Annons:
Etiketterrådtips
Läst 39336 ggr
Telefonkontakt
2009-08-28 21:26

Om du tror att du är gravid

Om man tror att man är gravid så är det bästa att göra ett test. Men när kan man göra ett?

Graviditet kan kännas av genom olika symptom. Vad och om man känner något symptom är hel inviduellt och man kan lätt inbilla sig symptom.

Det är viktigt att komma ihåg att det är vanligt att man inte känner av någonting alls, men man kan fortfarande vara gravid.

  • Utebliven mens
  • illamående oftast på morgonen, kan vara hela dagen
  • "mensvärk". Väskr när livmodern växer, visas ofta ett tag efter beräknad mens.
  • Trötthet.
  • Ömma bröst och bröstvårtor. Även bröstspänningar.

Om du tror att du är gravid så är det lättaste att ta reda på det, genom att göra ett graviditetstest. Test finns på apoteket men även i vissa livsmedelbutiker.

När du gör ett test så tänk på följande

  • Läs instruktionerna noga!
  • Visar det negativt men du tror fortfarande att du är gravid, gör ett till efter ett par dagar och använd hälst morgonurinen och undvik att ha druckit mycket på natten.

Om du fortfarande får negativt och du har gjort många tester och utebliven mens så uppsök Ungdomsmottagningen eller mödravården eller dit du blir hänvisad. Man kan få tjata en hel del för att bli undersökt om man fått negativa tester. Mens tå på dig, du känner din kropp bäst.

Om du får ett test som visar posivit så är det ALLTID ett korekt svar. Testerna kan inte visa att du är gravid men du inte är det, bara tvärtom. Det vill säga att du kan vara gravid, men testet visar att du inte är det.

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

Annons:
JohannaMax
2009-08-29 10:53
#1

Bra artikel!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

AutumnWicca
2009-08-29 12:41
#2

Håller med, jättebra artikel!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Jenahbella
2009-11-16 21:11
#3

jättebra artikel! :)

NaimaG
2009-11-18 16:00
#4

åh yes, alla ovanstående punkter passar in på mig. Fick idag mensvärksliknande symptom så nu vet jag i alla fall vad det är men jag vet inte om jag är gravid än dock har mina bröst börjat producera mjölk och mensen är några dagar sen. vid vilket stadie i graviditeten börjar brösten producera mjölk (de läcker som ett såll - ena i alla fall det andra har inte kommit igång)? Alla symptom kom som en chock för mig. Ska ta test nästa vecka.

MimmieM
2009-11-19 02:23
#5

Om mensen är sen och du känner av symtom på graviditet, varför vänta tills nästa vecka innan du tar ett test? Köp ett imorgon vet jag :))

Vissa kan börja läcka med det samma, andra några veckor in, andra i slutet, andra inte alls. Sånt där är väldigt individuellt.

Carpe Diem

Grreat
2009-11-23 00:38
#6

Alltså, min pojkvän säger att man ska göra testet lite innan man ska ha sin mens, man kan väl göra testet närsom? Det är väl om man vill BLI gravid som man ska göra ett sånt där ägglossningstest eller nåt som det gäller(alltså innan mensen)?

Annons:
Engagera
2009-11-23 00:45
#7

Man kan göra det men även fast det visar negativt kan du fortfarande vara med barn.
Men om du gör testet dagen du har beräknad mens och testet visar negativt stämmer det till 99%!

Däremot är det alltid 100% sant om testet visar positivt.

Grreat
2009-11-23 01:01
#8

Okej, alltså jag är så förvirrad bara, jag tror inte att jag är gravid men jag vet inte. Alltså vi körde oskyddat (det var inte med flit från början, kondomen gick sönder) sen tog jag ett akut p-piller ungefär 24h efter.

Det var typ den 7 oktober lr nåt, sen började jag med p-piller någon vecka efter när jag fick min mens och har ju fått min mens några dagar när man äter de där vita pillrena(har novletta 28 eller va den nu heter) men för typ 1v sen så vaknade jag på morgonen och mådde illa, så kräktes jag.

Sen ungefär 1v innan så fick jag munsår vilket jag inte har haft på säkert 4-5år. Jag var inte sjuk eller stressad då heller så jag vet inte varför jag fick det. Nu ömmar mina bröst också och jag har varit småsjuk till och från i typ 2v nu, ont i halsen, snorig, osv..

Borde jag göra ett test eller? Min pojkvän påstår att man kan vara gravid även om man fått mens. Det stämmer väl inte? Han håller på o googlar om varenda liten sak hela tiden. Skitirriterande.

Grreat
2009-11-23 01:12
#9

Sen har jag haft typ "mensvärk" idag och för någon vecka sen eller två så hade jag ont i magen när jag försökte sova.

MimmieM
2009-11-23 01:58
#10

Det skulle ju lika gärna kunna vara en reaktion på p-piller. Det kan också ge svullna och ömmande bröst. Alla människor kan må illa när som helst. Du kan vara stressad, kanske lågt blodtryck och resa sig upp för hastigt.

Om du tagit akutpiller så ska det ju inte vara någon graviditet. Och om du blöder medan du äter sockerpiller (hormonfria) så är allt i sin ordning.

Jag tror inte alls du behöver vara orolig.

Om du fortfarande är orolig, så varför inte. Gör ett test! Men jag tror det är bortkastade pengar.

Carpe Diem

Grreat
2009-11-23 02:03
#11

#10, okej, som jag trodde då, det är nog lite så att efter kondomen sprack så kan väl i princip vad som helst göras till symptom när man blir orolig. Jag vill nite göra ett test egentligen, det är min kille som vill att jag ska göra ett, ganska jobbigt. Men tack för att ni svarade så snabbt! Sov gott =)

MimmieM
2009-11-23 02:08
#12

om du fick mens en vecka efter, så hade du sex runt dag 21, vilket betyder efter ägglossning - väääldigt liten chans att du är gravid. Om du har en sykel på 28 dagar normalt dvs.

Carpe Diem

Linn
2009-12-21 23:07
#13

Skulle gärna vilja läsa en artikel om vad som händer efter det att man konstaterat att man är gravid.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Annons:
regskylt
2009-12-22 20:36
#14

#13 hur menar du då? vart man ska vända sig, eller vad som sker med kroppen?

Linn
2009-12-23 22:46
#15

#14 Vart man ska vända sig och lite om vad man får reda på och hjälp med osv. Kanske lite om vad man ska tänka på…

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Trollhassel
2009-12-25 20:19
#16

#15 Din mödravårdcentral hjälper dig :)

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Linn
2009-12-26 21:38
#17

#16 Jo, det vet jag visserligen. Men det hade varit intressant att läsa lite om det innan det är dags att åka dit eller innan man är gravid och ska kontakta mvc. Lite så jag tänkte Flört

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Kiyona
2013-04-17 15:05
#18

Hur vanligt är det att man kan vara gravid trots att mensen inte uteblir? Har nu haft illamående, halsbränna, huvudvärk,humörsvängningar, mörka bröstvårtor (kan vara inbillning) orolig mage, uppsväld buk och senaste veckan haft mensvärk som jag inte haft på flera år sen jag satte in min kopparspiral, Nu har jag under en hel vecka haft mens liknande blödningar, inte såpass att tampong behövts mer än då mensen faktiskt var planerad runt den 17de och några dagar efter det. Min kompis som utbildar sig till sjuksköterska säger att det enda symptomet man egentligen behöver bry sig om är om mensen uteblir och det har den ju inte. Men när jag sökte på mina symptom som jag börjat oroa mig över nu när det pågått i 1-2veckor eller de flesta av dem iallafall och och hittade en länk till magsår och de 15 första symptomen på graviditet och 10 av dessa symptom stämde in….Vet inte om allt detta kan bero på något annat men jag har inte full koll på hur länge jag haft i min kopparspiral men vet att den behöver bytas och har en tid på fredag att få bytt den. Behöver jag oroa mig för att jag möjligen är gravid? Blir så orolig då det är alldeles fel tillfälle att skaffa barn för min del. Ringde mödravården angående cellprovstagningen samt kopparspiralen som jag ska till den 19de och min mobil är för tillfället sönder så kan inte få tag på dem angående detta. Kan man be om att få göra ett graviditetstest när man ändå ska dit? Behöver jag oroa mig? Även om spiralen är över 5år kan man överhuvudtaget bli gravid iallafall? 🤔

Snöfall - Caught between what happened and what could never be

Gilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

**Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat! **

**Mvh//Andrea **

ChristineL
2013-04-17 15:21
#19

#18 - Ja, du kan vara gravid och ändå ha blödningar. Men i hela 1-2 veckor? Jag tror att det är något annat. Jag vet inte hur spiral fungerar riktigt, men innan du byter ut den på fredag så måste du prata om detta med dom! Och be om att få ta ett test. Du kan ha blivit gravid och blödningarna är missfall, man ska inte stirra sig blind på symptom för de säger egentligen ingenting och det blir lätt hjärnspöken när man väl börjar fundera.

Kiyona
2013-04-17 15:39
#20

Ja alltså blödningarna och värken började i söndags (förra veckan) och jag blöder fortfarande och har från och till värk. såg också att det är den 17 idag blir förvirrad frå alltid mens till punkt och pricka runt den 17de men nu har det höllt på i över en vecka med små blödningar förutom i tors, fre och lördag, då det blödde rikligt. Resterande symptom har kommit till och från olika tidpunkter varje dag i cirka 2 veckor.

Men ska prata med dem och hoppas dem har tid då :)

Snöfall - Caught between what happened and what could never be

Gilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

**Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat! **

**Mvh//Andrea **

Annons:
Rutan_
2013-04-17 19:30
#21

I och med att det är dags att byta spiralen kan det vara den som ställer till det.

Kiyona
2013-04-17 22:39
#22

Jo denna spiralen som jag har nu har jag verkligen kämpat för att få ha kvar. Då jag inte tål att ta hormonbaserade peventivmedel så var detta sista utvägen. Och jag hade extrema blödningar, fruktansvärda smärtor och dessutom ville dem ta ut den vid två tillfällen akut för att det vid två tillfällen varit cystor som spruckit. Men jag bet ihop och tillsut funkade det. Min kropp avvisade tydligen spiralen. Nu när jag ska byta hoppas jag att det gr smidigt så jag slipper att gå igenom samma problematik som första gången….

Men håller tummarna på att allt går vägen nu och att jag inte är gravid trots alla symptom som jag nu framförllt efter att jag läste om det på google förstrar upp allt och jag var nästan övertygad om att jag var gravid natten till idag. Men graviditetstest går väl smidigt så det hoppas jag dem kan fixa åt mig så jag fr veta säkert. Finner dock inte så många andra anledningar till att få alla dessa symptom samtidigt främst de konstiga blödningarna, mensvärken, de svullna prickarna på brösten, huvudvärken, illamåendet och förvärrad halsbränna än tidigare. Magproblemen kan ju ha med min för höga levaxin dos som jag sänkt nu för några dagar sedan. Får hålla tummarna på att allt återställs och att jag inte är gravid trots allt .

På fredag får jag veta säkert. :)

Snöfall - Caught between what happened and what could never be

Gilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

**Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat! **

**Mvh//Andrea **

Upp till toppen
Annons: