Mamman under graviditeten

Vad händer hos barnmorskan?

2013-05-03 10:28 #0 av: ChristineL

Det är många som undrar när man ska kontakta barnmorskan, vad som händer, vad tas för prover? Vad pratar man om? Det skiljer sig lite mellan olika landsting så detta är bara på ett ungefär. Din partner får mer än gärna vara med på så många möten som möjligt, det som många tycker är viktigast är dock inskrivningen och ultraljudet. Gör som ni själva vill. Ett tips är att alltid ha papper och penna bredvid sängen, det är då man brukar komma på saker man vill fråga om.

Du är gravid!

Grattis! Det är bra att kontakta mödravårdscentralen ganska snart för att få samtalstid, men det bestämmer du själv när du vill göra det, många gör det inte förrän runt vecka 10 och en del så fort de har plussat. Barnmorskan brukar dock vilja att man kontaktar dom så snart som möjligt så bokar dom in en tid när det passar. Det kan ju vara ett par veckors väntetid också.


Första besöket

På en del ställen har man ett möte, eller inskrivningssamtal kan man också kalla det, och på en del ställen har man två med ett par veckors mellanrum. I vilket fall så kommer det pratas om din/er hälsa, alkoholvanor, tobaksvanor, familjesituation, tips på vad du kan ändra och du kan få med dig lite häften med bra information. Du blir vägd och får lämna lite olika blodprover. Du testas för sjukdomar som hepatit och HIV, din blodgrupp blir bestämd och dom kollar järn- och sockervärde. Du får även lämna urinprov där dom mäter bland annat proteinhalten för att se om du kan ligga i riskzonen för urinvägsinfektion. Blodtrycket mäts.
Passa på att fråga din barnmorska nu om allt du kommer på, hon finns där för att hjälpa dig och frågorna kan vara många i början. Kommer du på något i efterhand är det bara att ringa. Visar det sig att du inte trivs med din barnmorska så har du rätt att byta! Oavsett när i graviditeten det inte känns bra längre.
Vid detta första möte kan hända att du blir inbokad på flera möten på en gång, på andra ställen blir du kallad eller får kontakta mödravården själv.

Rutinultraljud

Om allt är som det ska behöver du inte vara i kontakt med mödravården igen förrän vid vecka 18-20 då det är dags för rutinultraljud och fosterdiagnostik. Det är inte säkert att det är din barnmorska som gör det, eller att det ens är på mödravårdscentralen. För många är detta en milstolpe, ni ska för första gången få se ert barn! Kolla upp om ni får ha med er filmkamera, detta är en fantastisk upplevelse! Du får ligga på en brits med tröjan uppdragen. Barnmorskan lägger på en gel som gör det lättare för ultraljudsgivaren att glida över magen och ge ifrån sig rätt bild. Där kan du se ett tickande litet hjärta… Och en liten halvmänsklig figur med armar, ben, händer, fötter och huvud. Väldigt stort huvud i förhållande till kroppen. Och som den rör sig, brukar sprattla omkring rätt bra där inne.
Själva poängen med fosterdiagnostik är att barnmorskan ska få möjlighet att mäta lårbenet och skallbenet för att räkna ut förlossningsdatum. Det är inte ovanligt att man blir flyttad ett par veckor fram eller tillbaka från vad man från början trodde. Barnmorskan kollar också ryggen och nacken om det ser bra ut. Om hen tycker att något ser konstigt ut blir ni erbjudna att göra ett fostervattenprov för att kolla upp kromosomförändringar. Det ger inte 100 % ja eller nej, utan du får en risksiffra. HÄR har vi skrivit en tråd om detta känsliga ämne om du vill läsa mer.

Nästa träff

Nästa möte med barnmorskan brukar vara runt vecka 24-25, det är nu dom börjar mäta livmodern, symfus-fundus, eller SF-mått kallar man det. Man mäter med måttband ovanpå magen, från blygdbenet upp till livmoderns topp.

Grafen ser ut som på bilden, mittenstrecket är en medelkurva, det nedre strecken ska man helst inte vara under och det övre strecket ska man helst inte vara över.
Ytterligare en milstolpe då du för första gången får höra bebisens hjärta så. Det är en liknande maskin som vid ultraljudet fast den fångar upp ljud istället för bild. Du får ligga på en brits med tröjan uppdragen och får en geléklick på magen, man kan säga att det förs en mikrofon mot magen som mäter antalet hjärtslag per minut. Även nu blir du vägd, lämnar blodprov och blodtrycket kollas. Detta för att hålla kolla på hur du själv mår. Blodproverna från och med nu är bara järn-och sockervärde som du får reda på på en gång, och det är bara ett litet stick i fingret. Ni pratar lite allmänt om ditt mående, hur det hittills har varit och om framtiden.

Framtida träffar

Som sagt så skiljer det sig lite beroende på var man bor men ju närmare förlossningen desto oftare får du träffa din barnmorska. Vid varje möte görs ungefär samma sak, vikt, blodprov, blodtryck, SF-mått, hjärtslag och samtal. Vad ni pratar om är både upp till barnmorskan och upp till dig själv, kanske har du något speciellt du funderar över. Barnmorskan har också en del hon måste fråga dig om som ska föras in i journalen.
Runt vecka 35 börjar det bli intressant för barnmorskan att veta hur bebisen ligger. Hon känner utanpå magen för att se om bebisen ligger med huvudet neråt och hurvida det har fixerat sig eller inte. Är du förstagångsföderska brukar bebisen lägga sig med huvudet neråt vid det här lager och stanna där. Har du barn sedan tidigare kan det hända att bebisen vänder sig uppåt ett par gånger till.

Det finns alltid undantag

Jag vill än en gång påpeka att det här är ungefär vad som händer. Varje graviditet är unik och kanske behöver du extra övervakning och får gå oftare och göra fler tester. Kanske behöver du inte alls lämna blodprov varje gång och kanske lämnar du mer urinprov. Det beror till stor del vilket landsting man går till och hur ens graviditet fortgår.

Anmäl
2014-11-25 07:43 #4 av: exitingsvillemo

Tummen upp

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.