Allmänna råd och tips

Så vet du att du har ägglossning

2013-02-17 14:59 #0 av: Tina-A

De dagar när du är som mest fertil är dagarna före ägglossning. Varje månad mognar 15 till 20 ägg i en av dina äggstockar. Det största lossnar och svävar ut i bäckenhålan innan det fångas upp av äggledaren.

Ägget överlever bara i 12 till 24 timmar om det inte befruktas. Spermier däremot kan överleva i kvinnans kropp i upp till en vecka. Då ägget lever så pass kort tid och man planerar att bli gravid kan det vara bra att veta ungefär när ägglossningen sker. Det går bra att använda en metod eller att kombinera flera olika.

 

Regelbunden menscykel

Har du en regelbunden menscykel är det ganska lätt att få ett hum om när man har ägglossning. Ägglossning har man vanligtvis 12-14 dagar innan mensen kommer, dock kan det variera någon dag hit eller dit. Om du varje månad har en menscykel på 28 dagar har du mest troligt ägglossning 12-14 dagar innan mensen kommer, alltså på dag 14-16. Mest fertil är du dagarna innan ägglossningen -  runt dag 12-15.

Ägglossningstest

Ägglossingstest för urin reagerar på ökningen av ett hormon som kallas luteiniserande hormon (LH) och som frisätts en eller ett par dagar före ägglossing. Det är det som sätter igång ägglossningen och det är också ett tecken på att din fertila period har börjat. Det finns alltid en liten mängd LH i blodet och urinen. Men under dagarna före ägglossning ökar mängden med två till fem gånger. Ägglossningstest påvisar en ökning av ägglossningshormonet LH 24-36 timmar innan ägglossningen. Du har störst chans att bli befruktad om du har samlag inom den här tiden.

Läs noga instruktionerna på förpackningen innan du tar testet. Oftast ska man inte använda sig av morgonurin utan testa senare på dagen för bäst resultat. Undvik att dricka mycket under ett par timmar innan du gör testet.
Det står tydligt på förpackningen när ett test är positivt och när det är negativt. Ägglossningstest utan glad gubbe som istället har 2 streck ska alltid ha just 2 streck, det betyder inte att det är positivt. Positivt är det först när teststrecket är starkare eller lika starkt som kontrollstrecket.

Ibland är LH ökningen väldigt kort så en del kvinnor kan behöva testa 2 gånger om dagen för att vara säkra på att inte missa ökningen, förslagsvis 1 gång mitt på dagen och 1 gång senare på kvällen.

 

Livmoderhalssekret

I olika delar av din menscykel har du olika typer av livmoderhalssekret. En del kvinnor har väldigt lite sekret och en del kvinnor har mer. Lättast är det att föra in ett eller 2 fingrar en bit in i slidan och sedan titta på fingrarna för att se vilket typ av sekret du har just nu.
Det finns 4 olika typer av sekret/flytningar:

Äggviteliknande livmoderhalssekret – Fertilt sekret. Detta är dina ägglossningsflytningar och det allra mest fertila sekret du kan ha. När du har dessa ägglossningsflytningar har du eller kommer du ha ägglossning väldigt snart. Sekretet ökar i mängd och blir halt i konsistensen. Detta elastiska sekret gör det lätt för spermier att simma upp igenom livmoderhalsen. Sekretet liknar rå äggvita och är elastiskt, genomskinligt eller lite gulvitt, halt och segt. Du kan dra sekretet mellan dina fingrar och ”bygga broar”. Sekretet kan sträckas ut flera centimeter innan det brister.

Vattningt livmoderhalssekret – Fertilt sekret. Vattnigt livmoderhalssekret är klart och rinner eller droppar från fingrarna. Det påminner om vatten och syns knappt. Denna typ av livmoderhalssekret gör att spermier snabbt kan simma genom livmoderhalsen. När du har vattnigt sekret kan det se ut som om det läckt lite kiss i trosan.

Krämigt livmoderhalssekret – Icke fertilt sekret. Kallas också lotionflytningar. Det här sekretet kan du ha antingen innan, efter eller både innan och efter ägglossningen. Sekretet är krämigt, vilket anses begränsa spermiers rörlighet. Krämigt livmoderhalssekret kan vara pärlvitt till gulvitt. Det är tjockare i konsistens och känns som hudlotion mellan fingrarna.

Klistrigt livmoderhalssekret – Icke fertilt sekret. När du närmar dig mensen får livmoderhalssekretet en klistrigare konsistens. Denna är den minst fertila typen av livmoderhalssekret. Det är tjockt, klumpigt och känns kladdigt eller klistrigt. Det är svårt för spermier att simma igenom.

Livmodertappen

Du kan känna på din livmodertapp för att avgöra var i menscykeln du befinner dig. Tappen sitter allra längst upp i slidan och känns lite som en nästipp eller ett manligt ollon. För att hitta livmodertappen sticker man in ett finger eller två långt in i slidan tills man känner något runt med ett litet hål eller ett veck/springa i mitten. Innan du känner efter är det förstås viktigt att se till att fingrarna är rena och att du har kortklippta naglar så du inte råkar riva dig själv. Se till att använda samma ställning varje gång du känner på tappen för att märka skillnader på hur tappen är placerad. Några förslag på ställningar kan vara på huk eller ståendes med ett ben på toaletten så du kommer åt ordentligt.

Före ägglossning är livmodertappen

Stängd knappt öppen alls
Hård som nästippen
Lågt placerad i slidan
Torr eller lite fuktig
Lite bakåtvänd


Någon dag före och under ägglossningen är livmodertappen
Öppen
Mjuk som läpparna
Högt placerad i slidan
Hal och våt på grund av ägglossningsflytningarna
Centrerad i slidan

Efter ägglossningen är  livmodertappen
Stängd
Hård som nästippen
Lågt placerad i slidan
Torr eller lite fuktig
Kan vara lite bakåtvänd

Lite före och under menstruationen är livmodertappen
Öppen (för att släppa ut mens)
Hård som nästippen
Lågt placerad i slidan
Fuktig
Kan vara lite bakåtvänd

 

 

Kroppstemperaturen

Under din menscykel förändras din kroppstemperatur. Först och främst har du en "normaltemp" som du har fram till ägglossning. Under ägglossningen sjunker din kroppstemperatur för att sedan dagen efter (eller ibland två dagar efter) öka med minst 0,3 grader.

Du börjar med att ta tempen varje morgon innan du hunnit kliva upp ur sängen. Du måste ha haft minst 3 timmars sammanhängande sömn för att få ett tillförlitligt resultat och du ska som sagt inte hunnit kliva upp ännu. Använd samma termometer och ta tempen ungefär samma tid varje morgon. Skriv upp din kroppstemperatur så du kommer ihåg den eller för in den i ett diagram (kanske på www.fertilityfriend.com). När du har ägglossning sjunker din temperatur och dagen efter (eller två dagar efter) ökar temperaturen med minst 0,3 grader, men tempen kan öka betydligt mer än så - över 1,0 grader kan den också öka. Efter ägglossning kommer tempen vara förhöjd i minst 3 dagar. Tempen ligger sedan över din normala kroppstemperatur fram till mensen då den sjunker ner till din normala "före-ägglossnings-temperatur" igen. Om tempen inte sjunker och mensen uteblir är du troligtvis gravid.

Här kan ni se ett diagram över en av mina egna tempkurvor. Där det röda korset är sker ägglossning. I diagrammet kan man läsa av att jag före ägglossning haft en temperatur på 36,6-36,8 grader varje dag. När ägglossningen infaller på dag 17 så sjunker temperaturen för att sedan dagen efter markant öka med 0,5 grader ända upp till 37,0 där den håller sig i minst tre dagar som ni ser. Ägglossning har inträffat!

 

Smärtor kring äggstockarna

Ungefär en av fem kvinnor känner när de har ägglossning. Det kan kännas som milda sensationer, eller kortvarig smärta. Vissa beskriver det som en ensidig ryggsmärta, s k mittelschmerz, ägglossningssmärta, kan vara i allt från några minuter till några dagar.

Om du får samma typ av smärta vid ungefär samma tidpunkt i din menscykel varje månad, kan det vara värt att kolla ditt livmoderhalssekret samtidigt. Ägglossningssmärta kan vara ett bra sätt för vissa kvinnor att identifiera när de har ägglossning.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2013-02-19 20:00 #1 av: ChristineL

Här får man reda på en hel del ju! Tummen upp

Anmäl
2013-02-19 21:57 #2 av: Tina-A


Om någon har fler sätt som jag inte skrivit med här får ni förstås berätta! :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2015-05-03 18:34 #3 av: jutu

Fy vilket suveränt inlägg! :) jag undrar om jag är en av de som känner av ägglossningen...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.