Annons:
Etikettförlossningen
Läst 42307 ggr
Tina-A
3/2/13, 4:54 PM

Förlossningsställningar

Det finns många olika ställningar man kan använda sig av under förlossningens gång, både under utdrivningsskedet och när man möter värkarna. Prova dig fram till vilken eller vilka ställningar som känns bäst för dig själv!

Halvsittande

Halvsittande är en av de vanligaste förlossningsställningarna. Som stöd för ryggen kan du ha en saccosäck eller din partner/medföljare som sitter bakom dig. Försök att ha knäna uppdragna så att bäckenet kan vidgas. Den här ställningen gör att svanskotan och kanalen som barnet ska ut genom riktas uppåt så att det blir en liten uppförsbacke. Det innebär att du inte får hjälp av tyngdlagen som vid en mer upprätt förlossningsställning. En fördel med den här ställningen är att du kan ha ögonkontakt med barnmorskan.

Barnmorskan kommentar: Bättre än att ligga på rygg, men inte den bästa sittställningen. Det blir lite som att föda i uppförsbacke.

På huk

Om du sitter på huk och föder är det den här ställningen som ger bäckenet största möjliga utrymme. Du hindras från att knipa eller hålla emot med musklerna, vilket underlättar förloppet. Öva gärna på att sitta på huk redan under graviditeten så att du vänjer dig vid ställningen. Tycker du att det är jobbigt att sitta på huk kan du sitta på en låg pall. Din partner eller medföljare kan sitta på en stol bakom dig så att du kan stödja dig mot hans eller hennes lår.

Barnmorskan kommentar: Optimalt rent anatomiskt. Bäckenet ger största möjliga utrymme och bäckenbottenplattan ger minsta möjliga motstånd. Det går inte att knipa och spänna med musk­lerna. Det är bra om stjärten är så långt ned som möjligt.

Förlossningspall

Att föda sittande på en förlossningspall påminner ganska mycket om att föda sittande på huk. Bäckenet vidgas och det blir lättare för barnet att tränga ned. Pallen ger ett bra stöd och du kan slappna av i lår- och sätesmuskler. Din partner eller medföljare kan sitta bakom dig som ett extra stöd. Om utdrivningsskedet tar lite tid är pallen ett bra alternativ. Barnmorskan finns bredvid dig.

Stående

Ibland gör det mindre ont om man är uppe och rör på sig. Under värkarna är det skönt att stå och hänga på partnern eller någon annan. Du kan även hänga på en gåstol, mot sängen eller någon annan möbel. För att ställningen ska fungera bra ska du stå med lätt böjda knän och ha benen brett isär. Försök att gunga på höfterna ibland. Glöm inte att andas och att titta upp då och då. Helst ska du ha så lite tyngd som möjligt på fötterna så att musklerna i bäckenet kan slappna av. När du slappnar av får barnet mindre motstånd när det tränger ner i bäckenet.

Barnmorskan kommentar: En bra ställning om man är bredbent, har böjda ben och lutar sig något framåt. Helst ska man hänga så mycket att man inte behöver stödja hela fötterna i golvet. Då blir det svårt att knipa och spänna bäckenmusklerna. Bäckenet vidgas och hamnar i rätt lutning.

På alla fyra

Kvinnor som har ont i ryggen kan bli hjälpta av att stå på alla fyra. Det är en ställning som avlastar ryggen och dessutom ger dig bättre kraft vid krystningen. Det kan kännas bra att röra på och gunga fritt med höfterna. När du står på alla fyra minskar också obehaget du kan känna när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Ställningen kan göra det lättare för barnets huvud att rotera genom förlossningskanalen. För att kunna slappna av kan du växla mellan att sitta på huk under krystvärkarna och luta dig mer framåt i värkpauserna. Du känner själv vad som fungerar bäst för dig.

Barnmorskan kommentar: Bra ställning om förlossningen går för fort. Bra om man vill undvika bristningar i mellangården. Ingen hjälp av tyngdkraften. Om man vill dämpa förloppet ytterligare så kan kvinnan sänka huvud och överkropp ännu mer och ligga med stjärten uppåt.

På knä

Att stå på knä i sängen med huvudändan uppfälld är en förlossningsställning som många kvinnor väljer. Här kan det vara skönt att ha en saccosäck mellan magen och sängen som extra stöd. Under värkpauserna kan du luta dig framåt och under krystvärkarna kan du halvsitta. En framåtlutad ställning kan avlasta ryggen under utdrivningsskedet. Om du blir trött i knäna och benen byter du ställning.

Barnmorskan kommentar: En bra ställning, men jobbig för knäna. Efter mer än 30–45 minuter kan man börja spänna sig. Spara gärna denna ställning till utdrivningsskedet, och tänk på att inte spänna lår och knän.

Liggande på sidan

Många kvinnor tycker att det känns bra både känslomässigt och fysiskt att föda liggande på sidan. Ställningen kan också underlätta om du känner obehag när barnets huvud trycker mot ändtarmen. Att ligga på sidan är bra när du behöver vila. Dessutom förbättras blodcirkulationen. Du kan behöva få ett särskilt stöd för det övre benet. Om du väljer att föda liggande på sidan får du inte hjälp av tyngdkraften som vid en mer upprätt förlossningsställning.

Barnmorskan kommentar: En bra ställning om man inte vill att förlossningen ska gå så snabbt. Men man får ingen hjälp av tyngdkraften. Det kan vara svårt att orka ta sig upp igen, om man vill det.

Gynläge

Det här är samma ställning som du får ligga i när du gör en gynekologisk undersökning. Du ligger med benen vilande i benstöd i halvsittande ställning. På så sätt vidgas bäckenet, vilket kan göra det lättare att föda fram barnet. Den här ställningen används vid komplicerade förlossningar där barnmorskan behöver ge extra stöd och ha extra god uppsikt över förloppet. Kanske behöver barnet förlösas med sugklocka eller tång.

Barnmorskan kommentar: Gynställning är vanlig vid komplicerade förlossningar som fordrar sugklocka eller tång – helt enkelt för att barnmorskan och läkaren då på ett bättre sätt kan hjälpa till.

_Bilder från; http://www.landstingetsormland.se/Halsa-vard/Akut-vard/Forlossningar/Forlossning-Nykopings-lasarett/Forlossning-och-BB/Forlossningforlopp/Forlossningsstallningar/_

_Information om ställningar från; http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Forlossningen/Forlossningsstallningar/_

_Barnmorskans kommentarer; http://www.viforaldrar.se/Forlossning/sa-kan-du-foda_

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
[RMSLiners]
3/2/13, 8:56 PM
#1

Verkligen bra artikel. Stående ställning och på huk är något jag kommer adoptera direkt.

ChristineL
3/3/13, 9:43 AM
#2

Litegrann att börja fundera på för mig känner jag :)

fridaas
3/6/13, 9:21 AM
#3

Det kan vara dumt att ställa sig in på att den här ställningen ska jag föda i. Innan dottern kom var jag stensäker på att jag skulle stå på knäna. Men när vi väl kom in så var det bara gynställningen som kändes rätt, den jag hade ratat mest när jag hade tänkt innan.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Tina-A
3/6/13, 12:19 PM
#4

#3: jo, men det kan ju vara bra att förbereda sig :-) många föder ju ändå i den ställning de själva vill. Men visst är det klokt att prova sig fram när kan väl är inne! Med värkar klarade jag inte av att Stå på alla fyra men det klarade jag fint utan värkar. Halvsittande födde jag i!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Ketang
3/6/13, 4:04 PM
#5

Jag är imponerad av folk som kan föda i andra positioner än gynställning. Det var totalt otänkbart för mig att ens röra mig i slutet av förlossningen. Jag låg på sidan fram tills jag var öppen 6-7cm sen gick allt så fruktansvärt fort och gjorde nåt så kopiöst ont så jag kunde inte röra mig. Då drog dom ut fotstöden så jag kunde ta spjärn med fötterna och hjälpte mig att lyfta benen så fötterna kom på plats.

BM frågade om jag ville ställa mig på knä eller inte en annan ställning men förstod ganska fort på min blick att det inte var aktuellt 🤪

fridaas
3/6/13, 4:13 PM
#6

#4 Ja absolut att man ska förbereda sig, men det kan vara dumt att ställa sig in på att den här ställningen ska jag eller ska jag absolut inte föda i. För allt kan ändras när man väl är där inne 🙂

Jag var som sagt absolut säker på att gynställning kommer jag aldrig föda i, men schi fick jag, från att jag kom in tills att hon var ute var det endast liggande på rygg som gällde, förutom när de satte ryggbedövningen, då satt helt upp.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Annons:
regskylt
3/7/13, 9:44 AM
#7

Undervärkarbetet så låg jag på sidan och på rygg. Under utdrivningen så fick jag tyvärr hamna i gyn-ställningen då dottern kom ur fixeringen av någon anledning, så bm ville hålla koll och så fick jag två sköterskor och ett lakan som tryckte ner magen. Hade gärna fött på huk annars om jag hade haft en möjligheten.

CelsiusT
2/21/14, 7:43 PM
#8

Hur vanligt är det att förlösande BM är bra på att hjälpa en att hitta en passande ställning? Och att hjälpa en att byta ställning under tiden om det behövs? Hur är deras inställning till andra ställningar än gynställning? Har fått uppfattningen att gynställning är den position som BM gillar bäst då dom har bäst koll där, men det kanske inte alls passar mig? Är dom motstridiga till andra positioner eller brukar dom kanske till o med hjälpa en att hitta en passande ställning?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Tina-A
2/21/14, 8:40 PM
#9

#8: Jag tror inte så många rekommenderar gynställning idag om förlossningen flyter på som planerat. Mina vänner har fött på huk, på alla 4, ståendes mot sängen och jag födde halvsittande. Det känns som att barnmorskorna vill att man provar runt och många rekommenderar olika ställningar. Under min förlossning berättade dom att många tycker om att föda på knä lutandes mot sänggaveln och uppmuntrade mig att prova. De uppmuntrade mig också att ligga på sidan ett tag så jag tror inte att just gynställningen är så vanlig att dom håller fast vid idag.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

JeFo
2/21/14, 8:50 PM
#10

Jag fick testa massor men kände att jag inte fick kraft med någon. De ser och säger till om det tycker att det inte ger något. Mina kom i gynposition och då fick två stycken hålla i mina ben så jag kunde pressa…

CelsiusT
2/21/14, 8:55 PM
#11

#9 Det låter väldigt betryggande ;P

När man föder på huk och på alla 4 osv, är man i sängen då eller får man något mjukt att vara på golvet på? Och vad får man isf möjlighet att ha under? Tänker om man sitter på en pall, så man inte fryser om fötterna. Hehe.. jag har så himla lätt att frysa om fötterna om jag har dom på golvet utan ordentligt skydd (kom att tänka på nu att jag måste se till att få med mig både raggsockor och tofflor). Tänker också att man kanske lite vill "tumla runt" och hitta vad som känns bäst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Tina-A
2/21/14, 9:04 PM
#12

#11: Man kan vara både i sängen eller på golvet, vet folk som gjort båda. Så länge förlossningen funkar bra och du orkar så är det väldigt öppet att föda lite hur man vill. När man föder på huk brukar man ha en förlossningspall och den har man på golvet, så isf kan du ju packa med lite sockor eller tofflor så du kan sitta där på golvet och föda med varma fötter :) Man ska ju ha det så bekvämt som möjligt! Många tar med sånt.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Rutan_
2/21/14, 9:24 PM
#13

#8 Under första förlossningen var det ingen som sa något till mig om några ställningar, jag låg platt på rygg och våndades, det gjorde så satans ont! Jag trodde nästan på allvar att ryggen knäcktes. Det blev kejsarsnitt till slut men om det inte hade blivit det hade jag väl legat platt på rygg när jag födde också, så engagerade var den personalen…

Under andra förlossningen var jag i alla  möjliga ställningar under värkarbetet, som barnmorskan då föreslog åt mig. Jag tror att hon tyckte att jag skulle föda stående på knäna och stödja armarna mot sänggaveln, men mina ben bara skakade av att stå så, så det gick inte. Min foglossning gjorde en del ställningar mycket besvärliga också, så det blev gynläge fast utan några benstöd. På något mirakulöst vis kunde jag dra upp mina ben mot magen och hålla med händer och armar om benen hur bra som helst helt plötsligt (hade absolut inte gått innan på grund av foglossningen..).

Annons:
CelsiusT
2/21/14, 9:29 PM
#14

#13 Okej, ja då är det ju bra att vara förberedd och lite påläst själv. Jag har ju läst en del om förlossningsställningar men av nån anledning när jag läser om det och framförallt när man ser förlossningsfilmer så har jag fått uppfattningen att det ibland kan vara svårt att få välja andra ställningar, men det är ju så svårt att få en vettig inblick i när man aldrig varit där själv.

Medarbetare på westernridning.ifokus

JossanH
2/22/14, 2:08 PM
#15

Fick inte heller några alternativ förutom den vanliga halvsittande ställningen. Tyckte att jag fick otroligt dåligt med hjälp om hur jag ville ha det..

Sajtvärd på Iller.ifokus

Niini
2/22/14, 2:47 PM
#16

Hmm.. barnmorskans kommentar på liggande på sidan att det tar längre. Tog 15 min för mig, undrar hur himla fort det skulle gått med nån annan ställning då ;)

Intehärutandär
2/23/14, 12:20 AM
#17

Blir förvånad över att ligga på sidan ska vara jobbig. Efter 2 vakna dygn utan något i magen och regelbundna värkar hela vägen - så var denna så himla skön. Behövde (och orkade) inte ta i något alls just. Otroligt skön ställning att föda i.

Rutan_
2/27/14, 11:18 PM
#18

Min mamma födde mig liggande på sidan, hon tyckte att det var en bra ställning.

Jag kunde bara ligga på sidan korta stunder på grund av foglossningen. Tyvärr, för jag tror att det hade varit en bra ställning annars för mig med. Innan höften jag låg på började värka för mycket var det riktigt skönt och trevligt att ligga så.

Praefatio
3/6/14, 6:01 PM
#19

Jag är oerhört rädd för svåra sprickskador på underlivet, såpass att kejsarsnitt har diskuterats. Min BM sa att det då kan vara käckt att undvika stående ställningar under själva utrivningen, där tyngdlagen hjälper till för mycket. Långsam utdrivning = mindre risk för sprickor eftersom slemhinnorna får bättre chans att hänga med och tänja sig.

En snabb utdrivning kan såklart gå hur bra som helst (BM sa att endast 3% av alla kvinnor får svåra sprickskador, varav 0,1% av de 3% får mer bestående men) och det kan säkert kännas skönt att bara få det avklarat, men det kan vara bra att veta innan att det är positivt för kroppen att hålla igen lite :) Är man då, som jag, väldigt rädd för skador kanske man försöker satsa på andra ställningar.

Personligen tycker jag om tanken på att partnern sitter bakom min rygg och "håller upp mig". Rent spontant känns det som att den fysiska närheten skulle hjälpa mig psykiskt.

[Thiah]
3/6/14, 7:19 PM
#20

Svåra sprickskador är nog de flesta rädda för. Men jag kan absolut tänka mig att de långsammare ställningarna är bättre samt att barnmorskan använder sig av perineal skydd (hur det nu stavas). Måste säga att jag är glad över att föda i finland för här är de jätteduktiga på att skydda moderns underliv från svårare skador. Tror de är bäst i norden enligt statistiken,

Annons:
Praefatio
3/6/14, 7:55 PM
#21

#20 Man kanske skulle se till att vara i Finland när förlossningen är beräknad då 😃 Klart att de flesta är rädda för svåra sprickskador men jag har tydligen uttryckt en ovanligt stor oro, enligt BM, och ska få specialstöd inför förlossningen.

[Thiah]
3/6/14, 8:07 PM
#22

#21 va skönt att du får stöd. Känns det bra?

Praefatio
3/6/14, 8:14 PM
#23

#22 Kanonskönt! Har verkligen bara goda erfarenheter av min MVC hittills. Vänliga, pedagogiska och kompetenta människor hela bunten 🙂

mollyt
3/6/14, 8:36 PM
#24

#20, det är väl därför det kallas för "Finska metoden" när BM hjälper till att styra under förlossningen för att undvika att man spricker? :)

[Thiah]
3/7/14, 6:07 AM
#25

#24 jaha, kallas det så? Häftigt. Perinealt skydd har jag läst om men finska metoden låter absolut häftigare. 🙂

Rutan_
3/25/14, 2:45 PM
#26

Jag är inte rädd för att spricka, däremot är jag livrädd för kejsarsnitt (har varit med om båda). Fick gå till specialistmödravården på grund av rädslan för kejsarsnitt.

LoAEmma
1/24/16, 3:48 PM
#27

Puff

*Det blir som det ska*

Medarbetare på Gravid iFokus

Annons:
Intehärutandär
1/24/16, 10:46 PM
#28

Kan uppdatera nu. Födde dottern i vanlig ligg/sitt ställning på rygg. Det var bästa ställningen av föda i säte sa dem. Då hon var dödsfödd, så kunde hon inte hjälpa till själva - så det var bästa ställning för att "glida ut" lättast. 

Nu fastnade hon med armarna ovanför huvudet, men jag sprack inget denna gång heller. Det för båda barnen tagit gott om tid på sig, så kroppen hunnit med.

Upp till toppen
Annons: