Annons:
Etiketterrådtips
Läst 9748 ggr
Tina-A
3/17/13, 2:04 PM

Doula

Du som vill ha extra stöd under förlossningen kan söka efter en doula. Du kanske haft en jobbig första förlossning och vill ha en bättre förlossningsupplevelse nästa gång, eller du som vid din första förlossning är lite orolig och känner att du vill ha extra stöd från en kvinna som är tränad i att ge stöd och information till dig som föder och dina närmaste.

**Vad är en Doula?
**
En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

I nästan alla tidsepoker och kulturer har det varit såhär. Mycket länge var det självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan, skulle samlas runt den födande kvinnan - för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper. Att föda med stöd av en doula är ett sätt att återknyta till den urgamla kvinnotraditionen.

 Positiv förlossningsupplevelse

Doulan har en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och förälder utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror istället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och hur trygg man känner sig i förlossningssituationen.
Alla blivande föräldrar har rätt att under förlossningen behandlas med värme och respekt. Detta är förutsättningarna för en god start på föräldraskapet. Doulans mål är att bidra till en förlossningsupplevelse som föräldrarna kan minnas med glädje. 

Doulans främsta tillgångar och hjälp i hennes roll är hennes lugn, erfarenhet, hennes händer och röst samt den lyhördhet och ständiga närvaro hon har. Doulan försöker skapa en lugn och varm atmosfär som gör de blivande föräldrarna trygga i förlossningssituationen. Doulan finns för föräldrarna - hela tiden.

Doulaeffekten

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.
Med en doula minskar:

  • antalet kejsarsnitt med 50%

  • förlossningens längd med 25%

  • behovet av medicinsk smärtlindring med 30%

  • önskemål om ryggbedövning med 60%

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.*

 Vad kostar en Doula?

Doulorna sätter ofta själva sitt pris så priset kan därför variera en del. Ofta kan man säga att en doula brukar kostar mellan 2500 - 4000kr men det kan som sagt variera. Då brukar det ingå någon träff innan förlossningen, att doulan är på jour i ca 2-4 veckor och eventuellt en träff efter förlossningen, men även här kan det variera en del. En del doulor, speciellt de som är under utbildning, kan eventuellt ställa upp gratis. Man får höra sig för!

Hur får jag tag på en Doula?

Du kan leta efter doulor på många platser, men en hemsida man kan kika på är http://doula.nu. Där hittar du doulor som genomgått en ODIS-utbildning. Under fliken "Våra Doulor & Pedagoger" kan du välja ditt eget län och se om du hittar någon
doula där som verkar intressant.

* "The Doula Book", M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
ChristineL
3/17/13, 11:20 PM
#6

Jag har inte haft nån tanke på att använda en doula denna gången. Men jätteintressant läsning och bra att det finns sådana människor. Hon som ska hålla i profylax/andningskursen vi ska på är utbildad doula också.

Annons:
Tina-A
3/18/13, 8:18 PM
#7

Ja visst, vad tur att doulor finns! Och vilket fantastiskt jobb. Tänk vad fint att få vara med kvinnor och stötta och peppa dom när dom föder!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

UtanStrumpor
10/29/14, 3:03 PM
#8

Puttar upp denna. Är det någon här som har erfarenhet av en doula vid förlossningen?

Velinga1984
10/30/14, 11:34 AM
#9

#8 En ofrivillig sådan har jag erfarenhet av.

Väl inskrivna på förlossningen blev vi tillfrågade om en barnmorske-elev gick brevid för att lära sig. Javisst. Tiden för snittet drog ut på tiden men denna kvinna satt på en stol i vårt rum och försökte ha igång en konversation under vår väntan. Både jag och d.v sambon var oroliga då vi dagen innan fått veta att det skulle bli snitt just för att de inte trodde att bebisen skulle överleva. Vi blev informerade om att ett läkarteam med kuvös skulle vänta utanför operationsrummet, och om allt såg bra ut så kunde vi få träffa vårt barn dagen efter. I vår oro kom vi aldrig för att be henne gå.

In på op.salen, där hon följer med! DEN detaljen var inte bestämd, men jag ville bara hem. Jag ville inte snittas, jag ville inte se läkarteamet genom glasrutan. Jag ville ha kvar bebisen i magen. PANIK! 

Ut kom en pigg och frisk bebis, så läkarteamet kallades tillbaka och vi fick vår son in på operationsrummet. Nånstans mitt i alltihop så frågas kvinnan ut om hon är någons syster men hon svarade "Nej, jag är en doula". 

När sonen var 3 veckor så ringde den överläkaren som tog beslutet om kejsarsnittet, det framkom att hon begärt en doula då hon ansåg att vi verkat känslokalla på mötet dagen innan kejsarsnittet. De gjorde så mycket fel när jag fick min första son, att jag blir ledsen fast han fyller 10 år inom kort. (Sonen ifråga blev friskförklarad när han var 6 dagar gammal, han var inte så sjuk som de trott under min gravidtetet)

Upp till toppen
Annons: