Förlossningen

Ångest inför förlossningen

2016-11-18 14:39 #0 av: Skogskvinnan

Väntar mitt tredje barn. Första barnet föddes utan några komplikationer. Andra barnet var stort (4600g) och roterade inte ut som han skulle. Hade en fantastisk barnmorska från något östland som verkligen visste vad hon gjorde. Sonen kom ut och jag svor på att aldrig skaffa fler barn.

Så blev jag gravid ändå. Har haft ångest för förlossningen sedan jag fick reda på att jag var gravid igen. Min barnmorska på MVC tar inte min oro på allvar och jag vet inte vart jag ska vända mig  med den oro jag har. 

Jag tror helt ärligt att jag och/eller barnet ska dö vid förlossningen. Vi har 17 mil till BB och i februari lär det vara både kallt och halt (bor i Norrbotten). Jag är rädd för att även detta barn kommer att vara stort och att jag inte kan föda ut den själv, fastnar, syrebrist, you name it... Barnet föds i bilen - båda mina tidigare förlossningar har varit väldigt snabba, och den kommer inte ut... 

Jag kan lista fler saker som tynger min hjärna. Ångesten och tankarna är där dygnet runt och förstör min vardag. Jag kan inte vara lugn.  

Sorry. Behövde bara skriva av mig...

Anmäl
2016-11-18 16:22 #1 av: Snovit79

De måste ha mätt Ditt bäcken inför första förlossningen och även sista då komplikationer uppkom. Och denna gång då visar TUL hur det står till. Det ska ske automatiskt efter förlossning 2. 

Mitt barn dog vid förlossningen förra året i PSD och jag har därmed tillgång till spec mvc vid en nästa graviditet. Med det innebär hjälp direkt från start med mediciner, extra UL/VUL/TUL och samtal. Samt igångsättning i v 38. Det är standard för dödfödda barns syskon. Inte för att de skulle vara stora (jag föder små barn) utan för vår oro. Jag skulle aldrig klara av att värkarna startade av sig själva hemma t ex då vet jag att min dotter dog. Jag ska ligga på förlossningen med alla dess mätmaskiner och personal redo att akutsnitta.

Så mitt råd är att prata med Din BM, som i sin tur pratar med förlossningen. Och så MVC's psykolog. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2016-11-18 16:42 #2 av: FamKryger92

Ring till till MVC och kräv att få gå på ett möte med en annan barnmorska för att den första inte lyssnar. Fråga då om det inte finns en läkare på Spec MVC som kan ta hand om ditt ärende om att ev få bli igångsatt 2v innan beräknat datum, eller snittad om det känns bättre för psyket.
Med tanke på att du inte bara haft komplikationer en gång utan två, så borde de kunna hitta något sätt att få ut bebis utan att du ska känna dig trygg med förlossningen.

Anmäl
2016-11-18 18:38 #3 av: Skogskvinnan

#1 Beklagar förlusten av ditt barn. Det är varje förälders mardröm och jag kan inte ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste kännas Ledsen 

Jag har pratat med min BM (som för övrigt är enda bm på vår lilla hälsocentral) Hon viftar bort det när jag försöker berätta hur jag känner.  Säger typ "Du har ju gjort det två gånger innan, det kommer att gå bra nu med".

Vad är TUL? Och mig veterligen så har mitt bäcken inte blivit mätt. Kan jag be att få gjort det? Tänk så fantastiskt det skulle vara att få en tid att bli igångsatt, så jag vet att det finns personal tillgänglig, att vi kan planera färden till BB och slippa hamna i en snöstorm, eller att bilen inte startar för att det är -38 grader... Vad krävs egentligen för att få en tid till igångsättning?

#2 jag har haft komplikationer vid min andra graviditet, så en gång. Men även om första förlossningen gick bra så är jag ändå rädd att detta blir ett stort barn. Var på ett privat UL i v12 och då sa hon "Du kommer att få ett stort barn". Kanske iiiiiiinte det jag ville höra... Tydligen kan man se det så tidigt på moderkakans storlek...

Anmäl
2016-11-18 20:02 #4 av: FamKryger92

#3

TUL är tillväxtultraljud =) man mäter lårbenet och skallen och kan därav räkna ut hur stort barnet är och hur mycket barnet beräknas väga vid födsel. Vår flicka är just nu 27cm lång och beräknas växa som max 3000g. Jag ska in på 3st TUL pga min Ulcerös Colit. Var inne förra onsdagen och då hade bebis -13%, så blev kallad till ett nytt TUL om 2v. Sen ska jag in i v 34 igen för att göra mitt 3e.

Förlåt, läste att första barnet föddes med komplikationerSkäms. Men tycker att du ska kontakta Spec MVC om igångsättning eller snitt, beroende på vad du känner dig säker med. Så slipper du oroa dig för att sitta fast i trafiken eller att du får en väldigt stor bebis =)

Anmäl
2016-11-18 20:25 #5 av: [TanatosNyx]

Du kan be om remiss till auroramottagning (stå på dig och kräv det!)

och du kan begära igångsättning någon vecka tidigare dels pga dina snabba förlossningar, dels för din oro och framförallt för att du har fått stort barn som inte kommit ut utan hjälp. Stå på dig, det här är sånt du har rätt till. Inget "om du har tur och schysst BM/läkare". Blir det tjafs så säg att du är medveten om dina rättigheter.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-11-18 20:39 #6 av: Snovit79

#3 Tack, det är det värsta man kan gå igenom. Att förlora sitt barn, går inte att jämföra med annan förlust.

Hur långt har Du till närmaste kommun? Du får gå hos annan. Nu har vi en privat här, som jag får gå till - för jag vägrar gå tillbaka till den vanliga. Annars får jag gå i grannkommunen hos vanlig mvc mellan kollerna på spec mvc. 

TUL är tillväxtultraljud som man får gå på om man vet med sig ha för stora barn, för små, risk för havandeskapsförgiftning och andra orsaker. Mäta bäcken kan de göra vid RUL runt v 18-20 där de se om barnet växer som det ska. Och eftersom att Du är omföderska, så kan man jämföra med de tidigare barnens utveckling. 

Ta hjälp av kurator eller psykolog för byte om Du behöver stöttning i att ringa eller bara få fram oron.  Din skrivna oro är giltig anledning till igångsättning. Har Du dessutom tendens för stora barn så bör förlossningen sättas igång tidigare. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2016-11-18 21:23 #7 av: Smulan_88

Mitt första barn vägde mycket 4540 gr och efter 36 h på förlossningen beslutade de sig för att snitta mig, och då hade jag tidigare under graviditeten påtalat att jag trodde att hon var stor. Men ingen tog lilla mig förstagångs föderska på allvar.

Så med nummer två så gjorde jag klart, det första (hade läst på massor och fått mer kött på benen) att jag ville ha ett sent tillväxtultraljud (tidiga TUL är inte speciellt tillförlitliga och de har alltid inräknat en diff på 200-500 gr +/-) så kan skilja mycket beroende på omständigheter. Och de gjorde en glukosbelastning för att utesluta graviditetsdiabetes (diabetes kan och medför att bebisarna blir större och slöare vid födseln om de inte har koll). + att om bebisen skulle vid TUL ha en planerad födelsevikt över 4000gr så ville jag ha snitt. Eller en igångsättning i v.39+0 senast för att minska riskerna.

Så mitt råd är läs på, byt barnmorska och stå på dig! Ett snitt kostar sjukvården minst 50000:- så allt som oftast är det ett beslut de vill undvika i högsta möjliga grad.

Sen ett svar på tidigare; de gör inte bäckenbottenmätning i alla län, och framförallt inte på omföderskor då de anser att "tidigare" kommit ut. Men som omföderska med flera erfarenheter så kan och bör man ställa lite krav

Anmäl
2016-11-18 21:27 #8 av: Smulan_88

Nummer två kom ut den vanliga vägen får jag väll tillägga och TUL gjordes i v.37+0 och dagen innan BF och då beslutades det att jag inte skulle gå över. På BF startade förlossningen spontant och efter 12 h va han ute. Dock med sugklocka, så nu med nummer tre blir det nog en igångsättning veckan innan bf.

Anmäl
2016-11-22 07:11 #9 av: Skogskvinnan

Tack för alla svar! Jag ska stå på mig vid mitt nästa besök hos BM och kräva ett TUL. 

Anmäl
2016-11-22 09:03 #10 av: Velinga1984

#9 Håller med TanatosNyx, stå på dig! 

Jag tror inte att man kan se redan i vecka 12 att det blir ett stort barn. När jag gjort RUL i vecka 18-20 med mina två yngsta barn så har de alltid sagt att det sett bra ut och att storleken på bebisen stämmer för veckan.  Men de har ändåvägt ; 5270 gram vid födseln 1 vecka innan BF samt 5030 gram vid födseln 2 veckor innan BF. 

Med flera TUL så kunde spec. mvc se hur de ökade i vikt, och de båda beräknades väga 5,5 kg på BF. De är födda med planerat kejsarsnitt pga sina beräknade födselvikter, som visade sig stämma. 

Anmäl
2016-11-24 13:34 #11 av: Skogskvinnan

#10 Jag frågade henne hur hon kunde se det och då svarade hon att min moderkaka var så tjock och så frågade honom jag var stor när jag föddes och om jag fått stora barn innan. Tydligen är det någon som går i arv... 

Anmäl
2016-11-26 09:48 #12 av: Velinga1984

#11 Sånt är rätt intressant, var du eller din man stora vid födseln? Vi fick veta att det gärna hoppar över en generation, i vårt fall stämde det då min sambos far också vägde runt 5 kg.

Har du pratat med MVC om din oro och ångest inför förlossningen?

Anmäl
2016-11-26 19:13 #13 av: Skogskvinnan

#12 Jag vägde ca 4200g, vet inte om det räknas som stort. Min man var prematur och vägde under 2000g. Även min mans bror var prematur och vägde 1000g, så det kommer inga stora gener därifrån. 

Har pratat med min BM om oron, men hon tar det inte på riktigt allvar. Typ; det är ju lugnt, det är tredje barnet. Ingen fara. 

Suck...

Men jag har tid till henne igen om lite drygt en vecka, så då ska jag försöka få henne att fixa så att jag får komma på TUL. Någon som vet i vilken vecka TUL brukar göras om det finns risk för att barnet blir stort?

Anmäl
2016-11-26 21:20 #14 av: Velinga1984

Suck på henne. Oproffsigt måste jag säga eftersom det är ju på grund av din erfarenhet som du är orolig. Har du någon Aurora-mottagning i närheten att ringa? Mitt tips är att ringa specialistmödravården själv om inte din barnmorska lyssnar.

När är du beräknad? Vad har du för SFmått, oftast är det en riktlinje de går på ifall man får TUL eller inte. Det är svårt att se om barnet blir stort, för det krävs flera TUL för att beräkna kurva på hur mycket bebisen växer. Mina 5kg tunga barn har upptäckts i vecka 35 respektive vecka 26 att de vägt mycket mer än vad som anses vara normalt och sen har det varit täta TUL tills de föddes.

Anmäl
2016-11-26 21:36 #15 av: Smulan_88

SF måttet har inget med storleken på barnet att göra skulle jag vilja påstå, då livmodern kan ligga olika och dessutom kan du ha mycket vatten men ett litet foster. Mest tillförlitligt ju närmare inpå förlossning just för att fostret kan ha en viss tillväxtfas och lägga på sig sista veckorna. Till mig sa de att för att få mest tillförlitligt så runt v.37 MEN ha då i bakhuvudet att om risken för att bebis är stor så ska du och din barnmorska kommit fram till bästa lösningen för dig om så är fallet. Tex att ni beslutar att en eventuell igångsättning ska ske eller ett planerat snitt beroende på vad du känner. Håller tummarna att allt ser bra ut och att allt går som du vill!! ❤️

Anmäl
2016-11-27 11:49 #16 av: Velinga1984

Får förtydliga mitt svar inser jag efter inlägget efter mig. 

Ett SF-mått ger ingen riktlinje för barnets storlek men om SFmåttet på något sätt avviker så är det lättare att få igenom TUL tidigt.  Jag rekommenderar som sagt flera TUL för en mer korrekt mätning och uträkning för vikten då man tidigt kan se hur mycket vikten ökar.  Att få TUL i vecka 37 känns för mig alldeles för sent när det finns ångest och oro inblandat. Jag personligen är glad att fått veta redan i vecka 28 (rättelse till inlägg #14, vecka 28 säger visst mina papper) att bebisen i magen var stor, och med TUL varann vecka tiden fram till planerat kejsarsnitt så kunde de räkna ut rätt tidigt att han beräknades väga 5,5 kg på BF.  

Uppskattningvis går bebisar upp 200 gram per vecka den sista tiden, så visst vet man på ett ungefär om man gör ett TUL sent vad bebisen beräknas väga på BF.  

För att ändå nämna SFmått så hade jag SFmått 35 i vecka 28 och SFmått 38 i vecka 37.  Det var tack vare det gigantiska måttet i vecka 28 som vi fick TUL och därmed upptäckte den höga vikten på bebisen.  SFmåttet i vecka 37 låg mer normalt och ingen trodde på att läkarna beräknade den bebisen till 5 kg.  I vecka 37 med mellanpojken så hade jag SFmått 48, trots att de hade samma vikt uppskattat till när de föddes.  Så nej, SFmått avslöjar ingenting såvida det inte är avvikande på något sätt. 

Blev visst en novell, men jag tycker inte om när läkarna inte tar föräldrars oro på allvar! Jag hoppas att min erfarenhet av tunga barn, SFmått och TUL kan ge dig mer kraft att stå på dig för att få TUL. 

Anmäl
2016-11-28 14:15 #17 av: Skogskvinnan

Tack för svaren!

Mitt andra barn följde SF-kurvan. Var och gjorde ett extra UL en vecka efter BF då fosterrörelserna minskade drastiskt. Då sa den bm att barnet kommer att väga ca 3500g. En vecka senare kommer han ut och väger drygt ett kilo mer än hon beräknade. Hur kan man se så fel?

Jag har bf i mitten av februari och är i vecka 28 nu. Har nästa tid hos bm 14/12 och tänker ta upp min önskan då.  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.