Annons:
Etiketterinhandlapreparera
Läst 88268 ggr
Tina-A
2013-01-13 21:33

Kläder till nyfödd

Det finns mycket förberedelser som ska ordnas innan bebisen kommer. Alla barn behöver kläder och i den här artikeln kan du läsa lite förslag som kan vara bra att ha hemma.

Först och främst, vilken storlek och hur många bör man köpa?

De allra flesta bebisar kan ha storlek 50 när de föds, men inte alla. En del bebisar behöver en mindre storlek - kanske storlek 44, och en del bebisar behöver en större storlek - kanske storlek 56. Ta reda på hur stor du, din partner och eventuellt de närmaste syskonen och dina föräldrar var när ni föddes, det kanske kan hjälpa dig få en uppfattning om storlekar. Som vi alla vet är det svårt att försöka kränga på något som är för litet men däremot kan man alltid få plats i något som är först stort, vilket leder oss till slutsatsen: Hellre för stort än för litet.

Något man inte får glömma heller är att man kan köpa kläder till bebisen efter att bebisen är född! Om du skulle få ett litet barn så är det inte panik att du bara sitter med kläder i storlek 56 för du, eller någon du känner, kan åka ut och köpa kläder i rätt storlek då.

I regel bör man inte köpa kläder i mindre storlek än storlek 50 innan barnet är fött utan 50 är det minsta. Visar det sig att barnet kommer alldeles för tidigt eller är väldigt, väldigt liten får man åka och köpa mindre då. Det behövs också färre plagg ju mindre storleken är. Bebisar växer oftast fort i början och ju större storlek, desto längre kan de ha den. Storlek 50 brukar bebisar kunna ha allt från några dagar till några veckor, storlek 56 några veckor upp till någon månad och storlek 62 ännu längre än så. Har du då för mycket i storlek 50 kommer ni kanske inte hinna använda allt och det är rätt tråkigt.

Något som också spelar in i hur många plagg man ska köpa är om man har egen tvättmaskin eller inte. Har du en egen är det lätt att tvätta kläderna efter behov och du kan därför ha färre kläder jämfört om du måste boka tvättstuga och vänta X antal dagar mellan varje tvätt.

Några generella klädtips

* Bodys är jättebra och då speciellt omlottbodys. Bebisar tycker inte om att få något trätt över huvudet och om möjligheten finns skulle jag definitivt råda att köpa enbart omlottbodys i storlek 50 och 56, eller bodys med omlottlagd axel (halsringningen vidgar sig ovanligt mycket).

* Strumpbyxor är supersmidiga byxor! Byxa och strumpor i ett, men mycket smidigare än vanliga byxor med fot. Strumpbyxor har en fantastisk passform och fungerar bra både varma sommardagar och som långkallingar på hösten och vintern.

* Pyjamasar bör ha knäppning eller en dragkedja hela vägen ner på benet för att underlätta vid alla blöjbyten mitt i natten.

* Tröjor och klänningar åker upp i ryggen och är väldigt knöliga och besvärliga att hålla på med när bebisen är liten. Tröjor och klänningar under storlek 62 skulle jag personligen avråda ifrån, om det inte är en bodyklänning. Undantaget för tröjor är varmare tröjor eller koftor som bebisen har på sig i vagnen.

* En jumpsuit är ett jättesmidigt plagg att mysa i inomhus på hösten, vintern och våren. På vintern sätter man på en kortärmad body under jumpsuiten. Lätt att ta på, lätt att ta av och glider inte upp någonstans utan sitter bra på.

* Lindex har ett par fantastiska velourbyxor som alla borde titta på. De har en tjock mudd i midjan och vid fötterna vilket gör att de byxorna räcker längre än andra. Man viker ner muddarna så mycket som behövs och viker upp dom allt eftersom barnet växer.

* Storleksguide hittar du bland annat här och här.

**
En förslagslista**

Storlek 50

3 omlottbodys
2 byxor
2 strumpbyxor
2-3 strumpor
2 pyjamasar
1 hjälmmössa

Vid kallare årstid även
1 varmare tröja/fleecetröja
1 fleeceoverall
1 varmare mössa att sätta ovanpå hjälmmössan
1 par vantar
1 par sockor/tossor

Storlek 56

6 omlottbodys
4 byxor
2 strumpbyxor
3-4 strumpor
4 pyjamasar
1 hjälmmössa

Vid kallare årstid även
1 varmare tröja/fleecetröja
1 fleeceoverall
1 jumpsuit
1 varmare mössa att sätta ovanpå hjälmmössan
1 par vantar
1 par sockor/tossor

När barnet är född kommer ni kanske få en del kläder i present och även vilja gå ut och köpa ännu fler kläder som ni tycker passar med just ert barn och barnets personlighet. Satsa på några få och fina plagg i de minsta storlekarna och fyll sedan på när du lärt känna ditt barn och om det skulle visa sig att det blev en kräkbebis (då kan det behövas flera ombyten per dag)!

* Tänk på att exempelkläderna som visas kommer från 3 stora klädkedjor som självklart byter ut sortimentet emellanåt. Om du hittar någon fint plagg i artikeln men inte i butik har varan antagligen utgått.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Tina-A
2013-01-14 16:06
#3

Tänk på att det är en lista med förslag och inte ett absolut måste :) Har man ingen tvättmaskin kan  behöva några plagg extra.

Vi hade lite för mycket och en del fina saker hann hon bara ha 1 gång och en del inte ens alls.. Såååå himla tråkigt. Men det är roligt att handla så det blir lätt lite för mycket :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

SaraC
2013-01-14 17:48
#4

Jättebra Glad Det är svårt att veta hur mycket man ska ha i förväg av allt. Jag var rätt säker på att jag skulle få en ganska liten bäbis så handlade mest i 50. När hon föddes var 50 för stort men inte värre än att hon kunnat ha de flesta plaggen ändå. Bättre med lite stort än för smått som du skrev!

Vi köpte mest i 50/56 i förväg och tänkte att vi köper större kläder efter att bäbisen är född. Nu efter att hon är född har vi fått jättemycket kläder i större storlekar så det var perfekt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

PogoPedagog
2013-01-14 23:24
#5

Min absoluta favorit är jumpsuit och hela plagg, gärna med fot. Att dra av byxa och strumpor och knäppa upp bodys varje gång man byter tar tid.  Jumpsuit knäpps upp i grenen och dras upp en bit bara. Super- smidigt!!

ChristineL
2013-01-15 09:38
#6

Åh, den här tråden är så bra! Åker hem till familjen nästa helg och vet att där finns ett helt gäng barnkläder, både nytt och begagnat så här ska botaniseras och sorters upp!

Annons:
SaraC
2013-01-15 11:16
#7

#5 Håller med om att de är bra!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

noir
2013-01-15 11:41
#8

Har hittat jätte söta jumpsuits som jag samlat på mig, hittat en hel del billigt beganat i ny skick! Serien kommer från lindex och det verkar som om det kommer nya djur, senaste jag köpte var en tiger, dock utan fot…
(har drake, bi och tiger)
Sötast är nog draken dock!

*Redigerat av admin*

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

ChristineL
2013-01-15 12:03
#9

#8 - men åh, så söt! Hur varma är dom? Är det något som passar på sommaren eller blir det för varmt? Såg att tigern bara fanns i 56 på hemsidan och jag ska ju få i sommar…

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
noir
2013-01-15 17:34
#15

#9 Det är velour så det blir ju varmt, men är det storlek 56 så bör bebisen ändå vara varm. Du kanske inte kan ha den en varm sommar dag men morgon eller kväll. Varför inte efter ett bad?
Själv går jag i velour mys byxor året om, kanske inte den varamste sommardagen som värmen ligger kvar långt in på natten.

__________________________________
Medarbetare på Cornish rex ifokus
Blogg om mina två lockiga katter
http://tassarochlockar.blogspot.com

[RMSLiners]
2013-01-15 18:05
#16

Vi kör på storlekar mellan 50-62 för att verkligen gardera med ett kryss och det vi mest köper är just bodies.

Vi måste köpa alla våra kläder själva för de två stickade tröjorna vi får är knappast tillräckligt och kläder från vänner/släkt får vi inte (lika lite som vi skulle få andra tillbehör), inte heller kommer min far köpa kläder då han anser ungen ska ha vuxit till en storlek den kan ha längre innan han är villig att skaffa något (om han ens gör det då).

Sen en fråga, trosor, är det ett måste när barnet använder blöja? Och använder man trosor på killar också för kalsonger finns ju inte till spädbarn?

[RMSLiners]
2013-01-15 18:29
#17

Fråga nr 2, hur vet man vilken storlek på mössa man ska ha?

Tina-A
2013-01-15 19:06
#18

#16: Nej, man behöver absolut inte trosor. Det är onödigt med trosor när dom har blöja på sig! :)

#17: På mössorna ska du ha 38 eller 40 på hjälmmössan (det är de minsta storlekarna) och på en varmare mössa att ha över (om det är höstbarn/vinterbarn) så ska du ha 40/42 :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

[RMSLiners]
2013-01-15 19:49
#19

#18 Tack för svaret. Suttit nu till kvällen när jag såg detta inlägg och listat allt vi behöver hem och vart det ska köpas någonstans så vi har 100% koll på allt. Riktigt kul att hålla på med det. :)

ChristineL
2013-01-15 19:55
#20

Bilden i inlägg #8 är nu borttagen.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Zorita]
2014-01-28 12:10
#23

Jag använde aldrig storlek 50, de var för små och krångliga. Lillen vägde 3.6 vid födseln, så han var väl mittemellan. 56 var bättre och 62 räckte längst. Jag använder typ bara pyjamaser, de är enklast och skönast för lillskrottet ;)

babybaby
2014-02-11 10:59
#24

Hur ofta får man räkna med att byta stl? Hur snabbt växer de små liven första halvåret?

ChristineL
2014-02-11 11:33
#25

#24 - Det går inte riktigt att säga ;) Min dotter hade 50 kanske första månaden, vid drygt 3 månader gick vi upp till 62 och det hade hon till 6-7 månader. Nu är hon drygt 8 och har 68, en kille i mammagruppen hade 56 när han föddes, är nästan precis en månad yngre än min flicka och har 74-80 :)

babybaby
2014-02-11 11:59
#26

#25 aaa såpass. :) förståeligt. Svårt att planera med andra ord ;) bebis kläder är ju så kul att handla!

CelsiusT
2014-02-11 13:46
#27

#26 Jag tycker också det är otroligt svårt. Vet inte ens om jag ska köpa kläder i strl 50 alls eller om man bara ska satsa på strl 56 direkt (sambon hade strl 56 direkt, han kom aldrig i strl 50).
Och hur mycket ska man köpa =S Lite råd får man ju i den här artikeln, men det är ju så individuellt känner jag. Jättesvårt.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
babybaby
2014-02-11 13:55
#28

#27 ja men precis! kläder brukar man ju få av vänner och familj :) nä jag kommer nog satsa på några enstaka plagg och handla sen när den lille är ute.

CelsiusT
2014-02-11 14:00
#29

#28 Ja, men jag kan tänka mig att man inte är så road av att springa i affärer första dagarna heller. Men jag har tur nog en affär som säljer billiga barnkläder väldigt nära. Men man ska ändå orka med att ta sig dit. Sen tänker jag att det är smart att köpa lite efter hand också, så kan man passa på när det är billigt eller när man hittar något extra fint. Vill inte gärna gå och köpa bara för att nu måste vi ha detta. Det är så tråkigt, då försvinner en stor del av glädjen.

Medarbetare på westernridning.ifokus

babybaby
2014-02-11 14:11
#30

# 29 nätet :D Håller med dig. Gå och handla är väl det sista man vill och man kommer nog inte kunna låta bli att köpa kläder innan heller. Så man får väl chansa lite. Har du 56 o 50 till bb men bebis har 50 så kan den ju ha 56 lite senare så blir inget slöseri heller. Bättre med lite stort än för litet. :) kanske. ..?

CelsiusT
2014-02-11 14:22
#31

#30 Nä fy så tråkigt att köpa kläderna över nätet ;P Vill ju gå och dra i grejerna i affären. Visst kan jag gärna köpa saker över nätet, det gör jag ofta. Men bara sånt som är behovs-grejer. Sånt som är kul att köpa och som jag vill få ut någon glädje av vill jag ju köpa i affären så jag kan gå och njuta. Dock är ju nätet väldigt bra att ha om man missat något. 

Tänkte också att det är bättre med för stort än för litet. Därför chansar jag på att köpa lite kläder i strl 56 och 62 och gissningsvis inte ett enda plagg i strl 50. Större storlekar dröjer ju lite iaf och kommer säkert att fås en del i presenter. För 56 går ju att ha även om det visar sig att hen behöver mindre. Men det kan man ju isf köpa i efterhand och det växer dom ju ur så fort. Dessutom tror jag det finns något plagg i 50 från min systers bäbis. Så kanske hittar något så man har något sånt plagg hemma. Men inte så kul att gå och köpa strl 50 och så visar det sig att bäbis börjar med 56 direkt. Då har man ju köpt sånt som inte blir använt alls.

Medarbetare på westernridning.ifokus

[WickedAlly]
2014-02-11 14:37
#32

Jag har inte köpt ett enda plagg i 50, har bara 56 och uppåt. Viker hellre upp ärmar och ben ett tag. Jag hade 56 en vecka när jag föddes, sen fick jag ha 62. Behöver ju inte alls bli så med lilleman men jag har ingen lust att lägga pengar på plagg i strl 50 som kanske bara blir liggandes.

CelsiusT
2014-02-11 14:40
#33

#32 Känner lika där.

Dock så föddes systerdottern i strl 44 ;P Så man vet ju aldrig.

Medarbetare på westernridning.ifokus

soundtrack
2014-02-11 16:11
#34

Jag köper kanske något enstaka plagg i strl 50, utfall att man får en minibebis, annars satsar jag också på 56 och uppåt.

Annons:
JeFo
2014-02-11 18:46
#35

Mina tjejer vägde runt 3850 och strl 50 såg stort ut på dom. Jag har inte massa i strl 50 men några ombyten. Sen blir det ju 56 ganska snabbt…. 2-3 v för vår del med 50.

[WickedAlly]
2014-02-11 21:51
#36

Kommer det ut en mini så kommer jag klicka hem några ombyten i 50 tror jag, något sådant där startpaket kanske.

Rutan_
2014-02-12 00:06
#37

Min första son vägde drygt fyra kilo, 51 lång men hade storlek 50 utan problem ändå, medan andra som inte var långt ifrån fem kilo, 55 lång fick ha 56 direkt. Stora sonen var rätt smal medan lilla är mer bastant så kläderna sitter åt på bredden =P

Niini
2014-02-12 17:49
#38

Jag hade ganska mycket i strl 56 och det är jag väldigt glad för eftersom E hade strl 50 ca 2-3 veckor och strl 56 tills han var ca 2-2,5 månader! Följde hela tiden nollkurvan och var 3,3 kg o 50 cm när han föddes.

CelsiusT
2014-02-12 19:39
#39

Kan man på något sätt redan under sena graviditeten få ett hum om hur stor bäbisen blir?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Niini
2014-02-12 21:15
#40

Njaa.. Uppskattning kan man väl få via tillväxtultra men då behöver man remiss. Sen är det inte alltid det stämmer (över huvudtaget!) vad jag förstått. Enklast är väl om man vet hur stor man själv och pappan var då babyn ofta ligger i samma klass.

em.nord
2014-02-21 18:13
#41

Hur stor skillnad är det egentligen på stl? Är det som för stora barn cl? så stl 50 är om barnet är 50 cm lång och 56 cm om barnet är 56 cm lång osv? Så det skiljer 6 cm mellan dessa?

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Annons:
ChristineL
2014-02-21 18:17
#42

#41 - Yes, det är cl

CelsiusT
2014-02-21 19:35
#43

Jag tycker det är lite förvirrande för cl-storlekar. För det ska ju följa barnets cm-längd. Men cl är ju ett volym-mått?

Medarbetare på westernridning.ifokus

PogoPedagog
2014-02-21 19:53
#44

Det står väl för centilong, dvs längd i centimeter. Men det kunde ju ha hetat cm istället, mycket tydligare.

ChristineL
2014-02-21 20:00
#45

#43 - centilong, inte centiliter ;)

CelsiusT
2014-02-21 20:01
#46

#44 Aha, då fattar jag ;P Det här är faktiskt något jag undrat över sen jag var liten och mina egna kläder kom från barnavdelningen (fast sen har jag inte tänkt på det sen jag blev vuxen, tills nu då).

Låter ju väldigt konstigt med centilong eftersom det redan finns en annan betydelse för förkortningen cl. Kunde ju lika gärna, eller hellre varit i cm, så hade alla förstått.

Medarbetare på westernridning.ifokus

em.nord
2014-07-30 21:38
#47

på h.m är minsta mösstl 50. Men det är väl jättestort eller har h.m andra stl på mössor?

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

Velinga1984
2014-07-30 21:50
#48

Mina pojkar har haft storlek 56 från start.(de var 54 resp 57 cm långa när de föddes). något jag saknar nu när sonen är och nosar på 92-plaggen är bodys. Ett plagg jag fullkomligt älskar!

Annons:
Tina-A
2014-07-30 22:30
#49

#47: ja, hm kör samma som för kläderna, alltså 50 till nyfödd osv. Det är lite knepigt för en del kör med omkrets, och då är50 stort, medan andra kör samma som på byxor och tröjor så kolla alltid noga när ni köper mössor så det blir rätt!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

em.nord
2014-07-30 22:49
#50

#49 anade det :) tack! Ja, trodde det var omkrets först men tänkte att nä…jag har ju 56/57 ;)

Mvh Emma, Låt inte rädslan att förlora hindra dig ifrån att spela!

medarbetare på Jack Russell Terrier ifokus

emmans blogg

ChristineL
2014-07-31 09:46
#51

Mössor är storlek i omkrets, våran 14-månaders har typ 47, så 50 till en nyfödd är gigantiskt!

PogoPedagog
2014-07-31 10:02
#52

#51 Det är olika. Vissa märken har omkrets till storlek och vissa har cl. Annars skulle man inte kunna köpa mössor i strl 86 t.ex :)

#47 Första veckrna var båda mina barn tvugna att ha prematur-strl på mössorna trots att de fötts med medelmått på huvudet ( 34/35 cm).

Upp till toppen
Annons: