Annons:
Etikettartiklar
Läst 19958 ggr
[TanatosNyx]
2/18/15, 12:44 PM

Ultraljud!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under graviditetens gång kommer du att erbjudas minst ett ultraljud, men vad innebär det? hur går det till? Är det farligt? Gör det ont?

En ultraljudsmaskin är en apparat som skickar ut ljudvågor och sedan tolkar dessa, och med hjälp av avancerad teknik omvandlas signalerna till en rörlig bild så man kan titta på sin bebis i magen. Häftigt, eller hur?

Det finns två olika sätt att göra en ultraljudsundersökning på, antingen vaginalt ("VUL" = Vaginalt UltraLjud) eller på magen (UL = UltraLjud). Det ultraljud som alla erbjuds att göra görs på magen när man är ungefär halvvägs in i sin graviditet. Du får ta med din partner oavsett vilken typ av ultraljud du ska göra.

Vaginala ultraljud görs främst i början av graviditeten då embryot är såpass litet att man behöver komma så nära det som det bara går med ultraljudsdosan för att se ordentligt. Denna dosa har en kraftigare förstoring jämfört med dosan man använder på magen.

VUL kan man få göra för att:

  • Fastställa graviditetslängden om man är osäker på hur långt gången man är
  • Kontrollera så att allting står rätt till i början, om man t.ex. drabbas av blödningar och/eller smärta. 
  • Mäta livmodertappen senare i graviditeten om man riskerar förtidsbörd

Hur går ett VUL till? Först får du ta av dig på underkroppen och sedan lägga dig i en gynstol. Detta behövs för att underlätta att få till en bra vinkel. Ibland kan man få ligga med benen uppdragna på en vanlig brits, men det brukar sluta med att man får byta till gynstolen iallafall för att undersökaren inte får till en bra bild.

Den som ska göra VUL:et applicerar först en klick ultraljudsgelé på dosan, sedan träs en kondom på av hygienskäl. Sedan appliceras en generös klick med glidslem på staven innan den förs in mycket försiktigt i slidan. Undersökaren pratar med dig under tiden för att förvissa sig om att du känner dig bekväm och kan slappna av. När staven är på plats är det dags att börja kika på skärmen, ibland får man vara med och se, ibland tittar undersökaren ensam. 

För att få en bra bild behöver undersökaren ofta vicka staven lite fram och tillbaka, det ska inte göra ont, då säger du genast till. Du kan känna ett tryck om man kollar på t.ex. äggstockarna, då dessa ligger på en varsin sida om livmodern. Det kan vara lite obehagligt. Undersökningen går snabbt och tar sällan mer än ett par minuter.

Ovan ses en VUL-bild taget i vecka 7+3. Embryot daterades till 6+2. Det är mycket vanligt att det varierar upp till 10 dagar då det är mycket svårt att mäta tidigt. Det hänger på milimetrar!

Hur går ett UL till? Då får du lägga dig på en brits och dra upp tröjan, och eventuellt peta ner byxlinningen en bit. Sedan får du en klick gelé på magen sedan börjar undersökaren svepa runt med dosan på magen. Det känns som att någon rullar en roll-on/deodorant på magen ungefär. Ibland behöver undersökaren trycka lite för att se ordentligt, men det ska inte göra ont, då säger du till.

Ett UL tar oftast lite längre tid, helt enkelt för att fostret brukar vara större och man kan undersöka det noggrannare. Dessutom brukar det vara full fart i magen, så ibland behöver man invänta att fostret vill vara stilla såpass att man hinner se ordentligt (eller iallafall hinner pausa bilden, det kan vara nog så svårt, foster är snabba!). En undersökning tar oftast mellan 10 minuter upp till 1 timme.

När man gör UL brukar det finnas två skärmar att titta på, en för undersökaren och en för Er som är där, så ni får chansen att se det lilla liv ordentligt som spirar i mammans mage. Det brukar vara en fantastik upplevelse, ett minne för livet. Ofta är detta en stor brytpunkt i graviditeten, då det plötsligt känns mycket mer verkligt. Detta kan resultera i rejält känslosvall med både skratt och tårar hos de blivande föräldrarna.

Ovan ses två UL-bilder tagna i vecka 20+3. På bilden till vänster ligger bebisen på rygg, till höger har han vänt ryggen upp mot mammans mage.

Det finns flera olika sorters UL, här kommer en liten lista med förklaringar:

RUL = RutinUltraLjud, det är detta ultraljud som alla erbjuds att göra. Ultraljudet är en form av fosterdiagnostik, där man kollar så organen utvecklas som de ska, kollar efter missbildningar, cystor, bråck mm. Man mäter även fostrets storlek, vanligen genom att mäta skallens storlek och lårbenets längd. Vanligen fastställs ditt beräknade förlossningsdatum utefter fostrets storlek på RUL. Det är inte alltid det stämmer exakt på dagen med vad du själv har räknat ut, normalt kan det variera upp till två veckor.

TUL = TillväxtUltraLjud, detta ultraljud görs om man misstänker att bebis växer för fort eller för långsamt, alternativt om du vill föda vaginalt trots sätesbjudning. Man mäter då och uppskattar bebisens längd och vikt. Vanliga orsaker till TUL är avvikande SF-mått, graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning.

NUPP = NackUPPklarningstest, undersökaren mäter fostrets vätskespalt i nacken. Avvikande mått indikerar kromosomfel hos fostret. Detta kan endast göras mellan vecka 11+0 och 13+6. Förutom att mäta nackspalten kollar man igenom organen så gott det går för att hitta eventuella missbildningar, samt mäter fostrets storlek.

KUB = Kombinerat Ultraljud och Biokemi, man gör NUPP och kompletterar med blodprovstagning för att räkna ut ett sannolikhetsvärde för de vanligaste kromosomavvikelserna; trisomi 13, 18 och 21. Man mäter även fostrets storlek för att fastställa graviditetslängden/räkna ut förlossningsdatum. Dessa veckor är de mest optimala för att räkna ut detta. Har man gjort KUB brukar inte datumet ändras vid RUL, även om måttet inte längre stämmer.

3D/4D = Är en vanlig ultraljudsundersökning där ett särskilt program omvandlar 2D-bilden till 3D/4D i stället. Detta medför dock att fostret utsätts för något ökad ultraljudsstrålning. Detta görs aldrig i medicinskt syfte. Även om ultraljudsstrålning inte medför några kända risker ställer läkare sig tveksamma till denna typ av undersökningar. Strålskyddsmyndigheten rekommenderar att man endast gör ultraljud i medicinskt syfte.

  • Redigerat 9/19/20, 10:00 PM av Cireea
Annons:
Lilolizeit
2/18/15, 1:31 PM
#1

Vilken kalasbra artikel! :)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Tusen
2/18/15, 5:02 PM
#2

Bra med alla förklaringar på de vanligaste förkortningarna, för den oinvigde.

Tycker personligen 4D låter lite underligt då vi lever i en 3D värld. Vilken är den 4:e dimensionen?

Aristarcos
9/25/16, 12:49 PM
#3

TUL = TillväxtUltraLjud, detta ultraljud görs om man misstänker att bebis växer för fort eller för långsamt, alternativt om du vill föda vaginalt trots sätesbjudning. Man mäter då och uppskattar bebisens längd och vikt. Vanliga orsaker till TUL är avvikande SF-mått, graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning.

 Bara en notering här ;)

Även diabetiker, ålder, andra sjukdomar, andra riskfaktorer, kan göra att man går under extra övervakning, då får man göra återkommande UL ;)

En diabetiker får göra tidigt VUL för extra viktigt fastställa graviditeten, det vanliga ULet, samt flera TUL  efter RUL.

Ceciliaolucifer
9/25/16, 1:59 PM
#4

#2 4D är när du spelar in 3D i filmformat :)

Intehärutandär
9/25/16, 8:11 PM
#5

Tilläggas ska att allt kan se bra ut på UL, men barnet föds med allvarliga hjärtproblem eller kromosomfel. Det är inte 100 % rätt.

Aristarcos
9/25/16, 11:06 PM
#6

#5 ja det är sant, men de kan göra bättre UL på tex hjärtat än tidigare. ( har själv ett hjärtebarn sedan tidigare) så tror på just hjärtfel, så är det mer sällan de missar dem nu, än tidigare.

Annons:
denaesboz
9/26/16, 8:24 PM
#7

Hur tidigt kan man göra VUL?

Aristarcos
9/26/16, 8:40 PM
#8

i omkring v 6+0 ungefär skulle jag tro.. Jag har själv gjort VUL däromkring och sett hjärtat slå ..vid tidigare gravidieteter

[TanatosNyx]
9/26/16, 8:51 PM
#9

4+3 är den tidigaste dagen man kan se något, så syns en 2-3mm skugga (hinnsäcken), inget embryo syns förän v6 -7

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: