I den här artikeln hittar du bra länkar och information om alla viktiga papper som behövs, vad som ska skickas in och hur du söker på rätt sätt. Försök att bli vän med Försäkringskassan. Det kan vara svårt att hitta rätt via hemsidan och det kan vara svårt att förstå det som står, lyft luren och ring istället om det dyker upp frågetecken.
Det första jag vill tipsa er alla om är att göra en Personlig Checklista på Försäkringskassans hemsida. Du svarar på frågorna utifrån din egen situation och får svar därefter hur du kan gå vidare och vad som gäller för just dig. Både blivande mamma och pappan gör varsin.
Behöver du ringa Försäkringskassan så är deras öppetider följande:
Måndag-Fredag: 8-21
Lördag: 8-15
Söndag: 15-21
Telefonnummer: 0771-524 524
Många ärenden kan du göra via Mina Sidor, du behöver ha en e-legitimation för att kunna logga in. På Mina Sidor ser du också vad din SGI (SjukpenningsGrundande Inkomst) ligger på, när nästa utbetalning kommer att ske, vilka uppgifter som finns om dig med mera.
SGI räknas efter din inkomst de senaste tolv månaderna.

Detta gäller alla
Ett Moderskapsintyg är det första du behöver. Det får du av barnmorskan i samband med ultraljudet i vecka 18-20, eller strax efter. Detta skickar du in till Försäkringskassan så snart som möjligt så dom kan registrera dig som blivande förälder.
Om ni inte är gifta behöver ni också ha ett Faderskapsintyg.
Det kan man ordna före eller efter förlossningen. Om det inte ordnas före
förlossningen och något händer med modern får inte pappan vårdnaden om barnet. Kontakta
statsförvaltningen eller socialnämnden för att få reda på mer och vad som
gäller där just du bor.
Är ni gifta behövs inte detta.
Ansökan om Föräldrapenning kan du göra så fort du har skickat in Moderskapsintyget. Sitt gärna tillsammans med din partner och planera eran föräldraledighet. Ni har tillsammans 480 dagar att dela på och hur vill just NI göra?
Du som arbetar
Om du har ett fysiskt krävande arbete, eller exempelvis arbetar med giftiga ämnen kan du ansöka om Graviditetspenning. Ansökan skriver du ut från Försäkringskassans hemsida. Det är en del som du fyller i och en del som din arbetsgivare fyller i. Jag rekommenderar också att ni båda skriver varsitt brev som beskriver din arbetsdag mer ingående, från morgon till kväll. Vad kommer du i kontakt med? Hur många lyft och hur tunga är dom? Vilken höjd lyfter du i? Har du möjlighet att ta paus när du vill? Finns det möjlighet till omplacering? Och så vidare, skriv så ingående du bara kan. Sök detta så tidigt som möjligt, Moderskapsintyget måste skickas med. Blir du beviljad till 100% har du rätt att få Graviditetspenning från 60 dagar före beräknad till 11 dagar före. Det vill säga att 10 dagar före beräknad förlossning måste du gå på föräldraledighet. Du har möjlighet att arbeta under dessa dagar om du exempelvis vill hoppa in några extra timmar då och då. Dom dagarna du arbetar får du inte ersättning för.
Har du särskilda besvär, exempelvis foglossning kan du få bli Sjukskriven delar av din graviditet. Du får då prata med din barnmorska som kan remittera dig till en läkare som i sin tur gör ett utlåtande av hur mycket du klarar av att arbeta. Be läkaren skriva så detaljerat som möjligt om hur dina besvär hindrar dig i ditt arbete. Detta skickas in till Försäkringskassan som gör en individuell prövning för just dig.
Du som studerar
Du kan inte ta ut föräldrapenning samtidigt som du studerar heltid och går i skola under dagen. Bedrivs studierna kvällstid eller på distans går det bra. Är studierna avslutade eller om du gör uppehåll när barnet föds har du naturligtvis rätt till full föräldrapenning. Läs här.
Du som är arbetslös
Du måste vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att kunna få behålla din SGI under föräldraledigheten. Detta gäller även om du söker arbete utan att vara arbetslös eller om du ingår i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Läs här.
Du som bor utomlands
Är du svensk medborgare men bor och/eller arbetar i ett EU/EES-land eller Schweiz, har du också rätt att få hjälp av Försäkringskassan. Du kan ha rätt att få ersättning från båda länderna beroende på hur situationen ser ut.
Flerbarnstillägg

Betalas automatiskt ut om du får barnbidrag till minst två barn. När barnet fyller 16 år upphör barnbidraget. Om ditt barn studerar heltid på gymnasiet betalar CSN ut studiebidrag till hen. Detta sker per automatik.
Man kan få fortsatt flerbarnstillägg fram tills barnet är 20 år om hen bor kvar hos föräldern, studerar heltid på gymnasiet och är ogift. Läs mer här.