Annons:
Etiketterbarngraviditet
Läst 23010 ggr
ChristineL
2/9/13, 10:39 AM

Andra trimestern

Vi fortsätter här med vad som händer med dig och din bebis i andra trimestern, vecka 13-24. Bebisens längd mäts från huvud till rumpa.

V. 13
Nu är din bebis ungefär lika stor som en persika och väger mellan 14-20 gram. Huvudet har tidigare varit abnormt stort i jämförelse med kroppen, men det börjar rätta till sig nu. Det är få fysiska missbildningar som uppstår efter den tredje månaden men kom ihåg att din bebis alltid är känslig mot stress, alkohol, tobak och droger!
Cirka 10 cm nedanför naveln kan du troligtvis känna livmoderns topp nu, en liten hårdnad, men den är ändå mjuk.  Kanske är midjan på väg bort nu, om den inte redan försvunnit och det kanske är dags att börja använda mer löst sittande kläder. Det kan vara svårt att hitta snygga mammakläder i de vanliga butikerna men ett hett tips är att gå in på www.mamalicious.se och kika lite.

Bildtext…

V. 14
Nu har bebisen kommit upp i 25 gram och är lite större än en tennisboll. Nacken blir allt starkare och den kan hålla upp sitt huvud själv.  Redan nu kan man se fostrets kön om man är nyfiken av sig. Men ju längre fram i graviditeten desto säkrare. Kom ihåg att en barnmorska sällan kan ge ett hundraprocentigt svar om det är en pojke eller flicka.
Om du tidigare har mått väldigt illa så släpper det för de flesta nu, men det är inte ovanligt att det håller i sig längre. Om du har barn sedan tidigare upplever de flesta att magen är större än vad den var sist.

V. 15
Nu börjar det gå undan, bebisen har fördubblat sin vikt sedan förra veckan och är cirka 10 cm lång. Man kan tydligt se blodådrorna genom den nästan genomskinliga huden, ansiktet har alla de mänskliga dragen men öronen är fortfarande relativt outvecklade. Bebisen är i princip färdigformat, armar, ben, ögon, öron, hjärta och blodsystem har fått den form som de kommer ha i framtiden.
Nu kan det synas väl att du är gravid, åtminstone när du är avklädd. Bebisen samlar på sig kalcium och du kan känna extra sug efter mejeriprodukter, men det är bara bra.

V. 16
10-12 cm och 80 gram är vad fostret är nu. Navelsträngens fäste har tidigare suttit väldigt högt upp och är nu på väg ner mot sin rätta plats. Bebisen sparkar och rör sig ständigt men inte säkert att du känner något ännu, de flesta börjar känna runt vecka 18-24 men har du varit gravid tidigare så börjar du oftast känna väldigt tidigt. Det känns ungefär som en sprattlande fisk eller bubblor i magen. Oftast är det kvällstid när du är helt nere i varv som du kan känna det. Nu kan också barnmorskan höra barnets hjärtljud.
Är det något särskilt du funderar över? Skriv ner det och ta med till nästa besök hos barnmorskan. Ha alltid papper och penna bredvid sängen för det är oftast när man ska lägga sig som man kommer på saker.

V. 17
Din bebis är uppe i 100 gram nu och 11-12 cm lång. Den börjar samla på sig fett för att kunna hålla uppe värmen efter födseln och för att skydda de inre organen.
Du själv ökar också i vikt, upp emot 4 kg är vanligast så här långt, vissa mer, andra mindre. Livmodern växer snabbt och du kan känna att det drar eller hugger i buken och ljumskarna, det är helt normalt och kan ofta komma och gå. Foglossning är något helt annat och mera ständigt ihållande, men det kommer vi till.

**V. 18
**Den snabba tillväxten trappas nu ner något. Bebisen är ca 12, 5-14 cm och väger 150 gram. Många reflexer utvecklas nu, bebisen kan suga på tummen, rynka på pannan och grimaserar. Den är också känslig för ljus, vänder rygg till om magen utsätts för direkt ljus så skydda magen! Nu avslutas ett kritiskt stadium i utvecklingen av bebisens hjärna. Nästa utvecklingsstadium sker mellan vecka 24-36.
Nu börjar det blir dags för första ultraljudsundersökningen. För båda föräldrarna blir graviditeten mer verklig nu, men främst för pappan som inte annars känner sig delaktig på samma sätt. Kolla upp om ni får ta med er kamera och filma, det är ett minne för livet, men på flera ställen är det kameraförbud.

Bildtext…

V. 19
Nu är bebisen ungefär 15 cm lång och väger 250 gram, tänk att den ska bli nästan 15 gånger tyngre innan den föds. Låter det klokt vid det här laget? Naglarna har växt fram, ögonbryn och hår på huvudet är synligt. Om du äter mycket socker, både godis och frukt så sväljer bebisen dubbelt så mycket fostervatten som annars, så kanske inte konstigt om du känner rejält sötsug nu.
Livmoder, moderkaka, fostervatten och bebis väger nu tillsammans ungefär ett kilo, resten av din viktökning har naturen gett dig för att kunna skydda dig själv och din bebis.

V. 20
Vikten ligger nu på 260 gram och längden 16 cm på bebisen. Körtlarna börjar producera det vita fosterfettet, även kallat vernix, som ska skydda huden mot fostervattnet. Efter denna veckan bildas inga nya nervceller i hjärnan, men de celler förser nervcellerna med näring fortsätter utvecklas och öka i antal ända till barnet är två år.
Efter denna veckan är du halvvägs, nu börjar tiden springa iväg tycker många, men det är bara att ta det med ro. Livmodern är ungefär 18-20 cm stor, väntar du tvillingar är den redan uppe i 28 cm. Men jämför dig inte med andra, vi är alla olika.

V. 21
Nu är bebisen ungefär 18 cm lång och väger 300 gram. Din bebis tränar matsmältningsfunktioner för fullt och man kan via ultraljud se hur den sväljer fostervatten.
Använd stödstrumpor om benen och fötterna börjar kännas tunga och svullna, det brukar framförallt komma frampå kvällen men använd strumporna hela dagen. Det är önskvärt om du har ökat 4, 5-6, 5 kg. Det börjar synas tydligt att du är gravid nu.

V. 22
Din bebis väger 400 gram och är 19 cm lång. Ögonlocken täcker nu hela ögat, ögonbrynen har växt fram och naglarna täcker hela fingertoppen. Lungorna utvecklas mer och mer men kommer vara vätskefyllda ändra fram till förlossningsskedet då vätskan pressas ur.
Du kan troligtvis känna livmoderns topp ett par centimeter ovanför naveln. Det här är för många den bästa tiden under hela graviditeten, man mår ofta väldigt bra och magen är lite lagom stor.

Bildtext…

V. 23
Nu är bebisen runt 20 cm lång och väger ett halvkilo. Bebisen ser mer och mer ut som en nyfödd och fortsätter lagra fett. Bukspottkörteln utvecklas nu, den producerar hormoner och insulin.
Börjar du få kommentarer från omgivningen ännu? Du kan få höra allt från att du är jättestor till att du är pytteliten, men som vi sagt tidigare, jämför dig inte med andra utan njut av hur du själv ser ut. Graviditetsdiabetes får en del under den här perioden, genom blod- eller urinprov hos barnmorskan kan det redas ut om du har misstankar.

V. 24
Din bebis väger 530 gram och är 21 cm lång. Nu börjar det bli lite trångt och den vet redan vad som är upp eller ner. Nästa viktiga utvecklingsstadium av hjärnan påbörjas nu så tänk extra på vad du stopper i dig. Balansorganen i innerörat är nu lika välutvecklat som hos en vuxen.
Börjar du få problem med ryggen? Många tycker det är skönt att använda graviditetsgördel för att få bättre hållning.

  • Redigerat 9/19/20, 10:01 PM av Cireea
Annons:
Tina-A
2/10/13, 6:50 AM
#1

Tummen upp!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Upp till toppen
Annons: