Annons:
Etiketterbarngraviditet
Läst 8583 ggr
Greizy
2007-03-06 18:59

Fosterdiagnostik

Det här blir en liten sammanfattning av de olika metoderna som finns. Dessa metoder gäller tidig graviditet, till och med vecka 22. Har du erfarenhet av någon av följande metoder? Berätta gärna dina upplevelser om det. Eller funderar du kanske på någon av dessa? Det är bara att fråga, så finner du säkert svaret här.

Ultraljud

Fastställer graviditetens längd, beräknar förlossnings dag samt antal foster. Kontrollerar moderkakans läge samt mängden fostervatten. Tidpunkt och antal undersökningar kan variera mellan olika landsting. Ofta görs samtidigt en noggrann bedömning av fostrets anatomi, där man har möjligheten att upptäcka skador och missbildningar. Om ultraljudets syfte är att söka efter eventuella missbildningar, används checklistor men eftersom en erfaren person kan upptäcka skador och sjukdomar hos fostret även utan checklistor finns ingen gräns mellan ett rutinmässigt och ett mer omfattande ultraljud.

Med dagens teknik kan man se uppenbara missbildningar även om man inte letar efter det. Vill man inte veta det får man säga till i förväg. Man kan även med viss osäkerhet fastställa könet.

Nackuppklarning (Nupp-ultraljud)

Tjockleken på fostrets nacke mäts med ultraljud av barnmorska eller läkare som är certifierad att utföra provet. Genom att kombinera moderns ålder med ultraljuds undersökning görs en sannolikhets bedömning av Downs syndrom eller mer sällsynta kromosomavvikelser.

Kan göras från vecka 11 fram till graviditetsvecka 13+6. Därefter försvinner vätskespalten. Visar nuppultraljudet på en förhöjd risk för kromosomavvikelser kan kvinnan välja att göra fostervattenprov eller moderkaksprov för ett säkert svar. Metoden erbjuds inte alla som önskar (men man kan prova att gå privat och själv betala). I Stockholms läns landsting har man beslutat att ingen under 34 år får göra nupp-ultraljud och cub kostnadsfritt om det inte finns medicinska orsaker eller stark oro.

Kombinerat test

Blodprovet tas någon gång i vecka 10 -14 och några dagar innan nackuppklarningen. Blodprovet mäter mängden graviditetshormon samt ett moderkakshormon. Dessa hormoner varierar sinsemellan på ett visst sätt som kan tyda på kromosomavvikelser varav Downs syndrom är det vanligaste.

Fostervattenprov

Genetiskt test som tas i vecka 14-15 där celler som stötts bort från fosterhinnan och fostret analyseras. Alla gravida som är i 35-årsåldern erbjuds provet.

Det kan också tas vid förhöjd sannolikhet av kromosomavvikelser, om missbildning upptäcks vid ultraljud eller om man själv har eller känner till allvarliga, ärftliga tillstånd. Stor egen oro hos kvinnan för att något ska vara fel, kan också vara ett skäl.

Läkaren för en tunn nål igenom magen och suger ut fostervätska. Ultraljud görs för att hitta bästa provtagnings ställe.

Provet kan visa kromosomavvikelser, avslöja buk- eller ryggmärgsbrott, och även påvisa

en del sällsynta, ärftliga sjukdommar samt barnets kön.

Moderkaksprov

Ett genetiskt test som är ett alternativ till fostervattenprov och som kan tas något tidigre, från vecka 12. Tas vid förhöjd sannolikhet för kromosomavvikelser.

Celler från moderkakan, som vuxit från samma cell som fostret, analyseras.

Provet tas via livmoderhalskanalen eller bukväggen. Ultraljuds utrustning används för att nålen ska sitta rätt.

Missfallsrisk på grund av provet, 0,5-1 procent.

Källor: www.vardguiden.se

www.karolinskauniversitetssjukhuset.se

Av: Greizy

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-03-06
Annons:
Elisabeth-J
2007-07-23 00:59
#1

När jag väntade min yngsta som blev jag erbjuden fosterdiagnostik eftersom jag var 34 år. Jag läste om alla för-och nackdelar men valde sen att avstå för rädslan att få missfall. Det finns ju en liten risk och den lilla vågade jag inte. Men jag är tacksam att vetenskapen har kommit så långt, det räddar många liv idag =)

 

Elisabeth 
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus

Pomperipossa
2007-07-28 11:53
#2

När jag väntade min första så ville jag ha fostervattensprov. Eftersom jag inte låg i riskzonen och bara var 24 så vägrade dom. Vid den tiden arbetade jag på ett boende inom omsorgen och visste inte hur jag skulle klara av att kanske få ett barn som inte var friskt (eftersom jag har nack/ryggskador).

Upp till toppen
Annons: