Annons:
Etikettefter-förlossning
Läst 20538 ggr
Tina-A
1/11/13, 10:17 PM

Amning

I den här artikeln får du veta mer om hur amning går till, vilka fördelar som finns med att amma, hur det fungerar med mjölkproduktionen och några olika amningspositioner.

Ibland är amning ett lite känsligt ämne. En del kvinnor vill eller kan inte amma men kan känna en väldigt press från omgivningen att göra det ändå. En del är dömande mot kvinnor som inte ammar utan ger ersättning istället vilket förstås gör ämnet känsligt.
_I den här artikeln kommer jag bland annat att ta upp fördelarna med amning, men jag vill samtidigt vara tydlig med att bara för att det finns fördelar att amma innebär det inte att ersättning är dåligt eller att det bör skuldbeläggas. Om man inte vill eller inte kan amma så ska man absolut ge ersättning och det är jättebra att det finns. Med det sagt kommer jag inte beröra ämnet ersättning mer utan enbart just amning.

_

**Amning
**
Rekommendationerna som råder kring amning är att helamma de första sex levnadsmånaderna och att därefter delamma tills barnet är två år. Man väljer själv (och ibland väljer barnet) om man vill sluta innan två år eller om man vill fortsätta längre efter det. Fram till ungefär sex månader innehåller bröstmjölken allt som bebisen behöver få i sig. Bröstmjölken är det allra nyttigaste och bästa för barnet och genom bröstmjölken får barnet inte bara i sig alla vitaminer och mineraler som behövs, barnet får också i sig dina egna antikroppar. Det innebär att barn som ammas från födseln löper mindre risk att bli sjuk det första året (även om amning förstås inte är en garanti att barnet håller sig friskt). Om du själv är sjuk är det bara bra att amma på som vanligt då du har extra mycket antikroppar i dig som går vidare över till barnet. Medan du ammar får ni också mycket närhet och hud-mot-hud kontakt vilket självklart är väldigt positivt.
Att amma har inte bara fördelar för barnet utan även för dig som ammar. Det hjälper livmodern att dra ihop sig efter förlossningen och sänker även risken för att både få bröstcancer och äggstockscancer.

**Hur går amningen till?
**
Man ammar barnet så ofta när barnet själv vill, det finns inga tidsbegränsningar eller rekommendationer. Det kanske bara går 5 minuter mellan amningarna eller så går det 1, 2 timmar. Det finns tre tydliga tecken på att bebisen vill amma och när barnet gör något av dessa så är det dags att amma:

  • Barnet sticker ut tungan och/eller slickar på läpparna.
  • Barnet för handen mot munnen.
  • Barnet söker efter bröstet och "hackar och pickar" (aktiv rootingreflex).

När barnet börjar gråta eller blir ledsen har man missat de tidigare signalerna på att barnet vill amma och ett ledset barn försöker man alltid föra till bröstet. Bröst är inte heller bara mat så även om barnet är ledsen av en annan anledning kan bröstet vara till tröst. Bröstet är både tröst, närhet, trygghet, törstsläckare, matkälla, ’sovhjälp’ och kärlek så försök amma ett ledset barn. Fungerar inte det så provar man förstås något annat.

När du märker att det är dags att amma så kör ni igång. Du väljer förslagsvis en skön plats att sitta eller ligga på, framför TVn eller datorn kan också fungera. Sätt sig skönt så du kan sitta eller ligga kvar i samma position ett tag utan att bli trött eller få ont. Vill du använda amningskudde så plockar du fram den. Det kan också vara läge att innan ni sätter igång att du förbereder allt runtomrking också. Några saker som kan vara bra att ha i närheten är;

  • En vattenflaska. Det är jättevanligt att bli väldigt törstig när man ammar och det är viktigt att dricka mycket.
  • Något att äta på om amningen drar ut på tiden.
  • Mobiltelefonen.
  • Fjärrkontrollen inom räckhåll om du har TVn på.
  • Någon eller några små handdukar för eventuellt kräk.

När du väl börjat amma kanske du känner dig väldigt låst och då är det bra att ha allt inom räckhåll. När barnet sedan suger tag i bröstet så tar det en stund innan mjölken kommer. Till en börjar suger barnet snabbt och det är nu du försöker känna efter om det gör ont eller inte. Om barnet har ett dåligt tag så byt det fort genom att försiktigt stoppa in ett lillfinger mellan bröstet och munnen så barnet släpper taget. Se till att barnet tar ett nytt, bättre tag och när barnet sugit en stund kommer mjölken. När mjölken kommer spänner det till i bröstet, men det går över fort.


Amning sittandes

Bra sugtag

För att barnet ska få ett bra och smärtfritt sugtag ska barnet få in en så stor del av bröstet som möjligt. Först och främst är det viktigt att du för barnet till bröstet och inte bröstet till barnet. När du ska amma så dra hela barnets kropp tätt intill din egen och se till att barnet verkligen kommer till dig och inte tvärt om. Du ska absolut inte luta dig fram och ”sticka till” barnet bröstet för då blir sugtaget inte lika bra.

Innan barnet suger tag är det viktigt att barnet öppnar munnen ordentligt. För barnet mot bröstet med hakan först så att hakan är under bröstvårtan, barnets huvud kan vara lite tillbakalutat. Bröstvårtan ska hamna i nivå med överläppen. ”Kittla” barnets  överläpp med bröstvårtan och när barnet gapar drar du hela barnet intill dig så att barnet får bröstet i munnen. Försök sikta så att underläppen har tag utanför vårtgården. Om barnet bara får tag om själva bröstvårtan har barnet gapat alldeles för litet och du får avbryta taget och börja om. Det är viktigt att barnet får in så mycket av bröstet som möjligt i munnen. För att hjälpa barnet att gapa mer kan du försiktigt trycka med fingret på barnets haka (när barnet väl självmant gapar) så att gapet blir ännu större och därefter snabbt föra hela barnet mot bröstet igen för ett nytt tag. Var inte rädd för att ha barnet riktigt nära så att barnet åker in lite med ansiktet, framför allt med hakan, i bröstet. Näsan måste självklart ha lite fritt utrymme för andningens skull.

Om barnet har fel grepp gör det ont och det ökar risken för såriga bröstvårtor. Den vanligaste anledningen till såriga bröstvårtor är att barnet har ett för litet tag och suger bara på själva bröstvårtan.

På BB fick jag lära mig att om barnet har lite svårt att få tag om bröstet kan det hjälpa att pumpa ut lite mjölk innan man börjar eftersom bröstet kan vara väldigt hårt och svårt att greppa. Är bröstet lite mjukare kan man forma handen till ett C och kupa den runt bröstet. Du tar tag om bröstet lite som en hamburgare och plattar till lite så att det blir lättare att få tag.

När barnet är mätt och nöjd så släpper den bröstet självmant, du ska inte behöva avbryta själv. Du känner när barnet släpper taget även om bröstvårtan skulle vara kvar inne i munnen.


Ligger nära och ammar

**Det här med mjölkproduktion..
**
Kroppen är så himla smart så ju oftare brösten töms på bröstmjölk, desto mer mjölk produceras. Det här innebär att din kropp producerar lika mycket mjölk som ditt barn äter och behöver och du skulle därför också kunna helamma tvillingar då kroppen producerar så mycket mjölk som behövs. Förutsättningen för detta är dock att barnet får ett bra sugtag. Om barnet inte har ett bra sugtag så töms inte brösten på mjölk och barnet blir hungrig och grinig och din egen mjölk börjar minska. Fortsätter du öva med ditt barn och barnet får rätt sugtag kommer mjölkproduktionen öka igen och producera precis så mycket som behövs.

Då och då under ditt barns liv kommer barnet hamna i små växtspurtar och under de här perioderna behöver barnet äta mer. Eftersom dina bröst innehåller en perfekt portion till barnet, precis så mycket som äts, så kommer maten inte riktigt räcka när barnet plötsligt vill ha en större portion. Det här märker du av att brösten känns tommare än vanligt och barnet suger mer än vanligt och kanske verkar lite hungrig. Nu är det viktigt att tänka sig för. Om du nu väljer att ge ersättning för att göra ditt barn mätt innebär det att barnet inte kommer suga lika mycket på dina bröst eftersom barnet alltså är mätt. Mjölkproduktionen ökar ju mer ditt barn suger och dina tuttar vet ju självklart inte om att ditt barn får mat på annat håll, utan tror att maten räcker precis som den är så då kommer dina bröst inte producera mer mjölk som egentligen skulle behövas. För att mjölkproduktionen ska öka är det alltså viktigt att amma mer. Amma från båda brösten, amma långa (lååååånga) stunder i sträck, amma mycket oftare än vanligt och amma också gärna oftare på natten. På natten är prolaktinhalten som högst då vilket stimulerar mjölkproduktionen positivt över hela dygnet.

Det kan kännas jobbigt en kort stund att amma på bröst som för stunden känns tomma, men helt tomma är de inte. Det produceras mjölk hela tiden så ditt barn får i sig lite hela tiden. Amma på massor trots känslan av tomma bröst. Om du vill fortsätta amma och vill att din mjölk ska räcka är det alltså viktigt att inte sticka till annan mat eller att ge napp för ofta utan du ska istället amma på dina egna bröst, även om du för stunden har lite mjölk.

Det tar någon eller några dagar, ungefär 1-3 dagar, och sedan har mjölkproduktionen ställt om sig. Nu producerar kroppen åter precis så mycket mjölk som efterfrågas och allt är i sin ordning igen. Det är viktigt att lita på sina bröst för kroppen kan verkligen sin sak. Nästa gång barnet vill ha mer mat blir det samma sak igen och det här gäller också omvänt, när barnet börjar äta annat mat kommer produktionen succesivt minska.

Amningspositioner

Det finns 4 "standardvarianter", men sen kan du variera dessa genom att själv inta olika positioner eller genom att placera barnet lite annorlunda om det passar er bättre.

Ligga ned parallellt med varandra.

Hålla bebisen tvärs över din kropp med motsatt arm mot det bröst den ammar.

Hålla bebisen tvärs över din kropp med armen på samma sida som det bröst den ammar.

Hålla bebisen under armen.

Om barnet får ett dåligt sugtag kan du prova att byta amningsposition och se om det hjälper. Man får prova sig fram för att hitta en bra teknik och för att barnet ska kunna få ett bra tag.

Ett litet tips

När ni fått kläm på amningen och du inte längre behöver sitta fokuserat när du ammar kanske du vill prova att amma i bärsjal. Att amma i bärsjal kan också fungera smidigt och då kan du samtidigt gå runt och fixa saker hemma om du behöver. Det här kan också vara en bra lösning när du måste springa efter syskon och inte har tiden att sitta i soffan och amma i timmar i sträck. Det är viktigt att barnet har huvudet fritt så att barnet utan hinder kan ta bak huvudet så mycket barnet själv vill om det t.ex. kommer för mycket mjölk och barnet behöver pausa. Du kan hålla din egen arm under barnets huvud och så har du den andra armen helt fri.

En lös filt kan hängas över din axel och barnets huvud om barnet kanske skulle har behov av mer lugn och ro och inte vill störas av att du går runt. Hänger den löst och inte hindrar barnets rörelsefrihet i huvudet är det inga problem att hänga över något.

* Det finns stöd och råd att få från http://amningshjalpen.se/ om man behöver det. Man kan läsa mycket bra men även därigenom också få träffa en "hjälpmamma" som konkret hjälper dig och ditt barn att få rätt tag för att lyckas med amningen om den strular för er.

* bilderna på de 4 amningspositionerna kommer från www.babycenter.com.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Tina-A
1/13/13, 11:55 AM
#5

Hoppas många drar nytta av artikeln! Alla amningsbilder som inte är tecknade är mina egna på mig och dottern :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

ChristineL
1/13/13, 12:14 PM
#6

Jättebra Tina! Glad

Annons:
SaraC
1/14/13, 5:59 PM
#7

Jättebra artikel Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tina-A
4/4/13, 10:47 PM
#8

putt :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

PogoPedagog
4/5/13, 9:45 AM
#9

Amningshjälpen har en grupp på Facebook där man kan få råd. Jag hade så krångligt och ont vid amningen en kväll och BVC och amningsmottagningen var stängda så då skrev jag där och fick kanonbra råd inom tio minuter. Jag kan verkligen rekommendera det:)

JossanH
4/6/13, 10:06 AM
#10

Och om man är en riktig mjölkkossa så som jag var så är det även bra att ha några rejäla handdukar i närheten för att fånga upp alla strålar om barnet släpper och för att ha mellan sig och barnet så att inte bebisen blir dyngsur när mjölken rinner till på det bröst som inte är i munnen. Tror jag använde mer eller mindre alla badlakan vi ägde för att jag hade så otroligt mycket mjölk. När jag var uppe och bytte blöja innan amningen på natten fick jag stå över badkaret för att den första mjölken skulle spruta ut innan vi satte oss och ammade..

Sajtvärd på Iller.ifokus

Tina-A
5/11/13, 8:36 PM
#11

Putt!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Upp till toppen
Annons: