Artiklar

Mycket mjölk? Donera till neonatalen!

2015-07-22 12:46 #0 av: [TanatosNyx]

Har du överskottsproduktion av bröstmjölk och en liten skopa tålamod? Då kan du kolla om du får donera bröstmjölk till din närmsta neonatalavdelning.

Prematura barn har omogna tarmar, så ofta klarar de inte av att äta de modersmjölksersättningar som finns. Dessa barn är helt beroende av att få bröstmjölk. Dock är det stora problemet vid prematurfödsel att amningen ofta inte kommer igång, eller dröjer länge innan den kommer igång. I en sådan situation kan du som donator faktiskt vara med och rädda liv.

För att bli godkänd donator måste man vara frisk samt vara medicinfri. Du får ej heller bruka alkohol, tobak eller narkotika. Ibland görs undantag för insulin och sköldkörtelreglerande läkemedel, t.ex. levaxin. Du får ej heller ha tagit emot blod, organ eller piercat/tatuerat dig de senaste 12 månaderna.

Vanligen får man donera de tre första månaderna man har mjölk.

När du ansöker om att bli donator får du lämna blodprov, fylla i lite blanketter och lämna en skvätt mjölk för analys (dom kollar bla proteinhalten samt letar bakterier).

Blir du godkänd som donator får du låna med dig en elektrisk bröstpump hem, samt flaskor att pumpa i och anvisningar om hur du gör och hur du ska hantera mjölken. Mjölk som pumpas förvaras i kylskåp, och bör frysas inom 1 dygn.

När man har fått ihop lite mjölk lämnar man mjölken till sjukhuset, eller hos din närmsta vårdcentral. De skickar mjölken med labbilen till sjukhuset. Du fraktar den frysta mjölken i en kylbag som du får med dig från sjukhuset.

Smidigast är att pumpa direkt efter amning då din bebis är mätt och utdrivningsreflexen fortfarande är igång. Många kan ha problem att få igång denna reflex bara med hjälp av pumpen. Blir ditt barn mätt på 1 bröst kan du pumpa det andra medan du ammar.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-07-22 12:53 #1 av: HMC

Hur bra som helst! Min mor hade enorm mjölkprouktion under alla graviditeter. Då hoppas vi på att det går i arv (i en viss mån i alla fall...) så man kan vara till hjälp. Jag skulle mer än gärna donera om jag kunde!

Anmäl
2015-07-22 12:55 #2 av: [WickedAlly]

Denna gång ska jag verkligen ta tag i det här, hade väldigt mycket mjölk sist men sköt hela tiden upp det och vips var Wille tre månader.. Skitdumt för det hade nog kunnat bli många liter. 

Anmäl
2015-07-22 20:12 #3 av: mollyt

Jättebra! Jag ska verkligen försöka med det - om jag kan!

Anmäl
2016-04-05 00:26 #4 av: HMC

Ni som väntar barn eller nyligen fött: Det är GULD värt med donerad bröstmjölk! 

Vår son som kom 9 veckor tidigt klarade inte av ersättning (han fick det under några dagars tid då det inte fanns någon mjölk just då och han ej tålde min pga mediciner jag åt). Jag helpumpade tills dess att han fick amma (fortsatte sen pumpa delvis tills han blev av med sin sond vid ca 2 månaders ålder). 

När vi kom hem från Neo hade jag totalt drygt 11 liter mjölk i frysen som ej gått åt där borta, varav drygt 5 liter kunde doneras (resten hade mediciner i sig som dom allra minsta inte tål). Fortsatte samla upp mjölk och pumpa vid tillfällen tills han blev 3 månader och donerade det till Modermjölkscentralen på SÖS. 

Alltså. Kan du, så gör det! Det betyder så så mycket och tar knappt någon tid alls. Dessutom brukar man få en (fin) slant för det i slutet av donationen. 

Ville bara säga det Tummen uppFörlägen kramis!

Anmäl
2016-04-05 09:33 #5 av: [Synnerlig]

Jag hoppas att min amning flyter på när bebis kommer i maj. Jag skulle kunna tänka mig göra detta :) Tar inga mediciner, röker ej, alkohol behöver jag inte och jag är vegan och äter hälsosamt :D

Men man kan alltså bara göra detta under de första tre månaderna? Varför inte längre? :) Man får vara snabb och inte skjuta upp på det känns det som :P


Anmäl
2016-04-05 10:22 #6 av: [Tibonnanj]

Jag hoppas min mjölkproduktion kommer igång som den ska och håller i sig så jag också kan donera.

Vet någon hur det är med allergimediciner mot pollen? Bebisen är beräknad i början av September så då har jag nästan precis slutat med medicinen, men den stannar ju kvar ett tag i kroppen och förmodligen i mjölken också. Desloratadin 5mg är medicinen jag kommer äta.

Anmäl
2016-04-05 10:50 #7 av: [TanatosNyx]

HjärtaHjärtaHjärta

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-04-05 10:50 #8 av: [TanatosNyx]

#6 Tyvärr, pollenmedicin får man avstå. 

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-04-05 10:59 #9 av: [Tibonnanj]

#8 Vad tråkigt. Då kan jag inte va med och bidra :( Hopps få vaccination till nästa säsong. Sen kanske det är fritt fram :) ska ändå sprida det vidare till vänner och bekanta :D

Anmäl
2016-12-05 17:17 #10 av: densomundrar

Hur vet man om man har tillräckligt med mjölk för att kunna donera och fortfarande ha en mätt bebis?

Har funderat på detta ett tag och tänkte att jag kanske kunde göra lite nytta när jag ändå ammar hela dagarna känns det som...
Läste på mitt stora sjukhus hemsida men fanns dåligt med info om hur det gick till så ska ringa imorgon så får vi se.

Anmäl
2016-12-05 17:47 #11 av: Snovit79

#10  Om Du har mjölkstinna bröst efter barnet har ätit (och vikten går uppåt) så har Du till övers. Sedan produceras det alltid mer då Du pumpar. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2016-12-05 18:34 #12 av: Smulan_88

Detta är toppen, mitt första barn hade lågt blodsocker när hon föddes så de 4 första dagarna kan jag tacka någon annan mamma då min mjölk inte hade runnit till och ersättningen inte fick räta på blodsockret ordentligt. Jag äter levaxin och kommer höra mig för denna gång OM jag får donnera i mitt landsting. Har med bägge barnen haft enorm produktion första veckorna-månaden.

Anmäl
2016-12-05 18:35 #13 av: densomundrar

#11 vet inte om dom är stinna, dom känns som vanligt, men amningsnappen fylls ofta med mjölk när bebisen har ätit klart och jag kan alltid klämma ut mer efter amning.
Ska prata med dom, så får vi se om jag kan göra någon nytta :-)

Anmäl
2016-12-05 22:19 #14 av: Smulan_88

Vet när jag hade överflöd, det räckte att ta i bröstet så var det som att vända på en vattenkanna. Strålar åt alla håll :D

#13 Lättast är att prova att pumpa ur direkt efter amning för då ser du vad mycket du har kvar. Det du bör tänka på är att din mjölkmängd om bebisen är äldre än två-tre veckor är att den är anpassad efter bebisen. Pumpar du efter så kommer du att öka bröstmjölken men var då beredd på att "alltid" ha en pump med dig även de dagar du är på språng, överflöd som bebisen inte äter ur behöver komma ut annars riskerar du att få mjölkstockning. Obalans är inte kul, samtidigt om man har överflöd så är det en jätte god gärning som verkligen behövs.

OM jag får vara "hemsk" och säga som så så skulle jag endast rekommendera mjölkdonnation till dem som har fungerande amning med överflöd, har man kämpat och kämpar så är det inte värt eventuella risker med mjölkstockning...

Anmäl
2016-12-06 00:17 #15 av: [TanatosNyx]

Jag pumpade 2-3 ggr/dygn ofta, och ja.. jag hade myyycket mjölk :) behövde verkligen inte springa med pumpen i handväskan :)

Man får donera när man äter levaxin.

Pumpar man direkt efter bebis ätit så snor man inget ifrån bebisen. Det hinner komma nytt :)

Har man en bebis som blir mätt på ett bröst så är det en god hint om att man har till övers ;)

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-12-06 03:28 #16 av: densomundrar

Tack för informationen, då fick jag lite mer att tänka på. Tänkte ringa och be om mer information åtminstone innan jag bestämmer mig.
Ammar bara ena sidan åt gången, så antar att mjölken räcker gott och väl?

Anmäl
2016-12-07 10:16 #17 av: [TanatosNyx]

man får även bara lämna de tre första månaderna, och varje droppe räknas :) så grubbla inte för länge Skrattar det är bara att göra det. Funkar det inte/man vill inte fortsätta är det bara att avbryta och lämna tillbaka grejorna.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.