Allmänna råd och tips

Doula

2013-03-17 14:04 #0 av: Tina-A

Du som vill ha extra stöd under förlossningen kan söka efter en doula. Du kanske haft en jobbig första förlossning och vill ha en bättre förlossningsupplevelse nästa gång, eller du som vid din första förlossning är lite orolig och känner att du vill ha extra stöd från en kvinna som är tränad i att ge stöd och information till dig som föder och dina närmaste.


Vad är en Doula?

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

I nästan alla tidsepoker och kulturer har det varit såhär. Mycket länge var det självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan, skulle samlas runt den födande kvinnan - för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper. Att föda med stöd av en doula är ett sätt att återknyta till den urgamla kvinnotraditionen.


 Positiv förlossningsupplevelse

Doulan har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och förälder utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och hur trygg man känner sig i förlossningssituationen.
Alla blivande föräldrar har rätt att under förlossningen behandlas med värme och respekt. Detta är förutsättningarna för en god start på föräldraskapet. Doulans mål är att bidra till en förlossningsupplevelse som föräldrarna kan minnas med glädje. 

Doulans främsta tillgångar och hjälp i hennes roll är hennes lugn, erfarenhet, hennes händer och röst samt den lyhördhet och ständiga närvaro hon har. Doulan försöker skapa en lugn och varm atmosfär som gör de blivande föräldrarna trygga i förlossningssituationen. Doulan finns för föräldrarna - hela tiden.

 

Doulaeffekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.
Med en doula minskar:

  • antalet kejsarsnitt med 50%

  • förlossningens längd med 25%
  • behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  • önskemål om ryggbedövning med 60%

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.*


 Vad kostar en Doula?

Doulorna sätter ofta själva sitt pris så priset kan därför variera en del. Ofta kan man säga att en doula brukar kostar mellan 2500 - 4000kr men det kan som sagt variera. Då brukar det ingå någon träff innan förlossningen, att doulan är på jour i ca 2-4 veckor och eventuellt en träff efter förlossningen, men även här kan det variera en del. En del doulor, speciellt de som är under utbildning, kan eventuellt ställa upp gratis. Man får höra sig för!


Hur får jag tag på en Doula?

Du kan leta efter doulor på många platser, men en hemsida man kan kika på är http://doula.nu. Där hittar du doulor som genomgått en ODIS-utbildning. Under fliken "Våra Doulor & Pedagoger" kan du välja ditt eget län och se om du hittar någon
doula där som verkar intressant.
* "The Doula Book", M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2013-03-17 23:20 #6 av: ChristineL

Jag har inte haft nån tanke på att använda en doula denna gången. Men jätteintressant läsning och bra att det finns sådana människor. Hon som ska hålla i profylax/andningskursen vi ska på är utbildad doula också.

Anmäl
2013-03-18 20:18 #7 av: Tina-A

Ja visst, vad tur att doulor finns! Och vilket fantastiskt jobb. Tänk vad fint att få vara med kvinnor och stötta och peppa dom när dom föder!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2014-10-29 15:03 #8 av: UtanStrumpor

Puttar upp denna. Är det någon här som har erfarenhet av en doula vid förlossningen? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.