Annons:
Etiketterrådtips
Läst 58279 ggr
ChristineL
2013-04-07 17:47

Mat under graviditeten

Här får du lite tips på sådant som är bra att äta och bra att undvika under graviditeten. Några viktiga hälsotips och annat smått och gott. Bra länkar om du vill läsa på mer hittar du längst ner i artikeln.

Koffein
2-3 koppar kaffe eller svart te om dagen går bra, men helst inte mer då koffein ökar risken för bland annat missfall. Tänk på att läsk och energidrycker ofta innehåller koffein också.

**
Alkohol, tobak, droger
**Alkohol passerar moderkakan och går direkt till barnet. Barnet blir lika berusad som du själv blir men dess lever och njurar klarar inte av att göra sig av med alkoholen lika fort som du, det tar ungefär dubbelt så lång tid.

Rökning och annan tobak orsakar förutom missfall, dålig syreupptagning, plötslig spädbarnsdöd och dålig tillväxt.

Droger är direkt skadliga för barnet men på olika sätt beroende på vilken drog du tar. I regel minskas blodtillförseln till moderkakan och ger därmed minskad fostertillväxt, moderkakan kan lossna och barnet föds för tidigt, och naturligtvis missfall.

**Fisk
**I stora drag kan man säga att man ska undvika fisk från östersjön och insjöar medan havsfisk går bra, att ha det i åtanken är alltid bra. Odlad fisk går alltid bra. Rökt, gravad, inlagd och rå fisk ska man vara försiktig med, ät helst bara om det är dagsfärskt.

**Opastöriserade mejeri- och ostprodukter
**Kan innehålla listeriabakterier som är skadligt för fostret. Undvik även mögel- och kittostar även om de är pastöriserade. Ost i matlagning går bra om den har upphettats så pass att den smält och blivit bubblig. För mögelostfantaster är exempelvis ostsås och pasta en räddare i nöden.

**Rått kött
**Rått kött innehåller toxoplasmabakterier, så tänk på att alltid genomsteka ditt kött till minst 70 grader.

**Lufttorkad skinka och salami
**Ska frysas i minst tre dygn innan du äter för att toxoplasmabakterierna ska dö. Som med osten går det även bra att tillaga skinkan eller salamin på något vis.

**Tallriksmodellen
**Den gamla hederliga tallriksmodellen är något man kan sikta in sig på att få med i varje måltid. Det vill säga en dryg tredjedel ska bestå av kolhydrater såsom pasta, ris, potatis och gärna fullkornsvarianter, en dryg tredjedel ska bestå av grönsaker och en fjärdedel av protein, kött, fisk, fågel, ägg. Nyckelhålsmärkta livsmedelsprodukter är också bra att inhandla.

**Frukt och grönt
**Detta kan du äta i stort sett hur mycket som helst av, gärna minst 500 gram per dag och det är perfekt att ha som mellanmål eller för att dämpa sötsuget så du håller blodsockret på en jämn nivå.

**Lever
**Detta ska du vara försiktig med då du lätt kan få i dig för mycket A-vitamin som kan vara skadligt för ditt barn. Leverpastej går bra då det egentligen inte innehåller så mycket lever.

**Vitaminer och mineraler
**Folsyra är något du gärna får tillsätta så fort du blir gravid, finns i tablettform på apoteket och naturligt i bönor, kikärter, linser och fullkornsprodukter.
Din barnmorska kan vilja att du ökar ditt järnintag, inte alltid det räcker med att äta järnrik mat som leverpastej, blodpudding, broccoli, spenat. Ta gärna en hutt med blutsaft varje dag, finns på del flesta livsmedelsbutiker, apoteket och hälsokostbutiker. Ibland kan du bli ordinerad järnkapslar av din barnmorska och lyssna alltid på henne i första hand.
Se upp med multivitamintabletter, de kan göra mer skada än nytta.
Vitaminer som sägs vara till för gravida gör sällan varken till eller från.
Hälsokost och naturläkemedel är inte tillräckligt beprövat för att vara ”säkert” för gravida kvinnor så det rekommenderas att undvika sådana preparat.
Omega-3 finns det mycket av i fisk som är viktigt att du får i dig. Äter du inte fisk så rådgör med din barnmorska.

**Vegetarian och vegan
**En del vegetarianer och veganer väljer att tänja lite på gränserna när dom blir gravida. Man väljer själv hur man vill äta men det är bra att prata med barnmorskan. Ägg och fisk är något många väljer att tillsätta i sin kost.

För att läsa mera besök Livsmedelsverket, Alkohol under graviditeten, Tobak under graviditeten och Droger under graviditeten.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
PogoPedagog
2013-04-09 10:25
#6

Senaste rönen säger att så lite som två koppar kaffe om dagen oxå ökar risken för för tidig födsel och låg födelsevikt:( Men inga rekommendationer har ändrats än pga den undersökningen. Det var en del prat på radio o tv om detta för några veckor sedan.

Annons:
ChristineL
2013-04-09 10:33
#7

Ja, dom ändrar ju hela tiden! Mycket spekulationer hit och dit, men jag tänker att bara man själv mår bra av det man stoppar i sig så är det bra. Jag tror inte på att följa rekommendationerna till punkt och pricka.

[Zorita]
2013-04-09 10:41
#8

Tja coffein är ju skadligt så att det skulle finnas en magisk gräns som är ok tror jag inte på. Jag håller mig i alla fall borta från allt koffein förutom de tre glas coca cola jag dricker i veckan 😉

Jag äter inte fisk, vilket jag sa till läkaren, och hon sa att det inte spelade nån roll. Så tydligen är det inte så viktigt då. Men sen innehåller all fisk här nere ändå en massa tungmetaller så det ska man väl inte äta ändå.

ChristineL
2013-04-09 10:42
#9

Appropå koffein, det beror på hur stora glas/muggar man dricker ur ;)

[Zorita]
2013-04-09 10:56
#10

#9 Haha ja typ men ändå inte. 2 espressomuggar här i Spanien innehåller mer koffein än 2 koppar av snabbkaffet jag dricker hemma, det är jag helt säker på.

Själv gick jag över till koffeinfritt kaffe redan innan jag började försöka bli gravid tills jag tappade smaken för kaffe. Nu dricker jag rooiboste som inte innehåller nåt koffein alls =)

ChristineL
2013-04-09 11:01
#11

#10 - jag har som tur är aldrig varit en jättestor kaffedrickare utan nöjt mig med två koppar om dagen och dricker mest rött eller grönt te, men sen runt vecka 7 redan tror jag tappade jag smaken för morgonkaffet och har klarat mig bra utan sen dess :) Får se om man börjar igen när bebisen har kommit.

[AmandaO]
2013-04-09 11:53
#12

Jag har druckit flera kannor innan, men sen jag blev gravid dricker jag inte ens en halv kopp ca 4gånger om dagen. Sprider ut det lite :)

Mabrotnosh
2013-04-10 11:10
#13

Jag drack väldigt mycket kaffe men nu smakar det så illa att det inte finns på kartan att dricka det. Istället är te så gott att jag blir ledsen när det tar slut. Var också stor rökare men nu har jag lust att skälla ut folk som röker utanför butiker människor på trottoaren framför. Det luktar så illa att jag måste andas genom munnen för att stå ut. En nyfiken fråga. Hur gör grekerna med feta osten? Japanerna med sushi? Hur gör folk i andra länder i allmänhet med maten? Jag menar visaa människor i vissa länder äter feta ost till varje måltid och vissa äter råbiff och vissa lever enbart på olika fisk sorter och alla människor i hela världen får barn varje dag. Varför har vi kostråden vi har egentligen? Hur många av dem är egentligen överdrivna?

Annons:
[Zorita]
2013-04-10 11:21
#14

#13 De äter nog sushi, fetaost och råbiff precis som vanligt om de inte blivit varnade eller inte kan undgå att göra det. Det betyder ju inte att de inte riskerar de bakterier som finns i såna livsmedel.

Förr i tiden var det ju inga problem med att man rökte under graviditeten, det var ju normalt. Men det betydde ju inte att många barn inte fick skador pga det.

Här äter man rätt mycket fisk, men min läkare sa att jag inte fick göra det. Däremot varnade hon inte om rökning eller alkohol. Som gravid får man helt enkelt se till att man själv läser på och håller sig uppdaterad, för det är ju ens eget barn som får lida i annat fall.

ChristineL
2013-04-10 12:37
#15

#13 - Fetaost går bra att äta, och färsk sushi, och greker och japaner äter annat än det ;)

Det här är rekommendationer svenska livsmedelsverket har och ett val man själv gör, det står inte skrivet någonstans att "Det här och det här får du inte äta/dricka", känns det bra för dig själv så ät vad du vill, det är min filosofi :)

noir
2013-04-10 17:03
#16

#13 i dokumentären the cove benämner det fiskindustrin i japan. Pga den fisk och mängd de äter så är de flesta kvicksilver förgiftade. En man hävda att det inte är farligt att äta exempelvis val och andra fiskar med tungmetaller, test på hans hår visade kvicksilver förgiftning. Hoppas och tror de inte äter samma mängd under sin graviditet. För det finns ju annat att äta också :)

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

PogoPedagog
2013-04-10 17:13
#17

"Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum. (listeria)" 

Från livsmedelsverkets hemsida, jag tolkar det som att sushi är ingen fara alls om den är nygjord. Det man ska akta sig för är ju bara vissa fiskar som ofta ingår i sushi t.ex tonfisk pga höga halter av giftiga ämnen i. Kan förövrigt rekommendeta livsmedelsverkets hemsida, de har de senaste och korrektaste uppgifterna om vad man ska undvika. (Däremot vad man ska äta är de sämre på, haha)

[RMSLiners]
2013-04-11 11:38
#18

#13 Fetaost går så länge den är pastöriserad.

noir
2013-04-11 17:23
#19

#18 är du 100% säker? För jag hörde att get inte var bra ändå även om det var pastöriserad? kan fått de om bakfoten. Men jag håller mig undan all get och kollar efter pastöriserade mejeri produkter innan det åker ner i min mat

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

ChristineL
2013-04-11 17:26
#20

#19 - Jag tror jag läste på vårdguiden att det är ok, livsmedelsverket står det ingenting på. Men Apetinas salladsost är gjort på pastöriserad komjölk så den är iaf 100% okej :)

Annons:
[RMSLiners]
2013-04-11 18:00
CelsiusT
2013-04-12 12:29
#22

Bra artikel ;P

Men tänke på meningen: "Folsyra är något du gärna får tillsätta så fort du blir gravid," Redan i det stadie du planerar att bli gravid är det bra att börja äta folsyra. Redan från första stund du är gravid (då du ännu inte vet om det) så börjar utvecklingen av nervsystemet och då behövs folsyra. Min barnmorska sa till mig att börja äta folsyra redan då jag pratade om att vi snart funderar på att börja planera barnverkstad.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[Zorita]
2013-04-12 12:44
#23

I Spanien äter man ju mycket torkad skinka och korv, som ju kan innehålla toxoplasmabakterier. Det fick vi faktiskt inte någon varning om av någon läkare. Detta trots att min läkare poängterade att jag testats negativ för toxoplasma och därför behövde akta mig från rått kött.

Det vore intressant att se statistik på huruvida barn i Spanien oftare föds med toxoplasmosis eller dör pga av det. Men jag antar att sånt aldrig kommer sammanställas.

Sen antar jag att matrekommendationer alltid kommer påverkas av livsmedelsindustrin. Att man inte kan gå ut och rekommendera gravida kvinnor från att helt avstå från kaffe tex tror jag beror på att det finns några jättar inom industrin som kräver 100% bevis innan att även lite kaffe skadar fostret. Svenska läkare kan rekommendera oss att hålla oss borta från parmaskinka för de har inte en massa företag flåsande i nacken. I alla fall är det vad jag tror.

ChristineL
2013-04-12 12:53
#24

#22 - Ja, det är sant, jag satt faktiskt och funderade över hur jag skulle formulera det :P Men jag tänkte att alla planerar ju inte sin graviditet heller, så det blev så :P

tlover
2013-12-28 16:33
#25

ang koffein

tänk på att förutom svart te innehåller även grönt te (särskilt matcha), vitt te, gult te, oolong och pu-erh koffein om än oftast i mindre mängd än svart te (förutom matcha det innehåller betydligt mer koffein än kaffe).

Jag är inte hundra men jag tror 5 koppar grönt te á 2 dl motsvarar 3 koppar svart te á 2 dl men jag är inte hundra på det.

l'm back

E-l-vira
2014-01-07 20:18
#26

#25 vad säger du? :O här har jag alltid gått och trott att bara svart te innehåller koffein. brukar dricka grönt eller rött te, tror du att det är skadligt med 1-2 koppar grönt te om dagen eller pratar vi vääääldigt små mängder? ser ju din jämförelse men vet inte vad sart te innehåller jämfört med kaffe så det säger mig inte så mycket

Medarbetare på klickerträning.ifokus

ChristineL
2014-01-07 20:36
#27

Skillnaden mellan svart och grönt är väl att grönt te innehåller mer "naturligt" koffein och betydligt mindre mängder än svart. Har inte fakta på det men har för mig jag läst det nån stans…

Annons:
tlover
2014-01-07 21:40
#28

#26 minns jag rätt så motsvarar 5 koppar grönt te ungefär 3 koppar svart te, men jag är inte säker. (det finns listor på internet) Så 1-2 koppar grönt te borde vara ok (om inte det är matcha)

"rött te" är inte ett te utan ett örtte, de flesta örtteer (men inte alla) är koffeinfria blandannat "rött te (som egentligen heter rooibus)

#27 koffein är lika naturligt i svart te som grönt te (pch vitt te, gult te, oolong och pu-erh) däremot så har processen efter plockning gjort så att grönt te har mindre koffein ja.

Däremot så innehåller matcha (ett grönt te) mer koffein än svart te så det varierar mellan olika sorters grönt te (el svart, vitt, ja ni förstår)

edit: här hittade jag en lista som hade blandannat kaffe, svart te och grönt te

edit2: matcha kan man ju göra starkare och svagare, den jag sett förr har nog varit den starkare varianten för enligt den här så innehåller matcha lite mindre koffein än kaffe, men det beror ju såklart på hur stark amn gör den

l'm back

tlover
2014-01-07 21:57
#29

Vill ni jag ska skriva en artikel om koffein i te inne på te i fokus?

Då kan jag skriva lite mer utförligt

l'm back

[WickedAlly]
2014-01-07 22:15
#30

#26 Tror inte att det är skadligt alls faktiskt, det sägs ju att koffein kan öka risken för missfall och det kanske det finns belägg för, jag vet egentligen inte hur mycket forskning det har gjorts kring det. Jag har druckit både te och kaffe nästan som vanligt under graviditeten, ibland kan jag dricka en liter te medan jag ser på film. Inget missfall och knodden verkar må hur bra som helst där inne :)

Så så små mängder grönt te kan du nog dricka med gott samvete, ska ju finnas både det ena och det andra i grönt te som man snarare mår bra av att dricka. Min syster dillar jämt om alla bra ämnen däri.

ChristineL
2014-01-08 09:08
#31

#29 - Ja, gör gärna det och länka här sen :)

tlover
2014-01-08 12:07
#32

#31 här är den, jag har också i artikeln gjort länkar till våra artiklar om dom olika tesorterna så för att minska mängden frågetecken (förhoppningsvis)

l'm back

E-l-vira
2014-01-08 13:45
#33

#28 tack! och tack för artikeln! :)

Medarbetare på klickerträning.ifokus

tlover
2014-01-10 08:15
#34

När det gäller sushi, visst är det den med fisk som man menar, vegetarisk borde väl vara ok, eller är det för mycket alger i den?

l'm back

Annons:
ChristineL
2014-01-10 10:08
#35

#34 - Ja, den vegetariska borde ju inte vara något konstigt med. Alger är bara nyttigt tror jag.

tlover
2014-01-10 15:01
#36

#35 alger innehåller ju jod som man ska vara försiktig med men det är ju inte så jättemycket alger i sushi egentligen

l'm back

CelsiusT
2014-01-10 22:00
#37

Alger ska man väl vara lite försiktig med? Står inte det på SLV hemsida? Minns inte men vet att jag läst något om det.

Men när dom syftar på sushi så är det väl i första hand den råa fisken dom menar. Det står ju att sushi går bra om man tex gör den själv och vet att man har bra fräsch fisk som varit fryst osv. Vegetarisk borde ju inte vara några problem, men kanske att man ska hålla lite koll på vilka/hur mycket alger man äter.

Medarbetare på westernridning.ifokus

tlover
2014-01-10 22:05
#38

#37 När det gäller alger i sushi är det ju alltid rostad nori, i portion är ungefär 1 ark vilket väger ca 2,2g (10 st väger 22g i alla fall)

Men det är ju torkat så det är ju mer än det verkar antagligen

(jag trodde vi kunde äta sushi ute idag men resturangen som skulle börja med det har inte börjat med det än så det blev fallafel istället, men jag har varit sugen på min hemmagjorda jättelänge nu)

l'm back

VildaAlice
2014-01-11 08:06
#39

#36 Min bm sa att det var viktigt med jod. Att vi skulle köpa hem salt med jod istället för vanligt flingsalt som vi hade innan. Jag tycker det är så himla konstigt att man hör olika så ofta.

tlover
2014-01-11 08:14
#40

#39 fast vad jag förstått så har alger mer jod, eller det blir mer jod i alla fall eftersom man kan äta vissa alger som tex sallad och det gör man ju inte med salt precis

edit: hittade det, Jag citerar livsedelsverket " Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Alltför höga doser jod kan vara skadligt."

l'm back

ChristineL
2014-01-11 08:52
#41

Att äta sushi, med eller utan fisk och alger, en gång under graviditeten är väl att vara försiktig. Jag tror absolut inte det är någon fara. Men det är som allt annat, man väljer själv!

Annons:
VildaAlice
2014-01-11 09:30
#42

#40 Ahaaaa, tack för svar. Då var det ju inget konstigt. :)

mollyt
2014-03-21 22:45
#43

Hur har ni tänkt ang svamp plockad i skogen? Svamp (framförallt riktig svamp som växt i skogen) innehåller ganska mycket tungmetaller. Min mamma - som är läkemedelskemist/forskare - har alltid förespråkat de tråkigare champinjonerna framför skogschampinjoner av denna anledning med tungmetaller. Jag tänker att detta birde vara EXTRA viktigt vid graviditet?

tlover
2014-05-05 16:29
#44

Nån som vet hur det är med "ätbara ogräs" tex svinmålla, nässlor, daggkåpa, rölleka, mjölkört osv?

Vi äter nämligen mängder av det på sommaren, så mycket att det växer för lite ogräs på vår gård 😕

Det plockas på så ren mark som nästan är möjligt (långt från stora vägar osv) och tillagas oftast innan det äts

åh jag gissar det gäller samma för torkat renkött som för lufttorkad skinka?

Jag hade megacravings efter torkat renkött första graviditeten och min styvfar har en halv ren som han hållit på att torka som inte gjorde saken bättre och jag tror att jag ska inte vara för hård på mig själv om jag äter (bra) kött under en graviditet.

l'm back

Praefatio
2014-05-05 17:33
#45

#44 Kan inte tänka mig att "ogräs" skulle vara dåligt. Finns ju inga andra grönsaker som inte är okej, det är ju mest mejerier och kött av olika slag som man ska vara aktsam med utöver allmänt skadliga saker som nikotin, alkohol och koffein.

Torkat renkött går bra om du fryser det torkade köttet i tre dagar innan du äter det :) Samma med salami och sånt vad jag har förstått.

CelsiusT
2014-05-05 18:11
#46

Fast det finns ju många örter i naturen som har olika inverkan på oss människor. Och jag tror inte allt är superbra att äta under graviditeten. Men det finns inga restriktioner från SLV vad jag vet vad gäller sådant "ogräs".

Det finns ju tex sådant som verkar sammandragande på livmodern, vill minnas hallonblad. Ingen aning om det är bra/dåligt under graviditet men det ska iaf minska problematik kring menstruation.

Hittade en liten lista här, har dock inte undersökt den eller källorna, men du kan ju kika om du är intresserad: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1583

Medarbetare på westernridning.ifokus

tlover
2014-05-05 18:23
#47

#45 som jag misstänkte med renköttet alltså

#46 fast kroppen reagerar ju olika då man äter nånting och då man tex dricker det som medicinskt örtte. Tex så har ju nässlor massor av olika medicinska egenskaper och man ska inte dricka örtte på det för länge men man kan äta nässlor varje dag. I alla fall som ogravid

l'm back

CelsiusT
2014-05-05 18:31
#48

#47 Precis, ännu en aspekt i det hela. Att olika örter har lite olika effekt beroende på hur man intar dom.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
soundtrack
2014-05-05 18:31
#49

#46 Jag tror att hallonbladste är en såndär grej man brukar säga att man ska dricka om man vill få igång förlossningen.. Huruvida det funkar är ju en annan sak ;) #47 Vad gäller kött så är det lufttorkat och kallrökt kött man ska undvika, oavsett vilket djur det kommer ifrån.

tlover
2014-05-05 19:01
#50

#48 vad jag förstår så minskar "det medicinska" i dom genom att man äter dom (man har inte tagit ut ett koncentrat av de verksamma ämnena osv) helt tar bort gör det väl inte för även vanliga grönsaker tex lök, vitlök, kronärtskocka, blåbär osv har medicinsk verkan. Såna örter som är väldigt starka äts ju inte som mat heller.

#49 så det funkar inte att frysa det? som det står i artikeln och #45

l'm back

soundtrack
2014-05-05 19:16
#51

#45 Jodå, om du fryser det i 3 dygn efter torkning/rökning så ska det vara ok. Personligen tyckte jag inte att lufttorkad skinka och salami blev så god efter frysning dock :/

tlover
2014-05-05 19:20
#52

#51 jag har inte ätit torkat renkött på  ca 6 år (sen jag blev vegetarian… kanske ganska självklart ) så jag kommer nog bara tro att jag minns fel hur det smakar 😃

edit: jag har helt enkelt kontaktat en örtterapeut ang det ätbara ogräset, hon kanske vet bättre.

l'm back

tlover
2014-05-05 20:06
#53

Nässlor verkar vara ok enligt den här kvinnan i alla fall

l'm back

tlover
2014-05-06 06:41
#54

Jag har fått svar. Det är ok att äta vilt grönt under graviditet bara man inte plockar det nära vägar, gödselstackar, gödslad mark och komposter (gränsfall enligt henne men våra komposter har mängder av kaningödsel så det är samma för mig).

Hon sa däremot att man ska vara försiktig med örtteer men hallon och smultronblad är ok.

l'm back

tlover
2014-08-19 20:17
#55

Är det någon som vet om rå honung är ok?

Vi har ju egen honung och vi pastöriserar den så den är ju rå. I örtte och liknande borde den ju tillagas av det heta vattnet men jag har ätit massor av rå honung när vi slungade och kom på först nu att det ev skulle kunna vara dåligt.

l'm back

Annons:
PogoPedagog
2014-08-19 21:04
#56

Honung är ok i alla former för gravida så vitt jag vet. Det är barn under ett som ska undvika honung.

thbe07
2014-08-19 22:18
#57

Någon mer än jag som inte äter potatis, pasta, ris mm? Nästan som lchf? Jag äter inga snabba kolhydrater. Mår inte bra av det. Äter kidneyböner och mycket sallad istället.

tlover
2014-08-20 08:19
#58

#56 Tack jag blev bara så osäker eftersom det mesta ska ju vara tillagat och i princip all honung man köper är ju pastöriserad

l'm back

Praefatio
2014-08-20 13:29
#59

#57 Jag äter kolhydrater, men sparsamt. Frågade graviditetsdietisten om detta när jag var där, äter mig hellre mätt på protein, fett och grönt än kolisar och det var inga problem alls enligt henne, bara man får i sig tillräckligt med energi på annat vis.

[TanatosNyx]
2014-08-20 13:49
#60

tlover, jag tror din honung är en guldgruva, så mycket nyttigare med helt rå honung *avis* jag hade ätit massor!

Zhiwa
2014-09-17 14:42
#61

#57 jag äter LCHF, inte superöverdrivet med fett men min barnmorska sa att jag skulle fortsätta äta det! Och alla värden var super bra så det var bara positivt!

sussa08
2014-11-19 13:06
#62

Hm, är koffein en tillsats i te? Jag gör mitt eget te och det är bara växtblad, ingen "bas" av nåt som man kan köpa… Endast det jag odlat/plockat själv. Dricker ca en liter av kokt vattenmed ingefära och pepparmyntsblad om dagen (mest för illamåendet) ett tips för tedrickande i alla fall! Jag gillar knappt annat än mitt eget te längre :P

Ta alltid ut lyckan i förskott, för om det skiter sig så har du i alla fall varit glad fram till dess /sussa08

Annons:
tlover
2014-11-19 15:14
#63

#62 Nej koffein finns naturligt i allt te men inte i alla örtteer (det du gör av pepparmynta är ett örtte, allt te kommer från en och samma slags buske/träd som det är ovanligt att man odlar i Sverige).

Pepparmyntaörtte har jag däremot hört att man ska undvika under graviditet, jag har själv därför inte druckit det sen jag blev gravid.

l'm back

exitingsvillemo
2014-11-20 02:19
#64

Börjar ju närma sig jul, och det godaste på julbordet, gravad lax =)

Jag förstår inte det här med "nygravad"… Jag menar, det tar ju ngn dag att grava , så basprodukten är ju aldrig riktigt färsk (dagsfärsk).

ChristineL
2014-11-20 08:41
#65

#64 - Kolla så förpackningsdatum är så nyligen som möjligt. Gravar ni själva så grava så sent det går.

exitingsvillemo
2014-11-20 09:45
#66

Vi gravar själv, men själva gravningen går ju inte på en dag. Vi påbörjar gravningen så den är klar till julafton, så mer nygravat än så, kan det ju inte bli. Laxen har även varit fryst innan gravning.

Tycker det är svårt att veta vad som är ok och vad som inte är det. Ska prata med barnmorska och läkare och se vad dom anser, i värsta fall får man ju motstå frestelsen och äta köttbullar och jansson istället =) man behöver ju inte gå hungrig =)

[Thiah]
2014-11-20 12:09
#67

Jag åt svärmors gravade lax. Vet att väninnan kommer äta deras gravade. Jag skulle inte köpa gravad men åt sådan som jag visste hur den gjorts och skötts.

