Annons:
Etikettartiklar
Läst 47145 ggr
[TanatosNyx]
2015-02-18 15:28

Om blödningar vid graviditet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ibland har man oturen att drabbas av blödningar under sin graviditet, något som är starkt förknippat med missfall och tenderar att skapa mycket oro. Här kommer lite fakta om blödningar, oftast oroar vi oss i onödan!

Jag vågar ta mig friheten och påstå att blödningar någon gång under sin graviditet är vanligt och drabbar dom flesta. Oftast finns en enkel förklaring bakom, men ibland kan oturen vara framme.

Missfall
Den första tanken som ploppar upp hos de flesta är: åh nej, har jag fått missfall? Det är trots allt mycket vanligt med missfall i första trimestern, men majoriteten av dessa sker så tidigt att vi inte ens hinner förstå att vi är gravida, och graviditeten avslutas i en vanlig mensblödning.

En ensam blödning är inte ett tecken på missfall, däremot om du samtidigt får ont i magen/ryggen och eventuella graviditetssymptom försvinner kan man behöva kolla upp det. Oftast tar kroppen hand om missfallet själv, du får då en kraftig blödning med klumpar. Men ibland kan man behöva skrapas då kroppen inte lyckas stöta ut resterna själv, alternativt att kroppen helt missar att graviditeten har avstannat (då har man fått ett så kallat "MA" = Missed Abortion).

Utomkvedshavandeskap
Den största riskfaktorn med blödningar tidigt, och orsaken till att du inte bör tveka att söka vård akut om du får blödningar i kombination med buksmärta.

Utomkvedshavandeskap innebär att graviditeten växer utanför livmodern, ett potentiellt livshotande tillstånd. Oftast fastnar graviditeten i äggledaren, det kan hända om dessa är skadade efter t.ex. könssjukdomar eller infektioner. Går man obehandlad länge med t.ex. klamydia eller salpingit (äggledarinflammation) kan det uppstå ärrvävnad som hindrar äggets vandring genom äggledaren, men man kan ändå ha viss passage så spermier kommer förbi och befruktar ägget. 

Graviditeten kan även fastna i äggstocken eller fritt i buken, vid det sistnämnda syns det med hjälp av ultraljud. Ligger graviditeten i äggstocken är det däremot mycket svårt att se med hjälp av ett ultraljud. Ofta får man då köra på uteslutningsmetoden, dvs positivt graviditetstest men ingen synlig graviditet i livmodern. 

Om du inte har en blödning inne i bukhålan  får du då oftast gå hem och återkomma 1-2 veckor senare för ny undersökning. Detta för att utesluta att du är såpass tidigt i graviditeten att den inte syns med hjälp av ultraljudet. Har du blod i buken blir du troligen inlagd för observation, och eventuellt görs en titthålsoperation.

Har äggledaren hunnit brista blir du akutopererad, då du snabbt riskerar att förblöda. Det kan hänga på minuter.

Även andra faktorer kan öka risken för utomkvedshavandeskap, till exempel IVF-behandling. Ibland drabbas man utan uppenbar orsak.

Slemhinnorna
Under graviditeten svullnar våra slemhinnor upp i kroppen och blir väldigt känsliga av alla hormoner. Dessa blöder alltså mycket lätt. Du kan märka det genom att du drabbas av nästäppa, näsblod, svullet och blödande tandkött, eller underlivsblödningar. Dessa blödningar är helt ofarliga för både dig och fostret. Samlag ökar risken för blödningar i slemhinnorna, så använd gärna glidmedel även om kvinnan känner sig tillräckligt våt.

Brustna blodkärl
Livmodern växer oerhört mycket och utstår stora påfrestningar genom hela graviditeten. Vi utvecklar också massor av nya blodkärl i den. Ibland växer det alltså så häftigt i magen att något av dessa kärl brister. Du får då en blödning, alltifrån stänk till en kraftigare men fortfarande ofarlig blödning. Du kan få molvärk i samband med detta. Om kärlet som spruckit sitter på livmodertappen syns det direkt vid en gynundersökning, men ibland sitter det så till att man inte kan svara på vart blodet kommer ifrån.

Genombrottsblödning
Ibland kan man ha en mensliknande blödning under de perioder man normalt sett skulle ha mens, fastän man är gravid. Detta kallas för genombrottsblödning och är ofarligt. Denna typ av blödning brukar bara uppstå tidigt i graviditeten, innan fosterhinnorna hinner fästa ordentligt i livmodern. Detta är en vanlig bov i dramat där kvinnan har missat hon är gravid förrän hon är en bra bit in i sin graviditet.

Man säger att utebliven mens är det säkraste graviditetstecknet, men mensen i sig är ingen garanti för att du inte är gravid!

Myom
Ibland har man små muskelknutor på eller i livmodern som kan orsaka blödningar. Dessa blödningar kan vara mycket kraftiga, och innebär därför en liten risk att fostret åker med blodet ut om graviditeten inte har hunnit fästa ordentligt i livmoderväggen. Myom syns med hjälp av en ultraljudsundersökning. Har man mycket besvär av myom under graviditeten kan man bli sjukskriven och ordinerad vila. Oftast går dock graviditeten bra, och myomen kan försvinna under graviditetens gång.

Moderkakan
Ibland kan moderkakan sätta sig lite tokigt i livmodern, då oftast för långt ner. Hamnar den "i botten" så lägger den sig helt eller delvis över modermunnen. Detta kallas för komplett placenta praevia (hel) eller partiell placenta praevia (delvis).

Detta kan medföra att moderkakan blöder en del. Ibland släpper den i kanten och kan då orsaka en mycket kraftig blödning, som kan innebära en risk om moderkakan släpper för mycket.

I tidiga graviditetsveckor är detta ett relativt vanligt tillstånd, och det brukar rätta till sig självt mot slutet. I takt med att livmodern växer brukar moderkakan följa med uppåt i livmodern. Detta kan orsaka mindre blödningar medan moderkakan flyttar på sig, och är ofarligt.

Har man en placenta praevia vid rutinultraljudet så får man fler ultraljud senare i graviditeten för att se om moderkakan flyttar på sig. Man blir vanligen också sjukskriven för att minimera risken för blödningar/moderkaksavlossning. Vanligen görs ett kompletterande ultraljud i vecka 32. Har moderkakan inte flyttat på sig tills dess börjar man ta ställning till kejsarsnitt. Man kan dock fortsätta följa utvecklingen en liten stund till. Dock brukar moderkakan inte flytta på sig såpass sent i graviditeten.

Man får aldrig föda vaginalt om man har en placenta praevia, varken komplett eller partiell. Det är förenat med direkt livsfara för både modern och barnet. Moderkakan måste befinna sig minst 2 cm från modermunnen, annars blir det automatiskt kejsarsnitt. 

Kejsarsnittet brukar läggas lite före beräknat förlossningsdatum för att vara på den säkra sidan. Skulle du ändå få symptom på att förlossning är på G måste du genast in till sjukhuset. Beroende på hur långt gången du är försöker man antingen stoppa förlossningen eller så tas beslut om akut snitt. Börjar moderkakan lossna kan snittet upprioriteras till ett urakut snitt.

Teckenblödning
När förlossningen håller på att dra igång kan man få en teckenblödning, detta är helt ofarligt. Du kanske får en stänkblödning eller en blodblandad slempropp gör entré? Grattis! Det är nog dags nu! Slå en pling till förlossningen, dom hjälper dig att bedöma om blödningen är normal eller om du ska komma in på kontroll.

  • Redigerat 2020-09-19 22:02 av Cireea
Annons:
jackiejohn
2015-02-18 19:05
#1

Intressant! På mitt RUL låg moderkakan helt för och jag blev varken sjukskriven eller fick några direkta "råd" (har ändå hyfsat tungt yrke) min moderkaka flytta sig så den låg 5cm från modermunnen men började lossna i vecka 31 ändå och dottern kom 31+1… Mycket bra artikel!

[TanatosNyx]
2015-02-18 19:35
#2

#1 Det verkar vara lite olika hur dom gör med det där, jag har läst mig till en viss tendens att avvakta med sjukskrivning tills man får en blödning, vilket jag kan tycka är onödigt. Varför vänta tills det händer tänker jag?

Ja tack gode gud att det gick bra med både dig och Lilli 🙂

HMC
2015-05-10 16:01
#3

Har fått mindre blödningar 2 ggr nu, en knappt märkbar och en lite större i jämförelse, båda från slidan. Inte alls i närheten av hur det brukar vara runt min mens men tillräckligt för att orosklockorna skulle  börja ringa.

Ringde SÅKLART (haha) 1177 då jag inte visste vad jag skulle göra och panikade lite och det lät på dom som att dom tänkte "inte ännu en nojig förstföderska". Men måste ju veta vad som händer 🙂  Dom bad mig åka in och testa för UVI men det visade negativt. Fick inte veta så mycket mer sen annat än att jag skulle åka in akut till Huddinge om det skulle komma något mer blod någonstans ifrån, spelade tydligen ingen roll varifrån….. Tanten som hjälpte mig var inte svensk heller så vet inte riktigt om hon menade det så seriöst som det lät…😕

Det här inlägget gav mig mer info än vad dom ville/kunde göra. Tack! 👍

/ Hanna, 26 år, gift, tvåbarnsmamma (-15 & -17)

”Ju mer man tänker, desto mer inser man att det inte finns något enkelt svar”

Denna kommentar har tagits bort.
Barn2020
2020-09-30 17:08
#5

Hej!
Jag är gravid i vecka 14 nu och idag på morgonen när jag skulle torka mig så såg jag färsk röd blod. Fick panik och skrek på min man att han ska komma. Jag har inte ont någonstans och mår bra för övrigt. Jag är väldigt orolig nu. Jag ringde till barnmorskan och hon sa att jag inte ska vara orolig och att mindre blödningar är vanliga. Ska jag vara rädd eller är det inget att oroa sig för?

Upp till toppen
Annons: