Det lilla barnet

tygblöjor?

2016-01-18 23:03 #0 av: [postmortum91]

Kan någon som använder tygblöjor till sina barn berätta lite om för och nackdelar?
Hur fungerar dem?
Vad kostar dem? 
berätta allt :)

Ni som testat "vanliga" och tygblöjor, vad föredrar ni och varför?

-Postnatal

Anmäl
2016-01-18 23:09 #1 av: tlover

Hur fungerar dem?

Vi har använt vikblöjor + en skalblöja. Det är först en fyrkantig tygbit som man viker på ett sånt sätt som passar dig och bebis (det tar ett tag att hitta vilken vikning som passar) som suger upp fukt och en skablöja av antingen syntet el ull som fuktbarriär.

Det finns andra varianter men vi valde dessa då man inte behöver torktumlare och man i värsta vall kan använda "vilka trasor som helst" och ytterblöjan kan oftas torkas/sköljas av om den är syntet.

Vad kostar dem?

ca 800:- - 1000:- för ett vettigt antal vikblöjor och ytterblöjor. Man kan sy och sticka själv om man har tid och intresse däremot, då blir det mycket billigare.

Ni som testat "vanliga" och tygblöjor, vad föredrar ni och varför?

Jag gillar tygisar mer, hon blir inte röd om rumpan, dom läcker sällan (om inte man har gamla ärvda ytterblöjor med småhål i), det är snabbt, enkelt, billigt och man slipper bära på blörjorx2.

Vi använder däremot köpeblöjor på natten nuförtiden för att de kan suga upp mer utan att bli blöt så sömnen blir längre.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-01-19 12:34 #2 av: [Liinda]

Fördelar:Det blir billigt i längden, kan användas till flera barn, minskar soporna (bra för miljön), slipper alla ämnen som engångsblöjor innehåller, det finns många olika system och färger och mönster och det är så väldans fint också! :) Bra andrahandsvärde .

Nackdelar:Lite krångligare att packa med sig om man ska iväg, har man ej egen tvättmaskin så blir det lite mer spring

Hur fungerar dom: Det finns olika system och modeller ska försöka förklara

AIO: Allt i ett, fungerar som en engångsblöja, du sätter på den och slänger sedan hela i tvätten som den är. Med detta system blir det mer tvätt och torkar långsammare men fördelen är att det är väldigt enkelt!

AI2: Allt i två, du har en ytterblöja och sedan en vattentätt del som fästs med knappar eller kardborre och sedan lägger du i ett absorberande inlägg eller med fördel vad som helst som är mjukt och absorberande. Med detta system så blir det väldigt lite tvätt eftersom man endast tvättar inläggen och ytterbyxan vid behov.

Pocket: Den fungerar som en AIO (allt i ett) men istället så stoppar du in inläggen i en ficka och väljer själv hur mycket stoppning du vill ha. Detta system är bra för att du tar ut inläggen vid tvätt och det torkar då också snabbare.

Vikblöja: Med detta system så viker du en tunn stor fyrkantig handduk (vikblöjan) i en vikning som passar barnet och sätter på. Denna del är absorberande och sedan har du en ytterbyxa över som är vattentätt och det kan antingen vara en Ullbyxa eller PUL byxa. Detta system är bra för att det torkar fort, blir lite tvätt och jag tror det fungerar bra att handtvätta.

Formsydd: Fungerar på samma sätt som vikblöjan men är istället färdigsydd och klar för att bara sätta på och fästa med kardborre eller knappar. Denna behöver också en vattentätt byxa över.

Kostnad: Det beror helt på vilket system du väljer och om du kör på hel eller deltid. Men vikblöjor är nog det billigaste. Jag har mest erfarenhet från Allt i två system och där skulle en heltidsanvändning kanske kosta ca 2500. Men då får man ha i tanken att man kan ha detta till fler barn och man får tillbaka mycket pengar när man säljer.

Jag började med tyg när sonen var 12 månader så jag har testat båda och jag föredrar tyg! Alla barn har olika kroppsform så därför passar alla system olika bra på olika barn. Men jag använder Gdiapers (AI2) och trivs bra med det.
Vi använder dock också engångsblöjor på natten för att dom känns torrare och klarar mer uppsugning under så lång tid. Jag planerar dock att köra endast tyg på nästa barn!

Anmäl
2016-01-19 12:46 #3 av: [Liinda]

Den ena bilden är Gdiapers (Allt i två) och längst upp ligger alla delar isärplockade och längst ner så ser man hur jag plockat ihop allt, man kan som sagt använda handdukar eller vad man vill. Nallen visar hur den sitter på men den var lite stor för honom haha.

Andra bilden är formsydd till vänster och vikblöja till höger. Längst ner en Ullbyxa.

Anmäl
2016-01-19 13:00 #4 av: [Liinda]

 https://www.youtube.com/watch?v=vlxGvzydADk

Detta är en väldigt bra video att kika på! :)

Anmäl
2016-01-19 19:32 #5 av: [postmortum91]

wow, tack för att info :D

-Postnatal

Anmäl
2016-01-19 21:18 #6 av: bohan85

Jag kan också rekommendera EC (babypotting)! Vi började vid 4,5 månad och sedan dess har vi haft 2 bajsblöjor (han är nu 9 månader) och dessa har skett under bilfärd. Kissar också en hel del på toan/pottan men långt ifrån allt! Finns att läsa massor på nätet!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.