Annons:
Etiketterbarngraviditet
Läst 16884 ggr
ChristineL
1/16/13, 12:01 PM

Första Trimestern

Vi startar nu en artikelserie om de tre trimestrarna. Vi har skrivit lite kortfattat vad som händer i magen vecka för vecka. Börjar naturligtvis med den första trimestern som sträcker sig från vecka 1-12.

V 1-2

Egentligen är du inte ens gravid nu. Graviditetsveckorna räknas från sista mensens första dag, och det är där vi också börjar. Du får din mens som vanligt och inget konstigt med det. Kanske du redan nu börjar förbereda dig inför ägglossningen? Kanske planerar ni att bli en familjemedlem till? Då är det snart dags arr rulla runt i sänghalmen då.

V 3

Ditt ägg bli befruktat. Första dygnet tar sig spermien in i ägget. Andra dygnet har den befruktade äggcellen delat sig i två. Tredje dygnet har cellerna hunnit dela sig ytterligare 3-4 gånger. Det som ska bli din bebis kallas vid det här laget för morula och är ungefär lika stor som spetsen på en knappnål.

V 4

Morulan har växt sig ihålig och börjar bli 1 mm stor. Några celler kommer bli embryot och några kommer bli moderkakan. Cellklumpen har avslutat sin resa genom äggledarna och fäster nu på livmoderväggen.
För dig börjar det bli dags för nästa mens. Än vet du inget om vad som pågår i din kropp, men kanske börjar du känna av trötthet på ett helt annat sätt, detta på grund av den ökade halten av hormonet progesteron. Om du inte äter folsyra sen tidigare så börja gärna nu, finns i tablettform på apoteket, övriga extra tillskott ska undvikas om inte barnmorskan säger annat.

V5

Bebisen är nu ungefär en mm stor. Ryggkotor och nerver börjar redan nu bildas.
Det kanske är dags för ett test? Din mens har ännu inte kommit men kanske har du fått en mindre blödning eller färgad flytning. Det är en så kallad nidblödning som sker i samband med att ägget fäster. En del får det, andra inte. En del börjar också känna av illamående redan nu, särskilt på morgonen, enorm hunger, spänningar i brösten, trötthet och behov av att kissa oftare är också tidiga tecken på graviditet. Känner du inte av någonting alls är det heller inget konstigt med det, vi är alla olika och en del mår toppen under hela graviditeten medan andra mår botten.

V 6

När man mäter foster mäter man oftast från huvudet till rumpan, detta för att den gärna ligger med böjda ben. I vecka 6 har benen inte ens börjat utvecklas och den mäter nu 2-4 mm. Det är i den här veckan, 22 dagar efter befruktningen som hjärtat börjar slå, man kan också se det på ett ultraljud. Njurar, urinvägar, könsorgan och början till armar börjar utvecklas.
Nu och några veckor framåt är embryot som allra mest känsligt, de flesta missbildningar får den under den här perioden. Det är därför viktigt att sluta med fula ovanor som tobak och alkohol så tidigt som möjligt. Också dags att ringa mödravårdscentralen för att få tid för inskrivning. Detta kan man naturligtvis vänta några veckor med om man vill, men det är skönt att få det överstökat och vara på gång med det.

V 7

Nu går det fort! Embryot växer 1 mm om dagen och varje minut bildas 100 000 nya nervceller. 28 dagar efter befruktningen börjar benen sticka fram, dom är alltså lite efter armarna. Hjärnan delar in sig i två halvor, ögon och näsa börjar utvecklas. Den börjar också redan nu öva sig inför vad som kommer hända där ute, den rör armarna reflexmässigt och kan snurra runt.
Din matsmältning fungerar nu långsammare, det är därför viktigt att äta mycket fibrer och dricka mycket vatten. Gaser i magen och förstoppning är vanligt, är man ovan vid träning så ta åtminstone en halvtimmes promenad om dagen om du orkar, bara för att komma ut och röra på dig. Är du van vid att träna kan du fortsätta ungefär som vanligt, ta inte ut dig för mycket och ta inte i mer än du orkar.

V 8

Den här veckan är embryot ungefär lika stort som ett hallon. Den rör på sig hela tiden och blodet börjar pumpas runt. Sinnesorganen börjat utvecklas och man skönja det som ska bli ögonlock och kanske även en liten nässpets. I slutet av veckan börjar fingrar och tår bli synliga.
Vid den här tiden börjar lukt och smak också att förändras hos dig själv. Personligen gick jag från att alltid ha druckit kaffe på morgonen de senaste tio åren till att bara inte klara av det. Det smakade inte alls bra längre. Tvinga inte i dig nåt som du inte tycker om, det mår varken du eller bebisen bra av. Det går bättre än vad man kan tro att sluta med kaffe.

V 9

Nu har embryot växt sig till en jordgubbe! Fram tills nu har den haft en liten svans, en av våra sista länkar till djurvärlden, men nu har den växt bort. Under denna vecka och nästa kommer hjärtat att utvecklas färdigt, huvud och hals syns mer och mer tydligt. Redan från den sekund spermien mötte äggen bestämdes det om det skulle bli en flicka eller pojke, men det är nu de yttre könsorganen börjar utvecklas.

V 10

Det är nu, runt vecka 10-11 (står lite olika på olika ställen) som embryot blir ett foster. Stort som ett plommon och väger bara fem gram. Även om du inte känner det så reagerar fostret både med sparkar och andra rörelser på det du stoppar i dig, det vet redan nu vad den gillar och inte. Alla organ är nu anlagda men har inte börjat fungera än.
Nu kanske det börjar bli dags att börja använda lite mer löst sittande kläder. En del kvinnor upplever magen som lite öm och känslig och därför kanske de vanliga jeansen inte känns så bekväma längre.

V 11

Nu har bebisen vuxit sig ungefär lika stort som en kiwi, ca 5 cm. Tungan och läpparna är nu så pass utvecklade att fostret kan röra på dem, naglarna börjar växa fram och den kan nu även röra på huvudet.
Din livmoder fyller nu hela bäckenet och kanske kan du känna den. Ligger du på rygg kan du känna en liten förhårdnad strax ovanför blygdbenet.

V 12

De flesta bebisar är ungefär lika stora vid den här tiden, drygt 6 cm och väger 9-13 gram. Naglarna på både fingrar och tår är helt färdigväxta och på kroppen växer ett tunt lager hår, så kallat lanugohår. Det är nu en väldigt aktiv period för bebisen, den rör sig hela tiden.
För många är vecka 12 en milstople, det är nu missfallsrisken minskas kraftigt, men man bör ha i bakhuvudet att den aldrig elimineras. Bebisens hjärna börjar nu ett kritiskt utvecklingsstadium ända fram till vecka 18. Runt vecka 12 brukar de flesta gå till barnmorskan för första gången för samtal, prata med henne om allt som oroar dig, hon kommer följa dig hela tiden och finns bara ett samtal bort om du kommer på något som du funderar över.

  • Redigerat 9/19/20, 10:01 PM av Cireea
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
CelsiusT
1/9/14, 12:38 PM
#7

Här i min kommun så hade vi inskrivning i v5-6 och då med hälsosamtal och pratade om alkohol, droger, kost och övrig hälsa och BM började skriva journal. Dom ville fånga upp så tidigt som möjligt för att hjälpa till med bra vanor direkt. Då fanns tid att ställa massa frågor också och vi fick direktnummer till BM så man kan ringa o fråga om man undrar något under tidens gång. Vi fick också en lista med telefonnummer till gyn, förlossning, och lite andra nummer. Dessutom en lista med vilka olika undersökningar som kommer att komma och när i graviditeten som man gör vad.

I v10-12 görs första undersökningen med provtagning. Vi kommer att göra det i v11.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Upp till toppen
Annons: