just för att du gått obehandlad och för att kroppen ska få en snabb reaktion på medicinen.

Jag vet inte om jag ska vara ärlig vad vanligt det är med en tillfällig hormonrubbning, men just hypotyreos är vanligt. Så skulle tro att det i de allra flesta fall är det just hypotyreos och behöver då medicineras livet ut. tack o lov för Levaxin ;)

Va noga sen efter någon månad eller två när bebis kommit ut, för då behöver man oftast sänka dosen levaxin något.

Anmäl
2016-12-14 16:02 #27 av: [TanatosNyx]

Dom är inte lata med prover, levaxin är långtidsverkande så före 6-8v kan man inte få rätt provsvar ens.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-14 16:04 #28 av: [TanatosNyx]

Ska tillägga att är värdena väldigt dåliga sätter man in hög dos på gravida ja. Mamman får ta smällen med biverkningar pga att man prioriterar barnets hälsa.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-14 16:44 #29 av: Alexzandra630

#26 Jag har misstänkt tidigare att jag har haft hypotyreos tidigare men vid provtagning har jag legat på gränsvärde. Så egentligen är det inget konstigt att de valt att medicinera mig under graviditeten.

#27 Det var det jag undrade men då vet jag varför det dröjer så. Jag tar gärna eventuella biverkningar bara bäbis mår bra. Är mest glad att de faktiskt upptäckte det.

Anmäl
2016-12-14 17:06 #30 av: Smulan_88

#27 de är säkert inte lata när de vet vad de ska leta efter. Pappa är överläkare, expert inom blod och forskar just om labbprover. Mamma är biomedicinskanalytiker så är inte helt ute och cyklar ;)

Antar att du jobbar inom sjukvården. Det där med prover har mycket att göra med till vem man kommer, inte "lathet" men kompetens och framförallt brist på kompetens och insatthet finns. Och det finns de som alltid tar prover och de som aldrig eller sällan tar vissa prover.

Anmäl
2016-12-14 23:35 #31 av: [TanatosNyx]

Nej jag jobbar inte inom vården, har hypo själv ;) jag vet att de slarvar och gärna skippar T3 etc, men just det med tiden behöver det ju gå för att kunna avläsa proverna, även om mycket annat brister :) Men de är mkt noggrannare med gravida.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-15 11:43 #32 av: RoxannaS

Om man ligger på gränsen ska man väl få rätt att prova medicinering för att se om man mår bättre? De ska ju tydligen vara så väldigt finstilt de där. Fick ju höra de att man kan få prova och se om se blir bättre. För läkarna kan ju inte säga hur du själv ska ligga för att må bäst. Men jag har svårt att tro att någon mår bra av att ligga på gränsen. Låter inte så hälsosamt. :/

Anmäl
2016-12-15 11:50 #33 av: [TanatosNyx]

Nej, man får inte prova om man ligger på gränsen, pga att nån idiot har stämt läkare som gjort så så de blåvägrar numer (enligt chefen på min VC)

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-15 12:02 #34 av: Smulan_88

Har också hört att man inte får prova vid "gränsvärden". Jag mår bäst av en dos +25 mickrogram mot det jag annars äter. Men då läkarna har sina bestämda gränser så får jag den dos jag har.

Om man har gränsvärden så kan man ha koll om man blir gravid just för att graviditet gör värdena ofta sämre (inte alltid men ofta) så då kan man behöva ett tillskott på lägsta dosen vilket är 25 microgram levaxin.

Be dem ha koll på TSH, T3 och T4.
Man kan ha låg ämnesomsättning utan att det är just sköldskörteln som är felet, och därför har de sina riktlinjer att gå efter. Ligger det i underkant så kan man ju se det som "fel" som privatperson, men är det inom värdesgränsen så är det ju "normalt".

Anmäl
2016-12-15 12:06 #35 av: RoxannaS

Åh. De var ju drygt. Jag misstänker hypo och lämnade prover igår för det. Även annat också. Vill att de ska vara det. Skulle få så mycket lösningar på olösta mysterium om de var det. :(

Anmäl
2016-12-15 12:08 #36 av: Alexzandra630

#32 Jag diskuterade detta med min läkare när jag senast tog prover innan jag blev gravid och som de andra skriver så medicinerar man inte om man inte ligger under gränsen trots att jag får fler och fler symptom. Och vad jag kan förstå så är det många som har symptom trots att de ligger vid gränsvärdena.

#34 Läkaren jag har nu tog alla de proverna. Tror hon har rätt bra koll på hypotyreos. Eller jag fick i alla fall det intrycket hos henne. Jag hoppas att hon kanske kan hjälpa mig efter graviditeten för en lite djupare utredning.

Anmäl
2016-12-15 13:29 #37 av: Smulan_88

Håller tummarna för er tjejer!! Vet vad dåligt man mår, framförallt när man känner i sig själv att hela kroppen skriker att något är fel, men det inte syns på exvis.prover.

Mina värden va dock katastrof när de upptäcktes och det var mer eller mindre av en slump då jag "råkade" nämna att mamma har hypotyreos. När första barnet föddes innan det brutit ut helt så första 2-3 månaderna efter att hon var född så rasade jag i vikt 23 kg. Sköldskörteln gick på överproduktion för att sedan slå bakut och gå ner på underfunktion. Kilona kom i extremt stadig takt tillbaka. Mitt TSH låg på 88 och mitt T4 låg på 7. Men som sagt hade jag inte råkat nämnt något så vette tusan om de hade märkt det, först långt senare...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.