Artiklar

Om Neonatalavdelningen

2015-07-22 13:14 #0 av: [TanatosNyx]

De flesta har nog hört om denna avdelning någon gång, men lyckligtvis slipper de flesta sätta sin fot där inne. Men visst blir man nyfiken? I denna artikel ska jag försöka berätta lite om vad som händer innanför dörrarna hos prematurvården.

Neonatalen är ett extremt känsloladdat ställe. Här bor familjer med sina sjuka och/eller för tidigt födda barn. Så fort man kliver in på avdelningen förändras atmosfären. Det är varmare än övriga sjukhuset, de små behöver extra värme. 
Det är tyst, lugnt och stilla, för att inte stressa de små barnen.

Doften av handsprit dallrar i luften, och spritpumpar finns i långa rader i korridorerna. Handhygienen här är extremt viktig. Inte bara är de små infektionskänsliga, på sjukhus florerar många otäcka baciller som kan vara förödande för de små att komma i kontakt med. Det kan innebära döden.

På neonatalen sätter man inte sin fot som sjuk. En förkylning kan innebära katastrof för en liten som vårdas här.

Familjerna som bor här är ofta i ett utsatt tillstånd. Man är orolig för sitt barn, man ser lätt smittor i varje vrå. Kanske kastar man misstänksamma blickar mot grannen i rummet bredvid, man vet ju aldrig vad denne bär på för bakterier eller virus. Andra är lättade av att vara på neoavdelningen. De vet att barnet får bästa möjliga vård och är i trygga händer på plats på sjukhuset.

Man slits ofta mellan intensiv glädje när barnet gör framsteg, för att i nästa stund kastas ner i svår sorg där man kanske fruktar att barnet inte kommer att överleva. Det är en berg och dalbana av sällan skådat slag. Det kan svänga snabbt, ibland flera gånger per dag. För även om prematurvården i sverige är extremt bra så kan man inte rädda alla.

Avdelningen är uppdelade i olika sektioner beroende på vilken vård barnet behöver. Det finns akutrum där man tar emot de nyfödda samt har full beredskap om något händer. Det finns isolering för sjuka barn, och det finns salar med och utan kuvös där barnen övervakas. Sen finns familjerummen för de stabila barnen, de får bo med mamma och pappa i stället. Ibland med lite extra övervak som skickar info direkt till personalen som bär mottagare på sig.

Sist men inte minst finns neovård i hemmets mottagning dit man kan komma om man behöver t.ex. träffa läkare.

Neovård i hemmet innebär att neonatalsköterskor kommer på hembesök hos er i stället och följer upp barnet där. Det är ett bra sätt att runda av neotiden på, som ofta är väldigt omtumlande. Man ser till att barnet fortsätter göra framsteg tills den dag det är redo att låta BVC ta över.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-07-22 23:11 #1 av: jackiejohn

Mycket bra artikel!

Vill göra en liten notis bara så sista stycket..
När fick fick gå på hemvård så var det (för vår del) 1 sjukhusbesök i veckan då vi åkte till sjukhuset för kontroller (vikt,längd, läkarundersökning m.m) och sedan skypade vi med neonatalsköterskan 2ggr i veckan.

Och barnen måste vara MINST 34+0 för att få komma på hemvård och givetvis friska/stabila 😊

Anmäl
2015-07-22 23:55 #2 av: Lilolizeit

#1 här har dom sagt att barnet måste vara 35+0 för att få komma hem å får man hemsjukvård så kommer dom på besök 3ggr i veckan har dom berättat här. Så det kanske skiljer sig lite beroende på var man bor..?
Var i landet bor du? Jag bor i Sthlm.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-07-23 01:13 #3 av: jackiejohn

2# Tror det skiljer sig en aning, om jag inte missminner mig så har Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) där vi låg haft från 35+0 innan men har ändrat, och de har bara haft hemsjukvård i drygt 2-3år.
De måste ju ha andningslarm/övervakning till vecka 35+0 så första veckan hemma lånad vi ett apnelarm av neonatalen.
Vi låg inne i 3veckor då vi fick åka hem när dottern var 34 fulla veckor..

Jag bor mitt i Dalsland, så västkusten borde det väl bli då..😋

Anmäl
2015-07-23 19:34 #4 av: Lilolizeit

Aha okej. Då förstår jag. :) va skönt att ni inte behövde stanna så länge :)
Va härligt med Dalsland,har spenderat många somrar i Dals långed hos släktingar när ja va barn

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-07-23 19:51 #5 av: jackiejohn

Ja dottern var stabil från start enda hon har (fortfarande har..) är ett blåsljud på hjärtat som inte vill stänga sig men inget hon har ont av! :)

Sedär dals långed är bara ett par mil ifrån där jag bor :)

Hur gammal är din pojk nu? Jag blev förlöst i v 31+1 du var också runt i dom krokarna om jag minns rätt?

Anmäl
2015-07-23 20:36 #6 av: Lilolizeit

Va skönt att hon inte är påverkad av blåsljudet. :)
Min son kom m akut kejsarsnitt i v30+6 så det är verkligen nära varandra.
Idag är han v 35+5. Idag är de bara tempen som ska stabiliseras lite å att han ska gå upp lite i vikt nu med hel-amningen, sen går vi komma hem. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-08-03 11:45 #7 av: Sagolikt

Hoppas att ni inte tycker att jag går OT, men jag visste inte vart jag skulle vända mig om inte till er tre. Jag håller på rätt mycket med välgörenhetsprojekt, typ virka neo-bläckfiskar, sticka strumpor till hemlösa och sånt. Jag läser på en del amerikanska forum och de stickar och syr mycket till NICU's vilket jag antar motsvarar neoavd. Nyligen såg jag att det även här i Sverige samlas in kläder till de små bebisarna på neo. Jag har liksom inte varit på en bb-avd sen jag själv föddes, så jag vet noll och ingenting om sånt. Jag har föreställt mig att bebisarna ligger i bara blöjor i kuvöser under värmelampor hela dagarna och att såna där minikläder (strl 38) inte behövs. Förlåt för min okunnighet. Hur ser behovet av prematurkläder ut i Sverige? Om vi föreställer oss att en bebis hastigt föds alldeles för tidigt, är pytteliten och behöver kläder, har inte sjukhuset kläder till den då? (Det finns ju nån slags "plagg" till vuxna som är inlagda på sjukhus).

Finns det något ni med personlig erfarenhet tycker att man behöver tänka på gällande prematurkläder jämfört med "vanliga" babykläder (typ om det är bäst med tvådelat eller ärmlöst för att nån speciell mojäng sitter fast nånstans på barnet)? Vad för plagg är mest användbart och finns det något som är helt onödigt eller olämpligt?

Anmäl
2015-08-03 13:23 #8 av: [TanatosNyx]

Ska svara dig bättre sedan och även ge dig en länk, men först måste jag komma hem.

Det finns ett stort behov av prematurkläder, även storlek 38. :) bebisarna kommer ur kuvöserna, andra behöver inte ens kuvös. Sen fortsätter neotiden hemma, då måste man ha kläder, kanske så smått som 44 iaf, det hade vi.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-08-03 13:28 #9 av: Lilolizeit

#7 Min son låg först på värmebädd å då är det som sagt bara blöja som gäller, så det dröjde många veckor innan han fick ha kläder pensionär, men de e klart att de varierar beroende på hur snabbt barnen klarar att hålla temperaturen. Nu när vi låg på neo var 95% av alla kläder såna som folk lämnat. Storlek 44 var de brist på hela tiden. Mindre kläder såg jag aldrig..
Kläderna som de har på avdelningen måste kunna tvättas i 95grader, så stickade kläder/mössor kan ju kanske vill lite svårt.. Har själv tänk lämna allt smått till neo sen när vi använt klart det.

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-08-04 02:05 #10 av: [TanatosNyx]

Här är en facebookgrupp jag varmt kan rekommendera:

https://www.facebook.com/groups/prematurklader/

De sköter insamlingar till neonatalerna runtom i landet. De syr och skänker kläder som man får med sig hem.

Vill man skänka direkt till avdelningen är det andra regler som gäller, som #9 säger måste de kläderna tåla 95c tvätt, så det blir inga "finkläder" där direkt.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-04-21 14:06 #11 av: smurfis

Fint att läsa. Vi har bott flera mån på neo och det är verkligen tufft.

Anmäl