Allmänna råd och tips

Viktiga papper och juridik

2013-04-29 10:41 #0 av: ChristineL

I den här artikeln hittar du bra länkar och information om alla viktiga papper som behövs, vad som ska skickas in och hur du söker på rätt sätt. Försök att bli vän med Försäkringskassan. Det kan vara svårt att hitta rätt via hemsidan och det kan vara svårt att förstå det som står, lyft luren och ring istället om det dyker upp frågetecken.

Det första jag vill tipsa er alla om är att göra en Personlig ChecklistaFörsäkringskassans hemsida. Du svarar på frågorna utifrån din egen situation och får svar därefter hur du kan gå vidare och vad som gäller för just dig. Både blivande mamma och pappan gör varsin. 

Behöver du ringa Försäkringskassan så är deras öppetider följande:
Måndag-Fredag: 8-21
Lördag: 8-15
Söndag: 15-21
Telefonnummer: 0771-524 524

Många ärenden kan du göra via Mina Sidor, du behöver ha en e-legitimation för att kunna logga in. På Mina Sidor ser du också vad din SGI (SjukpenningsGrundande Inkomst) ligger på, när nästa utbetalning kommer att ske, vilka uppgifter som finns om dig med mera.

SGI räknas efter din inkomst de senaste tolv månaderna.

Detta gäller alla

Ett Moderskapsintyg är det första du behöver. Det får du av barnmorskan i samband med ultraljudet i vecka 18-20, eller strax efter. Detta skickar du in till Försäkringskassan så snart som möjligt så dom kan registrera dig som blivande förälder.

Om ni inte är gifta behöver ni också ha ett Faderskapsintyg. Det kan man ordna före eller efter förlossningen. Om det inte ordnas före förlossningen och något händer med modern får inte pappan vårdnaden om barnet. Kontakta statsförvaltningen eller socialnämnden för att få reda på mer och vad som gäller där just du bor.
Är ni gifta behövs inte detta.

Ansökan om Föräldrapenning kan du göra så fort du har skickat in Moderskapsintyget. Sitt gärna tillsammans med din partner och planera eran föräldraledighet. Ni har tillsammans 480 dagar att dela på och hur vill just NI göra?

Du som arbetar

Om du har ett fysiskt krävande arbete, eller exempelvis arbetar med giftiga ämnen kan du ansöka om Graviditetspenning. Ansökan skriver du ut från Försäkringskassans hemsida. Det är en del som du fyller i och en del som din arbetsgivare fyller i. Jag rekommenderar också att ni båda skriver varsitt brev som beskriver din arbetsdag mer ingående, från morgon till kväll. Vad kommer du i kontakt med? Hur många lyft och hur tunga är dom? Vilken höjd lyfter du i? Har du möjlighet att ta paus när du vill? Finns det möjlighet till omplacering? Och så vidare, skriv så ingående du bara kan. Sök detta så tidigt som möjligt, Moderskapsintyget måste skickas med. Blir du beviljad till 100% har du rätt att få Graviditetspenning från 60 dagar före beräknad till 11 dagar före. Det vill säga att 10 dagar före beräknad förlossning måste du gå på föräldraledighet. Du har möjlighet att arbeta under dessa dagar om du exempelvis vill hoppa in några extra timmar då och då. Dom dagarna du arbetar får du inte ersättning för.

Har du särskilda besvär, exempelvis foglossning kan du få bli Sjukskriven delar av din graviditet. Du får då prata med din barnmorska som kan remittera dig till en läkare som i sin tur gör ett utlåtande av hur mycket du klarar av att arbeta. Be läkaren skriva så detaljerat som möjligt om hur dina besvär hindrar dig i ditt arbete. Detta skickas in till Försäkringskassan som gör en individuell prövning för just dig.

Du som studerar

Du kan inte ta ut föräldrapenning samtidigt som du studerar heltid och går i skola under dagen. Bedrivs studierna kvällstid eller på distans går det bra. Är studierna avslutade eller om du gör uppehåll när barnet föds har du naturligtvis rätt till full föräldrapenning. Läs här.

Du som är arbetslös

Du måste vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att kunna få behålla din SGI under föräldraledigheten. Detta gäller även om du söker arbete utan att vara arbetslös eller om du ingår i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Läs här.

Du som bor utomlands

Är du svensk medborgare men bor och/eller arbetar i ett EU/EES-land eller Schweiz, har du också rätt att få hjälp av Försäkringskassan. Du kan ha rätt att få ersättning från båda länderna beroende på hur situationen ser ut.

Flerbarnstillägg

Betalas automatiskt ut om du får barnbidrag till minst två barn. När barnet fyller 16 år upphör barnbidraget. Om ditt barn studerar heltid på gymnasiet betalar CSN ut studiebidrag till hen. Detta sker per automatik.

Man kan få fortsatt flerbarnstillägg fram tills barnet är 20 år om hen bor kvar hos föräldern, studerar heltid på gymnasiet och är ogift. Läs mer här.

Anmäl
2013-05-11 20:36 #2 av: Tina-A

Putt på den här :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2013-07-26 13:12 #3 av: Beate

Vilken bra sammanställning! 

Anmäl
2013-07-26 14:06 #4 av: Frida

Har funderat på det där med tunga lyft. Det är ju väldigt individuellt vad som är tungt eller ej så att behöva skriva in en viss vikt känns nästan lite mesigt när det bara handlar om några få kilon (som är jobbigt nu men inte för ett halvår sedan). Någon som har några tankar om detta? Sitter och fyller i alla blanketter nu men att försöka få tag på FK är inte det lättaste när de säger "Kundservice har hög belastning nu. Var god försök senare" och sedan avslutas samtalet.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2013-07-26 16:37 #5 av: ChristineL

#4 - Tja, hur tungt lyfter du? Min kollega (arbetar i livsmedelsbutik) skrev upp till 25 kg med första barnet och fick bara 25% första månaden och 100% resten, med andra barnet skrev hon upp till 30kg och fick då 100% från början så så gjorde jag med.

Anmäl
2013-07-26 18:55 #6 av: Frida

Jisses jag kommer inte ens i närheten av 30 kg, kanske tio kg som mest men jag undviker att lyfta så mycket jag kan. Däremot är det väldigt mycket att böja sig ner och stå med böjd rygg. Sånt som gör livet väldigt svårt med foglossningarna och nu börjar ryggen bli trött fort när jag jobbar. Kanske får ta och jaga reda på sjukgymnasten och hoppas att han kan skriva ett intyg, något jag hoppats att jag skulle slippa behöva.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2013-07-28 10:10 #7 av: Velinga1984

Åh vad bra att man kan fixa faderskapspappret innan. Det var en nyhet för mig, trodde att det krävdes att barnet var fött. Blir att ringa imorgon Skrattar

Anmäl
2014-05-11 16:02 #8 av: dragonstar

Vad gäller om man är långtids sjuksriven och partnern Studerar?

To the world you may just be one person but to one person you may be the world.


Anmäl
2014-05-12 18:01 #9 av: Lolali

När jag försökte anmäla och ansöka om föräldrapenning idag (innan bebisen är född), så stod det att jag inte kunde gå vidare pga. att barnet inte är registrerat hos Försäkringskassan.

Hur registrerar jag bebisen då? :P

Jag har skickat in moderskapsintyg och SGI-blanketten för längesen och nu undrar jag alltså vad jag har missat? :)

Anmäl
2014-05-12 19:03 #10 av: ChristineL

#8 - Gör den personliga checklistan som finns länkad i artikeln.

#9 - Barnet är inte fött än och går därför inte att registrera ;)

Anmäl
2014-05-12 21:27 #11 av: Lolali

#10
Så även om jag enligt deras hemsida uppfyller alla krav på att kunna ta ut föräldradagar innan bebisen är född, så kan jag inte göra det på grund av deras teknik? :P Irriterande!
Hade givetvis ringt dem i normalfall, men tyvärr så ligger jag inne på sjukhus numer och har ingen möjlighet till detta.

Anmäl
2014-05-12 21:35 #12 av: Lolali

Jag har nu googlat och det enda sättet att få det att funka är tydligen att ringa, får kolla om min sambo får hjälpa till med detta :)

Anmäl
2014-05-14 10:31 #13 av: CelsiusT

#11 Ska du ta ut FP-dagar när du ligger på sjukhus? Är det inte bättre att vara sjukskriven då och spara sina dagar?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-05-14 10:39 #14 av: Velinga1984

#13 Beror på hur länge man varit sjukskriven. 

Försäkringskassan ringde upp mig och pratade om havandeskapspenning, föräldrapenning och sjukskrivning då jag var sjukskriven i princip hela graviditeten. Är man sjukskriven (oavsett gravidtetskrämpor) länge så görs det en utredning om man kan återgå till arbete och under den tiden får man ingen ersättning förrän utredningen är klar. I allra värsta fall blir man t om av med arbetet om man inte kan omplaceras, gravidtetsbesvär är undantag för omplacering. 

I mitt fall nådde jag dom dagarna isåfall 2 veckor innan beräknat men en snitt veckan innan gjorde att jag fick dispens från utredningen. MEN att den skulle starta omgående om jag blev sjukskriven inom en 3 månaders perid efter att jag återgått till arbete. Jag ville inte chansa med det då en olycka kan ske lätt så jag valde havandeskapspenning (i mitt jobb får man det beviljat) och sen föräldradagar de sista 10 dagarna. 

Jag personligen tycker att det är löjligt att göra utredning pga gravidtetskrämpor, så tyckte även min handläggare men så var reglerna från regeringen. 

Anmäl
2015-01-24 16:38 #15 av: [TanatosNyx]

Moderskapsintyget ska alltså in före förlossningen? Borde jag skicka in det nu direkt? 

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-01-24 17:27 #16 av: [WickedAlly]

#15 Japp, det ska man skicka när man får det av sin bm. FK är ju inte megasnabba direkt. 

Anmäl
2015-01-24 21:07 #17 av: ChristineL

#15 - Ja, på en gång så fort du fort det av bm!

Anmäl
2015-01-24 23:06 #18 av: Snovit79

Hade ingen aning om att man fick flerbarnstillägg redan vid två barn nu.

Anmäl
2015-01-24 23:09 #19 av: [WickedAlly]

#18 Inte jag heller, trodde det var tre :o

Anmäl
2015-01-25 21:56 #20 av: [Yllhilda]

Vilken bra lista att ha! :D Hade ingen aning om flera av dessa saker.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2015-01-26 09:28 #21 av: JeFo

Glöm inte AFA Ni som har jobb. Då kan man har rätt till 10% till vilket är kanon!

Anmäl
2015-03-18 17:01 #22 av: Lilolizeit

Nu börjar det närma sig att söka graviditetspenning men är inte helt säker på om jag fattar trots att jag läst och läst. Om jag skulle vilja ansöka om 60dagars heltids graviditetspenning, och säg att jag har beräknad födelsedatum den 20 augusti (ska på RUL först om 1 vecka), så har jag förstått det som att jag inte söker om graviditetspenning t.o.m den 20 augusti utan t.o.m den 10 augusti? För det är föräldrapenning sista 10 dagarna? Alltså så borde jag söka om graviditetspenning fr.o.m 12 juni t.o.m 11 augusti. ?  Eller tänker jag fel?

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-03-18 17:05 #23 av: Snovit79

Jag kan lägga till att om barnet dör, så får mamman plocka ut 29 dagar på föräldrapenning. Pappan får sina 10 pappadagar + 10 sorgedagar.
Utöver det kan Dr skriva sjukintyg.

Anmäl
2015-03-18 17:06 #24 av: ChristineL

#22 - Du tänker rätt, du söker gravpenning för 60 dagar fram till 10 dagar före bf.

Anmäl
2015-03-18 17:07 #25 av: Lilolizeit

#24 Tack Christine! Glad

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-03-18 17:09 #26 av: ChristineL

#25 - Får jag fråga vad du jobbar med? Oavsett så tänk på att överdriva din arbetsdag när du skriver brevet. En fd kollega i livsmedelsbutik fick bara 50% beviljat första månaden då hon skrev att vi lyfter upp till 15 kg.

Anmäl
2015-03-18 17:34 #27 av: Lilolizeit

#26 Jag jobbar som undersköterska på natten. Vi har väldigt tunga lyft och spring hela nätterna, men det gäller att formulera det rätt också... Det ska jag absolut tänka på. :)

Har fått höra från kollegor att alla har gått 60dagar innan, så jag hoppas jag lyckas få det också. :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2015-03-18 17:47 #28 av: ChristineL

#27 - Toppen! Kolla om någon av dom har kvar sitt brev som du kan låna som hjälp och skriva om det med egna ord, det gjorde jag och fick med massor jag inte tänkt på :)

Anmäl
2015-03-18 18:06 #29 av: Lilolizeit

#28 Åh va smart, det ska jag göra! :) Tack för tipset.!

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl
2016-01-22 13:50 #30 av: [TanatosNyx]

putt

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-01-22 17:15 #31 av: plommon1

Alla länkar verkar dock inte fungera längre :/

Anmäl