ChristineL
2014-11-20 13:11
#68

#66 - Jag ser absolut inget fel i att du äter av den. Som sagt är det bara rekommendationer från livsmedelsverket, listeria och toxoplasma är ändå väldigt ovanligt i sverige.

sussa08
2014-11-21 10:42
#69

#63 Åh pepparmynta som är så bra mot ilamående :/ Får dra ner på det då… Måste googla lite vad mina teer innehåller  i syror mm.. Får köra rent ingefära så länge :)

Ta alltid ut lyckan i förskott, för om det skiter sig så har du i alla fall varit glad fram till dess /sussa08

Annons:
tlover
2014-11-21 11:24
#70

#69 han på podcasten är jag fick reda på det sa att man ska alltid kolla upp själv med. Jag är däremot lat och tog det säkra före de osäkra.

l'm back

sussa08
2014-11-21 12:13
#71

#70 jag förstår dig, hur kul blir livet om man måste kolla upp allt egentligen? Jag skulle nog inte klara det och sen så i slutändan är allt farligt, mer eller mindre… Beror på hur mycket man letar :P

Ta alltid ut lyckan i förskott, för om det skiter sig så har du i alla fall varit glad fram till dess /sussa08

tlover
2014-12-07 16:01
#72

Någon som vet vad som är "för mycket lever" egentligen. Vi har just slaktat och har 3 kaninlevrar att äta upp så jag hade tänkt göra inälvsgryta ikväll men då kom jag på det där med lever.

Det kommer att vara första och sista gången jag äter lever under graviditeten ifall del blir inälvsgryta.

l'm back

tlover
2014-12-07 16:13
#73

hmm klickade vidare till livsmedelsverkets hemsida och där stod det att man inte skulle äta lever alls.

Ett alternativ jag har på det hela är att jag äter njurarna och hjärtana och min man äter levern.

l'm back

ChristineL
2014-12-07 16:14
#74

#72 - En gång, ingen gång tänker jag. Tror inte det är skadligt, det är väl snarare om man äter nån gång i månaden som det blir för mycket.

[TanatosNyx]
2014-12-07 16:16
#75

Det är bara pga a-vitamin man ska undvika lever. :)

[Thiah]
2014-12-07 18:09
#76

Jag tror det är typ 100 eller 200g i veckan som sägs här. Eller kanske per månad… Jag åt leverpastejmackor ganska mycket men det är så lite lever som det egentligen blev.

Annons:
tlover
2014-12-07 18:13
#77

Det blev njurgryta till mig och levergryta till karln helt enkelt, jag vågade inte ta risken.

l'm back

Sarah
2015-01-23 12:22
#78

Ang alger, då jag äter en del i vanliga fall så kollade jag upp värdena ganska ordentligt. För att få i sig för mycket jod, måste man äta typ 100g om dagen av de alger som innehåller mest jod, som ex wakame. Det händer ju bara om man köper till sjögrässallad (wakamesallad) till sushin, varje dag.

[TanatosNyx]
2015-01-23 12:38
#79

Orkar inte backa i tråden och kolla just när/var/hur jod nämns, men hade jag inte ätit levaxin hade jag hoppat på en jod-studie på MVC. Det är på G med jodtabletter rekommenderat till gravida precis som folsyra.

Sarah
2015-01-23 12:52
#80

#79 Diskussionen om alger handlar om att få i sig för mycket :P  

Folk som jag, som är besatta av wakamesallad  har ingen risk att få jodbrist :D 

Vet inte hur era barnmorskor har varit. Min blev lite besatt av min mat. Fast på ett dåligt sätt då hon uppenbart saknar kunskap om mat. Järn hetsade hon om som en dåre, vegos måste äta massa järntillskott sa hon. Men kan du kolla min värden innan du blir galen! Hepp, bättre värden än de flesta. 

Folsyra, oj oj oj. Men kom igen, folsyra finns rikligt i allt det jag äter, baljväxter, fullkorn osv. Jag är inte en riskgrupp för brist för folsyra, men självklart har jag kollat upp vad jag behöver. Jod, eftersom jag inte äter fisk blev hon nojjig över det. Ja, men jag äter alger och berikat salt, vi ska nog överleva :)

[TanatosNyx]
2015-01-23 13:06
#81

#80 Jag menar att risken lär vara ganska liten att få i sig för mycket eftersom dom är på väg att införa det som rutintillskott 😛

Haha, det är väl de som gör aktiva val i kosten som brukar hålla mest koll på näringsämnena också, oavsett om man är veggo, LCHFare eller blandkostare. 😛 smart BM! *ironi*

Sarah
2015-01-23 13:12
#82

Nej den risken är nog rätt liten :) 

Ja det är ju så. Förstår inte hur folk kan tro att man automatiskt får i sig allt om man lever på pasta och falukorv. Det är tydligen bättre än att ha gjort ett aktivt val och läst på. 

Sen kopplar folk ofta ihop just vegos med ätstörningar. Jag är smal (och vältränad) och då tror folk att det är för att jag inte äter ordentligt och då måste jag ha hundra brister.

[TanatosNyx]
2015-01-23 13:33
#83

#82 Jo, det är också en jäkla fördom. Alltså visst vegetariskt är ofta fettsnålt, men i gengäld är det mer kolhydrater och man behöver mer för att bli mätt. 🙂

Annons:
Sarah
2015-01-23 13:36
#84

Nja, även det är ju en myt :)

[TanatosNyx]
2015-01-23 13:37
#85

Är nog bara jag som inte är haj på vegetariskt, pratade utifrån egen erfarenhet vad jag märkt när jag provat vegetariskt 😃 blir fasen aldrig mätt! 😮

Sarah
2015-01-23 13:45
#86

Man blir inte mätt på sallad endast, som folk tror att vi äter mest, det är helt riktigt :) Det här är en av mina favvorätter som exempel. Kan äta ca 7*7 cm, sen dör jag av mättnad (och jag kan äta mer eller mindre hur mycket som helst i vanliga fall). http://www.vardagsmatad.se/2011/04/18/fiskgratang-pa-tofu/

[TanatosNyx]
2015-01-23 13:48
#87

Haha nej jag har ätit riktig lagad vegetarisk mat ett antal gånger (sallad blir jag mätt på bara jag får en klick keso och typ lite kyckling i). Jag blir hungrig på fem minuter av helvegetariskt oavsett hur kraftigt det är.

em.nord
2015-01-24 20:22
#88

Vegetarisk mat är ju jättebra & nyttig! :) Så om hon nojjar sig på mvc så vet ju du bättre Sarah. :) Jag försöker få min man mer engagerad och ha minst en vegetarisk dag i veckan. Jag var vegetarian i många år. Vet i ärlighetens namn inte varför jag slutade… Mannen älskar kött men har fått honom mer lokaltänkande osv iallafall.

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Sarah
2015-01-24 23:19
#89

Jodå jag vet ju bättre, lite tröttsamt med alla fördomar bara. Spec som forskningen visar, desto mer veg desto bättre :)

[Yllhilda]
2015-01-26 00:59
#90

#87 För mig var det en vanesak. I början under min veganska period var jag hungrig hela tiden, men sen ställde kroppen om sig, man blev vrålmätt på ris och linsgryta med paprika.

Annons:
Intehärutandär
2015-01-26 01:17
#91

Nu har jag inte ätit kött på 30 år, men jag blir väldigt mätt på vegetarisk mat. Oavsett om det är bönor eller Quorn/Sojaprodukter. Sonen får äta minst det dubbla om han väljer kött för dagen istället för veg. 

Läste om en tjej som körde veg en period i höstas och åt 6ggr/dag och ändå var hungrig! Jag satt bara och gapade för jag är mätt på en middag i 7-8 timmar. 🙂

Min BM har inte reagerat på att jag äter vegetariskt. Inte ens med järnet nu som sjunker, men hon föreslår inget paltbröd för att hjälpa. Har bara haft järnbrister 3 ggr under 30 år. Två graviditeter och 1 utmattning (svält).

[Yllhilda]
2015-01-26 12:01
#92

#91 Kanske att tjejen inte hade nog med kolhydrater och protein i sin mat. För det kan ju vara riktigt lurigt om man inte är van.🤫

Sarah
2015-01-26 12:05
#93

Beror ju på hur mycket man rör sig och vad man har för ämnesomsättning också. Innan graviditeten behövde jag 2500-3000 kalorier per dag för att inte då ner i vikt då jag tränar. Då känns det som att jag äter jämt :P Nu tränar jag inte så mycket och då äter jag inte heller lika mycket, men graviditetshunger är ju inte att leka med. Måste planera maten mycket mer nu, kan inte åka till stallet om jag inte ätit direkt innan. Ska jag rida så måste jag ha med mig snacks osv.

[WickedAlly]
2015-03-24 09:48
#94

Är galet sugen på lufttorkad skinka, är vanligtvis storkonsument. Men kan man verkligen lita på att alla eventuella bakterier försvinner vid frysning? 
Blev av någon anledning nojig.

soundtrack
2015-03-24 09:53
#95

#94 Ja det ska vara säkert att frysa den. Jag åt skinka och salami som varit frusen ett par ggr, tyckte tyvärr att det smakade lite annorlunda efter frysning :/

[WickedAlly]
2015-03-24 09:58
#96

#95 Ja, det är anledningen till att jag undvikit att äta det alls under graviditeterna. Blir ju liksom inte helt samma smak. 

Svårt att tro att jag jobbat som kökshjälp och sedan kock sedan gymnasiet så som jag nojar..

Upp till toppen
Annons: