Efter förlossningen

När regnet faller

2008-08-12 20:02 #0 av: Linn

En självbiografi av Brooke Shields. Brooke är en känd skådespelare i USA och berättar i sin bok om sin förlossningsdepression.

Brooke hade väldigt länge drömt om den perfekta familjen. Hon var mycket nöjd med sitt jobb där hon kunde resa runt som hon ville när det var en roll som passade henne. När hon väl träffat rätt man för sin perfekta familj och bestämt sig för att tiden var inne för att skaffa barn så var det inte så lätt som hon hoppats på. De försökte och försökte, men ingenting hände. Hon hade några år tidigare gjort en livmodersoperation och denna operationen förde med sig problem. Hon började med hormoner för att sedan försöka med provrörsbefrukting. Det tog ett tag och hon blev gravid, hon fick dock missfall. Brooke började skylla på sig själv och tänkte att hon kanske inte förtjänade ett barn. De fortsatte med hormoner och Familjelyckaprovrörsbefruktningar och efter ett tag blev hon gravid igen. Två veckor innan hennes barn skulle födas dog hennes pappa. Hon fick aldrig tid att berarbeta sorgen, hon ville inte erkänna att hennes pappa var död. När bebisen skulle komma tog det för lång tid så det fick bli med ett akut kejsarsnitt lilla Rowan skulle komma till världen. Det var en jobbig operation. Hennes tidigare livmodersoperation ställde till problem och hon förlorade mycket blod.
När förlossningen var över och hon fick träffa Rowan kände hon ingenting. Hon kunde inte titta på henne. Hon bara grät hela tiden. Brooke vågade inte bli lämnad ensam med sin baby. De kom hem och hon mådde bara sämre. Hon såg hemska bilder i sitt huvud, som att hon hoppade ut genom fönstret eller att någon kom och rövade bort henne eller Rowan. Brookes man Chris hade anpassat sig bra till pappa rollen och tog hand om babyn. Brooke försökte bortförklara sina känslor med tankar som att hon bara var trött efter förlossningen och bara behövde vila. Hon fick senare diagnosen postnatal depression, förlossningsdepression, och fick medicinering och terapisamtal. Med hjälp av detta kunde Brooke ta sig ur depressionen och har nu ett starkt band till sin dotter Rowan.

Jag tycker att det är hemskt att det är så få som vet om denna sjukdom. Tänk vad hemskt att känna så som Brooke gjorde. Att bäva inför stunden då man var tvungen att hålla i sin bebis. Att inte kunna älska sitt barn. Att hellre vilja dö än att fortsätta det liv man satt sig själv i. Hon kände det som att hon var den enda människan i världen som kände så som hon gjorde. Jag har blivit "bebisgalen" och längtar till den dagen då jag kan skaffa barn. Detta var mycket värdefull läsning för min del och jag tycker att man borde informera mer om postnatal depression. Jag har fått ta del av en annans människas syn på sin förlossningsdepression och jag har lärt mig lite av vad som kan utlösa depressionen. Jag har insett att det finns saker som kan vara bra att ta itu med innan det är för sent och om detta skulle hända mig eller någon i min närhet så kanske denna boken kan ha varit till hjälp eftersom att jag då skulle veta vad det skulle kunna vara. Denna boken var verkligen gripande och jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken.

 

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-08-12 20:45 #1 av: Eleri-Twinkle

Jag läste denna och fann stöd i den då jag själv gick igenom min förlossningsdepression. Gripande, stöttande och varm.

Anmäl
2008-08-12 22:11 #2 av: Hoppfull

Jag har oxå haft depressioner... tre ggr efter tre graviditeter! Snacka om full pott!!!

Men jag har aldrig fått någon hjälp... sista gången visste disktriktssköterskan (bvc-sköterskan) hur dåligt jag mådde men sa inte ett ord till mig eller rekommenderade mig att träffa den psykolog som är knuten till bvc... detta berätta hon flera år senare, man ska fxn va frisk för att orka vara sjuk och få hjälp.

Anmäl
2008-08-12 23:58 #3 av: Linn

#2 usch vad arg jag blir på sånt! Jag vet inte vad jag ska säga... Tufft av dig att ta dig igenom allt ihop på egen hand, det kan inte ha varit lätt!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-08-13 13:57 #4 av: Hoppfull

Hm, jag klarade inte det... efter tredje barnet var jag i så dåligt skick så att jag själv sökte hjälp hos psykiatrin här (här kan man remittera sig själv). Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv, har gått igenom en lång terapi som förändrat hela mitt liv i positiv riktning :)

Men skit säger jag om bvc-sköterskan som inte vågade säga nå't om hjälp! Jag tycker att det är deras skyldighet när de vet att någon mår dåligt!

Anmäl
2008-08-13 23:23 #5 av: Linn

det var ju riktigt kul att höra att du mår så mycket bättre nu! :D

Ja, det tycker jag också att det är!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.