Annons:
Etiketterrådtips
Läst 240619 ggr
ChristineL
2013-03-10 16:44

Graviditetskrämpor

Här har vi samlat så många graviditetskrämpor vi kan komma på! Kom ihåg att det inte är säkert att du råkar ut för någon alls. Är det något du besväras över så kontakta din barnmorska för hjälp.

Illamående - Många tror att detta är det allra första symptomet på att man skulle vara gravid och att det drabbar alla. Det är långt ifrån sant, många drabbas mer eller mindre av illamående någon gång under graviditeten, för de flesta ger det med sig efter vecka 12. Ta för vana att alltid ha något att äta och dricka bredvid sängen, frukt, kex, vatten, så du får något i dig innan du går upp.

Urinvägsinfektion - Du blir på många sätt känsligare under graviditeten, immunförsvaret kan försämras och dessutom känner man sig väldigt ofta kissnödig vilket kan leda till UVI.

Svamp - Främst i underlivet, har också med immunförsvaret att göra. Slemhinnorna blir tjockare, du får ökade flytningar och fukt är den perfekta platsen för svamp att bildas på. Får du lätt svamp annars så använd bara bomullstrosor och byt gärna ett par gånger om dagen istället för att använda trosskydd.

Halsbränna - Kan utlösas av stark mat, för mycket mat, kaffe, surt och syrligt. Ett husmorsknep är att sova med huvudet högt upp så magsyrorna får svårare att ta sig upp till halsen. det finns receptfria läkemedel som är okej vid graviditet, exempelvis samarin och novalucol.

Mensvärk - Molande i magen. Det beror på att livmodern växer och att ligamenten drar ut sig. Det är sällan särskillt ihållande utan kan komma och gå över på några minuter.

Hugg i magen - Kommer ofta i samband med hosta eller nysningar och ibland när du ska ändra sitt-/liggställning. Riktigt obehagligt men går snabbt över. Även här är det ligamenten som spökar.

Kissnödig - Till en början är det bebisen som ligger och trycker på, inte ovanligt att du får springa på toaletten även flera gånger under natten. Men det är ändå viktigt att du fortsätter dricka mycket vatten, det behöver du extra av för att inte torka ut. När livmodern och bebisen flyttas uppåt runt mitten av graviditeten brukar det lätta en del men kommer sedan tillbaka när utrymmet för bebisen minskar, dessutom sparkar den gärna neråt på urinblåsan också.

Trötthet - Att bli gravid är en stor omställning för kroppen och det kan vara både fysiskt och psykiskt ansträngande från början till slut. Viktigt är att du lyssnar på din kropp, behöver du sova middag eller ta en powernap så försök att göra det.

Förändrad kvalitet på hår, hud och naglar - Kan exempelvis leda till finnar, klåda och utslag. Håret kan bli antingen fetare eller torrare, på en del växer det som gräs och på andra ingenting. Färgar du håret är det inte säkert att färgen fäster som planerat. Får du bättre kvalitet på håret brukar även naglarna bli starkare, och tvärtom.

Läckande bröst - Mjölkproduktionen drar igång tidigt och att det läcker några droppar ibland är inget konstigt med. Kanske märker du inte ens av det, kanske blir hela behån blöt.

Ömma bröst - I och med att brösten snabbt börjar växa och alla hormoner du har i kroppen är det vanligt att brösten blir väldigt ömma, nästan så du inte kan röra vid dem. Eller är det kanske bara bröstvårtorna som ömmar?

Svullna leder - Vattenansamlingar i kroppen gör att handleder, fotleder och knän gärna svullnar upp, ofta till kvällen. Använd stödstrumpor och rör på dig.

Hunger - Många känner enorm hunger i början av graviditeten. Inte alltid du får i dig särskillt mycket åt gången utan blir hungrig igen på en timme. Det viktiga är att lyssna på kroppen, ät när du är hungrig och sluta ät när det känns bra, inte läge att tänka på figuren nu.

Skumma drömmar - Och mycket drömmar, extra snurriga drömmar. En anledning till tröttheten också. Sover man inte ordentligt så blir man ju tröttare. Det kan vara allt från vardagshandling till sex med främmande människor du drömmar om.

Diabetes - Graviditetsdiabetes, drabbar vanligtvis dig som har åldersdiabetes i släkten. När du besöker barnmorskan kommer hon ta blodprov på dig där hon mäter sockerhalten. Skulle hon misstänka något får du komma tillbaka för ett glukosbelastningstest. 

Urinläckage - Ökad vätskeansamling och att livmodern trycker på urinblåsan kan göra att du läcker lite varje dag. Använd trosskydd så sliper du lukten och att förstöra dina trosor.

Förändrat lukt- och smaksinne - Bli inte förvånad om din partners svett eller andedräkt plötsligt luktar skunk. Det är helt enkelt att förklara läget och vara på lite lagom avstånd, du ska inte bli illamående för att din partner är pussugen. det finns faktiskt dom som skaffar skilda sovrum för att den gravida kvinnan inte klarar av lukten. Bli inte heller förvånad om din favoriträtt inte går ner längre, tvinga in i dig något som inte smakar bra, det leder aldrig någonstans.

Blödningar - Du får en ökad blodmängd i kroppen så någonstans måste det ju ta vägen. I början av graviditeten får en del också en så kallad nidblödning, vid ungefär samma tillfälle som mensen var beräknad. Men blödningar senare under graviditeten kan man också få.

Matsmältningsproblem - Både diarré och förstoppning är vanligt. Viktigt är att äta fiberrik mat, dricka mycket vatten och motion. Katrinplommon, katrinplommonjuice, katrinplommonpuré och linfrön är bra huskurer mot förstoppning. Te, päron och produkter med vitt vetemjöl är bra mot diarré men även järntabletter eller järnrik mat.

Näsblod - Som sagt, en ökad blodmängd i kroppen. Ibland kan det rinna till ordentligt och ibland bara lite grann i samband med att du snyter dig.

Nästäppa - Här var det det där med tjocka slemhinnor igen. Du kan bli lite nasal men inte förkyld för den sakens skull. Du kanske får snyta dig lite oftare än vanligt.

Förvirring - Även kallad Gravidhjärna. Förvirringen är total! Du lägger saker på konstiga ställen, säger fel ord, kastar om ord om du läser högt, läser du tyst får du ibland läsa om och om igen innan det går in vad du läste, du skriver sämre och känner dig allmänt lite "off". Även här kan man koppla in tröttheten. 

Generande hårväxt - Dessa hormoner igen. Både mörkare och kraftigare hårväxt kan titta fram lite varstans på kroppen. På huvudet blir man ofta bara tacksam, men ansiktet, armar, ben, magen och könshåret brukar man vilja hålla lite mer diskret.

Foglossning - Alla har foglossning men inte säkert att alla känner av det. Det är höfterna som vidgas och förbereder sig för att föda fram ett barn. Du får ont i ljumskarna, höfterna, kanske nedre delen av magen och i ryggslutet. Det finns hjälpmedel och du råkar ut för det ordentligt.

Linea negra - Även kallad hormonrand. Det är den mörka linje som bildas på magen, sträcker sig från blygdbenet upp mot naveln, ibland en bit ovanför naveln också. Bleknar med tiden efter förlossningen.

Förändrad sexlust - Pippa som kaniner eller gå i celibat? Förhoppningsvis är du och din partner så pass synkade att ingen känner sig bortstött. Huvudsaken är att ingen får känna sig tvingad till det, ställ inga krav varken på dig själv eller din partner och lyssna inte på vad andra säger sig göra.

Bristningar - Hudbristningar på bröst, mage och lår är väldigt vanligt. Syns som röd/blå/lila strimmor och bleknar en tid efter förlossning. En del företag säger sig sälja mirakelkrämer eller oljor som skulle minska eller helt eliminera bristningar, men det är helt fel. Bristningar är ofta genetiskt kopplat.

Åderbrock - Även detta har med den ökade blodmängden att göra och även här gäller stödstrumpor. Att röra på sig och hålla benen högt sägs kunna motverka.

Kramp - Igen, stödstrumpor! Kväll, natt och morgon är det vanligast, i samband med att du exempelvis sträcker på dig. Stretching är viktigt även om det är obehagligt.

Restless Legs Syndrome - Förkortas RLS, drabbar en mindre del gravida kvinnor. Du får pirr, domningar och en del känner även smärta främst i underbenen. Orsaker kan vara brist på B12 eller folat, det är därför viktigt att äta folsyratillskott under hela graviditeten. Järnrik mat och extra magnesium kan också hjälpa. RLS försvinner efter förlossningen men de som utvecklat RLS under graviditeten löper större risk att få det även senare i livet.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Tina-A
2013-03-12 16:38
#11

Jai klarade mig rätt bra från krämpor men hade en hel del trötthet precis i början, lite ont i höften i mitten och lite ont i ryggen i slutet. Amningshjärnan efter förlossningen slog mig däremot med full kraft!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Frida
2013-03-12 20:55
#12

Bra artikel, fick en och annan aha-upplevelse. Här har både det ena och det andra slagit till. Men värst måste nog ändå illamåendet vara som inte alltid är värst på kvällen.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

ChristineL
2013-03-12 21:19
#13

Jag har också (hittils, v.26+6), klarat mig rätt bra, inget direkt illamående, men gravidhjärna som heter duga! ;) Ingen koll på nånting här inte, blandar ihop saker, säger en sak, menar en annan osv =)

Annons:
Destany
2013-03-13 08:46
#14

Jag har haft illamående o kräkningar sen v 12 är i v 25+1 nu. Sen har jag ont i mina ligement o ishias.

[Zorita]
2013-03-13 09:06
#15

RLS finns inte med? :) Det lider jag av, men magnesium hjälper. Sen är det höften som kanske är foglossning och trötthet som gäller än så länge i vecka 18. Konstiga drömmar har börjat dyka upp också.

ChristineL
2013-03-13 11:40
#16

#15 - Fixat :)

[Zorita]
2013-03-13 11:46
#17

#16 Neat :) Magnesium ska som sagt också hjälpa. Eller det gör det. Kunde inte sova några nätter, tog en dos magnesium och poff så sov jag som en stock. Slutade med magnesium och efter nån vecka kunde jag inte sova igen. Jag har alltid haft RLS men graviditeten gör det värre.

ChristineL
2013-03-13 11:48
#18

Lägger till magnesium också ;)

[TanatosNyx]
2014-09-22 22:18
#19

Bra artikel, saknar yrsel och huvudvärk dock. 🙂

ChristineL
2014-11-26 21:06
#20

Tips mot morgonillamående: Ät något en stund innan du lägger dig på kvällen, har funkat för mig några dagar nu 👍 Det har inte hjälpt till 100% men det känns betydligt bättre när jag vaknat upp.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: