Annons:
Etiketterbarngraviditet
Läst 73610 ggr
ChristineL
2013-03-24 12:08

Tredje Trimestern

Nu är vi inne på tredje och sista trimestern. Vi fortsätter till en början att mäta barnets längd från huvud till rumpa, men sedan mäter vi totallängden. Kom ihåg att vi alla är olika, och din barnmorska finns alltid till hands om det är något du oroar dig för.

**V.25
**Det genomsnittliga storleken för en bebis vid den här veckan är 22 cm lång och 700 gram, men nu växer bebisar mer och mer olika. Fram till vecka 20 vet man att alla bebisar är ungefär lika stora, men sedan börjar det skilja sig.
Många kvinnor (och deras partner!) kan börja boa sig ungefär i mitten av graviditeten. Allt från helrenovering till inredning ska fixas, och inte bara till barnets rum. Detta kallas couvade-syndrom efter franskans ord för att ruva, couver.

**V.26
**Ungefär 850 gram tung och 23 cm lång är bebisen nu. Det är ofta full fart i magen den här tiden även om utrymmet för bebisen blir mindre och mindre. Bebisen känner väl igen sina föräldrars röster och livmodern är inte riktigt den lugna plats man kan tänka sig. Kurrar din mage så kan man jämföra ljudet med att stå vid en livligt trafikerad väg.
Livmodern växer med cirka 1 cm i veckan och kan nu kännas 6 cm ovanför naveln.

**V.27
**Man kan se detta som ytterligare en milstolpe då bebisens vikt nu är uppe i ungefär ett kilo! Och den mäter 24 cm, eller 34 cm om man mäter från huvud till häl. Fram till nu har ögonen varit stängda men nu öppnas dom också, bebisen ligger och blinkar och reagerar kraftigt på både ljud och ljus. Skulle din bebis födas nu så är chansen till överlevnad hela 97 %.
Det är vanligt att alla möjliga besvär dyker upp nu, du känner dig tyngre, det blir svårare att röra sig, många får bristningar vid den här tiden, och vattenansamlingar i lederna är vanligt.

**V.28
**Bebisen har nu passerat ett kilo och totala längden (huvud till häl) ligger på runt 35 cm. Hjärnan växer och utveklas väl, den börjar forma sina karaktäristiska veck. Ögonbryn och ögonfransar har växt fram och hela kroppen har ett tunt, fjunigt lager av hår som bildar små virvlar. Underhudsfettet lagras och det blir mer och mer ”riktig” bebis av den lilla du har där inne.
Din livmoder är mellan 26-29 cm från blygdbenet till toppen och magen växer. Moderkakan väger nu hela 400 gram.

**V.29
**Nu är bebisens totala längt ungefär som din underarm, 37 cm, och väger 1250 gram. Vanligtvis väger pojkar mer än flickor redan nu och är det ditt andra barn så väger den troligtvis mer än den första. Bebisen känner om du är upprörd eller stressad så stresshormonerna i ditt blod passerar moderkakan och tas upp av bebisen. Hjärtfrekvensen på bebisen ökar och det kan leda till att den sparkar mer. Försök att slappna av och ta gärna ett lugnande bad.
Toppen av livmodern kan nu kännas ca 10 cm ovanför naveln. Känner du dig orolig över magens storlek så prata med din barnmorska, hon är till för dig! Din blodvolym har ökat med 1, 5 liter och trycket på blodkärlen kan orsaka problem med åderbrock eller hemorrojder.

**V.30
**Bara tio veckor kvar nu! Bebisen väger 1400 gram och är totalt 38 cm lång. De fysiska proportionerna är nu som hos en nyfödd bebis. Hjärnan växer och veckar sig hela tiden för att få plats i kraniet. Det börjar bli trångt i livmodern men bebisen kan än så länge slå kullerbyttor. Är du förstföderska lägger sig bebisen med huvudet neråt ganska snart, medan andragångsföderskors bebisar kan ligga lite hur som helst ända fram till slutet.
Du upplever troligtvis ditt barn som allra mest aktivt nu, det passar på att röra sig medans det kan helt enkelt. Passa på att göra saker tillsammans med din partner, det kommer dröja länge innan ni får möjlighet till det igen.

**V.31
**1600 gram tungt och totalt 40 cm långt. Håret på huvudet börjar bli riktigt hår och kan redan nu vara ett par centimeter långt.
Om du inte redan börjat samla på dig vatten i kroppen så gör du säkert det nu. Använd stödstrumpor och unna dig fotvård med både massage och nagellack, även om man inte ser sina fötter så vill man ju vara fin. Börja nu också att tänka på förlossningen. Skriv ner hur du vill ha det, vad du är rädd för, vad vill du ha för smärtlindring och så vidare och använd det som förlossningsbrev och ta med när det är dags. Skriv också en lista på vad som ska packas med i väskan och packa tidigt, det kan faktiskt bli dags när som helst.

**V.32
**Ca 42 cm totallängd och 1800 gram väger nu din bebis. Hjärnas aktivitet blir allt mer distinkt och man har kunnat mäta skillnader mellan vaket tillstånd och sömn, dock inte fastställt än hurvida fostret drömmer.
Från och med nu får du träffa din barnmorska oftare, hos de flesta är det varannan vecka. Använd henne som bollplank och överös henne med frågor.

**V.33
**Nu väger din bebis ungefär som en mjölpåse, 2 kg, och är totalt 43 cm lång. Bebisen ökar i vikt med cirka 225 g i veckan. Vissa forskare hävdar att barnet redan nu kan fokusera med blicken i livmodern och det är därför en nyfödd bebis har ett närseende på 20-25 cm. Andra menar att barnet lär sig fokusera under första och andra levnadsmånaden då man vet att barnet bland annat kan följa saker med blicken.
Om du ökar väldigt mycket i vikt just nu så är det inte konstigt. Bebisen växer fort och du behöver samla på dig energi inför förlossningen. Oroa dig inte för vikten, den kan du ta hand om senare och en stor del ramlar av dig i samband med förlossningen. Däremot är det alltid bra att tänka på hur du äter.

**V.34
**Om din bebis är väldigt liten kan man behöva fastställa vikten genom ett ultraljud, men annars väger den ungefär 2 250 gram och är totalt 44 cm lång. Det är trångt för bebisen nu men du kan fortfarande känna puffar inifrån. Alla inre organ är redo att möta världen där ute, lungorna behöver dock lite mer tid på sig inför omställningen.
Nu är det vanligt att känna rejält med sammandragningar och förvärkar, det är livmodern som tränar sig till när det är dags på riktigt. Sammandragningarna ger ett obehag i magen men det ska inte göra ont. Det känns riktigt tungt nu och du kan bli riktigt andfådd, kom ihåg att lyssna på kroppen.

**V.35
**Nu väger bebisen cirka 2, 5 kg och är totalt 45 cm lång. En normal navelsträng är cirka 50 cm lång och lika tjock som en tumme. Bebisen kan fortfarande flytta rund sig, den blinkar, kissar, sväljer fostervatten och får hicka. Hickan känner du igen som ett litet tickande i magen.
Många känner sig extra lättretliga nu. Bebisen trycker på överallt, det är svårt att både sova, stå, sitta och jobbigt att röra sig. Tänk på hållningen och försök att sträcka på dig utan att svanka för mycket.

**V.36
**Bebisen har ökat hela 250 gram sedan förra veckan och är totalt 46 cm lång. Många upplever att bebisen rör sig mindre nu, och det är inte konstigt då det börjar bli riktigt trångt för den. Hjärnan är nu fullt utvecklad och redo för omvärlden där ute. En bebis som föds nu klarar sig utmärkt men kan behöva extra värme och hjälp med mat.
Livmoderns topp är ungefär 15 cm ovanför din navel, under dina revben vilket brukar kännas lite obekvämt. Magen står som högst nu men kommer sjunka allt eftersom bebisen rör sig ner i bäckenet.

**V.37
**Nästan 3 kg tung och en totallängd på 47 cm. Om din bebis inte ligger med huvud neråt brukar man nu försöka vända barnet. Trots att lungorna är så viktiga är de det allra sista organen som mognar. Och dom tränas större delen av fosterlivet, bebisen drar in fostervatten och trycker ut igen.
Nu får du gärna börja dra ner på tempot. Lyssna på kroppen om den säger stopp och vila gärna en stund mitt på dagen eller eftermiddagen om du känner att det behövs. Förbered både dig själv och din partner för livet efter förlossningen.

**V.38
**Nu har bebisen passerat 3 kg och håller sig kvar på 47-48 cm. Bebisen räknas nu som färdigbakad och kan komma när som helst. Normalt sker en förlossning mellan vecka 38-42, och det är bara 4 % som föds före och 4 % som föds efter den tiden. När det är dags att komma bestämmer barnet själv. Det är genetiskt lagt i din och faderns familj så kolla gärna upp det för att få ett hum.
Det blir svårare och svårare för dig att sova och hitta en bekväm ställning. Bunkra upp med kuddar som stöd för både rygg, mage och mellan låren. Ladda upp de sista veckorna med mycket energirik mat. Kanske kommer du inte kunna äta särskilt mycket på ett par dagar i samband med förlossningen.

**V.39
**Trots att det är trångt fortsätter din bebis att öka i vikt med cirka 28 gram per dag, men längden börjar stanna av, uppskattningsvis är bebisen 48-50 cm lång. Bebisen laddar upp ordentligt nu, lungorna utvecklas i rasande fart nu sista tiden. Hjärtat och levern samlar på sig den energi de behöver vid eventuell syrebrist i samband med förlossningen.
Många kvinnor är väldigt trötta på att vara gravida nu och vill bara att deras bebis kommer ut, oavsett hur förlossningen går. Skriv ner din drömförlossning och lägg den med journalen så det kommer med och barnmorskan får möjlighet att läsa igenom dina tankar.

**V.40
**Nu är det klart. Både längd och vikt varierar naturligtvis mycket men vanligtvis väger bebisen 3, 5 -4 kg och är 48-52 cm lång. Stirra dig inte blind på dagen D, tänk på att den kan ligga kvar i två veckor till utan att det skulle vara konstigt.
Hur vet man att det är dags? Kolla in den här artikeln för att läsa mer om hur en vaginal förlossning vanligt startar och fullföljs.

  • Redigerat 2020-09-19 22:01 av Cireea
Annons:
ChristineL
2013-03-24 12:24
#1

Håll till godo kära medlemmar! Jag kan dock inte svara på varför bilderna blir så små :/

Upp till toppen
Annons: