Allmänna råd och tips

Böcker till blivande föräldrar

2012-12-14 16:33 #0 av: ChristineL

Här har jag radat upp några böcker som jag har läst/läser, och lite om deras innehåll. Lägg gärna in egna kommentarer om dessa böcker eller andra som du har läst.

Mammapraktika av Leni Söderström - Väldigt informativ både vad som händer med dig vecka-för-vecka, och hur bebisen utvecklas. Den är även super att ha som uppslagsbok då den har ett bra register längst bak och utrymme för egna anteckningar.

Du ska bli pappa av Dick Sundevall - En av få pappaböcker som finns. Dick skriver om sina egna och bekantas upplevelser som blivande fäder och även hur livet som pappa verkligen är. Han har också vecka-för-vecka men vi har upptäckt att det skiljer sig en hel del från vad han skriver om längd och vikt och det vi läst på andra ställen så det får man kanske blunda för.

Handbok för gravida, allt din doktor inte berättar av Vicki Iovine - En jätterolig bok! Ärligt och rak på sak berättar hon om sina egna och vänners graviditeter, besvär och förlossningar, små husmorstips med mera.

På smällen, från A till Bebis av Ann Söderlund och Hannah Widell - Väldigt lik föregående fast med svenska författare. Innehåller även ett par sidor för dig ett fylla i och lite för partnern att fylla i, lista över förkortningar samt vecka-för-vecka.

Anmäl
2012-12-14 18:49 #1 av: SaraC

Har läst Mammapraktika och På smällen, från A till Bebis och tyckte båda var bra.

Gudrun Abascals Att föda:en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter har jag också läst och den tyckte jag mycket om.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-12-15 21:16 #2 av: PogoPedagog

Att föda utan rädsla,

Den hjälpte mig jättemycket när jag en nyligen fick barn, finns bra råd till partnern oxå

 

Anmäl
2012-12-16 12:22 #3 av: [RMSLiners]

Jag har en bok jag fick av BM, Vänta Barn heter den och den säger rätt mycket om graviditeten och amning mm. Annars har jag läst oerhört mycket på nätet under en längre period.

Anmäl
2012-12-16 13:33 #4 av: ChristineL

#3 - Den fick vi också, tog inte med den för jag trodde inte den gick att köpa :P Jag hoppas iaf att de flesta får den hos sin barnmorska. Jag gillar den!

Anmäl
2013-01-01 15:34 #5 av: SyntHare

Kan verkligen rekommendera Vi föräldrars stora bok om barn!

Den är väldigt övergripande och tar upp både vad som händer under graviditeten vecka-för-vecka, viktig information om förlossningen och om livet efteråt. Den tar också upp vad som händer och hur barnet utvecklas under det första levnadsåret och upp till att barnet fyllt sex år. Det är dels föräldrar som berättar om deras barn i de här åldrarna och hur de har utvecklats, dels rent "faktamässigt". Jag tycker också att den tar upp mycket som man kanske inte tänker på men som kan vara bra att veta Glad

Anmäl
2013-01-07 12:29 #6 av: ChristineL

#5 - Det låter som en liknande vi har, som jag glömde ta med i artikeln ;) Det är Prismas Stora boken om barn, och även den följer barnet upp till sex år. Kul med den är också att det är med barnmatsrecept! Det gillar jag då jag gärna lagar maten själv.

Anmäl
2013-01-07 16:28 #7 av: [Zorita]

Står det något i de här böckerna som man inte kan lära sig från internet? Mest nyfiken Flört

Någon som har tips på en bok för både blivande mamma och pappa på engelska? Blivande pappan förstår inte svenska och det vore kul att läsa något tillsammans. Åtminstone tycker jag att det vore kul om han läste nåt också Tungan ute

Anmäl
2013-01-07 18:37 #8 av: ChristineL

#7 - Det mesta står väl på internet, men läser man där så ska man nog granska sina källor kritiskt, det står ju väldigt mycket skit också ;) 1177.se är det min barnmorska har rekommenderat i första hand.

Böcker på engelska vet jag ingenting om, och det är lite dåligt med sånt som riktar sig till båda föräldrarna tycker jag. Det mesta är riktat till mamman. Men jag kan rekommendera tidningar som Vi föräldrar och Föräldrar och barn, kanske lite lättare för han att läsa dom?

Anmäl
2013-01-07 18:55 #9 av: [Zorita]

#8 Tack, ja vissa artiklar är lite lustiga. Jag jobbar just nu med att skriva en artikelserie själv om graviditetsfrågor så jag har lärt mig att sålla lite. Babycenter är bra tycker jag, men det är ju på engelska då.

Synd att det finns få böcker till båda föräldrarna. Man kan ju hoppas att utbudet på engelska är lite större Flört Får kolla på tidningar, de kanske blir aktuella när vi flyttar till Sverige så småningom!

Anmäl
2013-02-10 22:28 #10 av: [RMSLiners]

Rekommenderar skarpt "amning i dag" av Elisabeth Kylberg, Anna Maria Westlund och Sofia Zwedberg. Den är förvisso skriven med inriktning på läkare/barnmorskor men den är guld värd om man vill lära sif allt om amning. Den tar upp allt feån hostoria till amningstekniker, lyfter fram vikten kring att amma sitt barn mm. Väldigt läsvärd bok.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.