Annons:
Etikettefter-förlossning
Läst 40695 ggr
Tina-A
3/27/13, 9:40 PM

Att börja med smakportioner

Att börja med smakportioner kan vara en ny och spännande fas för både barn och förälder. Ibland kan både barnet och föräldrarna bli väldigt ivriga men det är viktigt att inte gå för fort fram.

Idag rekommenderar livsmedelsverket att helamma barn, eller ge ersättning, upp till 6 månader. Fram tills dess innehåller bröstmjölken och ersättningen all näring ett så litet barn behöver.

Smaksensationer från tidigast 4 månader

Däremot kan man låta barnet få uppleva små smaksensationer tidigare om barnet verkar vara intresserat, allra tidigast vid 4 månader. Om barnet är för tidigt född ska det tänkas extra på och man ska gärna vänta lite extra med dessa barn. Med smaksensationer menas att låta barnet uppleva en ny smak genom att låta barnet få en liten nypa av ens bröd, en slick på en frukt, suga en kort stund på ett smörgåsrån (det smälter i munnen) eller få smaka ett litet blåbär.

Angående smaksensationer skriver livsmedelsverket ”Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, med en sked eller på fingret och låta barnet få lite på tungan. Det är alltså inte fråga om att plocka fram haklapp och tallrik, utan låt smakproven vara just smakprover, inte början till måltider.”

Om du väljer att ge ditt barn några små smaksensationer innan 6 månaders ålder så ska du under tiden amma eller ge ersättning precis som tidigare. Det är fortfarande helamning som gäller.

Smakportioner från 6 månader

När barnet blir 6 månader kan man börja med smakportioner.  Nu kan du plocka fram haklapp och sked och så smått testa att ge puréer. Tänk på att barnet bara har ätit flytande föda förut och munmotoriken måste tränas upp innan barnet lär sig föra bak maten i munnen och svälja med lätthet. Räkna med andra ord med en del kladd i början och att en hel del åker ut igen i början.

Det är väldigt viktigt att gå försiktigt fram. Börja med att späda ut de första smakportionerna med mycket bröstmjölk eller ersättning så att det får en rinnig konsistens, då blir det lättare för barnet. Puréerna låter du bli tjockare allt eftersom.  Kontrollera först att purén inte är för varm genom att smaka lite själv. Ge en eller två teskedar vid första tillfället och vänta sen till dagen efter, då kan du ge en eller två teskedar igen. Börja med att ge barnet smakportioner en gång om dagen, kanske till lunch, och ge någon eller några teskedar åt gången. Innan du ger smakportionen är det viktigt att barnet inte är trött eller för hungrig, så det är en god idé att amma eller ge ersättning en liten stund innan och sedan en liten stund efteråt.

Efter några dagar kan du ge någon eller några extra teskedar och successivt öka takten. Även om barnet är väldigt ivrigt så tänk på att inte gå för fort fram med tanke på att barnets mage måste hinna vänja sig i långsamt tempo.
Det är vanligt att barn får ont i magen när man börjar och går du för fort fram kan de få mycket ont. Späd därför ut puréerna i början extra mycket och gå fram i ett stadigt, lugnt tempo.
Något annat att tänka på är små barns energibehov. Det är viktigt att tillsätta fett i maten och i alla puréer som inte är fruktpuréer ska du tillsätta lite fett, gärna smör eller rapsolja - ungefär 1 tesked per portion.

Vilka smakportioner börjar man med?

Det vanligaste är att man börjar med några få grönsaker och potatis. Du väljer själv vilken smak du vill ta först men tänk på att en del livsmedel har stoppande respektive lösande verkan. Några exempel på smaker man kan börja med är morot, potatis, sötpotatis, majs, palsternacka, havregrynsgröt, banan, äpple, päron, aprikos och plommon. Det kan vara bra att ge barnet "rena" smaker i början, men man får göra som man vill. Ger man "rena" smaker, alltså en sak i taget (t.ex. ren morotspuré eller ren palsternackspuré) kan du snabbare se om barnet är överkänsligt mot ett speciellt livsmedel eller om det är något speciellt barnet inte tycker om. Ifall du blandar t.ex. palsternacka och morot och barnet inte tyckte om det kan du inte vara säker på vilken av de två barnet egentligen inte gillar. Kanske gillar barnet morot men inte palsternacka. Eller så uppvisar barnet kanske någon typ av överkänslighet mot purén, men då kan du inte vara säker på om det var moroten eller palsternackan barnet reagerat på. Det här visar sig snabbt om du ger rena smaker i början.

Något man ska tänka på är att inte glömma att introducera gluten. Gluten ska introduceras senast vid 6 månader. Du kan långsamt introducera gluten i smaksensationer från 4 månader och sedan gravids öka dessa vid smakportionerna från 6 månader. Forskning visar nämligen att om man introducerar gluten samtidigt som man helammar minskar risken för att bli glutenintollerant. Att introducera gluten samtidigt som man ger ersättning minskar också risken lite, men den minskar mer av amning. Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Havre innehåller också gluten men väldigt lite. Bröd, smörgåsrån och pasta innehåller alla gluten.

Det finns en tråd med lite samlade recept här.

Hur går man vidare?

Efter att du gått igenom flera olika grönsaker, rotfrukter och frukter i några veckor och barnet börjar närma sig 7 månader och kan du börja introducera kött, fågel, fisk, ägg och baljväxter. Du kan också börja ge smakportioner 2 gånger om dagen istället för en, kanske till lunch och middag. I vilken ordning du introducerar dessa proteinrika livsmedel spelar ingen större roll enligt livsmedelsverket utan du kan ta det i den ordning du själv föredrar.

När det blivit en hel måltid

När smakportionen fått en sådan plats att det blivit en hel måltid går det bra att byta ut den måltiden från amning/ersättning till mat. En måltid får gärna vara komponerad utifrån tallriksmodellen, ungefär 1/3 av varje matgrupp. Det mål du byter ut först kanske är lunchmålet. Du har successivt ökat antalet skedar tills du ger barnet en portion. Vad som är en portion är lite olika från barn till barn men i början kanske det ligger någonstans runt 0,5-1 dl mat. Efter måltiden avslutar du med en frukt- eller bärpuré, ungefär 0,5-1 dl där med, så mycket barnet orkar. Att ge frukt efter måltiden har en viktigt funktion, nämligen att bidra med C-vitamin i nära anslutning till måltid. Detta hjälper barnets kropp att ta upp det järn som fanns i maten och barn har ett ett väldigt stort järnbehov, därför är det viktigt att avsluta med en "efterrätt".

Järnbehov

Små barn har ett stort järnbehov. Järn har många viktiga funktioner i kroppen men den viktigaste är att transportera runt syre. Ett barn som får i sig för lite järn blir trött, blekt, får sämre ork och får lättare infektioner. 

När man lagar mat till barnet är det bra att ha järnbehovet i åtanke och regelbundet ge mat med högt järninnehåll. Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel som till exempel fullkornsprodukter, quinoa, broccoli, bananer, persikor aprikoser och jordgubbar.

Kroppen har realtivt svårt att ta upp järnet som finns i maten så därför får man gärna servera järnrik mat i samband med mycket C-vitamin eller bröstmjölk, då båda främjar kroppens förmåga att tillgodose sig järnet som finns i maten.

Du ska undvika att servera järnrik mat i samband med mjölk (gäller inte bröstmjölk!) eftersom komjölk försvårar järnupptaget. Att ha lite matlagningsgrädde eller smör i maten går dock bra, eller en liten skvätt mjölk till gröten, men barn ska inte ha för mycket mjölkprodukter eller dricka mjölk som måltidsdryck innan barnet är 1 år gammalt.

Vad ska man inte ge?

Det finns en del saker man inte ska ge barn innan dom är 1 år, nämligen:

Nitrathaltiga grönsaker - Sallad, mangold, spenat, fänkål, blekselleri, rädisa, salladskål, kålrot, rödbeta. De här grönsakerna innehåller mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

Honung – Honung kan innehålla sporer som kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift (botulin).

Risgröt och risvälling – Gröt och välling gjorda på ris kan innehålla arsenik. Att ge detta någon enstaka gång går an men bör undvikas.

Opastöriserad mjölk - Varken barn eller vuxna bör dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter. Ehec är en ganska ”ny” bakterie som började spridas i Sverige på 90-talet, och som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn. Opastöriserad mjölk får inte säljas i affärer, men kan gå att få på bondgårdar.

Salt – Små barn kan inte reglera saltbalanser på rätt sätt och bör undvika salt det första året. Naturligt salt i maten är okej ibland, så länge det inte överskrider 1g om dagen. Tillsätta salt till mat ska man dock aldrig göra det första året.

Socker – Av samma anledning vi vuxna ska undvika socker. Det innehåller inga vitaminer och mineraler utan är bara tomma, onyttiga kalorier.

Nötter och jordnötter – Framför allt finns en stor risk att sätta dessa i halsen. Om man dessutom är nötallergiker kan allergireaktionen bli väldigt kraftig, varför det kan vara värt att vänta så länge som möjligt med nötter då barnet själv kan tala om att det t.ex. kliar i halsen eller att det är svårt att andas. Speciellt viktigt är det om det finns tidigare allergier i släkten. Detta gäller speciellt jordnötter, andra nötter är ofta inte lika allergiframkallande och kan ges efter ett år.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[RMSLiners]
3/29/13, 8:33 PM
#6

Jätte bra artikel!

En sak jag dock länge undrat är när man går över från pure till små bitar mat?

Annons:
ChristineL
3/29/13, 8:53 PM
#7

Det kommer en artikel om hur man går vidare sen också :)

Tina-A
3/29/13, 8:59 PM
#8

#6: Det beror lite på barnet. En del barn är jättekänsliga för bitar medan andra hanterar det väldigt bra. Man provar att inte mixa maten lika slät när barnet vant sig vid att svälja puréer (kanske när barnet är 6½ månad) och ser hur barnet reagerar. Går det bra kan man fortsätta men börjar barnet kvälja och vägrar äta får man försöka igen lite senare. En del barn börjar med bitar direkt vid 6 månader och andra fixar inte att äta bitar förän de är typ 8-9 månader, det är så olika att det är svårt att ge ett tillfredställande svar :)

Det finns också en annan metod än att ge puréer och den heter BLW. Jag tog inte upp den i artikeln dels för att den inte är lika vanlig som att ge puréer och dels för att det finns såååå mycket att skriva om den :)
BLW står för Baby led weaning vilket betyder att bebisen själv styr "avvänjningen", alltså barnet bestämmer själv i vilken takt det ska äta mat och amma/ersättning.

När man ger puréer är det den vuxna som stoppar in mat i munnen på bebisen och bebisen har inte en jättekontroll över matintaget, det är föräldern i första hand som styr (med hänsyn till barnets signaler förhoppningsvis).

Med BLW ger du barnet stora bitar från början och låter barnet äta helt själv. Du matar inte eller gör ingenting utan du serverar välkokta, mjuka potatisstavar, morotsstavar, zuccinistavar, sötpotatisstavas, majskorn, ärtor, bananskivor och liknande bitar som barnet själv plockar i sig. Här styr barnet takten helt själv och leker fram relationen med maten när bebisen plockar, undersöker och stoppar i munnen helt på egen hand. Barnet tuggar den mjuka maten med tandköttet och börjar som sagt med bitar på en gång (tidigast 6 månader).

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Tina-A
3/29/13, 9:02 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Här är min dotter precis fyllda 7 månader med potatisstavar, jordärtskocksstavar och morotsstavar. Jag kokade dom först i ca 10 minuter och körde dom sen i ugnen på medelvärme (ca 30 min) tills dom blev helt mjuka.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Tina-A
3/29/13, 9:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Hon tyckte mycket om det och vi körde hela, rejäla bitar från 7 månader varvat med puréer. Hon brukade från 7 månader få puréer till lunch (relativt släta men inte helt) och plockmat till middag.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

JossanH
3/30/13, 10:49 AM
#11

När mina föräldrar fick barn skulle man börja med smakprover redan vid 3 mån ålder. I Danmark tex är fortfarande rekommendationerna att man kan börja ge från 4 mån. Jag började byta ut måltider strax innan dottern blev 6 mån. Jag hade tänkt att ta det långsammare men hon var så ivrig på maten. Jag slutade amma helt när hon var nyligen fyllda 7 mån.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Tina-A
3/30/13, 12:54 PM
#12

#11: ja, mina föräldrar började ge mig mat vid 3 månader också om inte tidigare! Men det är tur att forskningen går framåt :-) förr skulle man ju bara amma var fjärde timme också, helt absurt. Men, men! Tur att vi inte slutar forska vidare i saker och ting! :-)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

noir
4/2/13, 7:01 PM
#13

Jag är ett riktig glass-monster. När kan man ge sitt barn glass? Då tänker jag hemmagjord, tex fryst banan på pinne. Fryst Yoghurt med bär osv På pinne, tänker jag strax efter ett år? Kommer få ett maj barn, dvs är den 1år och ett par månader när det blir varma dagar, perfekt för glass

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

Annons:
Tina-A
4/2/13, 7:31 PM
#14

Är det bara fryst yoghurt med bär i eller fryst banan så i princip när som. Det kan ju vara lite svårt att hålla själv i början och när barnet är nyfött är det ju ingen idé att ge något annat än bröstmjölk (eller ersättning) förstås, men absolut när barnet är 1. Det går jättebra :) Så länge det inte är något i glassen som barnet inte normalt äter så är det inga konstigheter!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Tina-A
4/7/13, 2:23 PM
#15

putt :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

SaraC
4/8/13, 11:06 PM
#16

Sätter en kråka här då vi strax ska börja med smakisar. Ska bli intressant att se vad de säger om det på BVC!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tina-A
5/11/13, 8:35 PM
#17

#16: Har ni hunnit börja än? Hur går det? :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

SaraC
5/12/13, 1:26 PM
#18

#17 Vi har gett några skedar med palsternacka och med potatis vid några tillfällen än så länge. Det har gått bra, hon har skrattat och det mesta åkte väl ut igen :) Har haft lite otur då hon först hade jobbigt med tänder och nu är förkyld så det har inte passat så bra att prova. Men vi hinner väl mer!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

ChristineL
11/9/13, 10:19 AM
#19

Puttar upp den här lite, idag ska Nova få smaka lite potatis :D Vi har gett henne gröt några gånger i veckan sen drygt en månad tillbaka och hon tycker jättemycket om det!

PogoPedagog
11/9/13, 1:15 PM
#20

Hmm, nu komemr den tråkiga personen här, men ska ni verkligen börja med potatis? Tänk själv på hur gott det är att äta bara potatis, inte så kul, och svår klibbig, liksom torr konstistens. Ör inte t.ex jordärtskocka eller morot lite roligare att börja med så de får en positiv upplevelse av mat?

Eller det kanske är jättevanligt att man ger potatis först? Jag vet bara att vårt matvrak till son som äter precis allt inte gillar potatis, han tycker det är hemskt och han äter som sagt precis allt annat.

Annons:
JossanH
11/9/13, 1:39 PM
#21

#20 som med allt är det väl en smaksak. Vår dotter älskar potatis och har alltid gjort. Ett tag var favoriten kokt potatis med lite smör på (hon gillade inte sås) och kokt lax och ärtor. Vanlig, torr potatis. Hon älskar fortfarande potatis i alla former och helst utan sås ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus

ChristineL
11/9/13, 1:55 PM
#22

#20 - Potatis, palsternacka och morot är sånt jag fått uppfattningen av är enklast att börja med. Har gjort både palsternackspuré och potatispuré nu med ordentligt med bröstmjölk i. Lite potatis på en sked fick hon och det gick bra :)

Destany
11/10/13, 8:23 AM
#23

Min son älskar sina smakisar men han verkar få lite magknip ibland av dem. Han e 5 mån imorgon och han får gröt nån gång i veckan. Han har provat potatis, mango o katrinplommonpure. Min Bvc sa till mig när han var 4 mån att jag kunde börja med gröt för han verkade så matglad och han är ett kräkbarn så det skulle bli bättre med kräkningarna då. Han blir riktigt arg när han inte får mer o vill knappt ha ersättningen efteråt

[Thiah]
11/10/13, 8:39 AM
#24

Jag älskar kokt, torr potatis med lite smör. Fast jag är ingen bebis 😃

noir
11/15/13, 4:21 PM
#25

är är favoriten sötpotatis, vanlig potatis går inte ens att lura i! ;)

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

Mabrotnosh
12/19/13, 6:07 PM
#26

Om man inte ska ge risgryn varför består nestle "min första gröt" på majs och ris. Ska jag inte ge den då?

Beate
12/20/13, 11:52 AM
#27

#26 Om det är pga risken för arsenik från ris så borde det väl vara kontrollerat av företaget. Dock är väl inte jag så positiv till nestle överlag. Vet inte vad det är för ingredienser för övrigt i gröten men skulle tro att det inte är nån större fara om ett barn äter den då och då.

Annons:
Tina-A
12/21/13, 2:17 PM
#28

#26: det är nog kontrollerat, men man ska helst försöka undvika det. Du kan göra egen gröt hemma istället! :) generellt ska man undvika burkmat till sina barn eftersom dom är väldigt näringsfattiga, precis som färdigmat till vuxna. Att göra hemma är mycket nyttigare och det är viktigare ju mindre barnen är då det förstås är viktigt att små barn får i sig mycket vitaminer och mineraler och fett och allt som behövs. Det hittar man tyvärr inte i burkarna så undvik det så gott du kan!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Mabrotnosh
12/24/13, 1:20 AM
#29

Hon kommer få burkar för hon kommer inte kunna äta det vi äter.

Destany
12/24/13, 8:43 AM
#30

Har en fråga. Hur ska jag få min 6,5 månaders o smaka på middagar. Har köpt hem middagar i barnmatsburkar o han gallskriker när han får in det i munnen. Det är lagom varmt o så. Fruktpurerer o gröt äter han med glädje

Tina-A
12/24/13, 8:39 PM
#31

#29: man behöver inte äta exakt samma :-) det är lätt att köpa hem en potatis, en morot, lite ärtor och en lax så räcker det till flera middagar. Eller plocka undan från det ni äter och tillaga separat, det är superlätt att göra barnmat hemma. Är ju som att göra vilken mat som helst och du slipper burkarna som inte är speciellt bra för barnen. Går snabbt och lätt och som sagt måste det förstås inte vara exakt samma som ni äter :-) blanda ihop något barnvänligt! #30: kan vara konsistensen eller helt enkelt smaken, kanske är äckligt bara. Provat att bjuda av er mat! Lite potatis med smör på? Eller hela bitar, typ mjuka morotsstavar eller potatisstavar? Eller ärtor att plocka med? Då kan barnet själv välja att stoppa maten i munnen, kan bli lättare då. Ett kokt, mosat ägg eller uppskuren pannkaka med bär kan också funka!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

JossanH
12/26/13, 11:18 AM
#32

Jag lagade storkok till min tjej och frös in i burkar som jag fick av de som köpte burkmat. Och jag må säga att det är en enorm skillnad på smak mellan köpt och hemlagat. Och vi gjorde sällan barnvänlig mat till oss själva så jättebra att göra storkok till barnet. Jag brukade ha en 5-6 olika maträtter i frysen och varva med. Vill man köra burkmat kan man ju boosta den lite med tex kyckling och fett (smör/olja) som man fryser in i isfack så att det blir lite mer protein och fett i maten.

Sajtvärd på Iller.ifokus

PogoPedagog
12/26/13, 2:00 PM
#33

#28 Vad bygger du det på när du säger att burkmat är näringsfattigt? Alla tester jag läst har kommit fram till att burkmat innehåller rätt balans mellan fett/kolhydrater osv. Har dessutom läst artiklar om barn med övervikt där just burkmaten varit boven eftersom den är för energirik!

Fördelen med burkmat är ju oxå att de som tillverkar den har extremt höga krav på innehållet vad gäller t.ex gifter. Köper du "vanlig" (ekologiskt är ju såklart bättre) mat i mataffären är den mycket mer "skit" i än burkmat.

Så jag undrar vart du hört att man ska undvika burkmat? Själv ger vi ungefär 50/50 hemlagat/bukmat. Det är svårt i början efetrsom allt gott innehåller salt haha. Ost, oliver, skinka osv är ju supersalt, smör är för det mesta saltat.

Tina-A
12/26/13, 6:51 PM
#34

#33: Aldrig någonsin har jag sett en sån undersökning du talar om, vart har du sett det någonstans? Länka gärna.

Tittar man på innehållsförteckningarna ser man dessutom att alla innehåller i princip likadana ingredienser, inte så mycket variation, järnhalten är ofta låg och proteinhalten är ofta väldigt låg. I någon burk med spagetthi och "köttfärssås" fick dom ju inte ens ha det som namn på burken eftersom det var så pinsamt lite kött i att dom inte kunde skriva ut köttfärssås…

Här är en undersökning gjord av testfakta - http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article25311.ece

För den som inte orkar läsa hela står det bland annat såhär:
"Färdiga barnmatsburkar är ett snabbt och enkelt sätt att ge sitt spädbarn mat. Men hur mycket energi och näring innehåller egentligen burkarna? Testfakta skickade in tio vanliga 8-månadersrätter för analys och lät sedan barndietisten Sara Ask utvärdera resultatet. Hon konstaterar att burkarna inte är några energi- och näringsbomber. 
 – Skulle en bebis enbart livnära sig på färdig barnmat skulle de behöva stoppa i sig mellan fem och sex burkar per dag för att täcka energibehovet. Och det orkar inget barn i den här åldern."

Och det är helt sant, inget litet barn orkar klämma i sig 6 hela barnmatsburkar om dagen. Därför är det viktigt att barnet inte bara äter burkmat för då får dom inte i sig den näring dom behöver, man måste ge dom hemlagad mat och frukt och smörgåsar och "riktig mat". Det är samma sak som att bara äta färdigrätter från frysdisken på ICA, det är väl 'ok' mat men att bara äta det fungerar inte i längden.

Vi har alltså också gett burkar till vår dotter ibland och jag påstår inte att burkmat är direkt dålig eller farlig. Det är smidigt! Fruktburkar köpte jag oftare än matburkar. Jag tror det funkar att ge rätt mycket burkmat men jag tror inget barn mår bra i längden av att bara äta burkmat, så som jag vet att vissa gör. Jag tror att hemlagad mat är bättre - med förutsättning att den som lagar maten är lite insatt i vad ett barn behöver (att järn är extremt viktigt tex) och vet vad små barn inte ska äta innan 1 år osv.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Rutan_
12/26/13, 8:54 PM
#35

Har samma "erfarenhet" som Tina-A när det gäller burkmat.

Vi gjorde egen mat till sonen, det är varken svårt eller tidskrävande. Men vi hade ändå oftast några burkar i skåpet ifall det skulle behövas någon gång.

Sedan har det gått några larm om gifter i färdig barnmat de senaste åren trots att de ska vara kontrollerade.

Ria74
12/26/13, 9:56 PM
#36

Jag har köpt en del brukmat nu i början främst när jag skulle bort nånstans eller hade mat inte hon kan äta. Men ger mer och mer hemlagat.

Jag köper helst inte fruktpuréerna eftersom det bara luktar konserveringmedel när man öppnar dom. Jag skulle själv inte äta det och tänker inte ge det till min dotter heller.

Frukt är superenkelt att själv fixa till bebisen.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Tina-A
12/27/13, 12:37 AM
#37

#36: Har du provat Ellas Kitchen? Deras frukt brukade jag köpa ibland om jag väl köpte, jättebra tyckte jag. Goda också, skulle själv kunna tänka mig att äta dom, haha! Ja, frukt är lätt men jag tycker faktiskt mat är lättare men det är för att vi själva inte äter så mycket frukt… ^_^ Men allt är ju lätt egentligen!
Mat har vi alltid hemma och vi lagar ju mat till oss flera gånger om dagen så då gjorde jag bara till henne när vi ändå lagade mat. Frukt behövde jag aktivt gå och köpa så det var lite "svårare". Jag gjorde oftast mycket puréer på torkade aprikoser och plommon och frös in större mängder, eller mosade banan och serverade som det var eller hade i pressad apelsin i eller körde puréer med färska bär (typ jordgubb och banan). Äpple och päron var bökigare tyckte jag och gjorde rätt sällan!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ria74
12/27/13, 9:41 AM
#38

#37 Ellas kitchen har jag inte sett nånstans häromkring så den har jag inte testat.

Frukt äter jag själv massor så det är kanske därför det känns enklare för mig 🙂 Mat har vi ofta kryddstark, eller en sallad, sushi eller något som inte passar så bra till en liten. Köttbullar gillar hon, men när vi gör till oss själva blir där ju en hel del salt i dom. Därför det blir mer huvudrättsburkar här hemma. Gröt och välling tvärvägrar hon så det testar vi bara då och då.

Äpple och päron gör jag ofta mos på, bara hälla på lite grann vatten och koka det mjukt. Det går att raspa äpple med en sked precis som med banan också. Vi har själv en hel del frukt i trädgården så det känns bättre att göra av den än att köpa 🙂

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Tina-A
12/27/13, 10:16 AM
#39

#38: mm, sushi! :-D hihi. Ellas kitchen är påsar som man klämmer, håll ögonen öppna :-)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ria74
12/27/13, 10:31 AM
#40

#39 Jag ska kolla lite extra noga i affären nästa gång 🙂

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

PogoPedagog
12/27/13, 8:23 PM
#41

#34 Min källor var mest olika föräldra tidningar där de undersökt o testat barnmat. Vet tyvärr inte vilka nummer:( Men det var ju hemskt intressant att det tydligen inte är så vettigt innehåll i dem då. Synd att t.ex inte BVC informerar mer om det, men BVC har ju tyvärr ofta halvdålig koll på många saker.

Annons:
Tina-A
12/27/13, 8:56 PM
#42

#41: Tror ofta det är en fråga om att man vill sälja.. Man säljer på oss småbarnsföräldrar så mycket som inte behövs, jag tror vi generellt är en rätt lättlurad målgrupp.. ^_^ Mig inkluderad självklart! Vet inte hur fristående BVC är på riktigt, vem vet.. Och visst har BVC ofta sjukt dålig koll, pinsamt nästan!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ria74
12/28/13, 10:31 AM
#43

#39 Hittade Ellas kitchen i en lite mer välsorterad matvarubutik igår. Provade en röd, lite tråkig i färgen men ganska okej i smaken 🙂

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Tina-A
12/28/13, 11:27 AM
#44

#43: kul! Det jag gillar med dom är att dom innehåller 100% ekologiska frukter, så det känns bra :-) det var också supersmidigt att ge klämpåsen till barnet i typ vagnen, och så kan barnet suga i sig allt på egen hand utan kladd :-) jäkligt smart design!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

JossanH
12/28/13, 12:26 PM
#45

#41 här frågade dom om hon hade börjat äta mat och jag svarade "ja". Det var ungefär så mycket vi diskuterade barnmat på BVC här.. Jättetrist!

Sajtvärd på Iller.ifokus

Mabrotnosh
12/30/13, 10:34 AM
#46

Min dotter kommer inte få frukt

CelsiusT
12/30/13, 11:36 AM
#47

#46 För att?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Mabrotnosh
12/30/13, 8:42 PM
#48

Varför pilla i dem massa socker?

Annons:
CelsiusT
12/30/13, 8:50 PM
#49

#48 Nu är ju det inte vanligt vitt socker, utan det är ju fruktsocker. Så sett så finns det socker i det mesta, kolhydrater är ju också en form av socker.

Sedan ska väl inte barn leva på frukt, men att få det som godis/mellanmål ibland tror jag inte är fel. 

Men visst finns det ju människor som tänker på olika sätt… så man gör ju som man själv vill ;P

Medarbetare på westernridning.ifokus

Tina-A
12/30/13, 9:40 PM
#50

#46: Jag förstår att det finns en god tanke bakom det här, men snälla läs det jag skriver här nedan;

Barns näringsbehov är inte riktigt densamma som vårt vuxna. Små barn orkar inte äta lika stor mängd mat som en vuxen, självklart, och därför finns det ett stort behov av att sätta samman ett litet barns kost på ett annat sätt än en vuxens.

Små barn har t.ex. ett större järnbehov än vuxna. Vi kan dessutom äta väldigt mycket mer mat och mycket större portioner än ett litet barn och därför har vi också inte så svårt att tillfredsställa vårt vuxna järnbehov - trots det är järnbrist en av de vanligaste näringsbristerna i sverige hos oss vuxna.
Små barn kan inte äta lika stor mängd mat. Därför är det extra viktigt att små barns mat är väl komponerad och både näringstät och energirik..
Du vill inte ge ditt barn frukt eftersom du är rädd för fruktsocker, som jag tolkar det. Jag förstår att du som VUXEN kanske vill undvika fruktsocker och den extra energin det ger, men det här är inte applicerbart på små barn.

Frukt är bra för många väldigt många saker för små barn. Det är det väldigt gott - vilket gör att barnet i större utsträckning föredrar frukt framför grönsaker. Som återigen - vuxen, kan du välja att äta grönsaker istället för att få i dig c-vitamin och bra vitaminer och mineraler, åter igen är inte det här applicerbart på små barn. Många barn uppskattar grönsaker, ännu fler uppskattar frukt och äter frukt i större mängd. Dels med tanke på barns extremt stora järnbehov (vars syfte bland annat är att föra runt syre i blodet så ditt barn kan andas och fungera ordentligt….) är frukt bra.
Järn är väldigt svårt för kroppen att ta upp. Äter du dessutom väldigt små portioner mat är det viktigt att barnet kan ta tillvara på det lilla järn som finns i maten. Ammar man så främjar det upptaget av järn, vilket hjälper barnet. Men nu ammar inte du, så då måste du jobba extra för att få i ditt barn järn.

Frukt innehåller mycket C-vitamin vilket också främjar upptaget av järn. Därför är det väldigt bra att ge frukt efter varje måltid (lunch och middag) och gärna där emellan också. Alltså, ge gärna barn lite frukt 3-4 gånger om dagen (och självklart grönsaker i samband med måltid). Om du ger barnet något C-vitaminrikt, i princip vilken frukt som helst, hjälper det ditt barn att ta upp järnet i maten och det är jätteviktigt. Jordgubbar innehåller mycket järn och du kan lätt mixa jordgubbar och en skvätt apelsin + ev banan så får du en jättenyttig dessert med både järn och c-vitamin, vilket blir lätt för ditt barns kropp att ta upp. 

Du kan försöka pressa i ditt barn t.ex. paprikapure efter lunch och middag och där emellan också, men chansen är att ditt barn föredrar frukt.

När ditt barn får järnbrist blir det blekt, trött och orkeslöst. Dessutom kan ditt barn få men i framtiden.
"Hos barn kan järnbrist och järnbristanemi leda till dålig fysisk och mental utveckling. Alla celler behöver järn för sin funktion och utveckling, och barn behöver järn för normal tillväxt. Barn med järnbristanemi klarar sig sämre i skolan och växer långsammare." - LÄNK

"Vuxendieter" ska inte appliceras på små barn som har helt andra behov än oss vuxna. Barn ska ha mat som är sammansatt utifrån deras behov, inte våra.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

JossanH
12/30/13, 10:54 PM
#51

Man MÅSTE ju inte ge frukt. Att ge blåbär eller kanske hallon går precis lika bra! Jag har precis upptäckt smoothien! Ikväll hade jag i grönkål, avokado, vitkål och massa blåbär- annars äter hon det inte. Ändå slutade det med att jag fick blanda ut den tjocka smoothien i yoghurt för att hon skulle äta det. Nu har vi ett barn som iof älskar frukt och bär av alla de slag och för henne spelar det inte så stor roll om de är söta eller sura. Hon gillar även många grönsaker men vilka som funkar går i perioder. I somras var det bästa att plocka sina egna smultron, äta jordgubbar och körsbär. Alla bär i trädgården skördades ;) Jag tycker precis som #46 att det är onödigt att trycka i barnen onödigt socker, men vi har istället försökt att aktivt välja bort saker som köpt bröd, söta drycker osv och istället lagat den mesta maten själv för att ha bättre koll på det dolda sockret och ge frukt och bär. Vid enstaka tillfällen har hon fått smaka lite lussebulle eller liknande men oftast får hon frukt eller grönsaker (eller bönor för det älskar hon!) och hon är snart 1,5 år. Nöjer sig med naturens smaker :)

Sajtvärd på Iller.ifokus

Tina-A
12/30/13, 11:05 PM
#52

#51: Jag räknar in frukt och bär i samma kategori iof, men du har ju rätt i att de är lite olika. Visst kan man ersätta frukten med bär, men då behövs mycket mer.. Eller ja, det beror på vilka bär. Vinbär och havtorn är bra för C-vitamin, jordgubbar är också bra. Och onödigt socker håller jag med om att man kan försöka undvika, jag räknar dock inte dit frukt för små barn. Som vuxen kanske, men eftersom barn har andra näringsbehov än oss vuxna är det socker i frukten det sista jag skulle bry mig om faktiskt, då vinsterna i frukt är så stora. Men absolut, bär funkar ju också fint om barnet äter mycket utav det!

Tillägger, ja självklart beror det ju också på vilken frukt.. :) Olika frukter innehåller ju också olika mängd c-vitamin såklart. Det är värt att läsa på lite iaf när man ska ge ett barn så bra kost som möjligt, speciellt då de har andra behov än vuxna.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Mabrotnosh
12/31/13, 3:51 AM
#53

Vad är det då i frukt som är så bra? Och du snacka om järn hit och järn dit. Vart hittar du järn i äpple? Är det fel av mig att dissa äpplet och ge min dotter broccoli på tallriken? Har jag då inte tillgodosett min dotter det hon behöver. Och varför ska jag pula i henne fruktpureer och skit till efterrätt när en normaö Svensson äter efterrätt på speciella tillfällen och inte efter varje lunch eller middag. Och dessa mellanmål kan lika gärna bestå av ägg eller något annat näringsrikt istället för ett jäkla äpple som inte mättar alls och som bara innehåller vatten och socker och där slv försöker få oss att tro att det är så bra och nyttigt med det i själva verket lika gärna hade varit bättre att stoppa ner en skumtomte i vatten och ge för det innehåller ungefär lika mycket näring som ett äpple och mättar lika bra ocj framförallt innehåller exakt lika myxket av detta järn som du dillar om. Ge jag min dotter gröna grönsaker och broccoli till maten hon äter och mosat ägg med en liten click smör till mellanmål. Så tror jag att hon får mer järn i sig än fruktpuree gjord på äpple och hundra gånger mer näring och bra energi än ett sketet äpple eller vilken frukt som helst. Så nej min dotter kommer inte få äta frukt och ska hon göra det så kommer jag skala det och ge hela frukten till henne som hon får gnaga på inte någon puré.

Mabrotnosh
12/31/13, 3:53 AM
#54

Tror du skulle behöva läsa på om din frukt i allmänhet

JossanH
12/31/13, 9:15 AM
#55

#53 fast det är Cvitaminet i frukterna som hjälper kroppen att ta upp järnet från det järnrika barnet äter. I samband med måltid ska inte ges mjölk pga att det hämmar upptaget och man ska tillsätta livsmedel rikt på Cvitamin för att öka upptaget av järn. Men visst har vi en gammal "tradition" som säger att frukt och bär är så extremt CVitaminrika när vi i själva verket har betydligt mer CVitamin i våra grönsaker. Så som paprika och vitkål! Paprika har vår dotter alltid gillat, men mörkgröna grönsaker så som tex broccoli har vi alltid haft jättesvårt att få i henne. Jag älskar broccoli! Men inte hon :/ Så jag håller med Tina om att det ibland kan vara svårt att få ner dessa nyttiga grönsaker..

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
Rutan_
12/31/13, 10:01 AM
#56

#53 vad aggressiv du är, låter på dig som att frukt är rena döden. Tina-A skriver inte att frukt innehåller järn, hon skriver att c-vitaminet i frukten gör det lättare för kroppen att ta upp järnet som finns i maten. Sedan väljer man ju i så fall en lämplig frukt, finns ju många fler än äpple. Barn äter inte alltid det vi tycker att de ska göra, och grönsaker brukar vara en sån sak. Min son åt alla grönsaker när han var bebis men i två-årsåldern blev det inte så lätt att få i honom dem. Frukt däremot går bra och jag ger hellre frukt så han får i sig sitt järn och c-vitamin än ser att han får brist på det bara för att jag är anti-frukt.

Tina-A
12/31/13, 12:54 PM
#57

#53: Du har missförstått mig. Jag provar igen.

Det är inte järnet i frukt vi vill åt, det är C-vitaminen. Äter man C-vitamin i samband med järn så blir det lättare för kroppen att ta åt sig järnet. Järn är väldigt svårt för kroppen att ta upp och väldigt många lider av järnbrist, eftersom det är så svårt att ta upp. Därför måste man hjälpa kroppen genom att äta C-vitamin i samband med järn.

Barn äter väldigt små portioner. Maten de äter måste vara packad med bra grejer för att dom ska få i sig det dom behöver, genom det lilla dom äter. Därför är det väldigt viktigt att ge dom mat dom är anpassade för barn, inte för vuxna.

Vad är det då i frukt som är så bra? 
C-vitamin. På grund av att barnets lilla kropp ska kunna ta upp det järn som finns i maten.

Vart hittar du järn i äpple?
Järn är inte det du letar efter i frukt, det är C-vitaminen i frukten du vill åt.

Är det fel av mig att dissa äpplet och ge min dotter broccoli på tallriken?
Absolut inte! Äpple innehåller inte speciellt mycket C-vitamin så dom behöver du inte ge om du inte vill, om det inte är för att ni båda tycker det är gott. Broccoli innehåller massa järn, det kan du gott ge! Det är väldigt nyttigt. Efteråt ger du något rikt på C-vitamin, t.ex. mango, papaya, kiwi, apelsin eller jordgubbar. Det behöver inte vara pure, du kan ge hela bitar.

Och varför ska jag pula i henne fruktpureer och skit till efterrätt när en normaö Svensson äter efterrätt på speciella tillfällen och inte efter varje lunch eller middag?
För att barn är barn. De har inte samma behov som vuxna. Åter igen, barn behöver mat sammansatt efter ett barns behov, inte efter någon vuxens behov.

Och dessa mellanmål kan lika gärna bestå av ägg eller något annat näringsrikt istället för ett jäkla äpple som inte mättar alls och som bara innehåller vatten och socker
Ägg är väldigt näringsrikt och ett jättebra mellanmål eller frukost, absolut. Jag säger inte att ägg är dåligt. Jag säger att för att barnet ska få i sig det dom behöver så behöver barnet extra skjutsar av C-vitamin. 

Ge jag min dotter gröna grönsaker och broccoli till maten hon äter och mosat ägg med en liten click smör till mellanmål. Så tror jag att hon får mer järn i sig än fruktpuree gjord på äpple och hundra gånger mer näring och bra energi än ett sketet äpple eller vilken frukt som helst.
Nej, du bör inte ge henne en massa klickar smör hit och dit. Mjölkprodukter hämmar järnupptaget och ska undvikas i den mån det går innan barnet är 1 år, eftersom risken för järnbrist är så stor. En klick smör i maten är OK, eller att en gång om dagen ge yoghurt till mellis (turkisk yoghurt med mosade bär i är mums!), men mjölk till alla måltider och dessutom till alla mellanmål - nej. Det är inte att anpassa efter barnet och det är det du måste göra nu.
Om ditt barn gillar gröna grönsaker kan du ge det till mellanmål - men du måste fortfarande ge C-vitamin efteråt för att barnet ska kunna ta upp järnet. Om ditt barn vägrar äta gröna grönsaker, vart ska du då få järnet ifrån kanske du undrar..? Då kan du ge mycket jordgubbar, då och då blodpudding, köpa industritillverkad gröt, ge aprikoser.. M.m, det kan du googla på.
Utan C-vitamin är det dock jättesvårt för barnets kropp att ta upp järnet som finns i gröna grönsaker (eller annat), det funkar inte.
De kan dessutom inte äta lika stora mängder som en vuxen och de behöver MER järn än vad du behöver.

Hur ska ett litet barn få i sig mer järn än du på mindre portioner?
Lätt, genom att servera frukt (tex papaya, mango, kiwi, apelsin, guava, ananas eller vilken som, alla frukter innehåller mer eller mindre c-vitamin) eller bär (vinbär, hallon, blåbär, jordgubbar) eller varför inte paprika (om ditt barn äter det, paprika är packad med c-vitamin) efteråt. Det är en simpel ekvation.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor och att det blev lite tydligare nu!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
ChristineL
12/31/13, 2:08 PM
#60

 Mabrotnosh  - Det är ingen som nedvärderar dig, utan folk försöker bara förklara för dig, jag tar bort de sista kommentarerna av dig, helt onödigt!

Tina-A
12/31/13, 2:30 PM
#61

Det är väldigt annorlunda att ge bra mat till en liten bebis jämfört med att ge bra mat till en vuxen. Bra mat för en vuxen är INTE detsamma som bra mat för en bebis. Ingen är expert i början och det är klart det tar tid att lära sig, det gäller ju alla. Vi är nog alla väl medvetna om att inte alla vet allt från början! Det är svårt att lära sig nya saker men det är roligt! Det är också viktigt att kunna ta till sig av det folk skriver i välmening, man kan alltid lära sig nya saker och ta till sig nya kunskaper!

Om man försöker läsa alla inlägg med en trevlig och glad ton, så som de flesta inlägg faktiskt är menade, är det lättare att undvika missförstånd på nätet… 🙂

Allt jag skriver skrivs i välmening, precis som de flesta andra!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Beate
1/1/14, 4:48 PM
#62

matkalkyl.se är en väldigt bra sida om man vill kolla upp olika livsmedel eller söka på ett visst näringsämne och se vilka livsmedel som innehåller mest av detta.

När det gäller C-vitamin så innehåller t ex broccoli, blomkål, grönkål bra mycket mer C-vitamin än t ex äpple och ananas.

http://matkalkyl.se/naringsamnen46.php

Kycklinglever innehåller lika mycket C-vitamin som jordgubbar, kanske man inte kan tro… Så nej, tror inte man måste komplettera med frukt till alla måltider men jag tror absolut att frukt är en bra komplement i ett växande barns kost. Men lite övertro på hur fantastiskt vitaminrikt frukt är tycker jag nog det verkar var hos många (och då menar jag folk överlag, inga specifika personer på det här forumet).

Annons:
Destany
1/1/14, 5:47 PM
#63

Kan man ge turkisk yougurt till en 6 månaders?

Tina-A
1/1/14, 6:14 PM
#64

#62: Absolut finns det många grönsaker med mer c-vitamin i än i en del frukter, det beror ju helt på vilken frukt du jämför med vilken grönsak. Men som jag skrev tidigare i tråden, i många fall är det lättare att få i barn frukt än vad det är att få i dom grönsaker. Jag skrev också att som vuxen kan man välja att äta grönsaker istället för frukt, men ett litet barn äter bara det den vill och väljer inte på samma sätt. Jag förstår att du inte skrev riktat mot mig men jag ville bara skriva detta igen, så det inte blir några missförstånd :)

#63: 6 månader är nog lite tidigt men när du passerat 7 och närmar dig 8 månader är det nog okej.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Destany
1/1/14, 7:12 PM
#65

Ok tänkte väl:) då håller jag mig till frukten o gröt o annat han tycker om:)

[Thiah]
8/3/14, 9:23 PM
#66

Enligt vår rådgivningstant ska vi börja ge Joel smakportioner nu när han blir 4 månader. Självklart i lugn takt. Ska bli intressant, måste skaffa oss puredelen till vår köksmaskin ;)

Upp till toppen
Annons: