Mamman under graviditeten

Havandeskapsförgiftning

2007-07-16 23:40 #0 av: Greizy

Jag såg att några hade varit inne på att prata om Havandeskapsförgiftning i en tråd på forumet här om dagen. Så jag tänkte bara lägga upp lite info om vad det är för er som ville ha lite mer klarhet i ämnet.

Havandeskapsförgiftning

Ungefär två procent av alla gravida kvinnor får lindrigare havandeskapsförgiftning. Det innebär att blodtrycket stiger och att protein läcker ut i urinen. Mödravårdens regelbundna kontroller gör att tillståndet oftats upptäcks i tid. Vila är den viktigaste delen i behandlingen. Blodtryckssänkande medel kan minska risken för komplikationer.

Sjukdomen kan leda till att tillväxten hos fostret försämras eftersom näringstillflödet minskar. I sällsynta fall är sjukdomen livshotande, men tack vara regelbundna kontroller av blod och urin hos barnmorskan kan tillståndet oftast upptäckas i tid.

En svårare grad av havandeskapsförgiftning kan leda till hjärnblödning, koma, hjärtsvikt, lungödem, bestående njurskada eller koagulationsrubbningar. Denna allvarliga form är sällsynt.

Risken för havandeskapsförgiftning ökar vid

 • diabetes
 • högt blodtryck
 • fetma
 • kronisk njursjukdom

samt om

 • du är förstföderska
 • du ska föda två eller flera barn
 • du haft havandeskapsförgiftning tidigare
 • din mamma hade havandeskapsförgiftning.

Symtom

Högt blodtryck och äggvita i urinen är tydliga symtom på havandeskapsförgiftning.

Andra symtom är svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. De flesta gravida kvinnor svullnar upp någon gång under graviditeten, men om svullnaden inte går ned över natten bör du kontakta läkare.

Flimmer för ögonen, huvudvärk och smärta i övre delen av buken är tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning.

Sjukdomen visar sig vanligen under senare hälften av graviditeten och är extremt sällsynt före 24 veckors graviditetslängd. Den försvinner oftast två veckor efter förlossning. Den kan utvecklas gradvis under en längre tid eller inom loppet av några timmar.

Förebyggande

 • Kontrollera blodtryck och urin med jämna mellanrum enligt mödravårdens basprogram.
 • Ta det lugnt och vila om du har lätt förhöjt blodtryck.
 • Sluta röka.

Sök vård

Kontakta din mödravårdscentral om du har:

 • Svullnader som inte går ned.
 • Flimmer för ögonen.
 • Smärta i övre delen av buken eller huvudvärk.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Sök vård uppe till höger. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.

Behandling

Vila

Det är väldigt viktigt att den som har havandeskapsförgiftning tar det lugnt. Många blir sjukskrivna eller inlagda på sjukhus för att kunna vila. Sjukhusvård kan också behövas för att följa sjukdomens utveckling.

Blodtryckssänkande medel

Blodtryckssänkande medel kan användas och ges för att minska riskerna för komplikation hos kvinnan. Behandlingen påverkar inte sjukdomens förlopp. Den förbättrar heller inte en dåligt fungerande moderkaka.

Förlossning

Om du blir sämre och/eller fostret påverkas kan det bli nödvändigt att sätta igång värkarna för att skynda på förlossningen eller göra ett kejsarsnitt.

Källa: Vårdguiden

Av: Greizy

Datum för publicering

 • 2007-07-16
Anmäl
2007-07-17 02:02 #1 av: lisette
kan berätta om min lille brorson rasmus som föddes pga havandeskapsförgiftning. min svägerska var i v 31 då. när rasmus kom ut vägde han endast 1600 gram och såg ut som en liten fågelunge.
nu är han tre år gammal och han är övergrym. han kan vissa ord på teckenspråk! är så imponerad av honom!
Anmäl
2007-07-17 13:41 #2 av: Elisabeth-J

Min syster födde 2 av sina 3 barn för tidigt pga havandeskapsförgiftning. Den ena vägde ca 1600 g och den andra ca 1800 g. Dom är nu båda två starka och friska flickor på 10 och 7 år. Min syster fick ligga i ett mörkt rum och hon fick inte anstränga sig på något sätt, inte se på tv eller läsa så fy vad tråkigt hon hade på det rummet.

Anmäl
2007-07-17 19:38 #3 av: Believer

nu blev jag lite orolig. jag har svullnat upp på benen och fötterna, vilket är helt normalt säger min BM. men de senaste 2-3 dagarna har dom svullnat rejält, man ser inte ens fotknölarna. imorse var speciellt min högra fot(det är den fortfarande) som en ballong. innan har jag mest svullnat upp på kvällarna när man vart igång hela dagen. men som nu idag då så svullnade den upp redan tidigt på morgonen. får nog ta och ringa BM imorrn bitti.

Anmäl
2007-07-17 21:02 #4 av: lisette

men believer, nu ska du inte bli rädd. en av andreas systrar svullnade jättemkt i benen, hon var som en elefant i fötterna. hon hade inte havandeskapsförgiftning för det!

Anmäl
2007-07-17 21:21 #5 av: Cattis

Håller med Lisette, man kan få fötter som är helt uppblåsta ändå. Särskilt om det är varmt...

Ta det lugnt, lägg upp fötterna högt och vila lite. Men kontakta BM i morgon ändå om det känns lugnare. Men stressa inte upp dig.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-07-17 22:57 #6 av: [Anna-N]

Jösses, ska man titta på alla dessa symptom så hade jag garanterat havandeskapsförgiftning - och kanske har det än! Oskyldig

Allt var jättesvullet på mig, speciellt vader och fingrar under senare delen av graviditeten. Man samlar naturligt på sig en hel del vätska och på sommaren är det ännu värre.

Ett tips till #3: Köp stödstrumpor. Det hjälper en väldig mycket. Speciellt om man går och står mkt så känns det betydligt bättre.

Anmäl
2007-07-23 10:55 #7 av: Believer

ringde upp BM morgonen efter. hon sa att jag skulle vila mkt med benen högt (som ni skrev). morgonen efter det var det redan bättre. dan innan jag var så där otroligt svullen redan på morgonen hade det ju varit supervarmt ute, så det berodde nog på det! *drar en lättnads suck* nu är jag tillbaka till att mest bara svullen på kvällarna. skönt =)

Anmäl
2007-07-28 11:57 #8 av: Pomperipossa

När jag väntade sonen blev jag inlagd för att vila när jag var i 8:e månaden. Hade ett blodtryck på 160/110 och samlade enormt med vatten. Han föddes ändå två veckor efter beräknad tid..Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.